Po mom mišljenju najbolja je kombinacija da šokiraš google sa što više sadržaja i paralelno linkova.
U nastavku je statistika za sajt na kojem smo se učili, linkove smo dobili free jer smo pravili razne top liste s informacijama koje su inače dostupne javnosti ali to niko ne analizira. Poslovna je Nisha, tako da smo s tim listama uspostavili i autoritet, a svi koji s bili na listama su rado objavili članke, tako da je bila win win pozicija. Imali smo čak i obrađenih objava gdje sajt s DR 73 nas u naslovu ističe kao autoritet u nisi jer su oni bili broj 1.
Recept je, što više dobrih članaka, još više konkretnih malih “wiki” članaka vezanih za nišu. Značenje pojmova itd. I žestok PR outreach. Jest da mi tad nismo imali Pojima da se trebaju linkovi stavljati na ključnu riječ, ali autoritet i posjete svakako dolaze nakon 9 mjeseci. I da, .com je .info nama donose super rezultate. Iako realno, google odavno ne ferma jeli .ba,.hr ili .tv koji imamo 4. Po logici, .tv ne bi trebalo imati nikakvih posjeta.
Koliko je važno da lupiš što više članaka je činjenica da ovi direktorij sajtovi razvaljuju. Mi imamo dva direktorij sajta, bez ikakvog SEO truda, katastrofa implementirani, donose strašno mnoogo posjeta. Inače ti sajtovi su mi mnogo draži jer je manje peglanja. Do duše, sada radimo od 0 svjetske Varivent za 3 Nisha direktorija za koje smo vidjeli a uz dosta truda možemo da uzmemo ozbiljnu lovu.
Vjerujem da znaš da imamo svoju vlastitu mrežu sajtova, ali pošto dolazimo iz “offline” medija, od svake stranice okušavamo napraviti brend. Pored 27 sajtova u našem vlasništvu, radimo s nekih 100 lokalnih portala ali imamo i listu “afinih” sajtova samo za linkanje, koju smo izbacili iz upotrebe jer nam narušava ugled kod klijenata.
Ovaj pad posjeta je period ljeta ali i naše greške da smo zaposlili par “lijenih” saradnika. Naravno, bolji su rezultati na starijim domenama jakog autorite, ali o ovaj mi je posebno drag.
Sajt smo podigli 20.09.2020 gdine.
Domena je .com, mi smo bosanci i linkovi su sa svih strana. Srbija super reagira jer ima logike, 7M ljudi tu živi.