Zakon/Ugovor za regulisanje toka izrade web stranice

Pozdrav,

Naime, freelancingom se bavim već duže vrijeme iako do sad nisam praktikovao jasno definisane tokove/zakone/ugovore pri izrade web stranice domaći klijenti su me natjerali na to :slight_smile:

Desilo mi se par puta u zadnje vrijeme da pri izradi web stranice nakon odobrenog wireframea i odabanog vizuelnog dizajna klijent nakon 100% završenih radova kaže da mu se ne dopada web stranica i da bi htio nešto drugo, stranicu iznova - iako su oni ti koji su insistirali na određenu strukturu/dizajn.

Tako da imam par pitanja u vezi ovog:

  • Da spriječim ovo šta mogu uraditi?
  • Da li mogu sklopiti ugovor koji će imati jasno definisan tok izrade web stranice da npr. ukoliko je wireframe/visual odobren da nema nazad nakon što je izrada web stranice počela i da će rezultirati dodatnim troškovima ukoliko se budem vraćao nazad?
  • Koje ugovore/zakone vi praktikujete neposredno prije početka i u toku procesa izrade web stranice?
  • Ukoliko se mogu sklopiti ugovori ko može napisati taj ugovor, da li ja kao freelancer imam tu mogućnost ili ipak treba neko ko je pravnik?
  • Da li imate primjere ugovora? Ukoliko da bio bih Vam zahvalan kada biste mi ih poslali u privatnoj poruci.
  • Kako se vi nosite sa ovakvim klijentima?

Lijep pozdrav!

Ugovor

Da.

Nema posebnih zakona. Ugovor najbolje u konzultaciji sa pravnikom, a ako fali para ima i online spranci ugovora.

Mozes, ali ne preporucam. Bolje sa pravnikom sve definirati i napisati kao sprancu pa koristiš di i kad ti treba.

Nazalost nemam sad niti jedan pri ruci.

Ne nosim se, nakon godina i godina steknes neko iskustvo pa znas od koga da bjezis, a skim mozes raditi. Ako se bas tako nesto dogodi onda prekidam rad i nedajem materijale, do zavrsetka radova, odnosnk isplate, svi su materijali na mojim serverima. Placanje unaprijed isto pomaze, 30% pri pocetku, 30% nakon beta verzije i 40% na kraju.

4 Likeova

Hvala na odgovoru. Upravo sam gledao ugovore online i većinom su sklapanju između dva pravna lica te se iskreno nadam da je moguće sklapanje ugovora u varijacijama tj. fizičko lice/pravno lice i dva fizička lica

Ugovor je ništa drugo nego dogovor u pisanom obliku. Te je pečatiran ili potpisan kao dokaz suglasnosti obje strane.

Sve što se mogu dva subjekta dogovorit, moze bit na ugovoru. Samo se isti mora moći tumačit jednoznačno, inače slabo ti znače oni članci koje svatko može tumačit po svom.

1 Like