Adsense - Velik broj klikova, a zarada mala

Posljednja tri dana primjećujem veći broj klikova u Adsense računu, ali zarada je u rangu prije toga.

Primjer. Jedan dan sam imao oko 600 klikova, zarada je bila ispod 10 eura. Drugi dan 300 klikova, zarada opet ispod 10 eura. Treći dan oko 250 klikova, zarada manja od 8 eura.

Za usporedbu. Prije ova tri dana imao sam isti dnevni prosjek zarade (8-10 eura), ali s puno manjim brojm klikova. Bilo je u prosjeku oko 150 klikova dnevno.

Ili statistika nešto šteka, ili je nešto drugo posrijedi što ne mogu da dokučim.

Januar brate, januar. Bice bolja statistika u februaru.

1 Like

Sve zavisi odakle ti dolazi (hiljadu puta rečeno) publika .Da li je to naše balkansko područje ili iz inostranstva. Naši balkanski klikovi to jest, CPC su najmizerniji (ne računam sada HR jer prešli su na euro pa samim tim su i klikovi (CPC) nešto relativno veći).

Isto tako ovaj mesec je mesec kada advesteri barem upola manje plaćaju cenu za reklamu jer su se istrošli pred novogodišnje i Božićne praznike.

Takođe zavisi koja je niche sajta , dosta ta uloga igra. Isto tako zavisi i odakle stiže publika da li sa google pretrage ili sa FB stranica.

Raspored reklama na sajtu je jako bitan takođe. Na tolikko klikova tebi bi bio prrosek (neka moja procena ) zarade oko možda 40 € i više evra.

Može biti milion razloga što na toliko klikova tako mala zarada.

Stranica je https://www.livno-online.com, news stranica.

Od samih početaka koristim Adsense tako da imam neku statistiku o zaradi. Stvar je enorman porast klikova u posljednja 3 dana, a zarada premala. Po meni nešto tu ne štima.

Publika mi je klasika. BiH, Njemačka, Hrvatska, …

isti problem procenat klika preko 4% a ranije bio od 2-2,5% uglavnom fb publika nesto malo i sa googla
malo sam analizirao i vidim da trecinu od tih klikova donose automatski oglasi vinjeta vjerovatno, iskljucio sam je pa da vidim sta ce se desiti

Pregledaj u nalogu adsensea u onoj rublici za blokiranje i pregled oglasa kakavi ti se oglasi vrte.Pa ukini tamo gde imaš jednog advestera koji na sajtu ti prikazuje 50 istih njegovih oglasa hoću reči smanjiš oglase takvih advestera na primer na 5 ili 10 .
Što to kažem? Pa da bi imao barem neku raznolikost oglasa na sajtu.Jer se zna desiti da ceo sajt zauzumu reklame jednog advestera (jer se može desiti da on na 50 reklama plaća 1 reklamu lupam sad cifru 0.2€ centi)

Na kraju kako je i kolega Jeronimo034 rekao a i ja 1 mesec u godini je uvek krtičan za publishere a i manji je CPC

Evo još jedno malo neugodno iskustvo.

Zadnjih par dana imam povećan broj posjeta zbog specifičnih događanja koja su se dogodila u regiji koju pratim. I vidim povećan je broj otvorenih stranica (GA4), ali u Adsense izvještajima broj impresija neznatno se povećao, broj klikova također, a zarada opet premala. Umjesto da tih dana bude bar preko 20-30 eura dnevno, zarada svega euro, dva viša nego običnim danima.

Imam osjećaj kao da Google odredi koliko taj dan mogu zaraditi i to je to.

Drugim riječima, ma koliko se trudio povećati promet na stranicama zarada mi stagnira.

Pokušaj malo prečešljati oglase koji ti se vrte na sajtu u “centru za prgled oglasa” imaš postavke za najnovije oglase (možeš da biraš po datumima)
Meni se znalo desiti da neke velike firme (iz na primer Srbije) imaju ogroman broj baš adsense reklama ( puste u opticaj do 50-ak reklama) a cena CPC bude mizernih 0.02 centa evra. Pa sam znao takve škartirati ili svesti na 2-3 (da dam prostora ostalim)

Ako ti se mili i da pokušaj da se prijaviš ili na sajt ubaciš GAM (google ad manager) pa isprobaj i to ,Ja koristim GAM i meni se pokazalo boljom opcijom

1 Like

Probao sam s GAM, ali nije mi se pokazalo bas uspješno rješenje, ali probat ću opet. Na koliko da stavim cijenu klika?

Nemoj preveliku sad da lupiš 3€ ili 5€ kreni sa nekom manjom stavi cpc recimooo 2€ pa testiraj. Jer kad GAM Nema ponudu za najvišu tvoju postavljenu cenu gura onda od adsense oglase koje stigne

Stavljam “Network” opciju za line item?

Evo ti link sa foruma
tutorijal za GAM

Postavio sam jedan line item, postavio cijenu klika na 0,05 eura ali ne prikqzuju se oglasi. Bar ne meni, ali vidim u GAM-u da je bilo prikaza. Valjda se nekim korisnicima prikazalo.

Mogao si tu cenu klika staviti i jače malo na nekih 0,20 ili 0,50€ .Mali je to CPC ako hoćeš da ti GAM izvači jače ponude za oglase.
GAM radi tako ako nema ponuda za taj neki tvoj određeni limit za CPC u ad manageru nudi ajde tako da kažem) adsense oglase .Zato se adsense oglasi “zamotavaju” u GAM kod

Imaš u GAM-u idi na “delivery tools” imaš odeljak “Webpage ads” —klik na select i upiši ime domene sajta ili ceo url neke tvoje stranice videćeš da li ti se oglasi google ad managera serviraju na sajtu

Nevezano baš za ovu temu, zanima me mozda je i glupo pitanje, imam par sajtova vec na jednom adsenseu, otvorio sam jos jedan sajt, ali bi adsense prikljucio na drugara, i sad dolazimo do pitanja, moze li adsense prepoznati da su svi sajtovi na jednom hostingu i pod jednom imenom i da me blokira radi tog :thinking:

Pod jednim imenom hostinga ili sta?

Ni meni tvoj tekst to jest pitanje nije jasno nikako .Pojasni malo to bolje

Jeste, svi sajtovi bi bili pod jednim hostingom, samo bi taj jedan od sajt prikacio na drugov adsense, tj poslao bi zahtjev

Ma to nije nikakav problem koliko ja znam,moji sajtovi su svi na istim i razlicitim hostinzima.Adsense imam godinama.Na vise su hostinga jer ako neki pukne hostinng da odmah prebacim na ostale.Par sajtova na istim par na drugim…

1 Like

Ako misliš da prebaciš svoj sajt na drugov adsense nalog prvo moraš da taj sat koji prebacuješ “otkačiš” sa svog odobrenog dela za sajtove u svom adsense nalogu (računu) pa da ga “proslediš” drugu. Potom da ga drug dodaa u svoj deo za odobravanje sajta odnosno domene

Takođe moraš da sa svog sajta obrišeš svoje adsense kodove (ako si gde na sajtu dodavao ručno kod)