Aliexpress iskustva

Nisam do sada nikada naručivao preko neta ništa iz vani, pa ako netko može pomoći bio bih zahvalan.
Htio bih naručiti veći broj stvari preko aliexpressa za uređenje domena, sigurno par tisuća kuna (rasvjeta, zidni ukrasi, slike…).

  • Kakva su vaša iskustva sa aliexpresom?
  • Dali uopće većina prodavača šalje u Hr?
  • Ako naručim veći broj proizvoda u jednoj košarici, dali svaki prodavatelj šalje svoj paket i dolaze na različite datume ili to dolazi u jednoj pošiljki na isti datum? Ako dolazi u jednom paketu dali na svaki proizvod plaćam Shipping ili može nekako sve u jedan trošak?
  • Što je sa carinom, čitam nešto da iznad 160kn ide carina, ako dolaze odvojeno paketi pretpostavljam da onda ide samo ne one skuplje proizvode. Ako dolaze skupa, onda na cijeli iznos?
  • Koliki je iznos carine, 25%? Ima li još dodatnih troškova?
  • Kakva su iskustva sa dostavom

U Hrvatskoj, iznad 160 Kn se plaća PDV na pošiljke poslane izvan EU, a carina se plaća na vrijednost veću od 150 €. To su pravila ne samo za Aliexpress, ali važi i za njih, naravno. :o:

1 Like

Ok, znači pdv plaćam u svakom slučaju 25% na cijenu, carinu ako je iznos veći od 15eura.
Dali to mogu izbjeći tako da napravim više narudžbi do 150 eura, npr imam 10 proizvoda po 20ak eura, ako naručim u 2 puta, ili je to nebitno ako svaki sailer šalje svoju pošiljku?

Nemam iskustva s kupovinom izvani (te vrste, fizičke stvari), samo znam da je tako jer baš razmišljam o kupovini nove kamere, koju ću izgleda :frowning: najvjerojatnije ipak kupiti u Hrvatskoj po osjetno većoj cijeni, ali s druge strane je mnogo sigurnija kupovina bez glavobolje bilo koje vrste. :slight_smile:

To što ti pitaš Bugi možda je i moguće, samo savjetujem da imaš na umu da ni na carini nisu male bebe. :blush: :o:

1 Like

Moja kćer naručuje male pakete preko ali-expressa…ukoliko naručiš u istoj narudžbi nekoliko predmeta od istog prodavača on ih većinom skupa pošalje…
Ona ne kupuje mnogo toga, ali kada kupuje pazi da napravi više različitih narudžbi i rasporedi ih na par dana razmaka…tako stiže više paketa, ali su iznosi manji i različiti su datumi.
Nešto naručuje i na bake i djedove na drugim adresama :joy:
Kolegica je kupila pametni sat preko aliexpressa od nekih 800 kuna i carina joj je ispostavila račun od 320 kuna :pensive:

Na iznose iznad 160kn ide 25% pdv + oko 100kn carinskih troskova, ako paket ide dhlom onda troskovi rastu na oko 200kn, i navodno treba vaditi eori broj (iznimka je dhl kakvog ima goldway trgovina mobitela kad prvo posalju u englesku, prepakiraju i onda dalje u hr pa se ne placa pdv jer paket “dolazi” iz eu. Ako narucis vise paketa od razlicitih prodavaca, od svakog prodavaca ce posebno doci. Postarinu svakom placas (dosta ih ima i sa besplatnom postarinom ali stvar ispadne skuplje nego negdje sa postarinom pa pripazi i na to), kod nekih imas za birati kojom postom da posalju, izbjegavaj postu “china post small packet” ako ima ista stvar za par centi vise s normalnom registered mail postom jer small packet u hrvatskoj naplacuju one 4.5kn a i tracking je samo do izlaska iz kine, dok normalne registered mail pakete ne naplacuju i tracking vrijedi do dostave paketa, ne samo do izlaza iz kine… A i postari u nekim postama izgleda vole “izgubiti” te male pakete, u jednoj posti mi uvijek sve doslo, u drugoj mi par paketa doslo nakon vise od 2-3 mjeseca, jedan mi jos nije doso, prosla 3 mjeseca.

1 Like

Ja sam prije jako puno narucivao preko aliexpressa i bio sam zadovoljan. Svidalo mi se sto tamo imas direktan chat sa prodavacem pa mozes jos pitati sto ti nije jasno. Kad sam vise proizvoda stavio u kosaricu, neki su dosli zajedno, a neki odvojeno, nema pravila. Iskreno, ne vidim razlog zasto bi proizvode stavljao u kosaricu, paket bi ti bio veci i samo ti mogu lupiti dodatne troskove (pdv + trosarina, ovisi koliko toga i koje vrijednosti bi narucivao), bolje svaki proizvod kupiti posebno. Moj savjet ti je jos i da nemoj narucivati markirane proizvode jer s tim mozes imati velikih problema. Prvo ces morati slati dokaz o uplati koliko si paket platio, a onda carina salje te podatke odvjetniku koji zastupa tu marku (pravo ziga). O tom odvjetniku ovisi hoce li se protiv tebe nesto poduzeti ili ne ( naravno, ukoliko je roba krivotorena).

1 Like

Thx.
Znači, ako naručujem više toga, bolje da naručujem dan za danom i da iznos bude ispod 160kn, tako mogu izbjeći pdv i carinu?
Dali mogu skužiti na carini da naručujem npr par puta tjedno manje pakete?
Ako je od istog proizvođa da ubacim više toga do iznosa od 160kn, a različite proizvođače da ne miješam.

Htio bih dosta proizvoda naručiti, neki koštaju samo par $ a neki i preko 200, na te druge ću svakako morati platiti porez, samo na ove manje da izbjegnem bi bilo dobro.

Naručivao sam u svojoj prošlosti na stotine narudžbi i samo jednom sam imao problema s carinom. Jednoj prijateljici sam naručio vjenčanicu po mjeri, koja je bila dosta velika, tako i zapakirana, a išla je DHL-om. Oni su se javili, tražili potvrdu s Paypala o cijeni i u konačnici naplatili cca 100€ carine i carinskog troška, što je opet bilo daleko isplativije nego uzeti u najam kod nas ili kupiti kod nas.

Hoću reći da većinom neće niti otvarati tvoje pakete, posebno te male stvarčice male vrijednosti i njih možeš bez ikakvih problema naručivat. I skuplje, a fizički manje stvari će ti proći bez problema. Naravno, to ti nitko ne može garantirati, ali u praksi se jako mali broj paketa otvori i carini. Naravno, uvijek je iz tih razloga bolje kupovati odvojeno.

2 Likeova

Imaš to i kod nas jeftino i dobro, ženu pod ruku i lagano šetnjica u shoping, najsigurnije je viđeno - kupljeno… Ovako ćeš platiti neko sranje koje najčešće nije kao ono sa renderirane slike… Plus će te oderat vjerojatno dio i na carini…

1 Like

Nema, baš zato kupujem online. Želim urediti dom u detalje, tamo nađem sve. Npr jedna glupost, Plakati (slike) sinoć pogledao preko par tisuća uzoraka, odeš u neki centar imaš 20 uzoraka od kojih mi se nijedan ne sviđa. Tako isto za sve drugo.

Mozes trazit nekoga ko ima firmu i u sustavu pedeveja. Pdv koji je placen na carini njemu ce se odbiti i toliko mu manje platis. Samo dodatno uplatis koliko carina naplacuje. Pod uvjetom da dobije kineski racun, sve to moze prikazati kroz trosak i svi sretni. On takder dobije keš kojega ne treba poloziti na ziro :blush:

Žao mi je što tako razmišljaš u 2018. godini. Pitam se, jel to govoriš iz iskustva ili si samo čuo od nekoga?

1 Like

Nemoj tako (cijenjeni) Mrcino. :blush:
Znam da :wolf: govori iz iskustva, a i ja dijelim njegovo mišljenje, recimo, kod kupnje sofisticiranih tehničkih stvari, kako sam i pisao iznad. Ti mi predlažeš da usprkos svemu kameru kupim u Banggood.com -u mada je bilo slučajeva kad ne ispadne dobro ta kupovina? :frowning:
Tada je ona cifra koju platiš više kupnjom ovdje, ustvari - garancija. :o:

1 Like

Naravno da govorim iz iskustva, a kako bih drugačije ipak je ovo 2018, ne?! Ali dobro, predložio sam mu laganu šetnjicu, razgledavanje… Shvaćam, ima vas koji ne volite hodati, pa kupujete iz naslonjača…sve 5.

Da, pa eto, dobih neki dan mobitel na “recenziju” direktno od proizvođača pa krepao display nakon sat vremena korištenja…

1 Like

Ne znam gdje ste vi i kako kupovali, ali ja do sada imam isključivo pozitivno iskustvo s kupovinom preko interneta. A kupovao sam doslovno svašta - tehniku, već spomenutu vjenčanicu, dijelove za auto, alat, kuhinjski pribor, itd. Kada god je bilo problema s proizvodom, prodavač je vratio novac.

Jasno mi je da skupu kameru nećeš kupovati preko interneta jer želiš garanciju i tu zapravo i nemam ništa protiv. Čak i za odjeću i obuću preporučam fizičku kupnju u dućanu jer online je teško pogoditi veličinu (osim kada se naručuje po mjeri). Ali gluposti za uređenje doma, koje su puno jeftinije na ebayu, aliu i sličnim servisima, to se definitivno isplati i nikad, ali baš nikad na takve sitnice se ne plati porez niti carinu.

PS Ne, to nema veze s lijenošću i time da mi je lakše klikati na kompu nego ići u dućan. Ionako nekada moraš sam ići podići paket u poštu - a to je postala česta praksa - a to zna nekada biti čak napornije od same šetnje i šopinga u nekom dućanu. Jednostavno, smatram to isplativijom kupnjom.

Ma naravno Mrcino, ovisi što se kupuje. :blush:
No, čak sam i ovu zadnju kameru kupio preko Interneta, i ovu ću, nije u tome problem; ali u Zabrebu, a ne u Kini. Jer, sve je dobro dok je dobro, ali kad se pojavi problem i “garancija” tada nije svejedno pod kojim uvjetima i odakle ćeš djelovati. :blush:
Evo, da skroz izreklamiram ove iz Zagreba; Neutrinomobile.hr :+1: :o:

Garancija? Pa gdje vi zivite da sve trgovine normalno daju garanciju i kasnije kad zatreba ne prave probleme oko iste?

1 Like

Tako je. Vecina nas se veze na garanciju, a u biti malo njih to iskoristi. Kod skupljih predmeta i nije bas lagano rjesit situaciju. Prije cca godinu dana covjek je kupio laptop za 3k € i ploca mu nije bila ispravna od prvoga dana. Morao je cekati nekoliko mjeseci da mu se popravi mada je imao po zakonu odmah pravo na povrat. Uvoznik je bio msan i nije im nista mogao…

1 Like