Zcash nisam baš pratio do sad, iako ga smatram ok. Market cap je samo brojka koja označava umnožak coina/tokena u cirkulaciji i trenutne cijene jednog.
Pogledaj ovaj graf:
Oni su povukli (ili tako nešto, uglavnom znam da je bilo nešto oko supply) dio iz cirkulacije i market cap je normalno jako pao.
Velim, nisam bapš pratio ZEC i ne znam puno o njemu, ali moguće da odstupanje market capa ima veze sa distribucijom, možda sa izrudarenim iznosom, možda se nešto burna. Velim, ne znam točno, ali nikako samo na temelju toga ne bih investirao.
Većinski ili nevećinski…naglasio sam to iz razloga što sam dojma da mnogi misle kako altovi imaju samo neku vrijednost na slavu BTC-a, dok je realnija slika da su altovi dio eko sustava, gdje oni stvaraju dodatnu vrijednost BTC-u.
Često primjetim kako netko stvara ideju da je BTC scam/ponzi/name it …a takvu ideju stvara upravo zbog izviranja razno raznih altova. Ne kuže ljudi eksploziju primjena nove tehnologije i onda misle da su svi wanna be BTC…i da sve zajedno nema smisla.
…a takva evolucija nam se odvija pred očima, divno za pratit
Ima stvarno hrpa pravih shitcoina (na kojima se isto trenutno može zaradit), ali i puno onih koji rješavaju neke konkretne probleme i koji su itekako dobrodošli.
Usudim se kladiti da autor nije shortao bitcoin niti da se sad preko futuresa kladio na pad. Znači da je prilično glup ako je siguran u pad, a nije odlučio zaraditi na tome.
Normalno da nećemu raste vrijednost dok ulaze novi investitori ili kupci. Tako je sa baš svime što postoji u ograničenom obliku. Da od danas svi mi počnemo kupovati 20 jaja dnevno cijena jaja bi vrlo brzo osjetno porasla. Jel su onda i jaja Ponzi shema? Isto je i sa dionicama, zemljim, zlatom itd. Kad prestane dotok novih investitora/kupaca bilo čemu pada vrijednost. To je najjednostavniji zakon ponude i potražnje. Bitcoin ima uporabnu vrijednost. Dokle god je onakva kakva je sada, ova cijena je potpuno opravdana. Svakakvi si dopuštaju pričati o ekonomiji (koja je puno kompleksnija nauka nego što većina misli) i spominjati Ponzi sheme, a da uopće ne znaju što je zapravo Ponzi shema, a još manje tko je bio Ponzi i što je točno radio. Još gluplji su oni koji spominju piramidu. Koliko god da su Ponzi shema i piramida slični, to nije uopće ista stvar.
Jedno je pad cijene, pa čak i veliki, a drugo je totalni kolaps radi otkrivanja “Ponzi sheme”.
Eventualno se može pričati o balonu, ali za mene ovo nije balon. Ja imam neku svoju računicu do koje cijene je danas opravdano da se trguje bitcoinom, a oni koji trkeljaju o balonu u barem 99% slučajeva nemaju nikakvu referentnu vrijednost, ali bitno da znaju da je balon.
To je isto kao da kažu da njihov neboder ima više katova od onog u Dubaiju, ali da uopće ne znaju koliko zapravo ima taj neboder u Dubaiju.
Po stoti put, ovo su rizične investicije i mogući su veliki padovi, ali balon nije, a još manje Ponzi.
ja ne sumnjam u ovo! pogotovo ako cuvate a ne day trade coine… pitanje je samo da li u 2018, 2019 ili 2020toj…
ja sam misljenja da je ok cuvati koji btc, ali ne sve, tj. po meni je bolje uloziti ih i kupiti vecu kolicinu nekog od ovih jeftinih, perspektivnih koji ce brze rasti od btc. Zamisli koju lovu su uzeli oni koji su kupili ether ico. 2000 ETH per BTC je bila cijena…
Bas tako! gledao sam ovu temu i onu o bitcoinu vise od pola godine i mislio da sam zakasnio… cak sam bio i totalno protiv btc. tj. imao stav o kripto isti kao Brane! Sad znam da ne samo da nisam zakasnio, nego da je sve ovo tek na samom pocetku… i da ima mjesta za sve nas…
Mene je pocelo uzasno zivcirati ako zelim kupit recimo 100$ ETN a i moram prebaciti BTC sa Bittrexa na Cryptopiju jednostavno mi se ne isplati radi fee-a, a ETH a se ne zlim rijesavati u ovom trenutku.
Više je rješenja, a jedno je npr. XVG Prodaš BTC za XVG, prebaciš ga (taj XVG) recimo sa Bittrex na Cryptopiu, tamo prodaš XVG za BTC, i onda za taj BTC kupiš ETN ili što već želiš. Jednostavno, brzo i jeftino Transakcija košta bagatelu
Obratiš pažnju da su u trenutku dok radiš taj transfer cijene približno jednake na obje burze (za XVG i BTC) i nemaš brige.
O da. Ozbiljni ulagači trebaju znati da ima i onih koji upravo izlaze iz Bitcoina. Znači, neki koji su u investicije u kriptovalute krenuli prije mene se upravo povlače iz Bitcoina i nekih drugih kriptovaluta. Mnogi izlaze polako. Dakle, ima ih. No, ima i onih koji su poput mene krenuli u sve to nešto kasnije i mi još ne izlazimo. Ja još uvijek očekujem pomak prema gore, ali sve sam sigurniji da smo blizu vrha. Možda smo ga čak i dosegli. Moja osobna procjena je da bi Bitcoin mogao još pet puta gore, a Litecoin tri puta. Ali to je stvar osobne prosudbe i svatko je mora donijeti za sebe.
Meni se ne čini da je rekao išta strašno. Sigurno je da neki sada izlaze, ali ništa zabrinjavajuće. A što se tiče ICO-a, dobro je rekao da ćemo vidjeti inflaciju ICO-a u idućim godinama.
To će se vjerojatno malo regulirati i profiltrirati, jer danas pola tih ICO-a ima proizvod koji zapravo može skroz normalno funkcionirati i bez blockchaina. To je legitimno, ali onda se zapravo ne radi o blockchain startupu u pravom smislu te riječi. Ali ICO-i općenito će jako pomoći razvoj startupa, pogotovo onih perpektivnih.
Prpić veli i ovo:
“Uspoređivao sam kriptovalute sa fiat valutama, zlatom i drugom imovinom. Sigurno je da će kriptovalute zamijeniti jednim dijelom postojeće valute i imovinu poput zlata. To ne znači da će za pet godina svo plaćanje biti u kriptovalutama, ali da će biti prisutne to je svakako realnost. Mislim da ne bi trebali biti zatvoreni prema ideji da se 20 do 30 posto današnjih pozicija poput tekućih računa, štednih računa ili zlata za pet godina nađe u kriptovalutama.”
Tu mislim da se malo zaletio, ili ako to stvarno vjeruje onda mi nije jasno zašto bi bi želio izaći na samo $100,000 jer ako se obistini ovo citirano cijena će bez problema na minimalno milijun dolara.
Ako se nekome da čitati, ovo je moje razmišljanje. Ja sam kao jedan od parametara koji određuju realnu stvarnu vrijednost uzeo samo pretpostavku da je samo 1% investitora u zlato prebacilo kapital u Bitcoin. Ako bi to bilo 20%-30% onda bi cijena trebala biti preko $100,000 samo na temelju toga. Ako bi uz to još uzeli i 20-30% od ukupne štednje, milijun dolara je sasvim realno očekivanje. Meni to u ovom trenutku ipak djeluje turbo optimistično
Ja mislim da su bitcoini i dalje na tom walletu, ali nisam provjeravao i sada mi se neda tražit. Još prije par godina sam s nekima raspravljao da to što je FBI došao u posjed velikog broja bitcoina može potaknuti njihovu želju da dokupe još pa da se osiguraju za slučaj da bitcoin počne nešto predstavljati (to je bilo još prije par godina). Spomenuo sam i Kinu i da bi država Kina mogla također kupovati da se osigura (tj. da ima s kojim ■■■■■■ mahati) za slučaj da bitcoin počne nešto predstavljati na globalnom nivou. Znam da su mi neki rekli da pričam gluposti kad spominjem te “valutne ratove”, ali meni je to i danas realna mogućnost. Ne kažem da se to događalo ili da se događa, ali uopće to ne isključujem.
Pozdrav svima! Novi sam u ovome, ali sam prije 1-2 god poceo proucavat ove kriptovalute i zalim sto nisam koji dolar stavio u vatru, al nadam se da nisam zakasnio, pa sam jucer ulozio neku sicu prvi put(reg sam se na coinbase)… Sad me zanima kako kupit npr IOTU, Ripple i slicne ili zamijenit i kako recimo izac van, prebacit novac na karticu itd… P.S. Vidio sam da u zg ima par bankomata za isplatu, pa me zanima kako to funkcionira, kako podici kes…?
Svi pričaju da je decentralizirana, anonimna, nema provizija i slične gluposti.
A da bi uopće kupio BTC na “sigurniji” način preko neke mjenjačnice moraš slati presliku putovnice ili osobne. Mjenjačnice uzimaju dobru proviziju te također dosta ode i na tečajnu razliku.
Također ovi koji koriste argument da BTC ima ograničeni broj pa zbog toga bi vrijednost trebala biti milijun dolara mi je suluda jer svaki dan nastane nekoliko kriptovaluta te se mogu koristiti u iste svrhe kao i BTC…
Po meni se ovdje radi o dobro organiziranoj Ponzi Shemi jer većina ljudi koji imaju BTC nagovara druge da ulože novce i time vrijednost raste a zapravo je bezvrijedan i jednog dana ga nitko neće htjeti kupiti…