Pozdrav svima koji budu ovo čitali! Prvo želim reći da uskoro punim 19 godina i ne želim nikakve negativne komentare. Tko ne želi razgovarati o ovoj temi, slobodno može preskočiti.
Evo da krenem. Od početka srednje škole pa sve do prije 3 godine, kada sam počeo s prvim sezonskim poslom, dosta sam toga vidio i shvatio. Odmah sam primijetio da takav život, s poslom od 9 do 5, ne vodi nikamo. Fast forward na danas – završio sam srednju školu i odradio 3 sezonska posla, svako različito od prethodnog, ali svugdje sam vidio isto. Tako sam odlučio početi borbu protiv sustava.
Radim posao normalno od 9-5 jer ipak treba vam novac za ulaganja i život sam po sebi. Počeo sam čitati knjige (do sada tri: Rich Dad, Poor Dad, Dotcom Secrets, 100M Offers od Alexa Hermozija), gledati razne tutoriale, slušati podcastove, čitati forume i prikupljati informacije. Treniram svaki dan, i to ne samo za sebe, već dodatno i za klub. Sad imam veliku želju i volju da još više uložim trud i ostvarim nešto svoje. Cilj mi je da jednog dana mogu umiroviti svoje roditelje i pružiti sebi i svojoj djeci bolji život.
S curom, koja je u vezi samnom već 3 godine, pokrenuli smo njezin biznis (nebitno koji), kako bi se ona oslobodila od rat race-a, gdje je ona većinom osoba koja proizvodi proizvod, a ja sam zadužen za marketing. Posao nam ide odlično i super napredujemo.
E sada dolazimo do problema… Ne znam s čim bih se ja mogao krenuti baviti kako bih se oslobodio i postao neovisan od drugih, da mogu graditi i ulagati u svoj neki asset na dugi niz mjeseci, kako bi se kasnije vratio s većim profitom. Gledam i čitam o današnjoj mojoj generaciji i starijim ljudima, gdje se mnogi upuštaju u dropshipping, reselling, itd…, a onda tu su i “guru” ljudi koji prodaju kurseve (samo sebe) itd, a ne stvarno znanje. To je postalo sve više prezasićeno jer je možda to vrijedilo za njih, ali ne mora nužno vrijediti i za mene.
Naravno, prije ili kasnije ću pronaći neki način, jer sam pametan i snalažljiv, ali evo da postavim pitanje i tu jer ionako ništa ne gubim ako pitam i druge ljude s iskustvom da podijele svoja iskustva sa mnom, kako bih naučio još nešto.
Ako radite proizvod koji odlično ide najbolje je dati se maksimalno u to i skalirati. Možeš proizvod ponuditi cijelom svijetu ako to već niste. Ako neka stvar odlično ide i ako imate vec neka iskustva u tome ona u proizvodnji ti u marketingu dajte se obojica na to i postanite suvlasnici u tvrtci.
Da sad smo se krenili bazirati da se prodaje po cijelom svijetu gdje bi se probalo i nešto zaraditi više,ali oped to je večinom njen side hustle ne moj jer ona sutra dan može nauciti ovo moje pa joj ja više nebi bio potreban u tom poslu,ili nedaj bože da prekinemo a ona je tu glava tog proizvoda… Zato želim nešto da krenem za sebe.
Gubljenje vremena. 9-5 je sasvim u redu, samo treba uciti i napredovati da nisi na dnu hijerarhije nego neko ko je bitan i moze zaradit. Dobrog CNC operatera/progaremra sa par godina iskustva ne mozes u BiH naci za 5000KM
Slažem se da ali za početnike koji neznaju ništa dobre su knjige,kako budem rasto i sazrijevao tako cu kreniti čitati zahtijevnije knjige.Da ali jedno je raditi 9-5 za novac a drugo da ti novac radi novac dok ti radiš nešta drugo…evo jednog citata od jednoga gospodina s foruma koji sam procitao i vrlo je lijepo rekao i objasnio.
“tvoje je samo da ne odustaneš, a sve će doći vremenom,
niko ti ne može reći jesi li na pravom ili krivom putu dok to sam ne otkriješ …
sve što pročitaš na internetu ti može dosta pomoći ali ti neće donijeti pare već upute,tvoje je da razviješ svoj jedinstven sistem zarade i da ga usavršavaš,
sve što vidiš na internetu ima neki twist tj.caku koju moraš sam da razviješ,
za to je potrebno vrijeme i mnogo promašaja.”
Svako zna šta bi htio raditi i biti u životu,moja zamisao je da sada učim i upijam što više i da naravno radim 9-5,ali da ne radim to do kraja života.
Gubljenje vremena… isto ko kad neko svakodnevno pogleda nekih 50 onih postera za motivaciju, slusa govore “biznismena” koji gostuju na Biznis price i sl stvar…
Prosjecan poso koji se kasnije razvije- na njemu se radi s ogromnim ulogom, bez zarade, a radis daleko vise od 9-5 s gomilom dodatnih stresova, bez sigurne zarade na kraju.
Evo ja sam u svom gradu u jednom trneutku zajedno sa 15-ak njih otvarao S.P. prije nekih 4-5 godina. Sad skoro nijedan da nije jos uvijek otvoren, a nekoliko njih su bile stvari gdje se ulazu solidne pare, neracunajuci rad za dzabe i sta sve jos
Ima smisla da to za knjige ali oped varira od osobe do osobe…Kada budem primjetio da se stvari ponavljaju vise puta znacu da treba mijenjat neke stvari.
Da to za poso stoji ali ja kao 19 godišnjak nemam niti novaca sada za uložiti u nešto toliko veliko,a radeci posao od 9-5 nemislim sigurno cekati unapredjenja ili ti koje kakva obecanja.Mogu kreniti malo pa ulagati vrijeme i novac u to,i spreman sam na to,no tražim to šta.
Zamisli da od sutra ne moraš na posao, ne moraš brinuti o novcu (nemaš ga u izobilju) i nemaš apsolutno nikakvih obaveza. Jedino si moraš ispuniti dan s nečim.
Sjedni, razmisli par dana što bi mogao raditi duže vrijeme (godinama??) bez da ti dosadi.
Kada nađeš, onda odaberi ono što bi se najlakše moglo monetizirati.
Da ti olakšam…
Ima li nešto što gledaš/radiš drugačije od drugih ljudi? Kiyosaki primjerice ne gleda kuće kao kuće nego kao prilike za investiranje. Keramičari vjerojatno ne užvaju u namještaju, ali detaljno gledaju kako je odrađena keramika…
Shvacam da mogu probat. No meni osobno nije bitno koji posao radio tako mi je svejedno,bitno mi je da se može zaraditi iz toga. Naravno od svega se može zaraditi. Tražim možda neku vrstu online zarade a volim i zaradu koja se stijece uživo… U zadnje vrijeme evo sad je aktualno reselling za vinted no posto vec postaje pre koruptirano od tiktoka itd mislio sam mozda da krenem davati vendore za te ljude koji su zeljni brzog novca…nezz neka moja zamisao…
Kako onda mislis zaradit ovamo gdje treba ili znati mnogo (ako znas, onda ces zaradit i s 9-5) ili gdje treba uloziti mnogo, ili gdje treba oboje. Ako se mucis sa 9-5, i ne vidis nikakav potencijal da nadjes nekad kasnije bolji posao, tesko da ces se ovamo bolje provest.
Gospodine pricate trenutno sasvim o nekoj drugoj temi koju nisam postavio niti nisam dao nigdje u svojim porukama do znanja da se s 9-5 ne moze zaraditi ,Ja se nigdje ne mucim s poslom od 9-5 jer takvih je poslova svugdje…O potencijalu necu niti razmisljati za takve poslove jer mi ne pada na pamet razvijati nešto za nekoga osim za sebe, i svoju rodbinu.Ja imam dosta inspiracije za kratke staze kao sta sam dao primjer ovo za vinted no ja trazim nesto na duge staze. Volio bih dalje ne skretati s teme, hvala.
Pokušavaj nešto iz mjeseca u mjesec, dok ne nađeš zlatnu, odnosno bakrenu žilu za početak, ulaži pomalo, nešto će se vratit, nešto neće, ali ćeš naučit lekciju, i onda pametniji ideš dalje… teško ćeš dobit dobitnu formulu ovako na tanjuru.
Savjet koji bi ti ja dao, na osnovu mojih grešaka kao početnika, i što bi promijenio da se vratim u to vrijeme, i što bi ti kolege zasigurno potvrdile, a to je da se na razbacaš na previše projekata odjednom, nego guraj, jedan, dva… nemoj više od toga, to je jedna od najčešćih grešaka. Isto tako, još jedan savjet, kvaliteta je jedini ispravan put, svaka minuta uloženog vremena će ti biti vraćena, ako ne danas, onda za 3 godine, i to je istina, jer univerzum jednostavno tako funkcionira.
Takav odgovor cijenim i savijet seniora uvijek cu primit na znanje. Da nisam planirao više stvari odjednom jer prosto kada bi radio više stvari odjednom ne bi se isplatilo jer nebi kao sta si rekao bilo kvalitetno. Sve ukupno to vrijeme i trud da se prebace u jednu stvar i da je milujem ko zlato postalo bi zlato. Budem da oprobao se tako malo po malo jedno pa nakon nekog vremena nesta drugo,dobar si mi savijet dao i maklo mi je neke sumnje u glavi. Hvala ti.
@Hinko Ja kada sam po činjao pre nekih 10 godina, u prve godine više troškova nego zarade. I to malo što bi kapnulo od Adsense bi otišlo nazad, reinvestiramje. Gledaj da sve pare što zaradiš u tom biznisu, vratiš u njega i da ga tako guraš.
Posao od 9 do 5 će ti omogućiti da imaš Cash Flow koj ti je neophodan da bi razbio svoj biznis.
Ja se još uvek sećam mog prvog meseca i zarade od 2 eura i nešto. Bio sam oduševljen da mogu pare online da se zarade. Šta bi bilo da sam tada rekao, zaradio sam za mesec dana 2 eura ko koga ovde zajebava neću više raditi ovo.
Od 2 eura i nešto za mesec dana sam došao do toga da imam svoju firmu, da mogu drugim firmama fakture izdavati i raditi sa vodećim kompanijama u regionu u mojoj nichi.
Dakle, šta god da počneš biće ■■■■■■. Ali baš tada ne odustaj već gledaj da savladaš tvoju nichu i da u njoj budeš najbolji. Gledaj konkurenciju, nemoj je kopirati ali je gledaj. I svaki potez konkurencije trebaš gledati tako da se zapitaš a što oni to tako rade. Kada saznaš što, onda radiš i ti tako na svoj unikatan način.
Hvala ti na savijetu,i cestitke na uspijehu! Krenio sam da razmatrati neke stvari koje bi mogao kreniti i odabrat cu jednu od njih na koju cu se sad neko vrijeme fokusirati.
Pokušaću da ti olakšam izbor. Moraš razmišljati u pravcu digitalnih stvari, jer kasnije ćeš morati da otvoriš firmu i plaćaš porez. Ukoliko radiš sa fizičkim proizvodim moraš plaćati porez isto kao što ga plaća Nike za prodaju patika.
Ako radiš affiliate marketing ili Google Adsense plaćaš porez ali na drugačiji način. Dakle odmah na startu gledaj i na to.
Ja bih ti svakako preporučio da kreneš kao i ja, napraviš sajt (preporuka u Wordpressu) i kreneš sa standardom a to je Adsense + neka oglašivačka mreža. Ukoliko ti sajt izgleda ozbiljno, nakon 2-3 godine počinješ da dobijaš ponude za razne saradnje. Onda biraš kakve ćeš saradnje da radiš i to je to.
I ne obraćaj pažnju na gospodina @simeon, samo mu nije mesec po volji danas ali ima tu znanja za icediti kao kod limuna.
Mislim da se ne ponavlja, ovdje ima ikonica kao lupa, tu kada bi ukucao oko toga, nasao bi sve detaljno objasnjeno u vise otvorenih tema. Ili jedino ds ti pokrenemo nesto pa da ti samo predamo i pocnes raditi. Cijenim trud ali nije fer prema ostalim clanovima koji su isto trazili pa su upuceni na lupicu
Sve jasno nisam trazio od gospodina da mi olaksa sigurno,znam da ima na internetu i da se mogu izvuc informacije,zanimalo me samo iz njegove perspektive a ne tudje jer mi je on dao ideju.
Radi za nekog od 9-5 nesto sto ces tu nauciti, i poslije raditi sam za sebe i koristiti to znanje. Posto vjerovatno nemas trenutno niti znanje niti iskustvo, prodaj se jeftino i rintaj kao sumanut. Kad budes znao dovoljno, radi kad dodjes kuci dupli posao. Osmostalices se kad budes za to spreman. Dobro je da vec razmisljas u tom pravcu, ali precice su rijetke do tamo. Bez znanja, nista.
Druga opcija je da te neko finansira dok ucis. Ako nemas tu opciju, nema ti druge nego duplo orati, sto buducem poduzetniku ne bi trebalo biti problem