Onog trena kada je Iran objavio napad nije došlo do nestašice u smislu da fali novca pa da se mora ući u rezerve radi potrošnje… nego je to tek signal mogućih nestabilnosti.
Lagano može počet odbrojavanje probijanja 100k$.
2017 sam ladno zaključio da je jednako čudo što je btc došao sa 1$ na 1000$, kao što je i ako dođe sa 1000$ na 1000 000$. (Isti faktor uvećanja jel)
Iako je u apsolutnim iznosima zvučalo apsolutno nemoguće, ali evo nas lagano na pola puta do tog targeta. To d mooooon.
Kako mi se omakla greška, kakvih pola puta … pregaženo je debelo preko pola puta.
Znači, dalje gledam isključivo u relativnim odnosima… da bi btc došao od 1k do 1000k, treba narasti 1000 puta.
Sad je na cca 100k, znači narastao je 100 puta i ostalo mu još da naraste samo 10 puta do milje.
To on pregazi u jednom bullrun-u kad se malo bolje zatrči.
Bilo ranije ovdje riječi da je to nemoguće … ćemo da vidimo. Još 10x je easy target … btc će u budućnosti vrijediti i debelo preko 1000 000$, vjerovatno ne možemo niti u najmokrijim snovima zamisliti koliko će stvarno vrijediti…
U ovom bull run-u nema nista od tog, ali sve se cesce pominje BTC kao dio strategijske rezerve (Pensilvanija). Takvo sto je bilo nemoguce prije par godina. Ako bi se islo u tom pravcu bilo bi bas to the moon
Ma ne očekujem to “sutra”, ali hoću reći da put od 1000$ do 100,000$ je zapravo duži nego put od 100,000$ do 1000,000$.
Iako u apsolutnim brojkama to ne izgleda ni približno tako…
Netko je (biće Simon), kao spominjao da nema dovoljno novca na zemlji da se to podigne do milijun $, nekada sam i vagao oko tog argumenta, no sada kada bolje razmislim, to nema ama baš nikakve veze.
Novac u ovakvim assetima, dionicama i slično …ne postoji nigdje osim u fiktivnoj valuaciji povjerenja u taj asset. Ne mora niti jedna “kuna” niti ući niti izaći iz BTC-a da bi on sutra imao drugu burzovnu vrijednost.
Nema niti Musk love koliko mu se piše da ima, ta brojka je također samo pokazatelj koliko je stekao povjerenje društva sa onim što radi. Nek sutra napravi neku tešku glupost i taj iznos se može preko noći prepoloviti.
Isto tako kod BTC-a, on može narasti do milju samo na krilima povjerenja.
Ako bi ga ljudi počeli izvjesno prodavati na milju, to jasno ruši cijenu jer tada ponuda “jede” potražnju. No onaj puno ozbiljniji pad cijene kod toga dolazi iz pukog gubitka povjerenja u asset uslijed povećane prodaje koju ne prati dovoljno potražnja.
Isto vrijedi i obratno, cijena može masu narasti, samo ako povjerenje naraste.
Znam da je ovo mnogima jasno, no eto… htjedoh reći, možemo bez pol frke do milju, nema tu nikakvih matematičkih / realnih limita do kuda se kakti može. Niti je Moon granica. xd.
I dalje vjerujem da kako sada izgleda jeftino koliko je nekada vrijedio samo 1$, tako će u nekoj budućnosti izgledati jeftino ova današnja vrijednost od 100k. Samo Bog zna koliko će BTC naslagati nula i koliko ćemo novih naziva morati uvesti još nakon Satoshija.
Kao što sam rekao i prije nekoliko godina, puno veći rizik je ne ulagati u Bitcoin, nego ulagati…
Hehe, to sam i ja govorio ovima što su govorili da se mi kladimo. Fino bi im rekao da se klade i oni, samo na drugu stranu.
I još jedna bitna stvar, svi oni su uvjereni da btc zaradu financiraju novi btc ulagači i time ukazuju da je to ponzi shema … no kad se stvar rastavi na proste faktore i sagleda koji sve mehanizmi financiraju btc zaradu … pokazuje se također da btc zaradu financiraju upravo oni. (Svojom lošom opkladom)
Zamislimo da jednog dana btc vrijedi milju$, a kruh tipa 100$ (karikiram) … ispadne to onda da tko se na vrijeme kladio u “btc” kruh mu nije poskupio, ili mu je i pojeftinio … a tko je ostao u $ kruh mu papreno poskupio.
Tko je u toj priči isfinancirao bitkonjaše? Upravo oni.
Mislim da smo još dosta daleko od toga, ali kako će btc biti više i više zastupljen, onda će on biti oslonac za formiranje cijena, te će stvari cijenom biti više uz njega fiksirane, dok će ostali novac gubiti vrijednost spram stvari u vidu jedne globalne inflacije.
Kao što se upravo i dešava na globalnom planu, samo nekako sumnjam da je trenutno btc razlog. No sigurno neki udio već i sad ima u toj priči, i taj udio se nikada niti neće moći crno na bijelo znati koliki je.
No scenarij je upravo takav, dok u btc čuvaš vrijednost ili ti štoviše i raste, u drugim valutama nisi na ravnom (kao ono nisi kupio pa nisi dio priče) … ne, nego ju fino i gubiš i hraniš time bitkonjaše.
Mislim da je Bitcoin fascinantan, posebno zato jer je decentraliziran i nije pod kontrolom ni jedne vlade. Taj manjak kontrole je isto tako i mana.
Osobno ne ulažem u Bitcoin. Žao mi je što nisam obratio više pažnje kad je vrijednost bila $1, sad što je, tu je. Ne mogu se natjerati da uložim novce u nešto čiju vrijednost ne razumijem.
Vrijednost Bitcoina je špekulativna, vrijedi onoliko koliko ljudi vjeruju da vrijedi.
Ja tu vrijednost ne vidim. Zlato ima vrijednost jer ima opipljivu upotrebu (npr. u elektronici, nakitu), ili fiat valute, koje podupiru vlade i ekonomije.
Bitcoin nema korisnu vrijednost. Ako se povjerenje poljulja ili se potražnja smanji, nema temeljne imovine ili sustava koji bi održao vrijednost Bitcoina.
Ajd’, ima neku vrijednost kod utaje poreza i pranja novca.
Sve dok se za Bitcoin ne pronađe širi praktični način upotrebe - osim samo držanja i nade za povećanje vrijednosti - teško mi je vidjeti kako može postići stabilnost potrebnu za masovno usvajanje.
Ideja decentralizirane valute je zanimljiva, ali Bitcoin nije to. Može poslužiti kao odskočna daska prema nečemu boljem.
pa nije bas da nije pod kontrolom
zapravo, niko ne zna ko stoji iza top 20 adresa sa najvise bitcoina … ali vlasnici jedne takve adrese mogu potopiti bitcoin u dva klika, kad bi htjeli … moja je pretpostavka da su vlasnici takvih adresa fondovi raznih vlada/drzava/banaka
jedna “satoshijeva” adresa ima 50ak bitcoina, a mozemo samo nagadjati koliko on/oni zapravo posjeduju bitcoina … i nedavno su bitcoini prebaceni sa te stare adrese na novu segwit
s druge strane, i fbi posjeduje ogroman broj bitcoina jer su zaplijenjivali sa kojekakvih adresa
i to je jos jedan razlog zbog kojeg kriptovalute nikad nece zamijeniti centralizovani novac
ono sto je centralizovano → pod kontrolom je → slabije oscilira → sigurnije je (za stednju, ulaganje itd.)
ono sto je decentralizovano → nije pod kontrolom → jace oscilira → manje je sigurno
dakle, kriptovalute su odlicna stvar ali ne mogu zamijeniti novac, sve ima svoju namjenu … kriptovalute su ustvari jako dinamicne dionice
na kraju krajeva svi vi na svojim nalozima na mjenjacnicama nakon uspjesne prodaje drzite novac u fiat valutama ili tetheru, zar ne?
drzite fiat → kupite bitcoin → cekate da skoci cijena → prodate BTC za USD/USDT → drzite USD/USDT na balanceu i cekate da cijena BTC-a opet padne … zar ne? nakon uspjesne prodaje ne drzite profit u btcu nego u nekoj stabilnijoj valuti
Jest, adrese su naravno anonimne, ali kako bi potopili bitcoin. I zasto bi to htjeli?
Znaci ipak mislis da bitcoin nije pod kontrolom
Izgleda. Ili - svako ce kupiti bitcoin po cijeni koju zasluzuje
Bitcoin je pretekao srebro, Teslu, Warren Buffetov Berkshire Hathaway, Fejsbuk…njegovo mjesto na assests rang listi prica vec pricu za sebe - ne radi se vise o nekakvoj hype kripto valuti, niti o nekom uderground assetu za frikove.
tako sto bi pustili u prodaju ogromne kolicine bitcoina koje posjeduju … sta mislis zbog cega dolazi do bullrun-a i sta dolazi nakon bullrun-a?
evo mogu i preformulisati:
- pod kontrolom je, ali pod nedovoljnom kontrolom
- decentralizovan je (iz tehnickog ugla)
- nezavisan je - ali samo djelimicno
te tri stvari ga cine ranjivim, izrazito volativnim - ima svoju primjenu, ali ogranicenu
to je hype kriptovaluta i to ce uvijek i biti … da li bi voljela da tebi ili meni ili nekoj firmi ratu kredita obracunavaju u BTC protivvrijednosti bilo koje valute? citaj: svajcarci
Jasno, teoretski je moguce ali prakticno nema logike, vecina kitova ima interes da ocuva vrijednost bitcoina
Halving, kolicina novca u trzistu (tightening ili quantitative easing, a trenutno tek predstoji pumpanje novca i padanje kamata), i ono sto je trenutno najveci inicijator bull runa je spot ETF i institucije koje investiraju u bitcoin.
Sjedi dole, 1. Fale ti osnove
Nema potrebe. Bitcoin, zasad, ima teznju da bude digitalno zlato (vidi gore na tabeli ko je na prvi na listi asseta). I zlato nije tu jer ima “prakticnu vrijednost”
vecini whaleova je interes da izvuku sto vise fiat novca nakon bullruna
hoces li to reci kad se btc nakon bullruna vrati na 30k?
de mi reci, u kojoj valuti drzis novac na balanceu nakon sto profitiras od prodaje btca?
Nisi cuo za hodlere?
Poslje bull runa opet eto prilike da se dokupi. Ili da se ulozi u nesto drugo. Drzanje kesa, pogotovo ako je kamata mala, nema smisla, postoje i drugi asseti.
Elem, ne bih da budem neozbiljna i dajem savjete o investiciji, niko ne zna sta ce sigurno biti. Ali o bitcoinu sto sam vise znala to sam bila ubjedjenija da nije samo hajp kriptovaluta.
O bitcoinu nije tesko doci do literature. Prije informacije o njemu valja znati da ekspanzivna monetarna politika razvodnjava vrijednost novca (inflacija), i da je npr da je za vrijeme covida odstampano 6 biliona dolara (koliko nije u 40 godina pre toga, pogledaj chart o M2 kolicini novca). Nije cudo da kod investitora jedan dio portfolija zauzima btc u medjuvremenu
e bravo, tu sam te ceko … a cime ces dokupiti nesto drugo? cime ces dokupiti btc? fiat valutama, nakon sto btc padne
jer btc drasticno pada a fiat valuta ne pada tako drasticno i zato si sigurnija u fiat valutu
dakle, da ponovim, kriptovalute su jako dinamicne dionice i nista drugo
upravo to se desava i sa btcom nakon bullruna kada whaleovi puste u prodaju ogromne kolicine btca
i sta je rezultat toga? dolar nikad jaci
Nece zvucati nista bolje ni ako jos 10 puta ponovis.
Dionica se temelji na pravu vlasnistva, centralizovana je i vezana za kompaniju i njeno poslovanje i prihode. To sve nema ama bas nikakve veze sa bitcoinom.
Ostalo je natezanje oko toga sta je stabilnija valuta, sto je mimo teme, zapeo si za to da je valuta. Nije, kao sto nije ni zlato.
Ovo da je M2 stampanje novca isto sto i btc u bear fazi nema isto veze, jer je btc i dalje ostaje uvijek ogranicen (maksimalno 21 milion) i samo ide iz ruke u ruku, kolicina se ne povecava.
Dolar jest jak u odnosu na ostale valute. U odnosu na svoju kupovnu moc od prije 15 godina nije. Ko je drzao 1000 dolara steka pod jastukom, izgubio je.
PS. Ko je drzao na BTC danas je milioner
dionica ima ogranicenu kolicinu, odredjenu potraznju u odredjenom trenutku i odredjenu vrijednost na osnovu te potraznje - isto kao i kriptovalute … s tim da su kriptovalute mnogo dinamicnije, ranjivije, nepredvidljivije, vrijednost jace oscilira
ti dolarima i eurima kupujes bitcoine, a ne obrnuto, zar ne? fiat valute su sredstvo a bitcoin je roba
sve ostalo sto pises nema veze sa sustinom
a mozemo i spomenuti koliko je njih finansijski propalo nakon bullruna
Jok. Cesta praksa je da se izdaju dodatne dionice za prikupljanje kapitala. Odluka odbora
Ovo nije nikakva karakteristika dionice
Ni ovo. Vazi i za sir na pijaci i svaki predmet kupoprodaje.
Pa moze i ovako i onako. Transakcija ide u oba pravca
hodl
U biti ko kupi gore a proda dole - gubi. To ne mijenja cinjenicu da proteklih 15 godina je nasaq npr rastao dok je drzanje kesa znacilo gubitak kupovne moci.