Zašto Google Analytics?

Trebam li Google Analytics ako otvaram blog? Ako da - zašto?

PHP backendaš ovdje koji se nije nikada susretao sa SEO-om. Ne zanima me u dubinu, nego osnove i što mogu s Google Analyticsom?

Sorry za SEO-aše kojima je vjerojatno ovo glupo pitanje, ali Google ima toliko support stranica da me počela glava boliti od toliko teksta i ne snalazim se najbolje. :sweat:

Zato jer imaju toliko duboku statistiku da te stvarno moze glava boljet.

1 Like

Osnove;

Vidjet ćeš koliko posjeta imaš na stranici, koliko otvaranja pojedine stranice, vrijeme zadržavanja na stranici, od kuda dolaze posjete (FB, Google, drugi blogovi / linkovi) i sl.

Ne trebaš.

Iako, to je jedan od najboljih servisa te namjene. Ako ne znaš za neki bolji onda u svakom slučaju koristi Google Analytics

Kao najosnovnije, možeš pratiti koliko ljudi dolaze na tvoj blog, kako dolaze i što rade kada dođu.
Dakle, možeš znati ima li smisla to što radiš ili samo gubiš vrijeme na nešto što nikoga ne zanima.

Nije neophodno, ali je korisno.

Ako te ne zanimaju dublje analize onda ti ne treba.
Imaš u Cpanelu Awstat, koji nije loš za te osnovne podatke.

Takođe ako te ne interesuje detaljna statistika , ciljevi i slicno, mozes koristiti nesto jednostavnije poput statcounter mislim da ces imati i vise nego dovoljno informacija o posetama a nece te boleti glava jer jednostavnije ne moze biti…

edit: a sve to malo lepse upakovano nego awstats :smile:

Ovo podržavam. :slight_smile:
statcounter je prava stvar. Ima sve, i Free je. :blush:

Slažem se da nije neophodan, ali svakako jako koristan za praćenje svih aktivnosti koje se odvijaju na blogu. Google Analytics nudi najveću dubinu i analizu svih podataka i svega što se odvija na stranici od strane internet posjetitelja koji dolaze na vašu stranicu. Prema njemu se mogu formirati najbolje odluke i dobiti najkvalitetnji uvid u ponašanje posjetitleja kada istražuju na internetu i kada dolaze na vašu stranicu- zašto odlaze, što i koliko klikću, koliko i na kojm stranicama se najviše zadržavaju - odlična stvar!