Vidi stvarno, ispala mi je jedna nula.
A baš mi i je izgledalo malo premali iznos …
…znači računat ćemo ga u milijardama, tak se već da.
1btc znači neke lagane 4 milijarde dolarića, hell yes … kome je ono još preskup na 60k? Xd
Vidi stvarno, ispala mi je jedna nula.
A baš mi i je izgledalo malo premali iznos …
…znači računat ćemo ga u milijardama, tak se već da.
1btc znači neke lagane 4 milijarde dolarića, hell yes … kome je ono još preskup na 60k? Xd
nisi dobro izracuno, nije jedna milijarda nego 40
Sad me zezas, pa di ću sa tolikim milijardama?
Ok… mislim da si se sada ti zeznuo.
70/21 = 3.333 … zaokruzimo to na 4, ionako si rekao da je 70~90 bilijardi.
I iza te četvorke imamo [15 nula]/[6 nula] = 9 nula.
Znači 4 praćeno sa devet nula = 4 milijarde.
80 je biliona, ne bilijardi, to je lapsus calami, valjda ne zvuci realno 80 bilijardi USD u optiaciju? (tu ide i novac centralnih banki koji defakto nije u opticaiju, znaci ovo je neka gornja granica, npr fizickog nvoca ima ispod 10 bl $). Znaci skratis s 3 nule. ne znam samo kako si dobio bio 400 miliona jer to ne moze nikako.
Radi se o 80,000,000,000,000 / 21,000,000 = 4m
Ja ih brojao nisam, tako da sam se vodio onome što si napisao.
Kako god, nezz di si našao onda ovo
… jer 40 milijardi pak ne paše niti u jedan izračun . Ne paše čak niti da si mislio na 40 milijona…
Btw. riječ bilion je poprilično nespretna za korištenje, zbog njenog višeznačja…
… a baš sam se ponadao da će btc do milijarde … tko zna, mozda i hoće
to je bio sarkazam na tvoju racunicu originalnu (kao i odg posle)
Baš me zanimalo kak se Simon izvlači iz svojih gluposti … kad je crno na bijelo da si krivo napisao.
Uff… ak iz ovog “znaš” izaći, pitam se koje su sve egzibicije inače prisutne. Mislim, nije da ih nisam primjetio… ima već dosta da sam skuzio da ćeš radije zauzet bezobraznu mentalnu gimnastiku, nego promjenit misljenje… al to ide na tvoju stetu…
Pa reko sam da je lapsus, problem je sto citas ti a nije ti nerealno spominjanje bilijarde u ovom kontekstu. Znaci ni u jednom slucaju nije moguca ona tvoja brojka, il je 4 milijarde (po lapsusu) il 4 miliona… a ti si nekako dosao do 400 miliona (I sad kao okreces na mene haha).
Inace, i ovo ispod nije sarkazam, ja sam tebi stvarno cestitao sto si dosao do takve racunice Sad bih ja trebao preuzetu ondaj tvoj modus operandi (“ne slazes se sa mnom jer ne znas/glup si”) pa reci ovako generalno kakvi ljudi imaju problema s prepoznavanjem sarkazma, al ajd presuticu
Kakva mentalna gimnastika. Uspio si podijelit 80 sa 20 i dobit 400, nemoj se prosipat
Ne ne neee… na ovo sam mislio:
Pustimo lapsus sa bilijardom …nego kasnije ga ti još drobiš, a kao mene ispravlaš. Ali nije problem niti u pogreškama, nego u tvojoj nemogućnosti da kažeš “ups, pogriješio sam”.
Ja što sam prvo izostavio jednu nulu, nisam se izvlačio ko neko djete …nego lijepo rekao:
Uglavnom … navikao sam, nije ti prvi put.
ja sam fino reko kad je bio lapsus, ove brojke posle se nijedna ne uklapa u racunicu i tako tu nema nikakve pogreske u tom komentaru (nije ni 4 milijarde, ni 40 milijardi ni 400 miliona). Napisano je s namjerom kako je napisano, i idalje se uklapa u kontekst, isto kao i cestitka na racunanju . Jebena poenta sarkazma u ovom kontekstu je da nije tacno, da je uvecan, a to sto je tebi sarkazam uvijek problem, to je drugi par opanaka. Treba pocet kao na redditu stavljas /s na kraj svakog komentara da se ne bi zbunio
Pa da, ti si se ■■■■■■■ u racunici, ja sam napisao sto sam htio napisati. Iz prvog komentara se uz samo malo logike moze dobiti 4 miliona, sto bih kasnije spominjao milijarde i stotine milijarde osim iz zajebancije na tvoj argument da ce btc ostavit vrijednost od 1m USD daleko iza sebe.
Ta kolicina od 85 biliona nije stabilna, evo slika
A tih 85 biliona ne uracunava ni dugove (npr samo USA duguje preko 95 biliona). Ni akcije, mislim da preko 400 biliona (mozda i grijesim…) je na berzi. A tek nepokretna imovina…
…a ni zlato, koje ima vrijednost od oko 12 biliona. Ako BTC dostigne nivo zlata, eto vrijednosti od pola miliona i kusur pro BTC
Da, ali bas zato rekoh u postu u dolarima iz 2023. god… Moze ono kasnije vrijedit 1m $ npr, ali to nije taj isti 1m$ od danas, znaci treba neka referentna tacka. Pod onom gore pretpostavkom gdje neki govore kako bi zamjenio sav novac i tako to… onda bi trebalo samo kolicinu novca trenutnu podijelit s kolicinom BTC-a (mada tu postoji gomila drugih stvari, imas tu sredstva centralne banke koja se zapravo ne koriste nego cuce po potrebi, deflatornu valutu i njen uticaj na ekonomiju i sl) jer bi u tom slucaju imao istu funkciju kao i novac.
Zato sam gore racuno onako. E sad, ti gledas tu kao na asset koji se koristi pararelno s normalnim novcem, kao zlato danas. U tom slucaju, da. Moze BTC imati marketcap od 20 biliona (btc=1m$), a da se samo dio toga prebaci u btc…Koliko je to realno, hm svakom na volju da procjeni
Suptilno već godinama najveći igrači najavljuju web3, dakle upgrade web2 verzije interneta, koji će biti zasnovan na blockchain tehnologiji na kojoj također cirkulišu i kripto valute i ljudi opet skeptični.
Često sam se hvatao u razmišljanju i tražio odgovor, pa jebote, kako ljudi 2000-te godine nisu mogli predvidjeti ili osjetiti ekspanziju interneta kakva je danas u upotrebi i zgrnuti silne pare, jer je sve bilo očigledno i servirano kao na pladnju…
I onda, vidim da i danas ljudi razmišljaju na isti način i vrlo brzo dobijem odgovor
upravo tako je i bilo pa je pukao dotcom bubble, mnogi su se opekli … tada su vidjeli da se na internetu ne primi bas sve sto se servira …
sto se tice blockchain tehnologije, to nije neograniceno … i tu su, kao i slucaju AI, u pitanju resursi … teoretski, mogu li se kolicine podataka i protoka koje google(+youtube)/microsoft/amazon/meta(fb+ig+wa) obradjuju/trose prebaciti na blockchain mrezu? ne mogu … da je to moguce uraditi, svi bi svoju infrastrukturu prebacili na blockchain
Poljećemo opet, vezanje
Pa da nazdravimo!
Kazem da ima sponzora za video (Alaska Energy Metals) i da dobro reklamira njihove dionice.