Video tutorijali za Google Ad Manager (GAM)

Ovaj video tutorijale o google ad manageru ću postaviti da bi oni koji bi hteli da probaju ,koriste i imaju zaradu od ad managera (GAM) to jest, znali kako pravilo da ga postave na svoj sajt i koriste ga.

Pre par meseci sam počeo tek da koristim GAM iako ga imam godinama.Nikad nešto nisam bio zainteresvoan za korištenje.Zašto?..

Glavni problem (za mene lično) kao početnika u ad manager(u) je bilo to, da mi je bio ekstremno komplikovan za podešavanje parametara kao i za postavljanje kodova na sajt na i za korištenje.A nešto nisam ni imao slobodnog vremena da se dublje zadubljujem u to…Ipak… na kraju sam odlučio da ga “naučim” i koristim :grinning:

Tako sam uspeo sam na YT naći par dobrih relativno (kako za koga jel…) dobrih tutorijala koji su mi razumno pomogli da sastavim i napravim lako ad manager (GAM) (kodove i ostala podešavnja) po pravilu.

Primena oglasa u Google Ad Manager-u za početak prikazivanja oglasa

Tipovi stavki porudžbina u Google Ad Manager-u

na kraju vam ostavljam celu playlistu tutorijala za ad mananger (GAM)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyDAygJUROUG6HMA1SAmRbuxFHELNHGqU

Pa što narod kaže ko voli nek izvoli :grinning:

Na kraju se nadam da sam sa ovim video tutorijalima barem nekome koliko-toliko pomogao da shvati kako se postavlja i primenjuje AD MANAGER .

P.S. ako adminu foruma ovo nije O.K. onda može slobodno ceo post da briše

5 Likeova

pa jel ima razlike :thinking:

Paaaa… mogu ti reći ima :grinning:! Koristim ga sad gotovo (95%) na sajtu 2 koda oglasa za mobilnu verziju nisam moga uklopiti dimenzije pa ostavio adsense kodove i ove bočne

**Uglavnom vidim zarada je skočila ajd recimo za otprilike 50% ** …možda malo više.

Savio neki normalni CPC koji može da pokrije (ponude za oglas) oglase s Balkana ali i ove engleske hoću reći zapadne it sveta Nezahvalno je sad baratati nekim tačnim procentima (%)

Koji je normalan CPC za Balkan, tj za domaći sajt i publiku?

Pa teško da bi se moglo reći u globalu koji je normalan CPC za ad manager za našu balkansku publiku. To je individualna stvar vlasnika sajta . Najbolje bi da svako za sebe eksprimentiše sa cenom klika (CPC) na sajtu svakih par dana.

Samo ne treba (da vas sve napomenem koji čitate ovo) biti alav (pohlepan) pa stavljati sad na primer cenu klika 2€ ili 3€ Mislim…možete vi , al pitanje koliko će vam se onda oglasa GAM-a vrteti na sajtu i dal će te time biti više na gubitku nego na dobitku u ukupnoj zaradi i od adsensea i GAM-a

1 Like

Definitivno će dobro doći ovi tutorijali. Ja sam se prije mjesec dva prijavio na GAM, i odjavio brzinom svjetlosti, smorio me za sekund. Sada imam više elana, da se iznova posvetim istom. Tako da, veliko hvala.

1 Like

Nema na čemu kolega Max . Forum i jeste tu da se podeli iskustvo,znanje , razmene mišljenja naravno sazna i otkrije nešto novo.

1 Like

Usput voleo bih svi oni koji su počeli da koristie ad manager da ostave ovde svoje utiske to jest da kažu jel ima kakvih poboljšanja nakon implementacije na svoje sajtove

2 Likeova

Vidim da koristis Google ad manager pa ove danasnje poruke koje smo dobili oko video snimaka sta znace i znas li ti bolje?
Nisam nikad koristio video oglasavanje na sajtovima pa me je zainteresovalo.
Google ad manager imam aktivan ali nisam stavio kodove na sajt.
Ne znam da li treba neki poseban plejer i VAST kodovi za postavljanje video oglasa preko google ad menadzera na video u sajtu ili to ide drugacije na google ad manager.

Malo kasnim sa odogovorom evo ovde možeš malo opširinije da pročitaš

Za ovaj vid reklama i zarade treba ti (videćeš u tekstu preko linkova) jedan od orginalnih video playera (dozvoljeni od strane googlea). Google je ponudio baš dosta video playera s kojima oglasi moguda se vrte

Iskreno, za mene je bilo isuviše komplikovano da se smaram sa postavljanjem video oglasa kao i da nešto zaradim preko njih. Negde sam pročitao da se zarada određuje kao i na YT na pregledima na 1000 view.-a dobijaš zaradu i to jako nisku cenu
Ako već želiš da ih postaviš verovatno imaš na YT tutorijala kako da pokreneš video oglase ad manager . (mislim da je bolje kad se gleda nego kad se čita)

1 Like

Onda da se ne trudim da pravim video klipove i da monetizujem na sajtu,jer mi se inace ne pravi YT kanal,ne vijaju subskrajberi i sati,i na kraju da mi kazu da imam tamo neki sadrzaj koji nije po njihovim zamisljenim pravilima…a i ako me prime da zaradjujem prvih 5 godina za kikiriki.Omatorio sam za tamo nekog jutjubera i zarada za kikiriki.
Kakav je sada GAM naspram adsense i da li jos vazi da je bolji?

Za mene lično meni je bolji GAM od donosi mi veću zaradu,nego adsense pre. Naravno, sve je relativna stvar nekome je bolji adsense nekome ad manager.

1 Like

Mozda isprobam i GAM i ove video kodove,pa ako je bolje ostavim GAM oglase i adsense pa uporedim.
Kada i ako namestim video i ako pokrenem neke sopstvene video snimke,mogu ti posle pokazati kako se namestaju oglasi ako te zanima jer kazes da te mrzi.
Sajtovi su mi sa vise nicha pa mogu i sopstveni video snimci da idu u sadrzaj.

U suštini GAM funkcioniše tako ako ne može da pornađe (ubaci) dobar (GAM) oglas onda pokušava da gura najbolje plaćene adsense oglase

1 Like

Koliko si oglasnih jedinica od GAM stavio na stranicu i na koje pozicije.Ja sam ovaj adsense stavio auto ads pa ni ne razmisljam gde stoje.Imam mozda jednu rucno stavljenu oglasnu jedinicu sa kodom.Nije vazno kad odgovoris,kad mozes ti odgovori.

Što se tiče oglasnih pozicija sve zavisi od same teme sajta. Svaka tema sajta ima mogućnosti drugačijih pozicija oglasa.

Uglavnom svi, većina primenjju pozcije; veliki baner ispod glavnog menija , jedan u sidebaru. U tekstu/članku jedan oglas ispod ili iznad slike pa jedan na 1ili 2 paraf, sredina članka i kraj članka.

Pa sam tako i ja uradio na svom sajtu. Uz naravo sticky baner u footer delu. S tim da su mi svi GAM oglasi osim bočnih oglasa Auto ads ( za adsense) za oglase sam skroz ukinuo ostavio sam samo vinjete za mobi verziju kako rekoh ove bočne oglase koji su na fazon auto ads

Nikad nešto preterano nisam voleo te auto ads jer nemam uvid koliko koji oglas mi donosi zaradu i na kojoj je pozciji bolje zadržati oglase a na kojoj ne to jest, ukloniti ih.

1 Like

Hvala na savetima.Da naravno,i ja cu ostaviti oglase od adsense koji donose zaradu kao sto su vignette i eventualno anchor,ali za sada cu dodati par oglasnih jedinica u tekst od GAM pa cu pratiti kako funkcionise.Stavicu i ja cenu za pocetak 3$.

Možda bi bilo bolje da staviš 2$ ili 2.5$ za početak pa posle mesec da vidiš jel ima efekta ta cena i dal možeš da ideš na nešto višu cenu. Naravno to je samo moja neka procena ti određuješ koliko misliš da je O.K.

1 Like

Stavicu 2$ pa da vidim efekat.Dosada sam imao 0.80 do 1$ na adsesne.

1 Like

Evo da javim da GAM radi dosta dobar posao i da je zarada super.Posle praznika cu poceti sa video oglasima.

1 Like