ChatGPT - jeste li probali?

Hehe, ajd da se uhvatilo nesto od onog što sam rekao.

Inače sam negdje 2015-2018 razvio filozofiju/shvaćanje da sve ide u tom smjeru da ćemo u budućnosti računala odgajat, a ne programirat. Spominjao sam dosta puta to i ovdje na forumu, mada nisam imao ideju jel to stiže kroz 10, 20 ili 40 godina … no nisam se usudio mislit da je to tu kroz 10 godina, mada mi je logika bila da zbog eksponencijalnog rasta mora doći puno brže nego se usudimo vjerovati.

S pomacima koji su se desili na tom polju u zadnjih cca 5 godina, sad sam poprilično uvjeren da je to puno bliže nego sam i sumnjao…i ovaj chat bot je tek lagana, ali opet jaka naznaka tog smjera.

Iako ovaj bot još uvijek nema baš razvijeno logično razmišljanje, čini se da su jako blizu tome. Kad se to ostvari, sa svim informacijama koje su mu dostupne on će postati nemjerljivo “pametniji”, “educiraniji”, “koncizniji” “precizniji” u svom izlaganju/tumačenju nego što to može biti čovjek.

Jedino neće biti kreativniji od nas, no sa kreativnosti će se hraniti od nas ljudi, kao što i nama kreativnost stiže iz unutrašnjosti našeg tijela. Tako da u simbiozi sa čovjekom… sa svojom dubinom od kuda dolaze… biti će i kreativni.

Isto tako je bitno uočiti … da onog momenta kad to postane, on će biti strašan alat s kojim će ga ljudski rod moći dalje usavršavati. (Ili možemo reći da će sam sebe usavršavati)

Kako stvari nisu crno bijele … on već sada jeste jako dobar alat za usavršavanje samog sebe (skupa sa svom ostalom dostupnom tehnologijom, koju valja promatrati kao neodvojivu komponentu) … i upravo iz tog razloga se stvari brzo odvijaju jer svaki napredak tehnologije ubrzava daljnji napredak tehnologije …a to kreira eksponencijalni rast koji juri nemilice.

Zato su stvari tako brzo došle, a iz istog razloga će se i usavršiti na nevjerovatne razine … da nećemo stići ni “trepnut” okom.

Inače što se tiče eksponencihalnog rasta, matematika je jasna. Primjera radi… u budućnosti ćemo se u jednoj sekundi razvijati koliko nam je nekada trebalo 100 godina. A malo sam i rekao.
Poprilično je to nepojmljivo… ali isto tako nam je nepojmljivo kakva će sve tehnologija stići koja će nam to omogućiti … visokokvalitetan AI je samo komadić onoga što ćemo imati.

Dokaz tome?
Pa valja uzet u obzir da je eksponencijalni rast čitavo vrijeme prisutan … tako da mi i sada se razvijemo u 1 sekundi za što je nekada davno trebalo stotine godina. Isto kao što sada imamo alate koji su nekada bili nezamislivi.
Danas sigurno sa svojim strojevima možemo obavit više u sekundi nego je čovjek mogao u sto godina u kamenom ili pretkamenom dobu … ali treba gledati i dalje od toga … treba shvatiti i da je ljudsko tijelo također alat/stroj koji je nastao po eksponencijalnom razvoju … i da smo sada-ovdje nemjerljivo jači/superiorniji od one svijesti koja je započela svoj put u nekim daleko primitivnijim oblicima početka života i koja je kroz masu evolucije … svog razvoja i napretka stigla do ovog oblika tijela koji koristi. To je za nju alat kroz koji usavršava sebe … čemu nepobitno svjedočimo da mi ljudi koristeći vlastitu svijest unaprijeđujemo sposobnosti ljudskog tijela. Od pomagala… do razvoja medicine i sve ostale tehnologije koja olakšava i produljuje tijelu život… pa do ovakvih izuma kao što su internet i AI koji mogu emegrirati znanje te rasute svijesti iz puno tijela u opet jednu skladnu cjelinu… koja će onda kao leća opet fokusirati moć i dalje podređivati svemir svojim potrebama u tom eksponencijalno rastu.

Hvala Bogu svemira ima da podrži taj eksponencijalni rast, jer naše tijelo će jednog dana biti veće od galaksija … iako mi ljudi ćemo ostati ljudi, a unutar tog našeg (nad)tijela ćemo predstavljati istu onu stanica koja živi i u našem tijelu. To naše nadtijelo ćemo doživljavati kao tehnologiju kojom istražujemo svemir. (Barem dok ja ne dokažem da mi i naša tehnologija jesmo isto xd)

U tom smislu rasta koji ćemo proći … jednog dana ćemo obavljat u jednoj sekundi, za ono što nam sada trebaju ne stotine …nego tisuće godina.

I to je čista matematika…koja nas je dovela u ovaj oblik i koja će nas odvest dalje.

Ovo je problem. Ako nisi stručnjak u polju, ti zapravo nemaš pojma jel ti on napisao istinu ili ne.

Cijeli oduševljen šta sve AI može odnesem svojoj zaručnici (programerka/matematičarka) da mu ona da par pitanja… on joj prvu formulu krivo napiše i vrlo lijepo je obrazloži. Ja bi ga na sudu branio… ali formula je netočna :neutral_face:

Sve ovo sam već prošao sa jasper. ai . Može se te alate koristiti da ti pomognu u polju gdje si iznimno potkovan znanjem, pa ako on nešto pogrešno napiše da ti to odmah skužiš i usmjeriš ga dalje. No, ako pišeš o nečemu gdje nisi stručnjak, šanse da će ti bilo koji AI sastaviti cijeli članak bez ikakve greške su, po mom dosadašnjem iskustvu, jako jako male.

Ovaj AI će imati ogroman utjecaj na čovječanstvo, njegovo informiranje prije svega. Koliko ja to do sada vidim, “njegova” nedovoljna razvijenost u kombinaciji s ljudskom pohlepom (daj milijun članaka, odma…) bi od interneta mogla stvoriti jedan obični kaos. Jednom kad stori taj kaos, iz njega će se teško izvući ljudi, a za AI nadu ne vidim jer on će sritnjak jest vlastita ■■■■■…

P.S. nisam stručnjak za ove stvari, samo iznosim mišljenje. Jedva da znam riješit jednadžbu sa dvije nepoznanice :laughing:

4 Likeova

Slazem se, al za jednostavne stvari je odlican… dosta bolji od jaspera copy ai i slicnih… problem je sto cesto daje iste odgovore, znaci nema neke razlike, i onda kontas ako pravis kontent za tja sadrzaj, moze se desiti da je neko napravio to identicno prije tebe, i da se dzabe patis :smiley:

Ima subreddit o programu, i tamo cesto kace ovakve stvari

Evo meni je maloprije reka da bi pileća prsa prije prženja trebala odležati.

Stvarno? :thinking:

Stavi se u kožu mlade osobe koja je doselila na faks i krenula pržiti pileća prsa. Članak iz kuharice rekao da trebaju odležati pileća prsa… @anja1 kad je radio članak samo brzinu to zguksa i obiavio, šta ima veze, riječ malo neuredna ali članak generalno ima smisla, dobar je i može na objavu… šta sad druže?

@anja1 one love. Slučajno si završio ovdje :sweat_smile:

ne skontah ništa šta me pitaš i šta mi govoriš

Poanta priče: ako ga koristiš za štancanje(!) članaka za site, gotovo pa svaki članak će ti imati jednu ili više grešaka. Ti taj članak objavljuješ da bi riješio nečiji problem (guglanje uvijek započinje iz problema), a zapravo mu daješ (potpuno)krivu informaciju, ali lijepo zapakiranu (pogledaj moju sliku gore).

Za godinu dana će internet bit prepun takvih članaka, ljudi vise nikako neće moći znati što je istina… a AI će onda jednog dana to sve pročitati da ažurira svoje znanje.

Kaos!

1 Like

Slab je na nasem posto ne konta sve, na engleskom je dosta dobar… i moze pravit greske, npr u kodu kad mu das da napravi nesto, ali ako imas malo znanja, mozes vidjeti na brzinu gdje je pogrijesio i ispravit 2-3 reda, umjesto da kucas 200-300 ispocetka

pa ne koristiš AI da ti pravi recept po kome ćeš ti sutra đeci kašu spremit niti da ti računa ili govori tačne formule proračune i sl. vjerovatno će moći i to nekad, sad još ne. đe god postoje tema sa dozom slobode, uz prave promptove AI je odličan. evo i ove stvari sa kodovima đe on vidi krešku i čak ti objasni, i još dosta drugih stvari, moje mišljenje je da uz dobro upravljanje, AI neke stvari može masu bolje nego većina ljudi. I samo raste broj stvari koje može bolje no većina ljudi.

to da će net bit zagovnan, vazda je bio, nema tu neke razlike. i do sad je bilo masu načina da se zagovna internet i da se pravi haos i da spam rangira i da se spam štanca. najveći problem vidi ođe kod malih sajtova koji ne rade ništa posebno, npr pišu tekstualne čestitke (ja sam nekad imao tonu tih sajtova i sam pisao čestitke). ti sajtovi više nemaju šanse pored AI. eventualno još mogu proći neke vrlo usmjerene čestitke kojih nema tonu, ali npr čestitke za godišnjicu braka mužu, AI može bolje sastavljat no 99% naroda.

sad sam pravio neke clanke s ovim AI… teme su malo kompleksnije, ali opet dovoljno jednostavne za AI… plus text je bio bas ugodan za citanje, znaci ljepota…

i vratimo se onda na ovo GLTR (glitter) v0.5

S ovim bi dobor mogao vidjeti da se radi o AI, u jedno 90%+ slucajeva, a to sigurno i google moze vidjet. Vjerujem da google ne moze skontant u mozda 2-3% teksta, i da je pitanje dal je google spreman da penalizuje sve redom (pa i one koji nisu AI) u cilju suzbijanja AI-a sadrzaja

da ali tu se radi o gpt 2 koji je mnogo neuspješniji da imitira i piše kao čovjek, lupiću cifru ali je gpt 3 valjda 20ak puta više sličniji čovjekovom pisanju od gpt2 i vrlo je teško provaliti da se radi o AI a ne o čoeku. I valjda je ovaj chatgtp na gtp3.5 koji bi trebao biti kompleksniji i još bolji od tog gtp3 (ako sam ja dobro povato to kad sam čitao). a najvjerovatnije u 2023 dolazi i gtp4.

što se tiče gugla mislim da će samo pojačat uticaj drugih faktora poput beklinkova i UE dok sajt ne dokaže autoritet cjelokupni ili u oblasti kojom se bavi i da kad se dokaže onda može i AI jer mu je svejedno dok god je korisnik zadovoljan

Nisi skontao kako radi alat, nije ovaj da provjerava dal je to taj gpt 2, on gleda vjerovatnocu koja ce rijec doci sledeca… zvuci nebitno al stvar je u tome sto AI tekst (bukvalno ovaj sto koristimo na chatgtp koji je kao 3.5) cesto koristi te rijeci koje ovaj alat moze predviditi, tj moze predividiti bolje (manje da se iznenadi).

Kad imas tekst koji je napisao covjek, ucestalost rijeci koje nisu u top 100 ocekivanih je DALEKOOO veci, i po tome se vidi dal je AI… ja sam podijelio link opet jer sam maloprije provjerio par hiljada rijeci, i boga mi, rezultati su slicni kao kad radim sa copy ai, a to je da se ofrlje moze reci da je AI tekst u pitanju

Uzmi tekst sa chatGTP i ubaci, i pogledaj koliko je saren tekst… a onda usporedi to sa onim sto ti pokazuje tamo- clanak iz NY times-a ili onaj akademski radi… ili uzmi neki clanak gdje si siguran da je covjek pisao pa uporedi s chatGTP

pa neđe baš pročitah za taj alat (ili takve slične alate) da mnogo lakše otkriva textove kreirane uz pomoć gtp2 nego ove novije verzije gtp. nisam provjeravao, već samo prenosim šta pročitah

eo gledam ovo i uporedih i sličnih je boja ovaj meni kreiran tekst i članak koji provjerih. ne kontam baš ovaj alat šta znače ove boje. što šarenije to manja vjerovatnoća za AI jel to?

Alat je napravljen do jedne mjere i sada je pusten u opticaj da ga ljudi koriste.

Uz koristenje ce ispraviti greske i uciti iz svega i biti ce bolji.
Zato je i besplatan za koristenje.

Vjerujem da ne mozes 100% napraviti da dobro radi, a da ga ne pustis medju masu ljudi pa onda ispravljas greske.
Svi mi sada pokusni kunici na komu ce taj AI uciti i napredovati.

2 Likeova

image

3 Likeova

Da pravi on greske i to katastrofalne, ali nije mu ni bila poenta da uci cinjenice nego da uci kako da pise i govori, to je language model.

Trenutno imas AI koji generise realne fotke ili skida neciji stil. Imas koji prica. Imas koji sastavlja muziku

Ta stvar ne postoji muziku je napravio AI po uzoru na Nirvanu. Mislim da je samo glas od covjeka.

Onog trenutka kad dobije bazu cinjenica, a koju cemo mu svesrdno generisati putem Wikipedije i kad se sve ovo spoji, kao kad je www spojio sve u jedno tad ce biti veselo. Ne kazem da je AI svjestan, samo ce toliko poslova moci zamjeniti da ce slijediti nova kriza.

Zanimljivo vrijeme za biti ziv.

2 Likeova

Skoro sam pricala sa osobom koja radi u Njemackoj u birou za nezaposlene. Imala je 6 mjeseci obuku, cijeli odjel dva dana sedmicno su pohadjali. Bitna tema je bila AI i ocito da se ocekuje da ce mnogi poslovi nestati.

Istovremeno se, kao nikad, placaju od strane drzave kursevi ili dvogodisnja preskolovavanja na neke poslove koji su upravo na listi onih koji ce otpsati. Tipa media dizajn. Van pameti.

Mislim da je aparatura troma, i da prelaz na neku novu eru nece biti smoothly.

Slazem se da bi mogla biti kriza, jer AI ce biti vise od toola. Uz to dolazi i 3D printing, koji isto raste rapidno. Brzo ce smijeniti puno radnih mjesta

1 Like

Nači pokidaće ovi AI sajt

5 Likeova

Još malo predikcija:

• prije ili kasnije AI će postati nepogrešiv u razumjevanju i tumačenju. Barem nepogrešiv u odnosu na skalu koliko je čovjek pogrešiv, tj. za naše poimanje istine će biti nepogrešiv.

• kada se to desi (a i puno prije toga) - on će postati izvanredan alat za spas/napredak čovječanstva:

• kroz usavršavanje birokracije i politike
    • kroz usavršavanje medicine
    • kroz usavršavanje ostatka tehnologije
    • …itd
  • no istovremeno će postati i velik problem čovječanstvu jer svatko će imati u rukama “nepogrešive” savjete kako da:

• napravi bombu (atomsku)
    • hakira sisteme / otkrije mane bilo kojeg sistema kojeg napada …itd

Te dvije strane su ono što oduvijek percepiramo kao borbu između dobra i zla, što je u težnji ka savršenstvu neizostavan dio priče da svako (veliko) dobro ima i svoju lošu stranu. (Svaka medalja ima dvije strane.)

U jednom momentu će takve umjetne inteligencije dobiti i svoja mehanička tijela, a scene iz Terminator filma će sve manje ličiti na nekakav SF scenarij …koji će tada postati naša realnost.
Zanimljivo je da radnja filma Terminator se dešava u budućnosti i to u 2029 g. koja je sada blizu ispred nas, a opet dovoljno daleko da se još svašta nešto iz filma do tada ostvari.

Sa tehnologijom 3d printanja i pretvaranja tekućih smola u 3D printani oblik, printanja metala …doslovice se prije ili kasnije mogu ostvariti i ona mehanička tijela iz filma, što je bio onaj terminator što se pretvarao u tekući metal i natrag …i koji je tako bio praktički mehanički neuništiv. Ocke, to je još uvijek malo dalje, ali snažni mehanički strojevi koje mogu biti pokretani AI-em su već tu. I iako nam to nije previše očigledno, ali svaka uporaba stroja u obliku oružja koji je pokretan nekakvim računalnim upravljanjem za napad i za automatsko izbjegavanje obrane od druge strane …je već to…stroj koji samostalno odlučuje u svrhu agresivnog ponašanja. Stoga, već smo mi tu u onim scenama robotskog rata kako je započeo film Terminator. Ti roboti će s vremenom biti još sofisticiraniji, mada da se ne lažemo, već su danas jako sofisticirani.
Doduše, još ne odlučuju o tome hoće li napasti …nego su tek veoma samostalni za vrijeme samog napada. Mada je i ovo prvo veoma špekulativno, pošto danas Amerika posjeduje sisteme koji pomoću AI procjenjuju ponašanje Rusije i šansu da se oni pripremaju na nuklearni napad. Kada bi takav sustav alarmirao Ameriku da Rusija priprema nuklearni napad, pitanje je koliko bi Amerika bila slobodna u volji da sluša svog “vođu” ili da sluša instrukcije iz tog sustava i da se pobrinu da oni preduhitre Rusiju sa svojim nuklearnim napadom u nastojanju da minimiziraju posljedice koje bi uzrokovala Rusija.

Tako gledajući na ukupnu priču, mi već jesmo zagazili u eru kada AI odlučuje o tome dali je potrebno krenuti u napad…prema tome jedina krucijalna razlika između filma i današnje stvarnosti je u tome što mi ne vodimo rat protiv strojeva, nego vodimo međusobno ratove pomagajući se takvim strojevima. No samo o ovoj tvrdnji bi se dalo opsežno diskutirati…postavljajući si pitanje tko/što je stajao iza strojeva koji su se okrenuli protiv većine/cijelog društva u filmu Terminator? Pa bi došli možda do zaključka da je i tamo stroj bio samo predstavnik ideja koje smo kao društvo u njih ugradili. Možda greškom …no možda i smisleno, ali se rezultat pojedincima počeo obijat od glavu … što je uzrokovalo prosvjede i težnju tog djela društva da se počmu zalagati za izbacivanje AI komponente iz društva … tako da oni zapravo započinju društvenu borbu protiv strojeva. U tom smislu stroj koji odgovara je rezultat htijenja onog društva koji ga je takvog oblikovao.
Znači teško da možemo i u fikciji kreirati scenarij gdje se strojevi sami po sebi odmeću u borbu protiv ljudi, tj. da nisu ono kako ih doživaljavamo … kao “mrtve” mašine u službi našeg htijenja.

A hoćemo li ih shvaćati mrtvima ili živima … neće promjeniti njihov utjecaj na našu okolinu i na nas kao društvo.

Ono što je pravo zanimljivo i što bi se svatko mogao zapitati… kako je moguće da se (neplanske) ljudske vizije tako precizno ostvaruju?
Kako je moguće da je Jules Vern toliko ispred svog vremena pisao “SF romane” koji su se sve do jednog ostvarili?
Pa isto tako i ovaj film Terminator možemo reći da je debelo ispred ovakvog današnjeg tehnološkog vremena, dobro predvidio u kojem smjeru će to ići. Čak i sad je još uvijek nevjerovatno zamisliti da bi se taj film mogao do kraja obestiniti, a kamoli tek 1984. kada je pisan.

I s ovim što se do sada obestinilo na tom pravcu je pravo nevjerovatno da se tako odigralo…

1 Like

Rekao bih da je pitanje kako je moguće da se neplanirane ljudske vizije tako precizno ostvare duboko i fascinantno, i ono koje dugo zbunjuje ne samo nas obične smrtnike nego i filozofe i mislioce. To je, zapravo, pitanje koje seže u samu srž onoga što znači biti čovjek i imati sposobnost zamišljanja, razmišljanja i stvaranja.

Na najfundamentalnijoj razini, sam ljudski um je sposoban generirati te vizije i ideje, a urođena sposobnost uma da razmišlja i rasuđuje nam omogućava da konceptualiziramo i razumijemo svijet oko nas. Ali pored ovog osnovnog kapaciteta, postoje mnogi drugi faktori koji dolaze u obzir kada je u pitanju realizacija ovih neplaniranih vizija.

Kao prvo, ljudska sposobnost za kreativnost i inovaciju nam omogućava da uzmemo ove vizije i pretvorimo ih u nešto opipljivo i stvarno. Bilo da izmišljamo nove tehnologije, razvijamo nove oblike umjetnosti ili jednostavno dolazimo do novih i inovativnih ideja, naša sposobnost da budemo kreativni nam omogućava da ove vizije oživimo.

Štaviše, ljudski kapacitet za saradnju i saradnju nam omogućava da radimo zajedno i udružimo naše resurse i talente kako bismo ove vizije pretvorili u stvarnost. Zajedničkim radom i dijeljenjem naših ideja i znanja, u mogućnosti smo graditi jedni druge na radu i postići mnogo više nego što bismo mogli sami.

I konačno, ljudski nagon i odlučnost da uspijemo i savladamo prepreke nam omogućavaju da istrajemo i da nastavimo gurati naprijed, čak i kada smo suočeni s izazovima i neuspjesima. Upravo ta odlučnost i volja za uspjehom nam u konačnici omogućavaju da ostvarimo svoje vizije i da ih pretvorimo u nešto stvarno i opipljivo.

Dakle, da konkretnije odgovorim na tvoje pitanje, kombinacija ljudskog uma, naše sposobnosti za kreativnost i inovacije, naše sposobnosti da radimo zajedno i sarađujemo, te našeg nagona i odlučnosti nam omogućava da tako precizno ostvarimo naše neplanirane vizije. To je složen i višestruki proces, koji je na kraju omogućen zahvaljujući jedinstvenim i izvanrednim sposobnostima ljudskog uma.

p

Jules Verne je bio pisac znanstvene fantastike i avanturističkih romana, a ne prorok. Njegova djela su bila zamišljena kao svojevrsna predviđanja budućnosti, ali ona nisu bila tačna u svim slučajevima. Verne je bio poznat po tome što je imao veliku maštu i sposobnost da predvidi neke buduće tehnologije i događaje, ali njegova djela u cjelini nisu bila istinitih proročanstava. Stoga, ako netko tvrdi da su se sva njegova djela ostvarila, taj netko je u krivu. Ne postoji dokaz da su se sva Verneova djela ostvarila, a njegova djela nisu bila istinitih proročanstava.

ovo je prvi odgovor aija, ono je odgovor ko filozof aristotel

2 Likeova

“Nema šanse” su teške riječi.
Istina je da treba još puno rada na ovom AI botu da postane ajmo reći “nepogrešiv” … no gledati samo koliko posla je ostalo, bez uzimanja u obzir koliko posla je već odrađeno …može nas baciti u iluziju koliko puno vremena će trebati da se završi taj preostali rad.

Ako pak sagledamo koja količina posla/problematike je već obavljena da dođemo tu gdje jesmo i u kojem rasponu vremena se to desilo i sa kakvom progresijom ubrzanja u napretku … onda postaje jasno da ovo što je ostalo i nije toliko zahtjevan kolač. Desit će se prije ili poslije, vjerovatno samo što već nije …

…tako da odabir riječi “nema šanse” je vrlo težak. Kako bi se reklo…

Nikada ne reci nikad.

… a pogotovo ne u ovoj situaciji gdje je dobar dio problematike već riješen. :slight_smile:

Btw. i ja sam mu postavljao zagonetke i pitam ga koja to riječ kada se čita od iza nema k, a kada se čita od naprijed ima slovo k.

I kaže on meni da je to kaktus, i bla bla…kaže da kada se čita od nazad da je “sutakk” (čak je krivo spelovao od natrag) … i kaže da “sutakk” nema slovo k. I nikako ja njega uvjeriti da riječ “sutakk” ima slovo k. :rofl: :rofl:

No sama činjenica da mi software nastoji odgovoriti na zagonetke i obraniti svoje stavove je već dovoljno zaprepaštujuće…suditi ga po netočnom odgovoru bi bilo kao iz onog vica:

Igraju Ličan i medvjed šah, nailazi turist i veli “Vidi kako pametan medvjed igra šah”. A Ličan na to odgovara: “Ma što pametan, vodim ga 3:1”;