301 redirect i SEO

Imam konkretno pitanje,
Recimo da na sajtu cnn.com postoji neki clanak u kome postoji dofollow link ka odredjenom domenu.
Ako zakupim taj domen i na njemu odradim 301 redirect na svoj sajt da li ce to pomoci mom sajtu da se rangira?

Kao i kod vecine SEO pitanja nema bas jednostavnog i tacnog ili netacnog odgovora. Ja konkretno imam jedno pozitivno iskustvo sa redirekcijom. Koliko sam citao zavisi od toga sta je bilo na starom tom sajtu, jel povezan sadrzaj sa tvojim, kad je istekla i da li je izbrisana domena iz indexa, kakvi su anchori i ostali linkovi, da li je poslije isteka bila registrovana i koristena domena od strane kineza ili neki pbn sajt bio tu ili neko smece koje je deindexovano… i vjerovatno jos faktora tu igra ulogu. Ima po netu raznih iskustava. Ja imam ko sto rekoh jednu redirekciju i dala je bust dobar (cini mi se, jer ne mogu biti ubjedjen da je to samo do te redirekcije, mada nije puno toga uradjeno na sajtu pa vjerujem da je redirekcija pomogla da brze i bolje clanci sa sajta rangiraju). Boost nije bio vidljiv odmah no nakon par mjeseci nakon sto je redirekcija dodana. Sad mnogi mogu reci da posto je noviji sadrzaj da je sajt nadosao kako inace nadodje nakon vremena odredjenog. Medjutim iz iskustva vidim razliku kod ovog sajta sa redirekcijom i onih bez, ovaj je mnogo jaci. Tako da ako je čista domena (nije bilo govana po njoj), ako je sajt donekle sličan tvojoj niši i ima par jakih linkova, moje mišljenje je da će dati boost.

Ja sam redirektovao direkt iz domain registra domenu na moj sajt. I oko toga kako redirktovat, da li vraćat sadržaj, indexovat pa redirektovat i još mnogo fora isto tona ima ispisana po netu. ja sam ovako redirektovao jer mi je najjednostavnije bilo.

Ako možeš, kupi tu domenu i napravi redirect.
Nema sumnje da bi to sve radilo kako treba, bio bi to ogroman boost. :+1:
Ne zaboravi nam ovdje prenijeti iskustvo. :o:

1 Like

Zakupljen je domen vec i stavljen je 301 redirect , javicu rezultate:)

1 Like

Ne bi’ na tvom mjestu to radio već pregled’o arhivu i postavio isti (stari) artikal koji je bo tu.
Čak bi pregledo po arhivi sajta i ostavio ostale slične članke (barem par nekih takvih) a stranicu bi uredio da ima neke sekcije (sidebar-ove i sl.) koje vode do ovog sajta na koji sada vršiš redirekciju.
Uradi te sekcije/linkove u formi google ad format banera.

Boj se vuka, boj lisice,
i nikad u šumu. :smile:

Ovo i ti znaš Tpojka. :wink: Već je sve napravio, to mu je cilj i vrlo je vjerojatno da je to dovoljno.
@IKI javljaj nam u svakom slučaju kako se kreće stvar. :+1:

Imam iskustvo da su mi skoro padali serveri kad se pojavio link na moj website na slobodnadalmacija.hr (to je bilo pravo lansiranje) a zamisli što će tek biti na CNN-u? :blush:
Nema straha, dapače. :o:

1 Like

Pa nije bas isto kad dobijes regularno link i kad redirektujes isteklu domenu koja ima link sa cnn.

A imas slobodnih expired domena koje imaju link sa cnn sajta. Ako kome znace sutra cu postaviti par domena koje sam nasao. Medjutim ima tu (po mom shvatanju) jos mnogo bitnih faktora koji uticu na to da li ce redirekcija dati boost. No da se ne ponavljam.

U 90% slucajeva 301 redirekt pomaze ako je domena jaka i nije zatrovana kao sto kaze anja, i bitno je da domena bude relevantna ali ako je bas jaka onda moze ici na bilo koju nichu tj ne mora biti relevantna. Licno sam bio svedok kad je covek kupio domen na aukciji za 5000$ DR70+ - 7500 RDs za money site ali je dodao 301 redirekt na svoj trenutni sajt koji je u tom trenutku imao cisto da bi testirao jacinu domene a sajt je u tom trenutku imao 150000 poseta mesecno, poseta mu je skocila na 3 miliona u 3 nedelje.

2 Likeova

Odradio sam i jedan dofollow link sa
www.bbc.co.uk i www.bbc.com,

e sada me zanima obzirom da isti artikl postoji na dva domena co.uk i com da li cu dobiti dva beklinka?:slight_smile:

Koliko si platio ta dva linka?

Odradio sam juce 301 redirekt solidan expired domen placen je oko $300 na aukciji ima 250 + RDs i to prilicno kvalitetnih, food nicha a uradio sam 301 ka pets nichi. Pre nego sto je istekao domen 301 redirekt je postojao na toj domeni 7-8 godina. Javljam kada vidim rezultat.

Ja bi vazda radje da ima manje refering domena a da ima bar jedna dvije znacajne i da je iz moje nise no da ima 50x vise refering domena koje nisu related ili nisu sa bas bas jakih sajtova.

Ima neka metoda za pretragu takvih domena?

Mozda nije pitanje za ovu temu ali ajde, gde pratiti i gde naci domene koje su pri isteku ili koje su na aukciju itd…

Nisam bas siguran da je bolje kad je 301 redirekt u pitanju, pazi domen ima bas jakih linkova kacio sam ga ovde na prodaju, a posto niko nije zainteresovan odradio sam 301 pa cemo da vidimo, taj sajt sam i onako samo ostavio ne radim nista vise na njemu a ne pomera se vec 6 meseci ima oko 15 poseta dnevno, pa eto dobro je za test.

@CarloColucci

Kucaj na google godaddy auction, i onda trazis jake domene.

Ima

Nisam ni ja, no samo mi je logicki sa moje tacke gledista da je bitno da je related domena.

Doduse vidjao sa da domena nesta o vakum usisivacima redirektuje na sajt o kafi i nista mu falilo nije, cak dapace.

Ja sam danas kupio i redirektovao domenu na kojoj je bio related sajt mome ali davno nekad oko 2008-2014 tako nesta i ima link sa nytimes oprinog sajta i jos par vrlo solidnih linkova. Problem je sto su ga uzeli kinezi bili i postavili nesta ko zna sta. Ja ga opet uzeh da provjerim moze li sta pozitivno uradit. Kad pod navodnike i bez navodnika provjeravam sajt u guglu imesajta com sve lijepo izgleda i ne cini se zatrovano i tu su dobri sajtovi koji linkuju kao i socijalni profili tog sajta. Linkovao sam sajt koji skoro uopste nema posjete sa gugla i koji nije u wmt tako da ne mogu nista pokvarit.

1 Like

Videcemo ja od ove domene dobijam 20 direkt ulaza dnevno sto kapiram da je dobar signal svakako.

Prvo sto sam uradio je da sam dodao content na sajt pa ga ostavio tako 15-20 dana a onda sam uradio redirekt.

Druga exp domena koju sam uzeo je jaca od ove 3x i ima oko 80 indeksovanih stranica u google a istekla je pre 4 meseca nikad na njoj nije bio radjen 301 redirekt taj sajt je bio live do pre 4 meseca a na njoj sam vratio stari content nekih 15 informativnih artikala (home improvement) od tih 80 a za 7-8 dana cu dodati money content u istoj nichi ukoliko se taj content ne bude rangirao kroz 4 meseca prebacicu ga na totalno novu domenu i odraditi 301. Mada kapiram da ce uspeti jer je ista nicha i domena je bila live do pre 4 meseca znaci i dalje su sve stranice indeksovane.

Kako ide posle prodaja sajtova koji imaju 301 redikrekcije? Da li im to obara cenu posto je BH metoda? Nisam nailazio nesto na takve sajtove da se prodaju.

Ne vidim zašto bi to bila BH metoda? :thinking: Mislim da nema ništa jasnije ni transparentnije od 301 redirecta. A ako ćeš prodati site, prodat ćeš onaj na koji ide redirekcija, to kupac ne mora ni znati. :blush:
Naravno, ne savjetujem takvu igru, neće znati dok samo gleda website izvani, no ne bi bilo moguće sakriti kasnije kod uvida u detaljniju analitiku. :o:

P.S. A ako ti je cilj jedino prodavati siteove, to ne pozdravljam, teško će to i raditi ovdje, vrijeme je faktor. :wink:

ovdje pričamo o BH metodi, nije to regularan redirekt, nego redirekt s ciljem manipulacije jačine sajta i prenošenja linkova sa istekle domene na aktivnu. a kupac ako je iole upućeniji će svakako znati da ima redirekcija. i vrlo prijateljski savjet za tebe je da uzmeš ahrefs trial na 7 dana bar za početak. 7 dolara je, nije ne znam kakva cijena, poslije se možeš dovijati za neku normalnu mjesečnu cijenu. vrlo jasno su vidljive redirekcije koje sajt ima i još mnogo stvarno korisnih stvari se može sa ovim alatom raditi. ko oće iole da se seom bavi po meni je must have alat. možda ima nešta približno moćno ahrefsu ali ja ga nisam isprobao.