Ažuriranje i Optimizacija starih blog postova

S obzirom da mi je main sajt sad već star preko 2,5 godine sa prkeo 150 uploadanih članaka, i imao sam pad prometa od Google Update-a u 10. mjesecu, odlučio sam proći kroz sve članke i ažurirati ih.

Znači, ovo ispada malo drugačije od standardnog pisanja sadržaja, pa me zanima kako vi to radite? Ja sam mislio ovako:

  • Provjerim stranicu i vidim ako treba dodati ili obrisati dio sadržaja radi bolje kvalitete
  • Otvoriti GSC i vidjeti za koje pojmove se rankira stranica, provjeriti top 10-15 pojmova i ako ih nemam u članku ubaciti ih na prirodan način
  • Provjeriti sve affiliate linkove i staviti nofollow tag na njih jer to nisam radio u prošlosti
  • Kada ažuriram članak, neću mijenjati publish date, ali ću pokazati “Last updated on…”, mislim da je to dovoljno Google-u da shvati da je nešto mijenjano.
  • Na Best X for Y proizvode ću dodati one blokove što sam spominjao neki dan, čisto radi UX-a i bolje konverzije (nadam se)
  • Odraditi manual interlinking na svim člancima
  • Naravno, na kraju zatražiti ponovni crawl preko GSC
  • Također, malo ću koristiti Kadence blokove da bi napravio članke malo lakše za čitanje, pod tim mislim specifično na ovaj dio:

to mi je prije bio običan unbulleted list, ali meni ovako izgleda preglednije, pa se nadam da će se tako činiti i (potencijalnim) posjetiteljima. Ne planiram svaki bulleted list pretvarati u ovo, ali neke koji imaju više teksta, ili neke “step by step” upute sam mislio staviti da budu ovako.

I pitanje u vezi interlinkinga, je li okej na kraju članka dodati “Related Posts” pa staviti dva-tri članka koji su usko vezani uz temu, a nisam ih uspio linkati kroz sadržaj. To sam ažurirao na par članaka jer u prošlosti i nisam baš stavio članke koji su stvarno povezani s temom haha.

Eto, to je to ukratko, ako tko ima kakav savjet, volio bi čuti :slight_smile:

1 Like

Sve si ti to super rasclanio, jos ako se stvarno budes pridrzavao liste, nema sta da fali.

Ja se fokusiram na tu tvoju tacku 2 i analizu konzole.

Jel imas Kadence temu? Ja je koristim i super je

Pa “related posts” bi trebali biti related. Nema tu sta ne biti ok (osim eventualno ako imas neku striktnu silo strukturu)

1 Like

Mislim da ćeš tako poboljšati sadržaj i mjesta u pretrazi. Možda, ako se ima gdje, da umaciš Yoast How to, ili ako misliš da negdje može biti video a nemaš ga. Ja kada dodajem u stari sadržaj obavezno stavim još koju fotku, i čini mi se da to jako dobro prolazi.

1 Like

Kupi SurferSEO tool. Je malo oveća investicija, al idealan je za to što trebaš odraditi.

Pravilno isčitavanje GSCa + SurferSEO, koliko sam ima priliku do sad vidit, daje super rezultate u optimizaciji starih članaka.

1 Like

A razmišljao sam i o tome, koštao bi me surfer jedno $300 s obzirom da imaju ograničenja na broj audita. Pokušat ću ovako pa ćemo vidjeti jel ima kakvih rezultata kroz 2-3 mjeseca, ako nema, onda možda nekog i platim da mi napravi audit cijelog sajta da vidimo di je problem.

1 Like

Ma neki dan nakon rasprave o dizajnu mog sajta sam ju stavio, i za sada sam prezadovoljan… Osim što nemam blage s dizajnom, baš me Bog nije nadario na tu stranu hahahah… Ali za sada mi se baš sviđa tema, kao i plugin

Više ubacim FAQ kad ima smisla, a video nisam nikada volio previše trpati osim u članke koji se puno bolje objasne sa videom. Slike ne bi bilo loše ubaciti da…