AMP - Koristite li amp?


#1

Dakle nekako mi se ne sviđa sva ta fragmentacija naših webova na FB IA i Google AMP.

Pa me sad zanima jel itko prešao na AMP, ima li nekih prednosti? Pozitivno/negativno? Bolja zarada ili traffic?


#2

ne kužim, šta je sada ovo promjena strukture dosadašnje web stranice…?

čitam i sve zvuči krasno dobro, krenuo sam mijenjati web stranicu u amp, nakon kratkog vremena skužim da ne dopuštaju css datoteke? WTF? jesam li dobro shvatio…

sav css treba staviti u <style></style> tagove? kao 2005 godine… odustajem od amp za sada… ne vidim kako bi se jedan ozbiljan projekt mogao uklopiti u tako što.

Dali sam nešto krivo shvatio?


#3

To da je ideja “amp” stranica da su blazing fast, a to su odlucili postici tako da se ne rade nepotrebni HTTP requestovi za statikom, odnosno za external css datotekama.


#4

Za neki brend, AMP mi je totalno neshvatljiv, zašto bi ga koristio. Praktički pretvaraju naše dinamičke stranice (sa razlogom dinamičke) u nekakav html list jer njima tako paše.

Ja sam odustao od toga skroz, ne vidim neku svrhu.


#5

Kad neku noviju vijest guglam na engleskom na telefonu mislim da vecina rezultata ima ima taj AMP podesen i cini mi se da dosta bas jakih brendova ima taj AMP i stvarno ucitavanje takvih clanaka je bas bas brzo.


#6

Za primjer ja ovo vidim kao pokušaj da se radikalno promijeni struktura kodiranja web stranica, moglo bi se to riješiti kroz php da se postigne urednost i snalažljivost, ali opet kakva je razlika u brzini učitavanja ako napravim include php ili taj koji je bio css file?


#7

Includanje PHP datoteka nema veze s klijentom (browserom), jer se includanje PHP datoteka dogadja na serveru, jedino sto klijent (browser) dobije je odgovor/response koji je generirao PHP (a da bi PHP generirao taj response morao je includati vise PHP datoteka, obicno masu njih).

A kad u HTMLu includas stylesheet, ono sto napravi client (browser) je isparsa sav HTML, vidi da postoji stylesheet koji mora dohvatiti i onda napravi novi HTTP request prema tom resursu. I tako XY puta, ovisno koliko stylesheetova ili js skripti uspije prepoznati u HTML markupu.

A svaki HTTP request koji browser radi radi handshake sa web serverom, tu postoji i latencija i jos gro stvari koje mogu poci po “zlu” i tako deliverati nesto sporiji user experience.

Googleovci su odlucili implementirati “AMP” stranice, tako da je sto vise stvari zapravo inlineano i deliverano kroz taj inicijalini prvi HTTP request skupa s HTMLom, i jedan response koji dobije client (browser) od servera bi trebao biti dovoljan ili barem servirati i prikazati stiliziranu stranicu.

Zato krajnjem korisniku se i cini sve brze, to i je cijela ideja.


#8

Plus, Google, slicno kao i FB s article’sima, cachira tvoju AMP stranicu i posluzuje ju s svojih servera.


#9

Ne, ovo je pokušaj da se optimizira “critical rendering path”.
CSS je blokirajući sadržaj, tj. ništa se neće početi prikazivati dok se CSS ne učita i dok se ne izgradi CSSOM, a inline CSS je uvijek brži od eksternog CSS-a (toniperic je dobro objasnio). Već odavno je preporuka googlea da se kritični CSS umetne u style tagove u zaglavlje stranice, a sve ostalo se učita asinkrono. Ništa novo, osim što je kod AMP-a ostali CSS zabranjen šta je po meni super stvar jer se forsira što manje CSS-a.


#10

I ne baš, više je slično CDN-u
https://developers.google.com/amp/cache/overview


#11

možda ću na kraju pokušati napraviti include php datoteke umjesto css-a vidjet ćemo kako bi to moglo funkcionirati.


#12

Dali sam ja to dobro skužio ili su oni izbacili jquery??

ako je moguće kako koristiti jquery tj. kako ga implementirati ? zna li netko?


#13

Nikako.
Alternativa https://www.ampproject.org/docs/reference/components
https://github.com/ampproject/amphtml/blob/master/spec/amp-html-components.md


#14

ne izgleda dobro, dali je ovo budućnost ili samo neki pokušaj…? Inaće kao i većina vjerujem koristim ajax i jquery u 50% sadržaja, radi se o vlastitom cms-u. izgleda, jedina je opcija pisati sve iz početka i koristiti te komponente koji oni nude iako sumnjam nekako da mogu parirati jqueriju


#15

Teško je preko foruma dati sve odgovore, jednostavno sve postoji u dokumentaciji na gore spomenutim linkovima ili na Google Developer stranicama, sjesti proučiti i raditi korak po korak, nema druge.

Pa kasnije položiti ispit za AMP i PWA :wink:


#16

Zasto ne izgleda dobro ? jQuery se sve manje i manje koristi (hvala univerzumu), a sam Web API je sve bolji i bolji.


#17

dali se isplati djelomično prebaciti stranicu na amp ili bolje nikako, dakle ostaviti jquery, tada neće proći validaciju ali mogu koristiti neke druge benefite?

dali to može naškoditi?