Zarada preko interneta je sve manja

Imam sajtove vise od 20 godina ali mi se cini da je danas veoma tesko u necemu uspjeti, kao da su sve opcije vec prezasicene, sto mislite?

2 Likeova

Sajtovi su prevazidjeni sve se odvija na APP na telefonima , niko vise ne klika na sajtove ..uvek je isto prilagodi se brzo ili nestani ,ja od 2000 ceprkam po netu nekada ima vise nekada manje zarade , a da je sve zasiceno to jeste , milioni videa svaki sat vremena , se izbacuju od saveta do golotinje to vise niko ne moze ispratiti, :grin: najgore po moju nisu je sto vise niko nit j3b3 , nit d$ka , ljudi su postali asexualna bica , nema vise s3xa , :grin:

Kako se prilagodit kad nema te opcije?

Napravili od ljudi zombije, nisu zainteresovani niza šta. Nemaju koncentracije da čitaju ili rade nešto drugo duže od tri sekunde. Samo TikTok, skrolanje i kratki video.

3 Likeova

E ubo si ga u centar! Baš tako! Slažem se u potpunosti s tobom!

Pošto jako dugo imam sajt preko 10 godina imam neki uvid kako su neke stvari pre izgledale kako su tada pre 5 -10 godina ljudi bili zainteresovani za razne sfere života. Voleli SU mnoge stvari da čitaju, da nešto novo nauče i saznaju.

A danas se svelo maltene na video snimke i skrolanje videa, što će reći ljudi su postali neverovatno lenji na internetu. Još uz ovaj AI još više će! Mlađe generacije ne drže pažnju duže od 20-sek, vazda im se negde žuri . Genereacije koje dolaze sve će biti gore… A s time i gore po nas webmastere što se tiče zarade.

P.S. eto…danas adsense više gura preglede nego klikove tako da.. eto vam jedne veoma zanimljive stavke što se tiće adsense zarade

Iskreno pitanje za ekipu koja je dugo u online svijetu…

Imam preko 20 godina iskustva na internetu – radio sam razne stvari, od sajtova, sadržaja, SEO-a, pa do raznih pokušaja monetizacije. Međutim, imam osjećaj da danas više ništa od onoga što smo nekad radili ne donosi rezultate kao prije.

Sajtovi su praktično “mrtvi” za zaradu (barem klasični modeli), društvene mreže su prezasićene, algoritmi ubijaju organski reach, a konkurencija je nenormalna. Čak i kad nešto ide dobro, traje kratko.

Zato me zanima – čime se danas realno baviti online, a da ima smisla i potencijal za zaradu? Ne tražim “brze pare”, nego nešto dugoročno i održivo.

Da li ići u:

• YouTube / video sadržaj?
  • TikTok / short form?
  • Freelance (i šta konkretno)?
  • E-commerce (dropshipping ili nešto ozbiljnije)?
  • AI alati i automatizacija?
  • Ili nešto deseto što mi možda promiče?

Volio bih čuti mišljenja ljudi koji su prošli sličan put ili su se uspješno prilagodili novim vremenima.

Hvala unaprijed :+1:

Meni na pamet padaju njiva i motika i slični biznisi.

3 Likeova

Motanje kablova (evo kod nas u Srbiji) :joy:
Ma pravo da ti kažem ima milion poslova na internetu.. Sve zavisi šta ti želiš,koliko znanja imaš ( za neku IT oblast) koliko svog vremena da se posvetiš tome ti imaš, konkurencija, jezik, tržište domće ili svetsko.

Naravno tu ide i famozni porez na dobitak ako radiš nešto ili za nekog u USA (na primer) moraš tačno da vidiš koliko te rebnu poreza za neku internet zaradu. Pa na primer vreme za projekat neki (biznis) koje utrošiš na to nešto kao i rezultati ( jbg ne vredi čekati godinu dana da bi video da taj neki novi posao šljaka ili ne)
milion stavki imaš a i milion opcija za dobru zaradu.Etooo pogledaj našeg kolegus foruma BUGGI-ja čovek razvaljuje sa zaradom bukvlano!

Da li može da se dobije neki detalj? Ko je Buggi? Čime se to bavi?

mislio sam reći bugi hehehe
evo ti profla njegovog kao i njegovi projekti ( ako si VIP član foruma)

1 Like

Treba se prilagodit. Ja sam kroz 15 godina web karijere prošao prvo sajtove, pa video editing, pa pisanje tekstova, pa krenuo društvene mreže, onda sam pred 8 godina otišao full time samo u web s agencijom za društvene mreže (vođenje/oglašavanje),

Pred 3 godine krenuo i yt kanal koji je kroz manje od godine dana uspio se uzdići na zaradu dobru, iako nema previše pregleda, ali je uska tematika. Ima također tema o mojem kanalu od početka.

Društvene mreže i oglašavanje i dalje idu, ali sam ih suzbio na neki manji volumen posla, jer sam više vremena posvetio nekim novim projektima i planiranju/učenju s kojim se opet spremam za krenuti neki novi Youtube kanal.

Sajtovi su mrtvi, a bit će još gore, jer danas ljudi ne koriste google nego chatgpt. Ono što su sajtovi s fokusom na Google posjete bili pred 10 godina, sad je YT.

Internet evoluira iz godine u godinu, i ostati samo na sajtovima, a ne se prilagođavati tržištu nema smisla. Kao da se od 2015 rade igrice za mobitele na tipkovnice, a danas svi imaju smartphone i bolji sadržaj.

Definitivno ono što sam naučio je pokušavati stalno, jer jedan pokušaj može sve promijeniti. 100 ideja i pokušaja mi nije ništa napravilo, a onda je jedan u tjedan dana sve promijenio.

Također, puno puta je bio rolerkoster, pa od vrhunske zarade i projekta koji donosi dobro, preko noći padnem na nulu, npr. pred 10 godina sam izgubio FB sa 30ak stranica koji mi na sajtovima od Adsense nosio dnevno po 100tinjak e, a onda preko noći mi FB obrisao profil, a ja nisam imao stranice ni na jednom drugom. Moja greška, ali jbg. Idemo dalje…

4 Likeova