Zvuk sa TV-a na zvučnike od linije, povezivanje?

Imam TV i liniju koji oboje imaju optical utor. Kupio sam optički kabel, ali nešto ne valja jer nema zvuka.

TV je Samsung Smart TV nedavno kupljen pa je nov i tehnički dio kod njega treba biti ok. Linija je stara, nešto više od 20 godina, ali ipak ima utor na kojem piše “optical”.

Linija je ova:

Tu se na jednoj slici vidi kako izgleda odostraga:

Držim tu liniju jer kad sam kupovao moja nije bila sa ovim standardnim zvučnicima nego sa vrhunskim drvenim visokim skoro metar trosistemcima od po 150W. Zvučnici su i danas odlični i zvuk je top.

Na liniji imam opciju prebaciti na CD, kazete, radio i MD. Linija nema bluetooth. Ovo MD je valjda nešto kao AUX, ali ne kužim se u to. Trenutno mi je komp spojen na liniju preko 3.5mm jacka koji ide iz kompa i činča koji ide u liniju. Kada na liniji prebacim na MD onda na zvučnicima imam zvuk od kompa. To radi bez greške.

Sad sam spojio TV sa linijom optičkim kabelom. Na TV-u prebacim da zvuk ne ide na TV zvučnik nego na vanjski. Problem je što nema zvuka sa TV-a na liniji iako je spojeno optičkim kabelom i na liniji sam prebacio na MD koji je jedina logična opcija (bluetooth nema, a ostalo je CD, radio i kazete što sigurno nije opcija).

Probao sam iskopčat činč koji povezuje komp da se možda ne kolju, ali i dalje ne radi.

Zanima me da li netko zna u čemu je problem i što bih trebao napraviti?

Pretpostavljam da mogu kupiti neki adapter, pa recimo optičkim kabelom iz TV-a u adapter, pa iz adaptera činč na liniju, a iskopčat komp dok gledam TV, ali to mi se ne radi. Na liniji nemam drugih utora za vanjski izvor zvuka osim tog činča i optical.

Vidim da imam s prednje strane linije utor za slušalice. To je onaj 3.5mm i piše “phones”. Pada mi napamet da mogu probat sa kabelom optika na 3.5mm, ali ako je to ovo, onda je cijena bolesna i radije kupim za to novu liniju na koju spojim postojeće zvučnike i TV povežem preko bluetootha :slight_smile:

Ipak si nekako mislim da taj 3.5mm utor (phones) neće biti od koristi jer pretpostavljam da on zvuk koji je već u liniji izbacuje van na slušalice ili što god je spojeno na taj utor. Sa zvučnicima koje imam uz liniju je sve ok i oni su uredno spojeni na liniju i daju normalno zvuk koji je iz linije. Iz kompa dođe zvuk do linije (preko činča kojim ulazi u liniju) pa iz linije ide van na zvučnike i to normalno radi. Ako nekako spojim TV na taj 3.5mm utor u liniji mislim da neće biti ok jer ako ne griješim taj 3.5mm šalje van zvuk koji već je u liniji, a ovako zvuk iz TV-a ne bi bio u liniji.