Zna tko? Elektromehanika, popravak susilice

Pokvario se dio na susilici rublja koji meni izgleda kao kondenzator. Nalazi se na samom ulazu naponskog kabela. Zna tko kako se tocno zove i koje nazivne vrijednosti traziti u trgovini. I koji je moguc razlog kvara?

Mislim da ti to nije kondenzator…nego je to sklop prema schemi nacrtanoj na njemu. Na schemi su tri kondenzatora u trokutu i jedan otpornik…te bi to mogao bit nekakav ispravljac napona.

Vrijednosti elemenata su isto popisane na njemu, koliko vidim imas jedan kondenzator od 0.1uF i 2 komada po 0.027uF.
Te jedan otpornik od 2.2MOhm
Nebi znao sto su oznake X2 i Y2 na kondenzatorima.

Ali imas schemu i vrijednosti po kojima mozes traziti zamjenski element.

Samo mi se nekak čini da je problem negdje drugdje u susilici, a da je ovo element koji je prvi bio na udaru pa kihnuo. Ako sljedeći brzo kihne…to će opravdat ovu teoriju. Al to onako malo nagađam… :slight_smile:

1 Like

mislim da je najboljer sa tim otići u chipoteku ili neku trgovinu takve robe kao kronos.

inače to bi trebalo biti ovo:

1 Like

To ti je filter napona iliti na engleski mains suppresion filter. Nije skupo, vidim da je cijena 2.5 eura. Da li je grmilo ili bilo problema sa strujom prije ovoga pa je ovaj element probio? Samo trazis po netu “dem 72162” .

1 Like

To ti je nešto kao zaštitni dio, dobro ti kažu ili je problem negdje u mašini ili je grmilo/došlo do naglog povećanja napona.

1 Like

Pa nije radila skoro 3 god. Ocistio sam ju, skinuo zadnji poklopac, ispirio zrakom (kompresorom). Vani sam ju ukljucio i radila je oko 5 min. Nakon toga odmah po ukljucenju za 2h se ovo dogodilo cim sam ukljucio susilicu u struju bez da sam ju upalio.

Samo prespoji žice bez toga.
Koliko imaš žica?

Jel ti to ozbiljno?

Pa ako ima kvar negdje…onda će mu grunuti nešto drugo.
A ovo vjerovatno nije otišlo bezveze… …a ako je slučajno ovaj element bio dotrajao, onda će zamjena istoga biti dovoljna.

I kako god okreneš…ovaj element je vajda imao neku svrhu i zašto bi išao bez njega?

Elektrolitski kondenzatori imaju vijek trajanja do nekih 7 godina. Moguće da su ostali “suhi” pa su ispuhali radi toga. Oni kada i odu (pogledajte starije matične ploče, ili naponsku ploču LCD monitora) napušu se, i krenu raditi probleme u strujnom krugu.

Taj dio, ako sam dobro skužio, služi za poništavanje “smetnji” u strujnom krugu, pa i kućnoj instalaciji “fazi” na koju se uređaj spoji. Ako se opet prisjetimo, nekada smo uključili “fen” sušilo za kosu, pa smo imali na TV-u smetnje sve dok sušilo radi u istoj fazi gdje i TV.

Ne bi trebao imati problema pronaći zamjenski dio.

2 Likeova

100% ozbiljno!

RSO filter, nije nužan.
Može potražiti u trgovini rezervnih dijelova.
Ako ne nađe može prespojiti ove 2 crne žice.

1 Like

Istražio sam malo i našao trgovinu u Zagrebu koja prodaje rezervne dijelove bijele tehnike, košta 20kn, ako stignem danas ću ići kupiti. ovo mi je pomoglo “RSO-filter” za googlanje i kada sam zvao trgovine.

Koliko sam skužio to je filter koji sprečava da se iz motora sušilice vraća elektronički šum u električnu mrežu koji može ometati radio.

1 Like

Ok…al čemu služi? Vjerovatno potpomaže na neki način?
I jel gruno zbog kvara unutar sebe …ili je neki kvar izvan njega utjecao da zgori?

Ako je ovo drugo i ako prespoji…oštetit će neki drugi vrag? Zar ne?

Aha…tek sad ovo pročitao. Sad mi je složena jedna puzzla iz prošlosti.
Kupio sam veš mašinu koja je stajala kod prodavača par godina…i kad sam ju uštekao doma, prvo je grunula jednom onako fino…al kasnije normalno radila. :smiley:

Bit će da nisam opazio kasnije da imam šum na TVu, hehe :slight_smile:

najbolja opcija da je ne ovisno o drugim stvarima i da je dotrajalo, moguće da je i neki drugi dio isto dobio. Kako je bilo sve ugašeno, samo kabel u struji, nadam se da je možda samo to. (taj dio je spojen prije naponskog prekidača direktno na naponski kabel)

Ma ovo sa sušenjem kondenzatora ima skroz smisla. Baš kad si spomenuo da ti nije radila 3 godine…podsjetio si me na moj slučaj…gdje je igrom slučaja ta mašina isto stajala 3 godine :slight_smile:

Samo koliko se sjećam nisu svi kondenzatori elektrolitski, nešto sam se u prošlosti vrlo površno pozabavio time kada sam izmijenjao sve Elektrolitske kon. u jednom starom pojačalu. A oni sa štampanih pločica elektrolitski su imali +(plus) i -(minus). Ne znam ovo ide direktno na 220V i nema plus i minus, a to je kako si rekao nekakav spoj više elemenata tako da možda niti ne mora imati. hmm.

Da…ali u spoju su upravo tri kondenzatora. :slight_smile:

Ne znam ja koji su kod tebe, ali pretpostavimo da većina tih dijelova ima neki radni vijek.
Plus i minus ima većina kondenzatora, ali to ne znači na ne idu na izmjeničnu struju. Baš uz pomoć njih i par dioda od izmjenične struje radimo istosmjernu.

Isto tako, istosmjerna struja nije sama po sebi idealno “ravna”, pa se može uz pomoć par kondenzatora dodatno poravniti…

1 Like

Grecov spoj? 4 diode nesto mi zvoni :slight_smile: