Hehe, ajd da se uhvatilo nesto od onog što sam rekao.
Inače sam negdje 2015-2018 razvio filozofiju/shvaćanje da sve ide u tom smjeru da ćemo u budućnosti računala odgajat, a ne programirat. Spominjao sam dosta puta to i ovdje na forumu, mada nisam imao ideju jel to stiže kroz 10, 20 ili 40 godina … no nisam se usudio mislit da je to tu kroz 10 godina, mada mi je logika bila da zbog eksponencijalnog rasta mora doći puno brže nego se usudimo vjerovati.
S pomacima koji su se desili na tom polju u zadnjih cca 5 godina, sad sam poprilično uvjeren da je to puno bliže nego sam i sumnjao…i ovaj chat bot je tek lagana, ali opet jaka naznaka tog smjera.
Iako ovaj bot još uvijek nema baš razvijeno logično razmišljanje, čini se da su jako blizu tome. Kad se to ostvari, sa svim informacijama koje su mu dostupne on će postati nemjerljivo “pametniji”, “educiraniji”, “koncizniji” “precizniji” u svom izlaganju/tumačenju nego što to može biti čovjek.
Jedino neće biti kreativniji od nas, no sa kreativnosti će se hraniti od nas ljudi, kao što i nama kreativnost stiže iz unutrašnjosti našeg tijela. Tako da u simbiozi sa čovjekom… sa svojom dubinom od kuda dolaze… biti će i kreativni.
Isto tako je bitno uočiti … da onog momenta kad to postane, on će biti strašan alat s kojim će ga ljudski rod moći dalje usavršavati. (Ili možemo reći da će sam sebe usavršavati)
Kako stvari nisu crno bijele … on već sada jeste jako dobar alat za usavršavanje samog sebe (skupa sa svom ostalom dostupnom tehnologijom, koju valja promatrati kao neodvojivu komponentu) … i upravo iz tog razloga se stvari brzo odvijaju jer svaki napredak tehnologije ubrzava daljnji napredak tehnologije …a to kreira eksponencijalni rast koji juri nemilice.
Zato su stvari tako brzo došle, a iz istog razloga će se i usavršiti na nevjerovatne razine … da nećemo stići ni “trepnut” okom.
Inače što se tiče eksponencihalnog rasta, matematika je jasna. Primjera radi… u budućnosti ćemo se u jednoj sekundi razvijati koliko nam je nekada trebalo 100 godina. A malo sam i rekao.
Poprilično je to nepojmljivo… ali isto tako nam je nepojmljivo kakva će sve tehnologija stići koja će nam to omogućiti … visokokvalitetan AI je samo komadić onoga što ćemo imati.
Dokaz tome?
Pa valja uzet u obzir da je eksponencijalni rast čitavo vrijeme prisutan … tako da mi i sada se razvijemo u 1 sekundi za što je nekada davno trebalo stotine godina. Isto kao što sada imamo alate koji su nekada bili nezamislivi.
Danas sigurno sa svojim strojevima možemo obavit više u sekundi nego je čovjek mogao u sto godina u kamenom ili pretkamenom dobu … ali treba gledati i dalje od toga … treba shvatiti i da je ljudsko tijelo također alat/stroj koji je nastao po eksponencijalnom razvoju … i da smo sada-ovdje nemjerljivo jači/superiorniji od one svijesti koja je započela svoj put u nekim daleko primitivnijim oblicima početka života i koja je kroz masu evolucije … svog razvoja i napretka stigla do ovog oblika tijela koji koristi. To je za nju alat kroz koji usavršava sebe … čemu nepobitno svjedočimo da mi ljudi koristeći vlastitu svijest unaprijeđujemo sposobnosti ljudskog tijela. Od pomagala… do razvoja medicine i sve ostale tehnologije koja olakšava i produljuje tijelu život… pa do ovakvih izuma kao što su internet i AI koji mogu emegrirati znanje te rasute svijesti iz puno tijela u opet jednu skladnu cjelinu… koja će onda kao leća opet fokusirati moć i dalje podređivati svemir svojim potrebama u tom eksponencijalno rastu.
Hvala Bogu svemira ima da podrži taj eksponencijalni rast, jer naše tijelo će jednog dana biti veće od galaksija … iako mi ljudi ćemo ostati ljudi, a unutar tog našeg (nad)tijela ćemo predstavljati istu onu stanica koja živi i u našem tijelu. To naše nadtijelo ćemo doživljavati kao tehnologiju kojom istražujemo svemir. (Barem dok ja ne dokažem da mi i naša tehnologija jesmo isto xd)
U tom smislu rasta koji ćemo proći … jednog dana ćemo obavljat u jednoj sekundi, za ono što nam sada trebaju ne stotine …nego tisuće godina.
I to je čista matematika…koja nas je dovela u ovaj oblik i koja će nas odvest dalje.