Znam da je kontroverzna tema al iskreno nije me briga, gdje su novci tamo sam ja. Inspiriran Tompsonom poceo sam se zanimati na koji nacin zaraditi na domoljublju.
Klasika je prodaja majica sa domoljubnim motivima. Al logisticki je to tesko jer Hrvati rijetko placaju karticama vec pouzecem, uz to printanje razlicitih vrsta majica itd…
Znamo da su Hrvati vecinom na Fejsu, no na koji nacin montetizirati domoljube na fejsu.
Razmišljao sam ja o toj temi. Sa druge strane doduše, meni je Novak Đoković padao na pamet kad uzme nekad nešto bitno, neki turnir, zavrtit reklamu, dok je narod naložen, majice sa njegovim likom i nekim natpisom, no nikad se nisam se volio bavit fb i reklamama na fb. Ubjeđen sam da može baš dobro zaraditi i da se treba iskoristiti svaki momenat narodne naloženosti za zaradu. Pa i ako se plaća pouzećem to je ok, pretpostavljam. Čuješ se telefonom sa naručiocima i pretpostavljam da je to sve prilično sigurno. Moj brat tako prodaje stvari razne online u Srbiji.
Meni je pala ideja na pamet - printati ove lutkice sa 3d printerom u obliku thompsona npr (a može i drugih slavnih) i onda to prodavati kao suvenir.
Ovo sada uglavnom odradi AI (sliku, onda od slike i 3d model) a pošto kužim i blender, mogao bi doraditi što ne napravi AI dobro.
Samo treba dobar 3d printer i znati raditi sa njime. Naravno, nemam dovoljno vremena za to pa sam odustao, ali ako netko ima, možda ideja nije loša.
Zasto misliš da Hrvati ne peglaju kartice? Ako postoji legit firma na shopu, ljudi provlače i kartice. Danas vise ni pouzece nije sigurno jer ljudi su vecinom prevareni uglavnom sa fejsa pa tako dobiju praznu kutiju koju su platili pouzecem.
Al vjerujem da bi ovo sa majicama dobro islo. Tri tjedna prije koncerta napravi brutalan marketing i mislim da bi mogao fino potegnut.
Kao prvo, s karticama si fulao ceo fudbal. Drugo, tržište ti je cijeli svijet, posebno gastarbajteri i njihovi potomci. Mnogi od njih još uvijek žive u 90-ima.
Što se tiče promocije, sve ideje moraš testirati dok ne nađeš što nabolje funkcionira. S Facebook reklamama je najbrže i najjednostavnije.
Druga opcija su grupe i influenceri kojima platiš da te reklamiraju. Za Google ads mislim sa su preskupi, ali treba provjeriti.
S operativne strane Shopify + Printful/Printify + Stripe pokrivaju sve osim korisničke podrške. Kakva pouzeća? Dogovori?
Majice (t-shirt) se bez problema prodaju za 20-25€. Printful je nešto jednostavniji, ali i skuplji. Ako prodaješ za 25€ s besplatnom dostavom ostaje ti otprilike 12-13€ RUC-a. Na tebi je koliko ćeš uložiti u reklamu.
Kod Printify-a možeš pronaći dobavljača za Gildan 5000 s top DTG tiskom za ispod 7€ plus shipping. Oko 4€ za EU i US. U Hrvatskoj mi nitko nije dao ni približnu ponudu, čak ni za sitotisak.
Domoljublje ima vjerojatno najveću stopu konverzije za merch. Svejedno, najvažniji je dizajn, a koji se najbolje prodaje možeš saznati samo testiranjem.
Kad već imaš gotove dizajne, jednostavo ih postaviš na TeePublic, Redbubble itd.
Meni je TeePublic prodao tisuće majica dok me nisu blokirali zbog kršenja autorski prava.
To ti je možda i najjednostavnija opcija za testiranje ako nemaš iskustva. Kod TeePublica dobiješ 4€ provizije, RedBubble je malo kompliciraniji iako su ista firma, ali nemaš baš nikakve brige.
Danas ti chatGPT može složiti sasvim solidan plan za početak.