ChatGPT - jeste li probali?

tačno bi se mogao ovaj AI koristit da se prekopiraju tvoji @bozoou postovi i ima ona opcija objasni mi ko petogodišnjaku šta priča božou ili da napravi neki sumarize

2 Likeova

Bez brige, nisam sumnjao da si ti to tako dobro sročio :rofl: :rofl: :rofl:
Haha, bez uvrede.

Iako je on to jako dobro sročio, ono glavno je ostalo sakriveno…

Od kuda, kako?
On se više osvrnuo na to da smo kao ljudski rod sposobni te vizije realizirati.

Inače, za sada me razočarao u svom kritičkom razmišljanju …jer zaista ne može banalne stvari povezati…a ovako lijepe tekstove složi isključivo iz razloga što dobro sažme ono čega se načitao.
Znači unutar sebe i dalje teško propitkuje pročitano. (zasad)
Isto tako ne izvodi svoje nove zaključke, nego povezuje postojeće zaključke u skladu sa zadanim upitima.

No, kada nauči zaključivati, stvarati nove teze na osnovu čvrstih zaključaka/činjenica kojima se nahrani … vjerujem da će nam poprilično dobro moći objasniti ovakve stvari što se dešava na najfundementalnijim razinama nas kao bića i samog svemira. Tada će filozofske diskusije postati mnogo zanimljive, kada ćemo imati objektivnog sudca koji će nas upozoravati tko je gdje napravio logičku pogrešku u izvođenju nekog zaključka. Mnogo mnogo će biti veselo.

Pa čuj, imati alat koji će moći kritički analizirati pročitano i navoditi kontradiktornosti i laži unutar nekog teksta je od neprocjenjive vrijednosti.

Zamisli ti one u saboru što se napucavaju …tko to stigne pratiti tko laže, tko je samo glup …itd.
I sada zamisli AI koji to sve isprati i samo na kraju zacrveni sve što je netočno i lažno rečeno.

Naravno, jako bi mi bilo drago kada bi imao alat koji bi mogao i moje tekstove na isti način analizirati. Ukazujući meni gdje sam pogriješio, ali isto tako dobiti autoritet da ukažem drugima gdje nisam pogriješio.

uiiiip. nači šamaramo se. a i ja sam krenuo s promptovima da ai tebe podjebava zbog ostvarenog predviđanja žil verna o 20 000 milja pod morem jer ne mere tolko duboko, ali loše fore uglavnom ima AI

Važno je prepoznati da su predviđanja, posebno ona koja uključuju složene i brzo evoluirajuće tehnologije kao što je umjetna inteligencija, inherentno nesigurna i podložna različitim faktorima koji se mogu mijenjati tokom vremena. Iako je moguće da veštačka inteligencija na kraju postane veoma napredna i da ima značajan uticaj na različite aspekte društva, takođe je važno razmotriti ograničenja i potencijalne nedostatke takve tehnologije.

Prvo, vrijedno je napomenuti da je koncept “nepogrešivosti” vrlo problematičan kada je u pitanju AI ili bilo koja druga tehnologija. Čak su i najnapredniji sistemi veštačke inteligencije na kraju ograničeni podacima i algoritmima na kojima su obučeni, i kao takvi, možda neće uvek biti u stanju da tačno razumeju ili protumače složene ili nijansirane situacije. Nadalje, pojam “istine” je sam po sebi složen i vrlo subjektivan koncept, i malo je vjerovatno da bi se bilo koji AI sistem ikada mogao smatrati “nepogrešivim” u svom razumijevanju istine.

Uz to, potencijalne koristi od AI, kao što su poboljšana birokratija i medicina, moraju biti uravnotežene s potencijalnim rizicima i nedostacima. Na primjer, sposobnost umjetne inteligencije da stvori sofisticirano oružje ili hakerske sisteme mogla bi imati ozbiljne posljedice ako takva tehnologija padne u pogrešne ruke. Štaviše, mogućnost da roboti ili druge mašine sa AI pogonom steknu sposobnost da donose nezavisne odluke o tome kada da napadnu ili da se uključe u druge potencijalno štetne radnje predstavljaju ozbiljnu zabrinutost koja se mora pažljivo razmotriti i adresirati.

Konačno, razvoju i primjeni AI tehnologije mora se pristupiti s oprezom i pažnjom. Važno je pažljivo razmotriti potencijalne koristi i rizike takve tehnologije i osigurati da postoje odgovarajuće zaštitne mjere kako bi se spriječilo da se ona koristi na načine koji bi mogli naštetiti pojedincima ili društvu u cjelini.

evo ai koji oće da diskutuje daje kao kontraargumente na tvoje pisanije. mada može se to promptovima dotjerivat i vuć u razne strane i da zvuči i mnogo bolje ili drugačije.

nije mu loš sumarize. nema tu grešaka ili istinitosti, samo skraćena verzija, prihvatljivija za 10-20 sekundi koncentracije ljude

edit: odo se registrovat na forum neki i citirat ljude non stop i raspravljat s njima u stilu aristotela. ne odoh na quoru da je malo zatrujem aristotelovskim odgovorima

1 Like

Zaštekao… :smiley:

Inače zanimljiva stvar, uštedi mi vrijeme. Da sam radio koliko sam planirao danas i da nije AI zaštekao par puta, uradio bih duplo više za isto vrijeme u odnosu na prije (bez AI).

Jasno, samo velim što bi volio da postane … i što mislim da bude postao. Calculator logike. :slight_smile:
Čak i ne treba izvoditi nove logičke zaključke, samo da može preispitivati iznesene zaključke i ukazivati jel ispravno ili pogrešno. Ufff … ježim se koliko je to blizu. :innocent: … ovo nije čak ni Black Mirror prediktao :laughing:

Zato i napisah u odnosu na čovjeka. Aposolutna nepogrešivost bi bila savršenstvo … a ono ne postoji osim u beskonačnoj težnji postizanja istoga.
Kad bi savršenstvo postojalo, to bi značilo da svemir ima svoj kraj gdje se prestaje razvijati jer nestaje potreba za daljnjim smjerom razvoja.

Divota svemira je upravo u toj beskonačnosti da to savršenstvo nikada ne možemo dostići. U tome se ugradilo beskonačno ljubavi, jer svaki korak bliže savršenstvu je nagrađen sa srećom i ljubavi, a koraka ima beskonačno.

To je inače razlog zašto zlo/pogrešivost postoji. :blush:

Bog dopusti slobodnu volju i pogrešivost, upravo kako bi u svom dostizanju savršenstva osjetili beskonačnu ljubav

sa čije tačke gledišta da bude ispravna logika? ja i ženami iste stvari baš različitom logikom gledamo, doživljavamo… ne znam za nju ali ja sam ubjeđen da bi kalkulator logike bio na mojoj strani, vjerujem da i ona isto misli da bi bio na njenoj strani. i nije samo primjer čoeka i žene, no starih i mladih, istoka i zapada i sl. logika u životu nije ko u matematici i ne može da se prema nekoj višoj istini i činjenicama nego se uvijek ravna prema nekoj strani

1 Like

da, sa gtp2 je daleko lakse je vecina teksta ovdje bude onda zelena i zuta, nema crvenih ii ljubivastih…

Otprilike sto je vise ovih van top 100 rijeci, to je manja sansa za AI… znaci gledas uglavnom samo crvene i ljubivaste, i onda uporedis koliki su oni % u tekstu citavom… Ako hoces, posalji mi na pm, ili ovdje stavi tako dva teksta na koji mislis da je covjek pisao, i slicnu temu koju je obradio AI, pa da uporedimo

Da da skontah i uglavnom jeste šarenije kad čoek napiše, ali zavisi od tematike. Neđe nema puno razlika. I to provjeravah članke koji rangiraju dobro, neki su baš tanko šareni. A nikad šareniji tekst i više ljubičaste boje ne viđo no na jedan članak što sam sastavljah na engleskom. Strašan mi je engleski, skoro nijednu narednu riječ mi tulovi ne mogu predvidjet.

Ono što je pravo zanimljivo i što bi se svatko mogao zapitati… kako je moguće da se (neplanske) ljudske vizije tako precizno ostvaruju?
Kako je moguće da je Jules Vern toliko ispred svog vremena pisao “SF romane” koji su se sve do jednog ostvarili?

Vjerovatno zato što smo i sami neka vrsta umjetne inteligencija koja ili nema granice ili je daleko od svog “plafona”. Pa se tako desi da na momente neki pojedinci imaju jake i tačne vizije jer im se “otvori” neka dodatna moždana vijuga.Ja bih rekao da svi imamo iste potencijale i resurse, samo što je šansa vrlo mala u vremenu i prostoru, da se baš nama kao pojedincu otvori dodatna moždana vijuga.

Takvi ljudi obično ostanu zapamćenu kroz historiju, što zapravo, pored razvoja/evolucije možda i jeste najveći uspjeh čovjeka kao jedinke - da ostaneš zapamćen i poznat hiljadama godina.

1 Like

Logika je poprilično objektivna … npr. kada imaš određeni ulaz i izlaz iz nekog sustava …onda ne može subjektivna logika biti ta koja će zaključiti zašto su se ti inputi pretvorili u te outpute.

To inače nazivamo znanošću, kada možemo opisati ponašanje nekog sustava i poznavajući to ponašanje ako možemo predvidjeti output za neki input, onda smatramo da poznajemo model/logiku ponašanja tog sustava.
I za sada se to pokazalo nešto jako čvrstim na čemu je izgrađen ovaj svemir. Logika nam se pokazuje da je uvijek dosljedna …a ne da je malo ovakva, malo nakva…

U domeni logike u vezi rasprave tebe i tvoje žena, stvari nisu bitno različite. Logika je i dalje objektivna, no subjektivan je output koji vi očekujete iz određenog događaja / procesa.

Npr. kupujete računalo…

• output koji očekuje tvoja žena je da se vizualno što ljepše uklopi u vaš prostor
  • output koji ti očekuješ je da potrošiš što manje para, a da dobiješ što jače računalo. Nije te briga ako će nagrditi sobu.

I pošto imate različite targete ti i žena, naravno da gurate vlastitu (subjektivnu) logiku sa kojom želite ostvariti te ciljeve. Da ste ti i žena apsolutno izjednačeni u očekivanim ciljevima, onda bi logika koja će vas dovesti optimalnim putem do tog cilja bila jednaka i za tebe i za ženu. Pri tome, nije logika ta koja je subjektivna, nego je subjektivno očekivanje nekog ishoda koji želiš ti postići ili tvoja žena.
Osim toga, ako bi se i nastojali izjednačiti u očekivanom cilju…možda vam nebi bio poznat koji je to optimalni put da ostvarite zacrtani cilj. …pa bi svatko opet gurao po svome. U ovom slučaju opet nije logika subjektivna, nego vaša logika koju bi subjektivno nametali nebi bila ispravna za postizanje zacrtanog cilja na optimalan način.

Osim toga, ako bi se riječima i izjednačili u cilju… to ne znači da ste se istinski izjednačili u cilju. Toliko ima svega na putu do ostvarenja tog cilja što mi niti ne možemo baš izraziti riječima, nego osjećamo tijelom kroz emociju … tako da očekivati od tebe i žene da imate identičan neki cilj, naprosto je nemoguće…čak i kada govorite o istom cilju.

Mi ljudi općenito niti ne možemo naše ideje savršeno jasno pretočiti u riječi …jer je riječ konačna (dok je misao beskonačna) …tako da pri tome nam se naravno razlikuju i logička razmišljanja …jer svatko u sebi ganja neki malo drugačiji put, čak i kada mislimo, tj. govorimo da ganjamo istu stvar.

U filozofskoj raspravi je to pogotovo problem, jer ako koristim riječi kao što su npr. “sretan” ili “uspijeh”, te riječi neće svakome predstavljati isto značenje…i naravno da je onda razgovor težak pun barijera da se dobro razumijemo. No to opet ne čini logiku subjektivnom, nego je do našeg ograničenja da se pravilno izrazimo, a da druga strana ispravno primi informaciju. Zato bi svaki imalo ozbiljniji razgovor prvo morao detaljno definirati sve iole teže pojmove koji se koriste, što točno predstavljaju…da bi mogli implementirati nekakav “kalkulator logike”.

Znanost se zato drži matematičkog jezika, da se eliminiraju šumovi nedostatka jezika. Ali je zato takva znanost vrlo ograničena da proširi svoje vidike, tj. da se može baviti filozofskim problemima na znanstvenoj razini.

Volim vjerovati da će se računalnom snagom (AI), uspjeti doskočiti tom problemu i izbaciti svi ti šumovi iz komunikacije.
Dok u nekoj malo daljoj varijanti bi to moglo postojati na razini Muskovog neurolinka, tako da bi tada možda uspješno mogli razmjenjivati direktno misli, bez gubitaka pri pretvorbi misli u riječi i natrag. Kako bi se reklo, telepatska komunikacija. Vrlo smo blizu i tome. :slight_smile:

Eo kako te sumirao AI

Ukratko, logika je objektivna i dosljedna i nije pod utjecajem individualnih perspektiva ili uvjerenja. Iako pojedinci mogu imati različite ciljeve ili očekivanja koja utiču na njihovo logičko razmišljanje, osnovni principi logike ostaju isti. Zbog toga se nauka oslanja na matematički jezik kako bi eliminisala nesporazume i poboljšala komunikaciju. Uz to, s napretkom u tehnologiji kao što su AI i neurolink, možda će biti moguće direktno razmjenjivati misli bez potrebe za jezikom, što dodatno poboljšava našu sposobnost da razumijemo jedni druge.

jel ovo ok, da ne čitam ono sve?

Nismo baš umjetna jer nas nije izgradio (ljudski) um …ali kužim što si htio reći i to je točno poanta na koju sam ciljao.

• mi smo također dio smislenog / organiziranog sistema

• sasvim nebitno kakav nas je proces ovakve stvorio i razumijemo li ili ne taj proces, no proces je morao postojati

• iako nam je proces nepoznat, promatrajući rezultat tog procesa (nas same) možemo zaključiti da se radi o nečemu jako jako moćnom, tj. za naša poimanja / shvaćanja o nečemu “neograničeno moćnom”.

• ideje/misli/vizije …su dio tog procesa, jer sve što je tu sa nama i na nama mora biti dio tog procesa

Stoga dalje možemo zaključiti…

• Ako itko gradi ove AI mašine, to zapravo nismo mi
  • mi iako smo izvršitelji tih radnji u fizikalnom obliku, samo proces koji je izgradio nas može biti istinski tvorac tih mašina

Da se ovo malo bolje shvati, kao kada čovjek sa bagerom koja rupu …nećemo reći da je bager tvorac rupe. Tvorac rupe je čovjek koji je upravljao procesom s ciljem izgradnje rupe …bager je samo alatka koja je fizički pomicala zemlju po zamisli čovjeka. Tako i ovdje moramo shvatiti da smo mi alatka u službi procesa koji je i nas stvorio i da iako smo fizički kreirali te AI mašine, nismo mi idejni tvorci.

Očito je da taj proces dobiva svoja usmjerenja puno prije našeg shvaćanja da je nešto uopće moguće.
A tome svjedočimo upravo kroz ovakvu pojavu vizija koje nastaju puno prije nego mi možemo uopće pojmiti da će jednog dana postati dio naše svakodnevnice.

Štoviše, mogli bi reći da vizije koje nam stignu su prvo sjemenje tih ideja otkuda počinju izrastati…

Isto tako je poznato da su ljudi u prošlosti na različitim kontinetima došli do istih otkrića u vrlo sličnim vremenskim periodima … a nisu mogli nikako biti povezani niti međusobno dijeliti te ideje. Što je još jedan dobar hint koji nam govori da nam vizije stižu kada je njihovo vrijeme.

Da to probam slikovito dočarati…
…ako promatramo rast drveta, i u neko doba godine cvjetovi počmu cvjetati. Neki malo prije, neki malo kasnije…no svi su tu negdje.
Ako bi mogli biti u glavi svakog od toga cvijeta…moguće da bi taj poriv za cvjetanjem bilo ideja/potreba tog cvijeta što da učini da mu bude bolje…

No promatrajući drvo ovako poznavajući proces koji upravlja cvjetanjem, znamo da je cvijet, tj. drvo izloženo vanjskoj promjeni (produljenje dana, više sunca) …što će povratno utjecati na cijelo drvo putem njegovog lišća/tijela …i što će dalje poslati određeni signal u svaki od cvijetova i u njemu prouzročiti određene kemijske reakcije koje će konačno cvijet nagnati na cvjetanje.

Cvijet sigurno nije svjestan cijelog procesa …ono samo u datom momentu osjeća potrebu za cvjetanjem kao svoj unutarnji poriv. …kao svoju “ljubavnu” želju da se ostvari na najbolji mogući način.

:rofl: :rofl:
Je, dovoljno je. :zipper_mouth_face:

jel vas zeza chatGPT? ne radi kako treba vec 2-3 sata

Ne radi…
20 karaktera

Sunce ti ako smo se mi vako primili da ga silujemo sta mu rade ovi pro spameri :slight_smile:

1 Like

Da, jučer je i garyve objavio na Instagramu, odmah je nakon 5 minuta od objavljivanja pao cijeli server… Ali vidio sam neku obavijest da su preopterećeni i da će povećati uskoro broj servera… :muscle:

Al ga neko siluje, ne mogu ga koristit citav dan… Volio bih da udare odma neku premium verziju, makar 100$ mjesecno, a da ostalima ogranice 10-20 poruka dnevno