Zarada izvan 9 do 5: Kako pobjeći od rat race-a u 2025?

postavljati pločice. 4 dana = 3.000 €
al jbg meni i tipkanje teško

1 Like

Po meni prvo i osnovno pravilo dobrog privatnog i poslovnog života

GPT:

Mnogi poznati i uspješni ljudi zagovaraju ideju da treba raditi ono što voliš i ono u čemu si dobar.

1. Steve Jobs

U svom poznatom govoru na Stanfordu 2005. godine, rekao je:

“Jedini način da budete istinski zadovoljni je raditi ono što smatrate velikim poslom. A jedini način da radite veliki posao je da volite ono što radite.”

Naglašavao je važnost strasti i ljubavi prema poslu kako bi se postigao uspjeh.

1. Warren Buffett

Jedan od najpoznatijih investitora svih vremena često ističe važnost rada na onome što vas ispunjava:

“Pronađite posao koji biste radili i da vam za njega ne plaćaju.”

Buffett vjeruje da ljudi postižu najbolje rezultate kada rade ono što ih čini sretnima.

1. Oprah Winfrey

Oprah često govori o važnosti slijedenja svoje strasti:

“Uspjeh dolazi kada radite ono što volite. Kad pronađete ono u čemu ste najbolji, uspjeh će prirodno slijediti.”

1. Elon Musk

Iako je poznat po svojoj radnoj etici, Musk je više puta isticao da strast prema poslu igra ključnu ulogu:

“Ako radiš nešto zbog čega si uzbuđen kad se probudiš, to će ti omogućiti da prebrodiš teške trenutke.”

1. Mark Cuban

Milijarder i vlasnik Dallas Mavericksa naglašava kako treba raditi ono što voliš i u čemu si najbolji:

“Nemoj slijediti novac, slijedi svoju strast. Kada radiš ono što voliš, rad postaje zadovoljstvo, a uspjeh prirodna posljedica.”

1 Like

Naravno nikad to nije bio problem…Uz to slobodno vrijeme jos dodatno da gradim nesta svoje i na konju sam.

Upravu si 100%,trebao pronaci to.“Pronađite posao koji biste radili i da vam za njega ne plaćaju.” ovo mi se opasno sviđa.

I još bi ti rekao da ne gledaš na posao od 9 do 5 kao na “zlo” već na priliku.
To ti je već Kosana napisala.
“Radi za nekog od 9-5 nesto sto ces tu nauciti, i poslije raditi sam za sebe i koristiti to znanje.”
U ovom periodu život ganjaš znanje, a ne novac. Btw, najveća stvar je ako naletiš na mentora. To vrijedi bogatstvo.

Promjena branše je moguća ali je puno puno lakše ako kreneš s nečim što te zanima i u čemu ćeš se pronaći. Kod toga možeš koristiti princp “fail fast, learn quickly and avoid failure”. Kada si mlad to si možeš priuštiti.

Moj brat je radio cca 15 godina za druge. Naučio je vrhunski posao, upoznao ljude i sada je suvlasnik u nekoliko firmi. Pokrenuo je svoj posao dok je još radio za druge. Nekoliko godina je bilo teško ali zato sada uživa. Radi posao koji mu je praktički hobi.

Ja također radim cijelo vrijeme posao koji volim u kojem sam dobar, a sa strane imam “hobi” koji mi omogućuje da dam otkaz kad god poželim. Drugi posao dobijem sutra.

I moj savjet mladima. Svakako odite u inozemstvo. Naučite jezik, proširite obzore i naučite što znači pravi kapitalizam. Nikada u kasnijem životu nemaš taj luksuz i mogućnost da sutra odeš van. Moj brat je išao na Work Experience USA kada je to bila totalna novost. Najbolja stvar ikada.
Ja sam ga poslao tamo :wink:

1 Like

Ocu i hvala ti na savijetu.Slažem se sa svime sta si mi rekao i planirao sam da uskoru otici van hrvatske da prosirim znanje i da vidim stvari.

Da se mogu vratiti u proslost ovako bih radio jer sada vidim da donosi rezultate i polako se vraca i povecava bez da ulazem vise nego cak manje vremena i truda.

U skoli ili fakultetu radi ono sto volis. Moze bit hobi ili bas to sto studiras.

Kada zavrsis sa skolom nastavi to raditi sa strane ili kao glavni posao.

Cilj je da povecavas to znanje ili bazu toga ato radis.
Kao primjer recimo treniras nogomet. Igras ga kao hobi, rekreativno ili profesionalno.

Uz to snimas video o potezima i objavis na internetu, Youtube.
Uz poteze u videu pokazes kako to izgleda na utakmici.

Time odmah pokzaes umijece poteza u stvarnom zivotu. Sto mnogima daje kredibiltet u tome sto snimaju.

Kako tece vrijeme, a ti treniras, igras, snimas, objavljujes sve to se zbraja kroz vrijeme.

Ako to objavis na youtube kroz vrijeme ce doci i mala zarada.

No, kako vrijeme prolazi, a ti neprestano radis na sebi postajes sve bolji i bolji.
Tako tvoji potezu postaju bolji.
Tako tvoji videi koje snimas postaju bolji.
Tako tvoja prepoznatljivost postaje veca.
Tako tvoj Youtube kanal povecava zaradu.

I tako kroz vrijeme sve krene polako, a kada se nakupi onda sve krene jako.
Zamisli to kao kuglica snijega koja se povecava kako se kotrlja i skuplja snijeg na sebe.

Ovaj primjer je univerzalni primjer compoundinga. Gdje ono sto radis samo povecavas i kasnije krene djelovat zakon velikih brojeva te ti se pocne vracati visestruko, a ti radis isto kao prije ili cak i manje.

Tu je Einstein rekao da je compounding 8.cudo svijeta.

Tu se vracam na isto sto su neki prije napisali, a to je da radis na jednoj ili dvije stvari i da se ne rasiris na previse stvari odjednom. Usmjeri se na jednu dvije stvari i samo to radi.

Covjek se prevari u procjeni.
Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years.

Ja sam se zeznuo sto se nisam usmjerio u jedan smjer i samo to radio. A to sam napravio jer mi nitko nije rekao ovo sto sada ja ovdje pisem.
Jer sam trcao za brzim parama, a to me spustilo na zemlju svaki puta da sam kretao o nule.

Sto bi jos ovo moglo biti?
Moze biti nekretnine, znanje, video, web stranice, tvrtka itd…
Sve dodje na isto. Drzi se toga na duge staze i radi kvalitetno ono sto ljudi trebaju.

13 Likeova

Prelijepo sročeno, svaka čast

Super si to objasnio i hvala ti doista na savijetu. Budem to tako krenio primjenjivati. To sam i krenio primjecivati u zadnje vrijeme pogotovo sada kada youtube vise sada izbacuje male kreatore da se lakse probiju, jer imaju specijalno tim gdje pronalaze male kreatore i bacaju ih kroz algorithme kako bi dobili na popularnosti. Tako je win win za svakoga jer njima treba vise kreatora kako bi mogli dobivati od reklama na videima a ovi sta snimaju na popularnosti… Tiktok cisti primjer sta si rekao isto trud i isplatiti ce se.

Moj savjet ti je nadoveži se na nešto što ti cura radi.
Nešto što ti je već poznato, ne isto, ali recimo ako proizvodi, ti kreni sa možda distribucijom materijala. Pa vidiš.
Bitno da nije ista stvar, ako jedan stane drugi radi.

1 Like

Slažem se sa napisanim, vidim i ostali po lajkovima, no zasigurno nije da ti baš nitko nije rekao :grinning: … meni su govorili da se primim samo jednoga, i to od samog početka još prije 14 godina, i to više puta uživo, a kao savjet sam to pročitao xx puta, ma uvijek je to bio aktualan savjet :sweat_smile:, pa i danas, ali nisam htio poslušat… u peaku sam imao i po 20+ projekata koje sam gurao u isto vrijeme :joy:

Ne znam, moja greška je bila što sam jednostavno uživao u kreaciji novih projekata, analiziranju konkurencije, tržišta, pronalaženju domene, podizanju weba i idejama… to mi je bio baš gušt, al baš gušt, dok iz dana u dan radit na istom, bilo mi je dosadno i monotono. Uglavnom, moja greška, ne bi ponovio. Da sam svo ono utrošeno vrijeme usmjerio u samo dva weba, pa vrijedilo bi to nešto bome, i to zasigurno ne malo…

3 Likeova

Da, vecinom sam procitao na internetu. No nisam slusao jer cini se da mi informacija nije sazrila u glavi da bih je shvatio.