(BiH) Za robu skuplju od 50KM potreban špediter :)

Znači prekucali :slight_smile:

Nakraju pise da ljudi misle da ce ovo dovest do kraja kupovine preko interneta. Pa to i njima je cilj. Oni nezele da mi kupujemo jeftino i kvalitetno vani, nego da kupujemo domace sranje po abnormalnim ciframa.

Slicno su kod nas doveli zakon za vozila, nezele da mi kupujemo vozila, pogtovo ne vani, jer vani kupis dobar auto za male pare, nego moras doma kupit polovno sranje 20 godina staro. (za iste pare)

A nista, ja se samo nadam da nece ovo doci i kod nas, ali kako smo i mi vidjeli da oni isto pokusavaju da nam nametnu neke poreze da nas maknu s internet kupovine, onih 5 kuna po posti, mi se bunili, a morali smo biti sretni sto im nije palo nesto ovakvo napamet (a mozda im sada i padne kad vide vas).

1 Like

Vjerujem da ce doci do toga i kod nas,ali se isto tako nadam i da ce netko ‘sjebat’ sistem i napravit nesto svoje kako bi jeftinije dostavljao ili tako nesto

Ne znam zbog cega sada objavljuju vijest kada je tako vec godinama. Sada ide prijedlog zakona da se cijena nrucene robe preko interneta, koja se ne uvodi u procduru, poveca…
Na inicijativu posta, prema UINO

Nije nikad trebao spediter, a granica carinjenja je 50KM bila uvijek.

nije nikad trebalo ne znam sta ovaj prica … a mislim da je granica bila 150 KM … i to sve zavisi kako te zapadne, drug moj je telefon od 200-250 km narucio i nije platio nista … a nekimo su preko 100 km slali da posalje screenshot sa paypala da mu udare porez

a ovo će oni morati da promijene … ionako su to uradili navrat nanos … nit zakona nit odluke nit kurca … preko noći počeli takve propise primjenjivat

Ja sam narucio android tv box sa gearbesta cca oko 35€ i na onom paipiricu di pise kome se salje napisali su da je cijena 10.71€ i izbjegao sam porez i carinjenje. Inace sam iz Hrvatske i znam da svaki veci paket carina otvara,ali sada nije nista otvarano i odmah mi je doslo cim je doslo u Hrvatsku nakon jednog dana.Ili je cista sreca ili su ipak dalje prosljedili posto je pisalo 10.71€.Ali su mi takoder dali racun di pise 10.71€ ako bude bilo potrebno donjet racun na carinu. Inace prva narudba sa te stranice i vec mi se u pocetku svida :slight_smile:

Ja sam uredno dobio paket vrijednosti 200€, na kojem mi je prodavac napisao da vrijedi 20€.
Izbjegao sam dodatne troskove koji su ionako preveliki ( oko 60€ )

Vjerovatno ce i dalje biti isto.

btw. Ako kome bude potreban spediter, prijatelj mi radi to, javite se u PM :slight_smile:

1 Like

Usluge spedicije nisu uvijek potrebne, ali carina moze traziti da se uradi postupak, koji naravno radi spedicija. Ne znam sta ti nije jasno. Druga stvar, sada vec mislis … Dakle, 50KM je granica do koje mozes uvesti robu da ne ide carinska procedura. Druga stvar je sto ti muljas sa racunima i “zeznes” carinika, mozes to uraditi i sa 20KM za kavu, ali ako je on unio podatke u aplikaciju AsycudaWorld onda nema ovako ili onako. Sistem slijedi korake da se obavi sve sto zakon trazi.

Ja hocu samo da kazem da mi nije jasno zbog cega se sada novinari zanimaju za te stvari? Sada kad je zapravo pokrenuta inicijativa da se ta granica od 50KM poveca… Mozda tako zele da pozure ili je nekoga strah da se odustane od toga. Ja bi prvi volio da bude 250KM, sto bi bila sasvim ok granica za narucivanje putem interneta.

Nisam jednom zamolio pošiljatelja da napiše manju cijenu pa su ovi iz carine zvali i tražili da pošaljem račun kao potvrdu, ne daju se lahko zeznuti.

Nedavno je bila novost da je carina prebukirana robom iz Kine, te da nikada nisu imali toliko posla. Nedugo nakon toga ovo. Ja bih rekao da im je dosadilo raditi cijelo radno vrijeme, navikli su se izležavati, zbog toga ovo i uvode, da ne rade.

1 Like

A sto taj spediter radi? Jel to samo da uzme lovu?

Spediter je odgovorna osoba, posrednik izmedu osobe ili pravnog lica i drzave. Upoznat je sa zakonima i procedurama za uvoz, izvoz, skladistenje, tranzit i drugim procedurama koje zakoni poznaju. Spediter uradi papire za robu koju uvozis, predaje papire carini da bi se zavrsio posao. Na kraju naplati uslugu za taj obavljeni posao.

Aha, onda mozda BIH zeli zaposliti vise speditera, kakva vam je tamo nezaposlenost?

Velika, ali špediteri su privatne firme, nema smisla ići preko leđa građana. Žele samo sebi da olakšaju, to je poenta.

joj što ne volim kad ovako krenu

jarane špediter ti treba kad prevoziš namještaj, industrijske mašine … recimo ovi što rade na porebricama uvoze kontejnere odjeće iz kine i za to im treba špediter ne treba špediter za ■■■■■■ telefon sunce ti ljubim

zbog toga i jesu velike cifre kod špeditera jer se prevozi skupa i teška roba, pa plati gorivo za kamion pa ovo pa ono

ne treba šleper da mi donese telefon

1 Like

Kolega smiri ton. Ako nisi za rasprave onda zaobidi. Lijepo pisem kako jeste, to sto ti ne vidis logiku i hoces da mijenjas stvari potpuno razumijem. Nego, daj ti meni reci, dosao ti je telefon iz kine, na carinu… Uradi sam dokumentaciju, tarifiraj i predoci potrebne papire za koristenje takve elektronike u BiH. Uradi to, pokazi mi deklaraciju i dam ti jos jedan takav.

Nikad se nisu naplaćivale špediterske usluge (50,60KM kako kažu). O tome se radi!
Znači, ako sam prije naručio telefon od 200KM platio sam PDV na to 34KM, zatim na tu cijenu carine 24KM, i još takse, poštarske usluge, 15, 20KM, znači ukupno oko 280KM. Sada će to biti 340KM

@korisnik9758789 molim te svakao da pripaziš na svoj riječnik. :slight_smile:
Možda si tako navikao u svom društvu i bližoj okolici ali ovdje je nužno komunicirati na drugačiji način.
Nadam se da o ovome nećemo dalje raspravljati. :smile:
Znaš koji je slijedeći korak. :blush:

Spediterska usluga se naplati ako je raden postupak u spediciji. Znam da se do sada to nije radilo, na cijenama od 50-100km, sve je obavljala carina po pojednostavljenom postupku. Zbog cega sada spominju spedicije nije mi jasno i to stalno govorim. Zadnje vijesti iz ove price govore da ce se cijena robe narucene putem interneta povecati. Mene vise nerviraju sada ovi natpisi po raznim portalima. Sutili su vec preko 20 godina, i sada prave senzaciju od price koja je pri kraju… Gdje su bili i sta su radili sve ove godine.
Spedicije sa ovim stvarima imaju najmanje brige. Vise mi ide da uvoznici i zastupnici roba u drzavi zele neki bojkot. Njima u biti ne ide u prilog da fizicko lice moze kupiti robu vani.

Ako ste iz HR ovo se jednostavno da izbjeci. Konkretno: odredjeni trgovci sa Aliexpressa naplate vam DHL dostavu (za mob od 150 $ dostava je 7 $) i onda salju svom covjeku u EU gdje se paket prepakirava i salje kao da je poslan iz EU. Nema carine ni PDV-a.

1 Like