3D modeliranje - cross section mattress

Pozdrav raja, kako ide.
Zanima me da li neko zna kako da napravim ovako : Screenshot by Lightshot, Screenshot by Lightshot.
Uradio sam ovo u Adobe Dimension: Screenshot by Lightshot i to je tu negdje ali ipak nemam ovih 3D rupa i udubljena koja su ključna.
Gledao sam u Studio 3D Max-u da to uradim, napravim ja to sve ali onda nemam textura i ostalih stvari.

Pa da li neko slucajno zna nekog ili nesto da mi ponudi.

Lp.

U srednjoj sam radio u Autodesk Inventor, mislim da tamo mozes bez problema to napravit

Po meni bi za ovako nesto Solidworks bio najbolje rjesenje.

Nisam bas siguran da mozes u Solidu puno radit sa tekturama, osvjetljenjem, sjenama…da dobiješ realističan izgled. Više je on strojarski orijentiran…

Ako grijesim, ispravi me. Volio bi da grijesim. :wink:

Jeste to mu je primarno, ali moze se itekako realistican izgled dobiti. Ovo mi je prvo izbacilo, a imas hrpu snimaka na youtube.

1 Like

https://www.blender.org definitivno, najveći community, najbrže rastući.
Standard u industriji su Maya i 3dsmx ali oni nisu besplatni a nisu ni bolji od Blendera.

Ako trebaš napraviti samo tako jednostavnu stvar, možda neki manji software jer je blender kompleksan, ali ako želiš nastaviti u 3D, onda ideš na blender kao i većina.

1 Like

Padaju savjeti, valjat će proučiti. :slight_smile:

Ja kada sam zadnji puta tražio nešto free za 3D, youtube ekipa mi je na prvo mjesto stavila fusion360 i freeCAD (koji je takoreći vizualno isti ko Solidworks, ali free varijanta. Moguće Solid ima više toga ako se dublje zaviri.)

No nisam siguran niti za jednoga kako raspolaže mogućnostima za realistične izglede. Eto, Solid me iznenadio…moguće bi me i ovi iznenadili, kad su već sugerirani kao best preporuke :slight_smile:

Znam za blender… Pokusavao sam i ima dobrih opcija i alata.
Al svi mi nesto preporucuju 3D Max.
Al probat cu u njemu, nekako cu proguglati nesto.

Hvala vam na savjetima.

Evo ispod 3 slikice od stana koji radim u Blenderu trenutno, još je nedovršeno.
Npr jedan lik koji je pro, radovi u blenderu, link janmorek.com
Zadnje vrijeme se i dosta filmova i crtića radi blenderu. Možeš pogledati ovog lika koji radi 1 min tutorijale za filmove rađene u blenderu https://www.youtube.com/c/mrdodobird/videos
Ovaj crtić je rađen u Blenderu https://www.youtube.com/watch?v=WhWc3b3KhnY

3dsmx koliko vidim košta 1620 $ godišnje, možeš ga vjerojatno skinuti negdje free, blender je besplatan pa nema smisla pored blendera se zajebavati sa licencama i svakih par mj. gledati hoćeš uspjeti updatat 3dsmax, zato ljudi masovno prelaze sa maye i 3dsmaxa na blender zadnje vrijeme.


4 Likeova

Rad u Blenderu ti jedan od poslova ili?

Do sada samo hobi, ali idem u tom smjeru da zarađujem od toga. Vjerojatno web, YT kanal sa tutorijalima a i planiram se postaviti na upwork i sl. Uglavnom zanima me 3d, jako je kreativno i zabavno, mogu sjediti satima za komp. a da mi ne dosadi za razliku od webmajstorstva koje me izmorilo pa idem u tom smjeru.

2 Likeova

Lijepo. Imas jos radova ? Uz dobar portofolio, sigurno bi bilo posla.

Imam, ali moram se vratiti na njih kada dovršim ovaj pa ispraviti stvari koje sam naučio na ovom. Kada sakupim 5-6 radova napraviti ću profile na mrežama i stavljati slike povremeno. Kada završim jedan stan, mogu izbaciti 20-30 slika, ali za jedan stan osmisliti a da ima smisla treba dosta vremena. Većina njih samo uzme reference sliku i pokuša to izmodelirati, ja baš dizajniram što oduzima 90% više vremena.
Evo još jedna iz drugog kuta

9 Likeova

Pozdrav, moze li preporuka za neki tutorial ili kurs kvalitetan?

Kreneš sa ova 2 serijala, oni prolaze sve početničke opcije


Onda biraš dalje serijale koji te zanimaju. Npr arhitecture, car modeling, caracters, game itd. Tutorijalima za blender nema kraja, više ih se na dnevnoj bazi kreira nego ih možeš pogledati.

2 Likeova

Koliko je vremenski potrebno za jedan stan ili sobu?
O kojem redu veličine se radi, sati, dani, tjedni?

Teško je reći, ovisi o tvom znanju. Ako si početnik, pogubit ćeš se pa će trajati, ako imaš iskustva možeš i za koji sat, rad će biti realističan ali kompozicijski sigurno neće biti top. Pod kompozicijski mislim na stvaranje atmosfere, boja rasvjete, ugođaja itd. (Jedan primjer dobre kompozicije https://www.artstation.com/artwork/JlXwym ) za ovako nešto treba imati i iskustva, i osjećaja i talenta.

Npr za kreiranje ovakvih radova kao što su u videima ispod, ne treba neki talent, samo tehničko znanje, to naučiš za par tjedana, mjeseci, ali kao što vidiš, to izgleda realistično ali vidi se da je kreiranu u sat-dva.



https://www.youtube.com/watch?v=eUf9VltV4Cc (ovo je Blender Eevee render - realtime, ne treba čekati da se slika renderuje ali se gubi na realističnosti)
https://www.youtube.com/watch?v=VvQW5we8GkA - (ovaj je profi)

Dobra stvar je da ne moraš sve modelirati sam, imaš stranica gdje skineš objekte i materijale kao što su https://www.poliigon.com/search?page=3&type=model itd, ima ih desetke, ovaj je popularna, dosta njih su free.

Najbolje ti je pratiti tutorijale od Blender Gurua jer on skoro u svakom serijalu objašnjava i početnicima sve https://www.youtube.com/user/AndrewPPrice/videos

1 Like

Ovo je moj primjer gdje sam rekreirao svoj stan (prva slika je render). Za to mi je trebalo par dana, doduše stan je velik i dosta sam testirao, a i to sam radio prije par mj. kada nisam dosta toga znao još.

Lako je kada gledaš u nešto pa rekreiraš, ali kada ideš na to da dizajniraš stan onda ne možeš kopirati nego bubneš zidove 10x10 i imaš zadatak da iz glave popuniš tih 100m2, onda tu nema kraja, to traje tjednima sigurno.

4 Likeova

Mnogo dobar stan :ok_hand:

1 Like

Jedino nebi loše došao električni romobil unutra xd