Bitcoin i altcoini - kretanja, analize i iskustva

ali obicno ide u samo jednom pravcu, zar ne?

ne kupujes paprikama eure nego eurima paprike …

to je zato sto si sigurna da je vrijednost eura stabilna i da ce biti stabilna kratkorocno i da ce mozda malo oscilirati dugorocno … dok za papriku nisi sigurna koliko ce vrijediti za sedam dana niti si sigurna da ce je neko htjeti razmijeniti za neku drugu robu

ista stvar je i sa bitcoinom

decentralizacija je odlicna iz tehnickog ugla, ali postoji nesto sto se zove prakticni ugao i upotrebna vrijednost :smiley:

1 Like

Većina velikih rudara zlata je kupila i ne vadi zlato iz raznih rudnika - tako da mu ne bi rušila cijenu od ovog šta vadi. Zlata postoji jako puno na Zemlji, mogla bi mu se srušit vrijednost jako lako… Uz to, sad idemo u svemir, lako se može pronaći nove zalihe i zlato pada…

Bitcoin je nemoguće povećati, nikad neće biti više od 21 M.

Ista je stvar s vlasnicima rudnika zlata.

Nije tako. Jer ja više BTC i kripto ne prodajem za FIAT. Jednostavno nemam razloga za to. Sve kupujem sa kriptom. Kada dođe vrijeme, neće se morati prodavati za FIAT nigdje.

Opet netočno. Ako ćemo gledat kratkoročno u BTC od peaka do dna beara da, ali dugoročno si sigurniji u BTC. Isto tako ako ćemo gledat FIAT, tko je držao inflacija mu je pojela 30%, a u BTC je u tom trenu mogao napravit x4.

Trenutno da, ali postoje i stable coini, a i ovo što uspoređuješ je krivo. Usporedba je kao da zlato uspoređuješ sa novcem.

U konačnici, mene nije ni briga, već 6 godina tvrdim isto. I ne, nisam okorjeli BTC maxi, jer to će uzrokovat anarhiju, ali sve ukazuje na to da je BTC novo, digitalno zlato. I osobno me nije briga, dapače, nemam razloga raspravljati sa nekim da li je ili nije dobra investicija. Ili se prepozna potencijal ili ne. Ja vidim i plus i minus, ali pluseva je toliko više da investicija u BTC nije rizična, rizičnije je ne investirati i držati fiat. Više red flagova mi ima trenutno investicija u zlato ili nekretnine, nego investicija u BTC.

eee pa bravo, zato i ovi koji posjeduju top 20 btc adresa ne pustaju u prodaju sve btc-e koje imaju na raspolaganju … jer bi mu srusili vrijednost … a, teoretski, to mogu uraditi …

zato si siguran da zlatu nece pasti toliko vrijednost jer je komplikovano iskopati nove ogromne kolicine … s druge strane, nije komplikovano pustiti u prodaju ogromnu kolicinu btc-a … zato i jeste btc nesigurniji

da, ti kao pojedinac sve kupujes kriptom … a u kojoj valuti vrijednost obracunava onaj koji ti prodaje?

upravo tako, zato sto btc nikad nece zamijeniti novac … novac je praktican i primjenjiv a btc ima ogranicenu primjenu … isto tako zlato ne moze zamijeniti novac jer je neprakticno da bude sredstvo placanja

novac je sredstvo placanja a btc/zlato/dionice su roba, tako ce i biti

Barem toliko, kao “store of value”. Za sad je volatilniji nego zlato jer je mlad.

Znaci - informisati se pa odvagati.

Nigdje nije zapisano da se bitcoin nece srusiti, ali je vjerovatnoca realno sve manja. Ali je za onog ko je spreman da investira dugorocno (bez da iskace prvi put kad btc izgubi 40 posto).

Institucije su pocele da ulazu u bitcoin, diverzificiraju tako portfolio. Dozvoljni su ETFovi, znaci bez direktnog drzanja valuta je omoguceno ulaganje. Hedz fondovi su se nakacili. Cak penzioni fondovi pokazuju interes. Ko prati zbivanja i ovo rastuce povjerenje u btc kao digitalno zlato, s razlogom vjeruje da je investicija prilicno obecavajuca, buduci da je ponuda ogranicena.

Btw. na svijetu ima vise milionera nego bitcoina. Nece moci svaki posjedovati cijeli ni kad bi htjeli

Aman zasto bi to uradili?! Logike nema. A pazi, cak i kad bi, kratkorocno bi doslo do pada i to je to. Satoshi da se digne nema kontrolu tu vise.

Niko nije ovdje to ni navodio…Ali eto ako bas insistiras, kao moguce sredstvo placanja bitcoin vec funkcionise. Mogu picu sad poruciti u btc ladno. Dakle ne znam kako onda tvrdis tako da ne moze imati funkciju novca.
I koji novac mislis? Yu dinar? Ups, nestao je. Dojcmark, ups, i to nestalo (a valjalo)…Euro, ko zna, klimavo. Ako mislis samo na $ kao valutu svjetske trgovinske razmjene, ni to nije izvjesno. Cak je i petrodolar na klimavim nogama.

Glavna tema i posljednjeg sastanka BRICS zemlja prije neki dan je bilo upravo kako zaobici swift. Ovisnost o dolaru nije bas mila.

Ironija je da BRICS zemlje nece doci na ideju bitcoina. Tek EU ne, koja bi ga i zabranila, da moze. Nego ce ga upravo Ameri jacati. (jbg najbolji i najinovativniji, vazda)

bukvalno to rade nakon svakog bullruna, da izvuku fiat novac … samo to rade u manjem obimu

jesi li tako pisala na ovoj temi protekle dvije godine? tema je bila mrtva pune dvije godine, kada je btc spao na 15-30k … nista niste pisali … sada, kada opet skace u bullrunu, ponovo ste se raspisali

hocete li tako pisati kada, nakon bullruna, opet spadne na 40-60k? hocete li tako pisati kada dodje do 130k pa spadne na 40k? ili kada dodje do 300k pa spadne na 60k?

jeste li se zapitali sto altovi sada ne prate toliko btc? zato sto krupnim fondovima altovi nisu toliko zanimljivi … koliko je nekada oscilirao ltc naprimjer, a koliko sada oscilira?

btc oscilira i uvijek ce oscilirati … u oscilacijama whaleovi dizu vrijednost btca i onda mu obaraju vrijednost kada pocnu prodavati to sto nakupovali … i sve tako u krug

zar ste zaboravili sta je elon musk radio sa doge coinom?

• nakupovao je doge coine
  • preko twittera mu dizao vrijednost (objavi sliku shiba inu psa i vrijednost coina skoci za 100-200%)
  • i onda pustio u prodaju ogromnu kolicinu

rezultat? tesla je profitirala od prodaje doge coina, pretvorili su u fiat valutu, fiat valutu povukli na svoje racune = $$$

gdje je sad doge coin?

moze imati funkciju novca ali ni priblizno obimu u kojem je zastupljen fiat novac

u 21. vijeku iza valute stoji ekonomija drzave/trzista … naravno da ce propasti valute kada propadnu drzava i ekonomija … dojcmarka nije propala nego je zamijenjena eurom, isto se se desilo i sa holandskim guldenima itd. …

eur ce propasti ako propadne EU (a vidim tome se potajno nadas :rofl: ) … dolar ce propasti ako propadnu SAD

da, bas nije mila … kina najveci dio svojih deviznih rezervi drzi u dolarima, indija isto … najveci dio spoljnog duga kine je u dolarima a najveci partner kine su SAD … i obrnuto … kako da ne, bas nije mila

brics je samo jedan od mnogobrojnih samita i nista drugo

kina i indija ne mogu da se dogovore oko granice a ti mislis da ce se dogovoriti oko zajednicke valute hahaha

zar stvarno mislis da ce se kina odreci svoje valute zarad neke zajednicke neizvjesne valute :smiley:

dakle, da skratimo pricu, treba razmisljati hladne glave, ne nasjedati na hype, iskoristiti svaku situaciju maksimalno, ne gristi odmah sve sto serviraju tradicionalni ili “alternativni” mediji :smiley:

Pa to samo ti sam jedini tvrdis pa sebe pobijas :grin: Svadjas se sa sobom u prevodu.

Opet ti, svadjas se sa sobom. Ko je to uopste tvrdio?

Elem, nema potrebe ici tako fatalno daleko i nagadjati oce li se i u kolikoj mjeri BTC etablirati kao platezno sredstvo. Irelevantno je u ovom momentu. Ali vidi trzisnu kapitalizaciju zlata trenutno. Sasvim dovoljno da dobije status “digitalno zlato”.

Evo na $27k npr. u oktobru 2023 :wink:

netacno, vi tvrdite da kriptovalute mogu zamijeniti novac a ne mogu :smiley: mogu biti sredstvo placanja u odredjenom obimu ali ne mogu zamijeniti ono sto mi znamo kao novac :smiley:

pravo (siroko zastupljeno) sredstvo placanja je novac … btc/dionice/zlato su (u najvecoj mjeri) roba kojom se trguje i kojom se zaradjuje - sta? - fiat novac :smiley: … jedina razlika je sto se sa btcom mnogo dinamicnije trguje

dakle cilj je sigurno sredstvo iskoristiti da se kupi nesigurna roba kako bi je mogao kasnije zamijeniti za uvecanu kolicinu sigurnog sredstva :smiley:

pa jedan od proklamovanih ciljeva odredjenih zemalja bricsa je zajednicka valuta? zar ne? a ti spominjes euro i dolar na klimavim nogama ( :rofl: ) pa sam razumio da ides u tom smjeru

ali kako god, brics nece uzdrmati dolar sigurno, sta god uradili (a nece nista) :smiley:

tako je, vidjet cemo nakon bullruna :smiley:

Gdje? X puta receno “digitalno zlato”, ali ocito bas nemas pojma sta bi s time otpoceo pa se vracas na ispiranje - jes novac, nije novac, jes roba, jes dionica…natezes se bezze.

Gdje rekoh za dolar? Ocito nemas pojma ni sta je peteodolar. Gubim vrijeme s tobom Idi citaj osnove. Pa tek onda trendove. Cao :nail_care: :blush:

izvini molim te ali necemo tako pricati … ti si mene prva citirala i meni pocela postavljati pitanja

ja sam citirao korisnika @Brane i slazem sa svim sto je on napisao, ako si procitala vidjet ces da on i ja pisemo o istoj stvari na isti nacin

i ono sto sam na kraju prvog posta napisao ne odnosi se konkretno na njega nego na one koji pricaju bajke u ovom bullrunu

Mogli ste 20 poruka sazeti u 2 pasusa.

Musliamar kaze da bitcoin, iako trebao da bude kripto “valuta”, zapravo kao ista ne vrijedi nista i ne doprinosi gotovo nista. Sve one prednosti koje su trebali da postoje- zapravo ne postoje. Sto realno i jeste tako, ne koristi se kao valuta nego kao “store of value”.

A o tome Kosana govori. Nije valuta nego digitalno zlato (i zlato je da kazemo neko “store of value”).

I onda vasa rasprava nema velike poente, jer se raspravljate o razlicitim stvarima, i u isto vrijeme ste oboje u pravu

uhvatila se za to sto je covjek napisao da nije pod kontrolom a ja sam dole napisao da nije da nije pod kontrolom

pa evo da se ispravim posto vidim da joj se mora crtati: kada sam napisao da nije da nije pod kontrolom mislio sam na to da neke grupe imaju/mogu imati odredjenu kontrolu/mogucnost da odredjene stvari usmjere u krivom smjeru ali niko nema dovoljnu kontrolu da to zaustavi, ispravi i popravi kao sto je to slucaj sa fiat valutama

dakle

• zamisljeno kao revolucionarno
  • iz tehnickog ugla jeste
  • sustinski nije
  • izuzetno ranjivo, volativno, podlozno manipulacijama
  • jeste digitalno zlato ali mnogo rizicnije
  • nece zamijeniti nista, samo jos jedan nacin za uvecanje kolicine fiat valute

ne znas ti sta je petrodolar, gledala dokumentarac o novom svjetskom poretku na rumble pa kao papagaj ponavljas :rofl:

cao, vidimo se nakon bullruna, kada hype opadne i kada ovo vise ne bude u trendu … do narednog bullruna lol

Sto bi rekao @musliamar , izvini molim te, al necemo tako pricati :grinning:

Ja sam u pravu! :grin:

Salim se. Izvinjenje @musliamar, ali sam stekla utisak da si se zaletio i kao da si ti u bull runu a ne bitcoin. Negdje tamo si zapoceo diskusiju o btc. i nastavio je s predrasudom u ovom kontekstu, sto ne pase bas. Niko ovdje nije sad ni pominjao da ulijece u btc u hajpu. ( vidi gore prvi post kad je BTC bio 900$). Sigurno mnogi nisu izlijetali u bear fazi nego jos dokupili.

Elem nikog nemam namjeru ubjedjivati, ni u blizem krugu ko pita gdje da ulozi, a kamo li u prazno. Jer ti da zbilja imas namjeru da ulazes dugorocno zvucao bi potpuno drugacije.

vec sam ti oprostio

slazem se, nisam bas jasno pisao

Haha. Ajd onda :clinking_glasses: na novi ATH ko je uletio, ko nije nek se kaje, i do sljedece rasprave u bull runu :grin:

2 Likeova

Ovaj upis ti nema nikakvog smisla, kad je nakon svakog bear razdoblja veći nego je bio prije početka bullruna.

Zaboravljaš čini se, krenuli smo od ~1$, pa nismo sada na 40 centi, nego na 91,587,58$

Kakve veze što će padat nakon bulla? Prirodno je da hoće.

Evo već me strah da će doći na milijon i onda pasti na 500k$. Baš bad.

1 Like

Evo ja ću biti koji osporava ovo. Zar ste toliko nesposobni učiti iz prošlosti?

Evo podsjetnika par:
Bill Gates kad je napravio Windowse, pogreškom je zaključio da računala neće trebati nikada više od 640kb RAM, i time si dosta zakomplicirao budućnost. Vidi gdje smo danas od njegove pretpostavke?

Ako ti nije primjer dovoljno opisan, podsjetit ću te da smo našli način da od kamena pravimo iphone.

Ako ti ni to nije dovoljno, podsjetit ću te da smo nekad bili nekakvi proteini, tretirani kao neživa materija … vidi nas danas.

I ti zaista kad gledaš daleko u budućnost misliš da je fiat valutama tu mjesto sa svim ograničenjima koje one imaju.

Btc je budućnost novca. Ne da će se koristiti u većinskoj mjeri, nego ćemo se papirnog novca prisjećati kao što se sada prisjećamo parne lokomotive. Tu i tamo u muzeju vidimo koju. Eto, tako stoje stvari.

Btc, trenutno ima ograničenja da to sutra postane … ali isto tako ima sposobnost da evoluira i da nadiđe sve te prepreke.

Možda je bilo upitno hoće li preživjeti netom nakon svog rođenja, kao što je i svako novorođenče najranjivije u svojoj najranijoj dobi, ali BTC je to sve preživio (unatoč extremno rizičnom rođenju), preživio je i svoju adoloscentsku fazu i sada je momak u rasponu pune snage koji je spreman da rasturi svijet.

Naravno da ćemo uvijek pisati kada BTC ostvaruje naša predviđanja. Potvrđujemo da smo bili u pravu.

Kad padne na nulu, onda vi slobodno pišite da ste bili u pravu.

Do tada ili prihvatite istinu ili se poklopite po ušima.

Ovo je pišanje u vjetar govoriti da je on jedno, dok on svojim ponašanjem pokazuje da je ono drugo. Koje vi nećete/ne možete/ne želite shvatiti da je istinito.

tako je …

budi siguran da cu te kontaktirati kada mi budu trebale usluge vidovnjaka

vrijednost mu skace zato sto se u americi promijenila vlast i zato sto investitori ocekuju da ce u SAD-u olabaviti regulacije koje se odnose na kriptovalute

i to je jedino tacno, samo zbog toga skace :grin: kako ce se nova vlast ponasati prema kriptovalutama i da li ce dalje rasti to cemo tek da vidimo :grin:

ali evo, pustimo vrijeme da odradi svoje … a ti budi siguran da cu tvoje romane citirati kada tema utihne nakon hajpa :grin:

U čemu je točno problem u tome?

Evo ja kupim novi komp, osjećam hype… pišem, pričam o tome.
Prođe me hype, više ne pričam o kompu, ali ne znači da nisam njime zadovoljan.

Kad me komp počme za’ebavati, onda pišem opet u negativnoj kontaciji. (Ne lažem sebe ni druge "komp mi je odličan, samo me eto svako malo hebe)

Budi uvjeren, tko je realan piše o btcu i dobro i loše što opaža.

To što on padne nakon što naraste, to je sasvim normalan dio ove priče i to je generalno karakteristika ponašanja svakog tržišta. Kod btc-a su te oscilacije veće, što samo svjedoči o njegovoj ogromnoj veličini.

1 Like