Carina na Poklon

Jedna kompanija bi mi slala proizvode na review pa me zanima dali moram platiti carinu? kako cu platiti carinu ako nemam racun? A i zasto bi platio carinu ako nisam nista kupio?

jel se da to kako rjesiti? Jel ima tko iskustva sa time?

Nemam iskustva, ali po logici stvari je to uvoz bez obzira što nisi platio vrijednost robe.

Ako roba stiže izvan EU, očekuj osim carine i PDV.

Ako je unutar EU, ništa.

2 Likeova

Oni ti giftove ne puse. Mozda ti prode, a da te nece dirati. Ako te diraju budu te nazvali i moras knjima sa onim brojem kojega vadis na carini, racun ili transakciju gdje je vidljivo da si uplatio proizvod. U suprotnom ide to natrag.

Razumijem da mnogi zele prevariti da kupe stvar pa se ta stvar salje kao poklon pa onda ovi nasi policajci to hrabro i uspjesno uhvate.

Ali kod mene ce to stvarno biti pokloni. Ja necu nista platiti pa kako cu odna dat racun da mi izracunaju PDV. U mojem slucaju se radi o tehnlogoiji koliko znam carine na to nema, ali ima PDV. bez obzira o cemu se radilo, kazes @zgubijumf da se kod nas nemoze dobiti stvar iz USA na poklon. Da meni recimo brat iz USA nemoze poslat majcu i hlace u vrijednosti 200$ bez carine i PDVa?

Ako je netko se s tim susretao ili ima link gdje mogu ja njih pitat direkt i tako.

Nisam nikad naručivao iz USA. Naručujem iz Kine, al uglavnom prestao sam radi visokih nameta. Dosta povoljnih stvari nađem i EU i tu mi se odbija PDV i ne placam carinu.
Najbolje nazovi ih pa pitaj.

Dobijemo mi često poklone i reklamni materijal besplatno od raznih komitenata. Oni uvijek moraju naznačiti stvarnu vrijednost materijala, i na to platiti davanja.

Tebe carina može tražiti račun. Ako ga nemaš, može tražiti špediciju da uredno tarifira stavke koje uvoziš, pa da ih procijeni i da ti se ispostavi račun + usluga špedicije.

Oni placaju davanja? kakva davanja? PDV? kako oni mogu platiti PDV?

Budem im slao mail, definitivno jer su ovo sve nebuloze koje su vjerujem istinite jer kod nas i je tako. Usluga spedicije ce vjerojatno kostat vise nego sam poklon, pa ko je tu lud. Neznam sta ne dignu tu razinu uvoza na 1000 Eura i bave se vecim stvarima a ne da placam PDV 40 kuna, a samo slanje postom tih papira kosta 50 kuna. Ali tako to je u nasoj drzavi, pretakanje iz supljeg u prazno…

Plate komitenti jer je poklon, preuzmu trošak na sebe. Neki ne, pa mi odradimo i platimo šta treba.
Ovisi sve kakav odnos imamo

Meni su jednom poslali najjeftiniju tastaturu i mis, samo da testiraju kako ce proci, ukoliko prodje sve bez problema, onda bi nastavili da salju druge stvari.
Zvali su me s carine da platim 15 eura, kao GIFT ne prolazi u BiH. Nisam na kraju platio, jer je tastatura i mis nisu vrijedili toliko.

Cek nisi ti platio jer nisi htio ili nisi morao platiti jer poklon nije toliko vrijedio?

@komentar
mogao bi se ja s njima dogovoriti i vjerujem da bi oni rado platili i taj trosak samo neznam sto trebam napraviti i kako da oni plate trosak…

Evo na ovom linku koje se metode u BiH koriste.
Metodologija bi trebalo da je slična tj. univerzalna bez obzira na lokalne zakone.

Izvod:

Članak 4.
(Metode utvrđivanja carinske vrijednosti i redoslijed primjene)
(1) Sporazum Svjetske trgovinske organizacije o primjeni članka VII Općeg sporazuma
o tarifama i trgovini (GATT) određuje da se carinska vrijednost uvezene robe
2
utvrđuje korištenjem jedne od šest metoda utvrđivanja carinske vrijednosti, koje
moraju biti primijenjene sljedećim redoslijedom:
a) Metoda 1: metoda transakcijske vrijednosti,
b) Metoda 2: transakcijska vrijednost jednake robe,
c) Metoda 3: transakcijska vrijednost slične robe,
d) Metoda 4: metoda odbijanja (cijena po jedinici mjere)
e) Metoda 5: proračunata vrijednost i
f) Metoda 6: rezervni metod (raspoloživi podatci)
(2) Carinska vrijednost se utvrđuje korištenjem metode transakcijske vrijednosti (cijena
koja je stvarno plaćena ili se trebala platiti za robu koja se prodaje za izvoz u zemlju
uvoza).
(3) U slučajevima kada se metoda transakcijske vrijednosti smatra neprimjenjivom,
carinski organi dužni su navesti razloge neprimjenjivosti metode transakcijske
vrijednosti.

To je zato jer na svakom drugom paketu koji ide iz kine pise gift. Pa nisu ni oni vesla sisali da je svaki drugi paket poklon. I onda dodes do ove situacije kad je zapravo poklon a ti ces 101% morat platit pdv sto je logocno jer ti nece vjerovat da je poklon makar donio sta god tamo kao dokaz.
Pa meni jbt nisu priznali paypal schreenshoot i schreenshot od stranice kad je artikl bio na popustu pa sam morao platit punu cijenu…

1 Like

Da, tako i ja mislim, znaci najbolje da im kazem nek mi posalju nesto para da platim taxu, o majku ti koja drzava, lol
Nije cudo da svi bjeze…

EDIT:
Znaci platit cu PDV, a sad kako da ga platim kad nemam racun, a ne vjerujem da ce mi oni htjet kreirat fake racun, sto im mogu poslat? Ako moram na spediciju onda taj poklon nece proc jer ce kostat vise nego sam poklon.

Pa imas valjda na njihovom sajtu koliko ta stvar kosta? Kad ti se jave posalji im link do toga da vide cijenu i to je to.

Jesi li pročit’o šta sam ostavio gore o tome kako carina formira cijenu i kojom metodologijom se koristi pri formiranju cijene (u slučaju da račun ne postoji ili postoji ali se sumnja u vjerodostojnost, uslovno rečeno)?
Ako račun ne stigne sa robom, carina će formirati cijenu po svojoj metodologiji i nahodjenju.

Da procitao sam, ali jel to ta spedicija? jer ako je kad oni sami odredjuju vrijednost spedicija onda mi jos naplate spediciju, a znam od ljudi da kad nesto doe na spediciju a nema neku veliku vrijednost cca 1000 eura ili cak vise da se prakticki ne isplati. A u mom slucaju se uopce ne isplati spedicija.

@petarcro
Da, to bi normalnom bilo dovoljno, ali kako su oni u paranoji (s razlogom jer kao sto kazes sve iz kine je gift), vjerujem da i ovdje nebi vjerovali sto pise na tamo nekoj XYZ stranici…

Uz robu ti mogu poslati pro forma invoice, nešto kao naš predračun-ponuda.

1 Like

Ja sam narucivao android box, u paketu je bio racun - iznos na 6 $ (platio sam ga 30$ na akciji), kasnije je kostao 50$ i po tom linku su mi naplatili porez…

Cek, nisu priznali racun u paketu?

Ne jer su skuzili da nema sanse da to kosta 6 $, ma znaju oni sve otprilike kolko sta kosta cim otvore paket… Stavi se u poziciju da tamo radis neko vrijeme… pa znao bi sve na pamet tko sta mulja. Kinezi inace na kutiju pisu gift i unutar paketa dosta njih stavlja lazni/manji racun.