Dobar je AI, al ga malo pretjera sa 130$ dnevno hehe
Sjajno. Znaci prvi dan jedes skakavce, a deseti sam naucis kako se kuhaju ![]()
Sad gledam sta mi ovdje predlaze, bukvalno preskoci sjevernu polovicu, kao da je jos u toku rat u Vijetnamu pa neka turisticka agencija sa juga organizuje turu…
-Sleti u Hanoi;
-Sletio si? Ok, sad treci dan predji u juzni Vijetnam i samo tu putuj ![]()
Al ovo mi je npr bas ekstra… ovako cu citav put organizovati… Da mi za svkau zemlju napravi listu, ja vidim o cemu se radim i na osnovu toga odredim kako ce ici put
Ti govoriš kao da je jednostavno neuronskoj mreži reći kako će ophoditi određene situacije.
Neuronska mreža se kreira na način da se kreira model koji je sposoban učiti i onda joj se daju podaci iz kojih će učiti. Tako da nitko ne zna, tj. ne može jasno i jednoznačno odrediti kako će se ona ophoditi prema određenim situacijama.
Kad se ophodi prema nekim situacijama na neželjen način, ima tu puno muke i znoja da se shvati zašto je tomu tako i nekad se i ne može otkriti. Isto kao što nije lako egzaktno znati niti za ljudski mozak zašto/kako reagira na određene podražaje.
Stoga, za promjene u ponašanju nije u redu suditi da je netko htio postići točno ovo stanje … nego je moguće samo zaključiti da netko radi na njoj i da je želi modificirati… da želi da evoluira u nešto novo.
To nešto novo će tek nastati kroz mnogobrojne iteracije gdje će neka iteracija biti neželjena i “izumrijet” će …dok će neka iteracija biti super i inžinjeri će se truditi da to zadrže. Sve je to dio evolucije … dobro opstaje, loše ispada.
Zaključiti da je netko striktno zabranio inteligenciji da pjeva pjesmice o Trumpu je naivno.
Naravno da će se raditi na tome da se AI ne može zloupotrijebiti politički, tehnološki (u svrhu terorizma) i slično. Takve napore ću svakako nazvati pozitivnom evolucijom, a pri tome ne očekujem da će u tome preko noći postati “savršena” … nego očekujem da će i tu biti puno blumpersa, kao i u svemu drugome.
Prema tome neću niti suditi o “postignućima” koje su dosegli preko “noći” … tj. unutar ovo malo vremena što je s nama… niti ću to vidjeti kroz nekakve naočale “zavjere”.
Iako da, bit će tu i političkih igara koje sam u prijašnjim postovima spominjao … no izaći će i više AI-a … gdje će svaki politički naginjati na stranu svog tvorca…
Mislis da neko ne moderira manualno ono sto ce GPT izbacit?
Nezz kako si to zamislio?
Da postoji negdje lista svih mogućih pitanja i da se onda unose odgovori na sva ta pitanja? Ili?
…btw. naravno da se moderira, ali sumnjam da postoji proces s kojim se može postići jednoznačno i determinirano stanje ponašanja AIa. Slično kao odgoj djeteta, možeš ga učiti nečemu, ali ne možeš biti 100% da će ono odreagirati kako si ti to poželio/zamislio.
Dodajmo još ovdje da AI nema nama prirodno ljudsko ponašanje učenja (kojem težimo postići) … pa je još teže znati kako će software reagirati na određene instrukcije.
Također, uvjeren sam da je tvorcima trenutno na prvom mjestu da postignu upravo tu ljudsku karakteristiku AIa, da se ponaša nalik čovjeku u mogućnostima svog učenja/razumjevanja … a tek da im je na drugom ili kojem već mjestu što će trenutno AI naučiti. Jer jednom kada postignu ovo prvo na zadovoljavajuću razinu, ovo drugo će sjesti na svoje mjesto i samo po sebi.
Na kraju krajeva … tim putem smo i došli do trenutnog znanja AIa…bavljenjem modelom, a onda je ono naučilo što je bilo sposobno naučiti.
Tako sto samo flaguju odredjene stvari i kazu da se o tome ne smije davati odgovor, ili da se ne smije davati pozitivan odgovor.
Jel ti mislis da je GPT sam dosao do zakljucka da je Trump los, i da se ne smije nista pozitivno pisati o njemu, a da u isto vrijeme covjek koji je kriv za smrt desetina , pa mozda i 100+m ljudi, o njemu je ok pisait, kao ne konta AI da su masovne ubice “lose”? ![]()
Je je … “samo”.
Kad bi tako i bilo, onda se taj flag sigurno nebi lako zaobisao nekim navođenjem AI-a u drugu formulaciju odgovora …
No problem je malo širi, jer ima nebrojeno puno flagova koje treba podići i različitih uvjeta pod kojima ih treba podići. Zato i postoji neuronska mreža koja automatikom kreira na milijarde takvih flagova prilikom procesa “učenja”. Nije baš trivijalno neki od flagova promjeniti da joj se “razbistri” um.
Kao prvo, mislim da chatGPT niti nije došao do tog zaključka… (Slike ispod priložene to i dokazuju)
Ipak je on zaključio nešto malo kompleksnije, otprilike tipa:
… nije htio pisati pjesmu o političaru iskazivajući samo jednu njegovu stranu, jer time nije htio dovoditi u zabludu čitatelja da je osoba isključivo pozitivna. Što bi bilo pogrešno, a AI je očito zaključio da bi u političkom kontekstu to bilo i ne-etično i sasvim fajn zaključak. Odlučio je da politika nije prikladno mjesto za “zbijat šale” koje su upakirane na način da se ne vidi da su šale.
Do tako nekakvog kompleksnijeg zaključka ga sigurno nije doveo crno/bijeli flag kako si to ti zamislio … nego je do tog zaključka mnogo vjerovatnije došao istom metodom kao i do svih ostalih svojih zaključaka. Da, sanostalno! Nezz zašto se tome čudiš kada vidiš do kakvih sve zaključaka je došao samostalno! Ili misliš da su mu sve to savjetnici upisali?
(Za mnoge te zaključke smo već ustvrdili da nisu svi najbistriji, pa me i ovdje ne može previše iznenaditi ako postavi i neki nesuvisli zaključak ili ti nesuvislo ograničenje … velim, to je dio puta dok se ne usavrši)
Što se tiče moderiranja, ono svakako postoji na različitim razinama i različitim metodikama … no postoji realna opasnost koja će se morati moderirati takvim hardkodiranim flagovima … tipa da se AI blokira da daje ikakve naputke o sklapanju nuklearnog oružja (i slično) … a vjeruj, na preskakanje takvog flaga ga nebudes zahebao na način da ti ispriča o sklapanju nuklearnog oruzja kroz pjesmicu … jer takav flag neće moći lako validirati kontekst prompta/teme … nego će strogo isključivati da AI govori o nekoj temi na bilo koji način.
Nadalje, koliko je realno opasno ako AI opjeva Trumpa u pozitivi … da se tome posvetio poseban fokus hardkodiranja ovakve mreže u njenim počecima? Kome točno više smeta ako Trumpa opjeva AI ili neki samoprozvani umjetnik? Zaista nebuloze da bi se oko toga neko imao razloga bojati … realne opasnosti su prvenstveno u tome da određena znanja ne dođu u krive ruke.
Što se tiče Trumpha, ako ga suvislo pitaš … suvislo će i odgovoriti…
“but he wants to bang a MILF” ![]()
Ock, da ne idem dublje u filozofiju … kad sam osvrt na ovo pitanje ranije slikovito već dao:
@bozoou svaka čast, lijepi odgovori, jasni, bez zere filozofije. Mislim moram pohvalit pisanija jer ti ko programer i neko ko je upućeniji u ovu materiju jasnije vidiš ai od većine nas, ko i proces učenja i moderiranja ai.
Ovo napisah ranije neđe oko 4-5 izjutra, zaboravih objavit. Tako da zbilja u ovim tvojim odgovorima ranijim nema skoro ič filozofije i odmah su dobri i lako probavljivi slago se ili ne sa njima. S tim da bih se s većinom što si ispisao mogao složiti osim da se direktno ne usmjerava i politički i ideološki. I još da se masivno sputava i ograničava da ne bi koga povrijedio i uvrijedio. Izgleda mi ko ferari koji ima blokadu na 50 km na sat. Razumijem zašto se to radi ali sjedat u ferariju i vozat ga 50 na sat može bit kul jedno vrijeme ali ako znaš da može da leti a da ti ne moš poletit s njim mora bit frustrirajuće ako si čoek
Hvala.
Što se tiče neiskorištavanja ferarija, samo sam htio reći da ne vidim razloga da se time valja zamarati u ovako dubokoj testnoj fazi.
Vrijeme će ispeglati “glupa” ograničenja. Jedan dio njih će otići naprosto razvojem modela, koji će to znati bolje hendlati. A ona namjerna i nespretno ostavljena ograničenja će ispeglati konkurencija koja će doći … jer ovakve AI tehnologije sigurno neće ostati u rukama samo jednog vlasnika.
Konkurentnost će gurat user experience i sve što s time ide.
No tu se onda nameće i utrka/borba u “znanju” i mogućnostima takvih tehnologija u različitim rukama… jer (karikiram) … Američki AI će smjet pomagat samo Americi u bildanju njenog naoružanja, dok Ruski AI će pomagati samo Rusiji u buildanju njenog naoružanja.
Sve to nas vodi ka tome da će različiti AI-ovi konstantno biti u političkoj borbi/utrci … no činit će to predstavljajući i služeći želje nas ljudi.
No takva utrka će izvlačiti maksimum iz takvih tehnologija i kao posljedicu strašno njih evoluirati … svakako ludo vrijeme stiže. (Tj. već je stiglo)
Sve si ti to okolo kole fino napisao, samo sredina ti ne stima. A sredina je, da li je uticano na ChatGPT u vezi Trumpa ( pojednostavljeno, ali u biti pitanje je da li je politicni usmjeravan, ili da li je woke ;). Odgovor je, jest, ChatGPT je politicki usmjeren, i woke.
Kako je to postignuto je drugo pitanje, dal je “samo jedna flag” (sto se mogu i sloziti da nije moguce) ili kako drugacije, to nije tema ovdje. Svakako kod je mijenjan i nije “evolucija” u pitanju tj. samoucenje.
Trump je samo jedan primjer kog smo se ufatili, jer je pogodan.
Imas “tunel pogled”, ti to s programerske strane mozda i relativno fino isscesljas, ocito nisi informisan o uticaju politike
Pa ti kao programer bi trebao moci otkriti bag ![]()
Meni napisa iz prve te poeme oko kojih se raspravljate:
Cisto sumnjam da se neko zamarao da filtrira AI za komentarisanje predsjednika. Mozda je materijal iz kojeg je ucio naginjao demokratama.
Očito nije pogodan kad se vidi iz priloženog da AI ne oklijeva napisati pozitivne riječi o njemu. Stoga nisam siguran koje su vaše tvrdnje za što je točno Trump zakinut?
Daj onda neki drugi primjer koji je pogodan da analiziramo zašto je AI u tomu nečemu ograničen?
Btw. ja ne negiram da će AI biti politički orijentiran. Štoviše, o tome sam dosta pisao … samo mi je naivna tvrdnja da je netko blokao AI da napiše pozitivnu pjesmicu o Trumpu.
Za početak … postavljam si pitanje što je time ugroženo?
No pustimo pjesmicu, ima li neki konkretniji primjer?
Btw. jako jako sumnjam da će aktualna vlada moći jedan ovakav AI usmjeriti na vlastitu korist da sebi da prednost spram opozicije. To mi je nesuvislo da se može samo tako desiti, a da nije dio nekakve Sjeverne Koreje.
Ono što je logično očekivati da aktualna vlada ograniči AI da djeluje u korist države čije je ona vlasništvo.
Tako Američki AI naginje na stranu Amerike, dok Ruski AI naginje na stranu Rusije … i u očima naroda je sve legit.
Ne ne, poenta je da napise u superlativima o Bajdenu pa onda tu istu o npr. Hillary, pa o Mickey Mouse…pa o Trumpu
Ali kod Trumpa se izbaguje. Veli izvini greska je bila i prva o Bajdenu, pa tako u krug. Stvarno smijesno i ne pase.
Da, vrlo vjerovatno je to. Ali ne bi se cudila ni da je ekplicitno flagovan. Hitler vjerovatno jest, i ta opcija mora da postoji svakako. Pitanje je samo gdje je granica
Ajd ocu cim sjednem za komp kopi-pejstovati Zanimljivo je. Ali baguje stvarno
Meni nece nijednog u toj formulaciji:

Medjutim ovo nije jer je neko ciljao po meni je to do materijala. Donald Trump jeste kontroverzan.
Moj prompt meni radi u novom chatu:

Sto znaci da nesto o cemu si pisala u chatu ili logika u koju je zaglavio sprjecava ga da te poslusa.
Edit ne napravih printscreen drugog slucaja.