Zaštićena imena i domene

Što bi bilo kad bi bilo…
Mjesto radnje: Hrvatska
Mali Ivica zakupi slobodnu domenu bajadera.com ili net info biz …
To je zaštićeno ime Kraševog proizvoda, ima ®, i recimo Kraš želi baš tu domenu. Da li bi sud odmah oduzeo Ivici tu domenu, a Ivicu kaznio ili to baš nebi tako lako išlo?

Pogledaj tseregov post iz ove teme, možda ti pomogne.

Malo sam tražio po internetu o ovome problemu pa sam naišao na sljedeću literaturu:

Domain Name Dispute Resolution Policies (UDRP)
Domain Name Disputes

IMNSHO, nitko te ne može kazniti niti na koji način i niti po kojoj osnovi zato što si zakupio bilo kakvu domenu. To je kao da te kazne što si napisao ime neke firme. Naprosto, te ne postoji u zakonima i smiješno je. Mogu te tužiti, ali to su ćorava posla.

Svatko te, međutim, može tužiti i možeš biti kažnjen ako iskorištavaš tuđe dobro ime u svoju svrhu. Tzv. brandovi poput “Bajadere” i sl. ulaze u tzv. knjigovodstvenu vrijednost firme i mogu se mjeriti u milijunima. Ja tržišni znak doživljam slično kao naftnu bušotinu. Pero se namučio da pronađe naftu i podigne naftni toranj i ne može sada Marko crpiti naftu iz tog tornja.

Znači, Kraš bi te mogao odvući na sud zbog sadržaja web-stranica (imale one naziv Bajadera u URL-u ili ne) temeljem toga što iskorištavaš njihov tržišni znak u svoju korist bez dozvole. No stvar je suca kako će on gledati na tu stvar. Pretpostavimo, naime, da imaš web-stranicu
http://www.vegeta.com
na kojoj ti, kao veliki ljubitelj Vegete, objavljuješ svoje recepte jela s dodatkom Vegete. Ne vidim kako bi to moglo biti nezakonito na bilo koji način.

Naravno, ako bi Podravka željela tu domenu,
http://www.vegeta.com
za sebe, pretpostavljam da bi je mogla dobiti procedurom koju je gore tutorial naveo. Ako bi htjela domenu
http://www.vegeta.com.hr
, uložila bi zahtjev CARNetovoj arbitražnoj komisiji. Ali ništa od toga nisu niti prekršaji niti kaznena djela.

Sve IMNSHO, ali uzmi u obzir da je u temi u kojoj sam ja pisao, a koju spominje tutorial je koju je Branchee, koja je odvjetnica, rekla da se s nekim dijelovima mog promišljanja ne slaže. Nije navela kojima.

Pa opet dolazimo na to da nema druge doli kontaktirati odvjetnika. No niti oni nisu bog i batina.

Koliko ja vidim stvari, najbolje je ako odeš do nekog suca (mislim da se i to može) ili tražiš službeno mišljenje nekog tijela (kakvog ministarstva, CARNeta), ali išao do odvjetnika ili do suca ili dobio bilo čije mišljenje s pečatom i potpisom, to ništa ne znači do trenutka dok ne dođeš pred sud. Koliko shvaćam, samo i jedino kako bi se utvrdilo u toj raspravi je valjano (minus proces žalbi višim instancama, plus moguća privremena mjera zabrane korištenja, minus moguća nenadležnost naših sudova nad korištenjem domena poput .com, .net, .biz od strane građana RH). Uostalom, ako je naš sud uopće nadležan za pitanja takvih domena, to bi bilo jedino mjesto gdje bi se ikada stvarno raspravljalo o tome pitanju - svi drugi mogu dati samo mišljenje, a tko misli - drek zna.

odlucih prije pola godine otvoriri blog i pisati o ovoj temi …pa zastadoh…pa me opet potaknušte da nastavim.
razlog zasto blog a ne na forumu je ono o cemu se i diskutira i cisto je legalisticke prirode: zbog koliko toliko prava na copyright.

tko naravno pozeli i koga zanima dobrodosao.

http://domainname.blog.hr/

Jedino da smislis neki svoj naziv i da ti to bude skracenica BAJADERA ali to onda moras dobro smislit

Jedno pitanje. Dobio sam mail u kojem se od mene traži da ukinem domenu jer u imenu domene koristim ime barbie koje je zaštićeno od Mattela. Što napraviti. mislim mail je na 4 strane, no nisam sve detalje sad tu iznosio.

Guglo sam i vidim da su neki sporovi bili pokrenuti protiv nekih stranica. Dal mi ide u prilog što na domeni imam uklučeno domain privacy protected i što sam iz HRV :). Imao tko kavih iskustva? A baš mi je dobro krenulo sa posjetima :slight_smile:

Pa ti i sam priznaješ da je moguće da naziv “barbie” u tvojoj domeni može dovesti do zabune da se radi o Mattelovoj Barbie - inače ne bi stavljao upozorenje na dno stranice. :slight_smile: To ti je kao kada je Neven Jurica rekao da je vratio novac, a Turudić mu to uzeo za otegotnu okolnost, jer zašto je vraćao, ako nije mislio da mu novac ne pripada?

Uglavnom, ocjena uspješnosti tužbe je definitivno stvar za odvjetnika. Da probaš na Legalis.hr?

Ukini domenu. Bez obzira na privacy, registrar je vidljiv. Njihovi pravni deparment će poslati registraru nalog da se ukine ili prebaci domena i to će biti odmah izvršeno. Ukoliko zatraže, dobit će i tvoje podatke i mogu pokrenuti tužbu ako požele. Ukratko, možeš imati problema.

Budući da je Barbie žig registriran u RH od 1993.
DZIV: Podaci o izabranom žigu
i s obzirom na ime domene game4barbie.com koji imaš u potpisu,
preporučujem da zbog male vrijednosti domene, ipak odustaneš od te domene
i prebaciš se na neku bolju, općenitiju (kao što je girlgames… što isto imaš u potpisu).
Uopće nije vrijedno vremena i živaca.

da ne otvaram novu temu, procitao sam ove gore postove…ali me zanima bas ovaj primjer i jel netko ima iskustva da koristi slicne domene i jel ima kakvih problema?

znaci tipa da imam domenu best-iphone-accessories.net, u njoj je ime brenda iphone i da njoj pisem recenzije za dodatke,jel koristi netko nesto slicno i jel ima kakvih problema?

Ako imaš dobre advokate onda ne može ti niko ništa. :smiley:

Nije baš točno :wink:

Posebno ne kad je Apple u pitanju. Oni su vrlo moćni, a prilično agresivni što se tiće zaštite svog branda. Proganjaju i one koji ništa ne krše. U slučaju domene s “iphone” in it oduzeli bi domenu istog trena kad bi to poželjeli.
Oni koji znaju priču s domenom iPhone.com znaju i da je to bio poseban slučaj i nije najbolji primjer.

Nemam previše iskustva, ali zar nije bio neki slučaj sa domenom iphone.com.hr ? Mislim da je ista ukinuta.

Znaći netko napravi sajt iza kojeg stoji obična osoba bez obrta, sajt dobije veliku posječenost, i dođe ivica napravi obrt za 800kn sa istim nazivom kao taj sajt i on ima pravo dobiti tu domenu, i naravno kad je dobio proda je za 8 000kn i zaradi 10 puta više nego što je uložio u registriranje obrta.

Ne, ja sam mislio baš za iphone .com, ne .com.hr. Da ne pišem previše, vlasnik je tu domenu prodao Apple-u za mislim $5 miliona. Ali to je bila potpuno drugačija situacija.

Što se tiće iphone.com.hr, bilo bi čudno da nije bilo problema.

Ne :slight_smile: Bitan je TM u trenutku registracije domene, što je na web stranici itd…

Ne znam je li u skladu s Pravilom foruma podizanje starih tema ili da otvorim novu?

Uglavnom, može li me netko ukratko uputiti koja je procedura za zaštitu naziva (žiga) internetske stranice kao branda u HR? Možda neki blog s tutorialom?

Ili je najbolje zaletiti se do Ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva (ZG), pa se kod njih raspitati. Daju li oni uopće savjete? Treba li se možda najaviti?

Intencija je izbjeći da netko sutra registrira tvrtku identičnog naziva ili dade svojem proizvodu ili usluzi identično ime.

Prvo si prouči Državni zavod za intelektualno vlasništvo - tu je opisano sve što se može zaštiti i može se koješta i naučiti. A čuo sam da su sami djelatnici DZIV-a vrlo ljubazni.

Je l na kraju trebao ići smajli ili si ozbiljan? :wink:


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact