Carina na iPhone i Macbook

Lega iz USA mi je poslao iPhone 3GS i MacBook pro. Zanima me kako će oni naplatiti carinu ako nema cijene na tim proizvodima.

Pretpostavljam da će tražiti tebe da dostaviš račun (morat ćeš ići po robu osobno). Inače imaju tablice po kojima određuju vrijednost i to carine.

Vidi:

http://www.carina.hr/Putnici/Postupak.aspx

Poglavlje “Carinski dug i carinska vrijednost robe” i dalje.

Možeš pitati i Poštu.

http://www.posta.hr/main.aspx?id=69

Drugo i zanimljivije pitanje je plaćanje PDV-a. :slight_smile:

ali nema računa. koji račun? kaj i PDV moram?

23% PDV + 5% carine?

da prvo carinu, onda na zbroj carine i osnovne cijene platiš PDV… pa što prije nisi provjerio kako to ide :slight_smile:
Ako im ne budeš dao račun znaju i sami pogledati na netu kolika je cijena toga - tako su mi prijatelju carinili američki auto kojeg nema u našim tablicama.

Ma ne… :zub:

Bez uvrede, ali ne mogu da se ne nasmijem na takve komentare. I onda EU tjera strane firme da im glume utjerivače poreza pod prijetnom zatvora jer građani, eto, “zaborave”.

mogu ja dati račun koji prikazuje manju cijenu. Šta oni znaju jesam li ja platio iphone 3000 kn ili 100 kn od frenda?

PDV ne plaćaš za zemlje za koje imamo dogovoreno da se izbjegava dvostruko oporezivanje (tj. plaćaš, ali postoji mogućnost povrata poreza natrag u zemlji u kojoj je obavljena kupovina, ali nisam to nikada radio). SAD nije među tim zemljama, na žalost.

Pretpostavljam da si skužio kako je u SAD-u sve puno jeftinije. Ali sada kužiš zašto ista stvar košta više u Europi. Iako stoji da su neke stvari taman isplative i s carinom i porezom i prijevozom.

[quote=“Timmy”]mogu ja dati račun koji prikazuje manju cijenu. Šta oni znaju jesam li ja platio iphone 3000 kn ili 100 kn od frenda?[/quote]Oni ne moraju prihvatiti taj račun ako sumnjaju u cijenu. Tada carine po svome. Uostalom, pročitaj, gore sam ti dao link.

Slično ti je i s porezom na promet: npr. ljudi znaju sklopiti kuporodajni ugovor za dio love, a dio “na crno”, ali u poreznoj upravi imaju raspisane cijene i neće naplatiti manji porez na promet od toga (samo veći).

[quote=“Ibiza”]da prvo carinu, onda na zbroj carine i osnovne cijene platiš PDV… [/quote]He, he… što kaže Ibiza, s time da carinu plaćaš na cijenu robe PLUS cijenu poštarine (!) do Hrvatske. Što je nonsens da se ne može boliviti, ali tako je to.

čak i poslano kao GIFT?

Što me živcira: Oni će raspakirati cijeli paket, otvorit će zapečačeni novi macbook i iphone kako bi vidjeli što je unutra. I ako nakon toga ne radi ja mogu njih tužiti? Šta njima ima bit sumnjiv moj račun. Ja mogu reći da sam kupio macbook i iphone jeftino za dijelove jer ne rade. šta će oni tamo to paliti da provjeravaju?

Carina u RH je jedna vrlo vrlo cudna institucija i drzim ti fige da sve dobro prodje.

Nema gifta-a, nema donacije, nikakvih “rodjackih” fora i slicno. Traze racun i to je to.

E sad, racun je vec jedna druga stvar… i ako budes snalazljiv imas mogucnosti da znacajno spustis cijenu carine i PDV-a. Ja sam primao iPhone iz USA, prijatelju koji je slao rekao sam da ga otvori, i na racun smo napisali da je iPhone refurbished, znaci barem upola manja cijena tj. upola manji troskovi na nasoj carini. Nije posve legalno, ali s lopovima treba tako…

istina.

Da samo što je meni sad kasno da to napravim. ali čuj, moja riječ i račun protiv njihove procjene. Pa nek me pokušaju ubijediti u suprotno.

Vjeruj da hoce, iskustvo s min. 50 posiljki…

Pokušavam naći ovdje gdje bi pripadao iphone i macbook, ali nemam pojma.
http://www.carina.hr/ActInternet/MainFrame/AplMainFrame.aspx

kak mrzim hrvatsku

Ne zaboravi da ces za iPhone trebati dozvolu za uvoz Agencije za telekomunikacije. To ti je oko 200 kn!

Mislim da neću. gle
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=413&subId=2

na popisu je

[quote=“sezam-picika”]Ne zaboravi da ces za iPhone trebati dozvolu za uvoz Agencije za telekomunikacije. To ti je oko 200 kn![/quote]Ha, ha… dajte dosta. :slight_smile: Ako nastavimo čovjeka će doći peterostruko…

Mislim da to nema veze, ali provjeri sutra s njima.

Pa taman ce tako na kraju i proci, hehe. Sala.

Ma de, glupi su. Nisam ni lipe platio to sve, a sada ću samo njima dati 10 000 kuna. Kreteni. tako sam mogao i u hrv kupiti. Al eto ja iz USA uzeo besplatno -.-