ChatGPT - jeste li probali?

Uf. Pravim neku varijantu starog sajta i uzmem neki praistorijski kod sto sam pisao PHP za WP sa dosta WP funkcija. Pitam ga jel zna sta radi taj kod i zna sve u bocu.

Pitam ga jel mogu kako optimalnije i efikasnije napisati taj isti kod i gledam kako sam glup. Radi iz prve.

Ne znam gdje da im dam pare.

6 Likeova

Evo vec u par navrata sam neke informacije radije otisao pitati ChatGPT nego Google… I to ne iz znatizelje nego zato sto sam stvarno smatrao da ce mi on dati konkretniji odgovor. Ako G i ostale trazilice nesto ne poduzmu, a vjerujem da hoce, stvarno bi mogli biti ugrozeni.

1 Like

Bit će zeznuto… E da, s obzirom da je ChatGPT ograničen sa “znanjem” do 2021. ekipa na Writesonic su napravili Chatsonic, za koji kažu da je isto kao ChatGPT samo sa azuriranim informacijama, tj. pristupom internetu u realnom vremenu.

Nisam ga imao još prilike detaljno ispitati, postavio bezveze jedan upit i koliko sam vidio dosta je sporiji od ChatGPT, možda baš zato što pretražuje internet… Nezz… Ali svakako dobro je da su sad svi počeli to proizvoditi pa će se razviti još bolji software

mikrosoft je uložio baš masu para u openai, i valjda se sve ovo vrti na njihovim serverima i azure microsoft superkompjuteru, a neki openai predstavnik reče rekao da su troskovi prema microsoftu eye watering. moguće da mikrosoft iskoristi nekako ovo za onaj kukavni bing ili da ovo u neku ruku bude nekako integrisano u neki dio binga ili tako nešta.

biće zanimljivo šta će biti sa gugl indeksovanjem i oće li fercerat iole dobro za nekih godinu dana. već sad gugl indeks zna baš dobro štekati oko indeksovanja i bit užasno spor. kako li će bit za godinu dvije kad bude naštancano milijarde novih sajtova (dnevno).

eo i ja ga isprobah i je baš je spor, ali mu je zato odgovor nikakav :slight_smile: ili totalno zabaguje

1 Like

Isti slučaj i kod mene. Izbaci mi neke slike umjesto teksta što sam tražio, niđe veze. :smiley:

upoznah đecu sa ovim, zadadoše par promptova za priču, i napisa im ai priču po njihovim promptovima, ubacih priču u mikrosoftov natural rider i oduševljeni su .

lagano mi je riješio problem koji nisam mogao skontat sa tabelom kod AMP. Napravio sam neku responzitivnu tabelu i izgleda top sve i tu tabelu koristim na aff sajtova. Jedini problem koji sam imao je što mi u onije prvoj koloni koja mi je najuža 20% širine prelama mi riječi po slovima i nikako nekad ranije kad sam pravio tu tabelu u html nisam mogao skontat i izguglat šta i kako i onda se vrtim otvaram iljadu stvari jer ni ne znam lijepo formulisat šta i kako mi treba i nisam programer i koder a ni engleski mi nije baš baš. I ovaj chatgpt mi prvo punidi rješenje nowrat, ali kad koristim nowrap u tabeli to mi izaziva eror u AMP.

Ovaj chat je stvarno genijalan, razumije perfektno moj krnjavi engleski i šta god da napišem shvata skroz logično šta želim, oću reći mnogo me bolje shvata šta želim no kad guglam tražeći rješenje. Jer za neke stvari sam 1000% ubjeđen da ima rješenje i da su desetine sajtova pisale o tome kako rješiti, ali jednostavno zbog mog lošeg objašnjavanja, krnjavog engleskog i nepoznavanja kodiranja i programiranja baš mi je teško bilo naći neka rješenja.

Inače na guglu nikako nisam moga naći npr da se pisanje koda kad je html i css u istoj linije kako se to zove i zašto se tako ne piše kod, da li to pogrešno. Ovaj čet mi sve objasni kad ga pitam pa tako naučih da se to zove inline styling. Kao neko ko ne programira i nema pojma o kodovima meni nekako logično ako oću npr neki boks napravit oko teksta da sve to bude spojeno html i css, a ne odvojeno.

evo kako ide onaj ai sajt što krenuh neki dan. ima 34 članka napisana, na našim jezicima. uvod pišem sam 2-3 mrljave rečenice đe podebljavam ciljani keyword kroz varijacije, svaki članak ima 2-5 ai kreiranih slika. 1-5 h2 taga tj te neke cjeline. Najkraći članak mi je oko 400 riječi. Najduži oko 1800 riječi. Prosjek oko 700 otprilike. S početka nisam ispravljao par Ai članaka, kasnije sam počeo ispravljat i dodavat po malo prosjek možda 30-50 riječi po članku. Usput pošto AI piše na engl (bolji masu rezultati no na našem) prevedim sa googletranslate, pa usput kad čitam kontrolišem prevod, ispravljam ga ako treba (a ne treba puno, opak je postao GA), dodam koju riječ, rečenicu i sl. Nekad mi zna otić dosta vremena za kreiranje ai slika jer oću da mi lijepo izgledaju i da se uklope. Stable Diffusion Online ovaj sajt koristim za kreiranje i bukvalno sve su mi slike odatle. uglavnom tu stavljam stil slika da bude modern painting jer mi se nekako uklapa, koristim i octane render tu budu slike ko iz igrica, kad je teža tema da ai kreira sliku gdje ima ljudi na slici onda ako se pati uradim neki Pikaso stajl jer je kod njega ionako sve razbacano, ili još koristim stil ko Ilya Repin, Dali i tako neki…

Članke formiram uglavnom iz par podnaslova. Tema je kreativna pa nema puno šta da se griješi. A nekad si dam i ja oduška pa miksam malo AI sadržaj sa mojom mudrosti. Ponekad pri pisanju promptova potrošim toliko vremena koliko bi mi bilo dovoljno da napišem sam članak, ali volim vidjeti dokle ga mogu dovest i kuda da ga usmjerim da ide i volim vidjet kako je povezao taj prazan dio između rečenica promptova.

7 Likeova

Ovo mi djeluje top, je li neka starija domena ili kako uspiješ da ti Big G indeksira tekstove tako brzo? :open_mouth:

nova domena (tj možda je neko nekad koristio, nisam gledao) fečujem članke. domaći je sajt pa kontam da zbog toga ide brže i nisu neke mnogo pokrivene teme

koliko ti treba vremena otprilike za clanak sa ~1000 rijeci?

šta znam ne mjerim, ne žurim, igram se sa promptovima. Da se žuri i ništa ne mjenja no da se samo odradi članak podnaslovi slike prevod i bez mjenjanja ičega mislim da treba 10 min, teško može brže od toga. možda neko može ali dok se ispišu promptovi i naslovi podnaslovi pa slika pa još ako ide meta deskripcija i sl. ispod 10 ne može a da članak liči na nešta da nije samo masa. za vrlo dobar članak 20, da se pročita popravi prevod ubaci koja riječ i da se ne leti, da se promptovi malo bolje iskucaju. za 30 minuta mogu se već baš baš ozbiljne stvari pravit, dobre slike, bolji promptovi i time bolji usmjereniji tekstovi, bolje pregledani, malo izmjenjeni za ne daj bože. mada vjerovatno zavisi i od tematike ovdje kod mene može se štancat tona, nije teška tematika za ai

@simeon sad gledam ovaj sajt što si spominjao GLTR (glitter) v0.5

koji solidno može skontat da li je text od čoek ili AI. uradih par tekstova na engleskom i stvarno se slabo šareni. Ali kad se tekst provuče kroz neki od fri spinera šereni se baš dobro i stvarno se slabo šareni. ja koristih ovaj https://spinbot.com/

evo ga orginal

a evo poslije spinovanja

iskreno nisam previše zagledao u smisao dal valja napisano. ima i različitih fri spinera koji vjerovatno mogo više sačuvati smisao ukoliko je ođe u spinovanju štogođ izgubljeno

al je onaj tekst gore jedno 10 puta bolji i ljepsi :smiley:

pa da se neki drugi spiner koristit, neki koji manje zavrti riječi i rečenice a opet izmjeni dovoljno

Jel ovo kraj pisaca? Evo i jedan video na ovu temu

Vec zamisljam izborne programe generisane pomocu AI

Za sada ne. Ali u budućnosti da, kao i za web sajtove.

a kako ce ai generisati odgovore kad ne bude pisaca cije ce tekstove citat

2 Likeova

Završilo veselje… Bar meni, privremeno je chat nedostupan. Po meni za ocekivati je da će uvesti neku vrstu pretplate.

1 Like

samo refreshuj i pici dalje

vrijedi ovo barem 200$ mjesecno :smiley: ali ne vjerujemd a ce ubrzo naplacivati ista, jer im je u cilju da sto vise ljudi koristi jer im inputi pomazu da bude jos bolji

1 Like

Istina. Na kratko bude nedostupan i onda nakon minute opet bude sve ok. Možemo samo zamišljat koliko korisnika svake sekunde postavlja pitanje chatu :rofl:

Originality ai skonta svaki tekst sto je napisan sa bilo kojim robotom… chatgpt, gpt… A ako skonta on skonta i google, bar za engleski…