Ne zapostavljam, dapače…smatram da je masa vrlo inteligentna. No to ne znači da sa određenim uređenjem strukture/pravila nebi bila još inteligentnija.
Spominjem krajnost, jer se u krajnosti uvijek najbolje očituje ponašanje sustava.
Ako pogledaš, neka osoba koja je mentalno retardirana (mislim sada stvarno retardirana), te je kapacitetom razmišljanja svedena na minimum minimuma, takvu osobu zaista možemo porediti sposobnošću odlučivanja jednakom kao i kod ovce. Štoviše, možda bi se ovca čak mogla i bolje snaći u nekoj nepoznatoj situaciji nego takva osoba.
Dali je to sustav ikako ukalkulirao u svoju jednadžbu? Koliko znam nije.
Prema tome, činjenica je da sustav neće imati problem da da jednako pravo glasa ovci i čovjeku. (u toj krajnosti)
Ok, to je krajnost, takvih slučajeva nema puno i oni prema tome i nisu problem. Ali svijet nije crno bijeli, ima masu ljudi koji nisu ekvivalent ovci, ali su neki 1% ovca, neki 5% ovca, neki 15% ovca …mogli bi reći svi smo u nekom postotku “ovca”, samo je netko više, a netko manje.
Sustav na isti način kao što ne tretira one koji su 100% ovca, tako ne tretira niti ništa u ovom rasponu između. A to više nije zanemarivo, tu se sada već stvara velika greška koja bi se mogla uređenjem koregirati.
Dobar filter nebi diskriminirao neukog seljaka. Nije uopće problem u neukim ljudima…problem je u ljudima koji ne znaju, a misle da znaju. I na svu sreću takve je lako i prepoznati, jer su glasni, a drobe gluposti.
Mi svi imamo u sebi već ugrađene te filtere prema osobama koje poznajemo i taj filter se zove “povjerenje”. Ne vrijedi ti isto informacija od osobe u koju si stekao povjerenje, kao od one u koju nemaš povjerenje.
To je jako bitan filter i bez njega bi bili dezorijentirani …bacalo bi nas lijevo desno, kad bi nam svaka informacija imala istu težinu.
(Dok još nismo izgradili baš nikakav vlastiti filter, svemir nam u startu poklanja taj filter gdje imamo najveće povjerenje u roditelje…i to je vjerovatno evolucija prokužila da je esencijalno bitno za novorođenče/malo dijete da ima takav filter. Logično, jer nam roditelj želi sve najbolje pa i zaslužuje to povjerenje)
A taj tako bitan filter nismo primjenili kolektivno na masu da izoštrimo inteligenciju mase.
Nikome se naravno nebi oduzelo pravo glasa, ali svaki glas bi po meni trebao imati svoju težinu …a ta težina se stiče sakupljanjem povjerenja. (U očima sustava koji će nas validirati, i to će vjerovatno biti na bazi AI-a)
Slažem se da je sklizak teren u smislu ako se taj filter nebi kreirao objektivno, … ako bi bio koruptivan, usmjeren prema interesima … vladajućih, onih sa više love …itd. (mada je to i sada već previše izraženo što vladajući mogu nagnuti na svoju stranu)
S druge strane, ništa nije idealno …takav filter će svatko pokušati maksimalno nagnuti na svoju stranu, iskoristiti situaciju koliko je već moguće, kao i u svemu… svatko se bori za vlastiti interes.
Ali isto tako, i ovo što imamo je daleko od idealnoga…tj. uopće se niti ne bavi ovom greškom, koja je sigurno greška u “protokolu informacije mase”, a tako onda i u inteligenciji mase.