YouTube - iskustva, zarada i kako se reklamirati

Bok ljudovi… prije svega želim svima koji slave čestitati i poželjeti sretan i blagoslovljen Božić…

Malo oko YT :slight_smile: radim već neko vrijeme…zapravo od tamo negdje 2008. godine s YT… jedno vrijeem bilo super, pa kad se zaoštrilo oko copyrighta sam skoro odustao…pa opet išlo dobro, pa mi svi kanali otišli u k…i tako u krug… uglavnom sada sam pokupio dovoljno iskustva da znam da sada koliko god mogu se trudim raditi sve po propisima i nešto zaraditi oko toga… pa evo da malo razmjenimo iskustva…da vidim kako razmišljate, pa ako može da oni koji znaju nešto da odgovore na neka pitanja… da se pomogne početnicima, a nama koji već radimo prošire vidici i da budemo još uspješniji…

1. Koliko dugo ste na YT i pokušavate zaraditi (koliko ste prema nekoj procjeni do sada zaradili od YT
    ja sam tako negdje oko 2008. godine krenuo… a do sada mi je teško naći točno jer sam isplaćivao na razne načine a mnogi kanali su mi nestali pa nemam pristup podacima… ali rekao bih da je u tih 7-8 godina iznos negdje oko 25-30 tisuća kuna

2. Radite li za naše ili strano tržište
    ja sam onaj koji kada nešto radi radi i iz gušta…znači ako ne volim temu oko koje mi je kanal onda se ne trudim i nemam rezultata… ja volim domaće tržište i obožavam nekako raditi oko toga…tako da mi je 90% sadržaja balkan… u zadnje vrijeme sam počeo ozbiljno razmišljati i malo raditi za strano tržište

3. Kako reklamirati sadržaj kanala
    osobno tu koristim uglavnom društvene mreže, prije svega FB, kada otvorim kanal neki onda radim odmah i fb stranicu, grupu, profil - sve što mogu i tu sheram onda… do sada nisam nikada plaćao preko fb reklame direktno za sadržaj s YT…zanima me jel netko to radi i jel isplativo plaćati kampanje tog tipa?
    Tu i tamo postam i na neke forume ako se nađe neka tema za koju bi video bio ok…pa vjerujem i tu nekada bude neki klik

Eto za početak…a kasnije možemo proširiti opseg pitanja…

Evo sada screen sa jednog mog kanala gdje me pogodila kao munja zarada u zadnje vrijeme… jednostavno kanal je eksplodirao…imam ga preko godinu dana i bilo je jako malo zarade, ali sada je par videa postalo viralno (umjereno, ali za moj kanal više nego odlično je i ovo), pa se zarolala zarada…

Ovaj screen ne pokazuje pravo stanje jer mi nije uračunato 500 000 pregleda za jedan video za koji ću dobiti lovu… jer mi je copyright označen, ali sam se žalio (a u pravu sam jer na video ne bi trebao nitko drugi imati prava) tako da čekam da mi se tu otpusti to…

I mene interesuje bas ova tema jer imam yt kanal sa 2800 pretplatnika koji ne koristim duze vrijeme. Kako ga iskoristiti? Neki savjet?

Koliko sam ja skuzio, pretplatnici nisu previše bitni, jer sada su ljudi pretplaćeni na puno kanala i onda svjedno se zna dogoditi da nesto objavis imas 10 000 pretplatnika, a video ne dobije toliko pregleda u mjesec dana… pa sada ovisi kakav ti je taj kanal, tematika, kakvi su pretpkatnici i da li je moguće aktivirati ih ponovno da klikaju…

Ako ne planiraš raditi na kanalu (a pod raditi mislim da moraš barem jednom tjedno imati video novi, a preporuka je i više puta tjedno) onda uzalud sve… može kapnuti koji dolar, ali ■■■■■ to… ako imaš želju prodait kanal ili čuti želju koliko ti nudim pošalji mi na PM link…

Ne znam koliko pratite situaciju, ali ovo sto se tice pretplatnika je i gore nego sto mislite. Naime, sada je main stranica u Youtubeu “Trending” sto nema veze sa pretplatama, a na ovo se zale mnogi Youtuberi. Primjer PewDiePie-a koji ima 50 miliona subova, i naravno mnogo manje viewa na klipovima i jos mu dodju sa Youtuba ovi i dodatno smanje broj pregleda ovakvom promjenom. Naravno on je najveci Youtuber na svijetu, pa je sjeo popricao sa njima dogovorio se, milioner je nema za njega zime.

Bottom line je da pretplatnici apsolutno vise ne igraju ulogu, ulogu igra content, koji tjera vase pratioce da dodju na vas kanal da pogledaju novi video itd. Slicno kao sto je i sa FB-om, ma da nisam upucen u tu pricu, primjecujem da mi neke stranice koje sam lajkovao uopste ne izlaze na pocetnoj, ali to je druga prica…

Ne znam sta bih sa njim volio bih aktivirati ga ponovo i pokusati nesto ali nisam upoznat sta danas najbolje prolazi kod ljudi sta je najinteresantnije :confused:

Evo da i ja napisem sta na ovu temu. Imam kanal za strano trziste sa DIY tematikom. Aktivno radim 4 mjeseca i imam nekih 30-tak videa na kanalu i ukupno 2697 subskrajbera i ne ide mi lose. Mislim zadovoljan sam za pocetak.

Za 4 mjeseca koliko sam aktivan ukupno sa zaradio:147.16 eura a od toga za prva 23 dana decembra zaradio sam 56 eura sto znaci da kanal ide uzlaznom putanjam i to bukvalno dupliram prethodni mjesec.

U Decembru za 22.497 prikaza iz Amerike zaradio sam 32.48 eura sto znaci da najveci dio prihoda dolazi iz Amerike i tu ko se uspije probiti znaci da moze uzeti finu lovu. Kad krene nova godina planiram mjesecno izbacivati po 15 videa pa cemo vidjeti gdje cu biti sljedece godine u ovo vrijeme :slight_smile:
Sto se tice reklamiranja tu sam tanak, samo objavim video na kanalu i podijelim na fb stranice od kanala sa nekih 350 lajkaca i objavim video na stranici pod nazivom Instrucables.

Smo da napomenem da sadrzaj licno snimam a u pozadini ide no copyright muzika :smiley:

2 Likeova

Bravo, :slight_smile: ovo je lijepo pročitati. To je još jedna potvrda da je samo potrebno snimati dobre filmove, i ne opterećivati se drugim. :slight_smile:
Slažem se, naravno, da to nije “samo”… :smile: ali to je jedini put.

Mjesecno 15 videa? Svaki drugi dan? Pod uslovom da nije greska stvarno ne znam kako to planiras pogotovo tu vrstu videa, ako moze link ako ti nije problem naravno :slight_smile:

Ne, nije greska. Probat cu da izbacim 15 videa u januaru, e sad da li cu uspjeti ili necu ostaje da se vidi, ali cu dati sve od sebe. Eto link, mozda sam nekom dao ideju pa pocne nesto slicno :smiley:

Odlican kanal, javit cu ti se poslije u inbox :slight_smile:

Hvala. Moze nije frka :slight_smile:

Zapravo nista,
znaci u narednom mjesecu planiras skoro uduplati broj klipova na kanalu?
Nemam bas nekog pretjeranog iskustva, ali buduci da se radi o prilicno kvalitetnim klipovima, mislim da je 2 komada sedmicno sasvim dovoljno, samo da bude u kontinuitetu. Niko tebi ne brani da snimis unaprijed i objavljujes onda poslije, jer sve i da uspijes u januaru svaki drugi dan klip izbaciti poslije neces moci, naravno to je samo moje misljenje, ali razmisli dobro o tome :slight_smile: !

I btw. sta koristis od opreme, tj koju kameru i koristis li jos nesto uz to ? :slight_smile:

Jednostvano me zanima sta bi se desilo da ubacujem klip svako drugi dan pa zbog toga hocu da jedan mjesec pokusam tako, ne mora znaciti da cu uspjeti ali me najvise zanima zbog statistike i zanima me da li bi osjetio brzi rast kanala i ako bi bio koliko brzi i tako to.

I kad npr. pogledas moje klipove vidi se veliki napredak izmedju prvih par i zadnjih par klipova sto se tice kvalitete snimanja, same tehnike snimanja i tehnike editovanja videa pa cu nastojati da sve to poboljsam i podignem na naredni nivo.

Sto se tice opere, snimam telefonom, LG G5 a video editujem u Adobe Premier Pro i to je to.

1 Like

Ovako što se tiče broja uploada… predlažem ti 2 tjedno…tipa srijeda - subota ili utorak-petak ritam… radiš kvalitetno i onda nemoj si to kvariti količinom…zadrži kvalitetu… ako objavljuješ previše video klipova dogodi se sljedeće - manje gledanja po klipu nego bi imao da si imao gore spomenuti tempo… ne mora to uvijek značiti da je tako,ali u pravilu će ti to biti tako… evo i zašto…

Imaš određeni broj sub…oni se ne ulogiravaju svaki dan da svoj yt, sigurno ne većina i onda ti kada objaviš video veća je šansa da će ga vidjeti ako nisi ništa drugo objavljivao 3-4 dana (jer ako objaviš nešto drugo u međuvremenu yt će odabrati i prikazati toju osobii samo jedan od ta 2-3 videa)… ne znam kako točno yt to radi, ali sam primjetio ako objavim 2 video od jednom samo jedan od njih ima više pregleda… znači jedan nakupi npr 3 tisuće pregleda a drugi 300-400 pregleda… ima iznimaka, ali u pravilu to tako ide…

drugi problem je nedostatak materijala…možda si sada pun ideja, ali za par mjeseci?? snimaj ti video klipove, nasnimajti njih 15-20 mjesečno… ali ne moraš sve odmah na net stavljati…

i ne treba ni subovima biti predosadan… neka se malo zažele…Uglavnom ja mislim da ti se sa 15 objava neće dogoditi ništa spektakularno… kanal će nastaviti rasti i broje pregleda će rasti… ali istom putanjom vjerojatno…

Btw prosinac i drugi zimski mjeseci su najbolji, jer više ljudi je pred ekranima…

I svakako ako se odlučiš javi kako je prošlo…

Malo ste me pokolebali sad sto se tice broja videoklipova, razmislit cu onda jos do januara pa cu odluciti sta i kako dalje :slight_smile:
Na kraju krajeva vjerovatno je i kvalitet bitniji od kvantiteta :slight_smile:

Svaka čast, ima potencijala za ovaj kanal…nego oplakah na ovaj video :smiley: https://www.youtube.com/watch?v=OB46m9MoYCA

Taj video je napravljen iz sprdancije i prvi koji se “probio” ali nisam na njemu nista zaradio :slight_smile:
A dobri su komentari ispod videa :smile:

Mene bi smorilo da mi neko koji ima sub izbacuje klipove na svaka dva dana,ali kako hoces. Sto se reklamiranja tice…ne znam kako to ide i koliko se placa ali mozes on line izdanju novina da poturis neki $ i oni napisu clanak sa zanimljivim naslovom i kratkim opisom i linkom videa dole i to objave. Tako sam saznala za onog Bosanca ‘‘Stigla plata’’ je naziv videa, pitaj njega kako je Kuris u Srbiji to objavio mozda je i za Dz, mada cisto sumnjam… :slight_smile:

Što bi mu kurir platio i još ga reklamirao, može biti samo obratno…ali nije…nego to paše Amiru pošto će dobiti preglede a kurir klikove…tako da nema tu nikakvog plaćanja…moje skromno mišljenje

1 Like

Ima logike, hvala na prijedlozima, vec cu nestop smisliti :slight_smile: