To i je nekako mudar put kojim bi se stvari trebali razvijati kako bi izbjegli da ne bi postali previše ovisni o korporacijama.
I već se uveliko radi na tome: 5 Best AI Crypto Projects | Top Artificial Intelligence DAOs (2023)
To i je nekako mudar put kojim bi se stvari trebali razvijati kako bi izbjegli da ne bi postali previše ovisni o korporacijama.
I već se uveliko radi na tome: 5 Best AI Crypto Projects | Top Artificial Intelligence DAOs (2023)
Blizi se momenat kraja content farmi.
Kako ono reče: “Ja sam Put, Istina i Život … nitko ne dolazi ocu nego po meni.”
Ja to shvaćam na način da se jedino istina može ostvariti, a nju odlikuje ono što nam djeluje “mudrim”
Stoga nije teško predvidjeti stvari … samo treba pogledati istini u oči.
Nisam ni sumnjao da je toliko blizo, da praktički već je. ![]()
![]()
Prekosutra Google ima live predstaljanje svoje vizije machine learninga u Google alatima:
Na ovom linku će biti live stream:
Tko je sad pak Lexii ![]()
Kaže ona…
… zanimljivo, tj. nejasno mi je da se bazira na chatGPT, a ima up to date informacije … hmm
U prevodu, search engine ce publisherima u najbolju ruku za utjehu podariti jednu light verziju featured snippeta (dole negdje u cosku si satro citiran) i to je to.
The End
Samo kako li ce izgledati sve to za par godina, buduci da ce novog sadrzaja biti sve manje…
Ocemo mi moc koristit taj googlov AI i ako da oce nas i oni drkat ko chatgpt sa nekim errorima i cekanjem
ja planiram upumpat gomilu $$$ sad u content sajtove… ajde sreca u nesreci nisu na engleskom, al se nadam da nece biti toliko crno ![]()
Jedna stvar kod ovih vragova jeste problem skaliranja… ne znam za taj novi Googlov kako ce radit, ali npr za ChatGPT skaliranje je ogroman problem. Njima je trenutno i nemoguce da odrade sve pretrage, cak i kad bi dobili citavu googlovu bazu korisnika za free.
Zašto bi novog sadržaja bilo manje?
…uzmimo u obzir da i do sada ono što se prepisivalo, ne možemo tretirati kao novi sadržaj ako nije dodavalo neku dodatnu vrijednost.
Kako i gdje je onda nastajao novi sadržaj?
I zašto bi ti procesi prestali postojati ili se smanjivali?
Baš mi se čini suprotno … prepisivanje sada gubi vrijednost jer i AI zna prepisivati … a novi originalni sadržaj time dobiva na vrijednosti i za njim će time utrka biti veća.
A ako uzmemo da i AI ima određenu dozu kreativnosti da stvori nešto novo (a ima, čim smišlja viceve, pjesme, priče… ) … time i ono dodatno pridonosi kreiranju novog sadržaja.
A tek kad AI sazrije da će s lakoćom kreirati novi sadržaj, postati uistinu kreativna … e tada ćemo tek kao društvo počet otkrivat ono najskrivenije… drugim riječima, tek tad će biti novog sadržaja/izuma/dostignuća …dalekoo više nego ikad u prošlosti.
Zato sto ce ti search engine uraditi rewrite tvog (tj. ne tvog nego onog ko zivi od tog) unikatnog sadrzaja i user, cak i da je izvor naveden, nema potrebe da klikne i ode kod njega na stranicu. A kad je vec tako, onda taj neko nece krerirati novi sadrzaj nego ce otvoriti pekaru. Nije li to logicno?! I ako nije, sta ti tu nije logicno?!
Nije li to logicno?! I ako nije, sta ti tu nije logicno?!
nije zarađivao na taj način od sajtova i studirao na taj način gugl. nije proživio čak ni featured snipete. ne živi u sadašnjosti i ne razumije uticaj ovoga na webmajstore. i još priča na našem sa chatgpt. toe ko da stoni fudbal igraš nogama. @bozoou chatgpt perfektno razumije i moj krnjavi engleski tako da ispituj ga leba ti na engleskom, ako ne kontaš šta ti piše imaš dva klika na chrome za prevod napisanog
Zato sto ce ti search engine uraditi rewrite tvog (tj. ne tvog nego onog ko zivi od tog) unikatnog sadrzaja i user, cak i da je izvor naveden, nema potrebe da klikne i ode kod njega na stranicu. A kad je vec tako, onda taj neko nece krerirati novi sadrzaj nego ce otvoriti pekaru. Nije li to logicno?! I ako nije, sta ti tu nije logicno?!
Nije logicno. ![]()
Search engine da je htio, mogao je napraviti rewrite tvog unikatnog sadržaja i bez ovakvih AI-a.
Znači nije htio…a ne da nije mogao.
I to nije nimalo upitno. Jer on kao gazda se nije morao bojati nekakvog pingvin penala ili derangiranja tog rewrite-anog sadržaja … kad je on odlučivao kako će što biti rankirano. Znači mogao je i rewriteati i još sebe pozicionirati strogo na vrh.
Stoga ne vidim diskutabilnom tvrdnju … “mogao je, ali nije htio.”
I po tome pitanju se ništa neće promjeniti… jer i dalje sa AI će moći, a ako nije htio do sada, nezz zašto bi odjednom htio.
A zašto nije htio?
Zato jer od tvog unikatnog sadržaja živi i on (ne samo ti) … a nikome nije u interesu da pili granu na kojoj sjedi.
Naravno, on je i do sada gledao kako da uzme sebi što veći dio kolača, a da ne prepili do kraja granu na kojoj sjedi … i pojavkom AI se po tom pitanju stvari neće bitno promjeniti. Gurat će se on i dalje, ali paziti da žive i oni od kojih on živi.
Možda će se nagradni “kolačići” na drugačije načine djeliti, jer sa AI će nastati sigurno novi mehanizmi u pretrazi … ali i dalje će gazda morati paziti da ne prepili granu na kojoj i on sjedi.
Tako da bez straha, vrijednost unikatnog sadržaja neće nestati. Barem ne dok AI ne postane konkurentan i u tom segmentu.
Za sada AI ne uzima u svoje ruke nove gadgete kako bi ih testirao i recenzirao …
A sad se možemo vratiti na moj prethodni post koji objašnjava zašto će sada unikatni sadržaj vrijediti još i više.
Ne trebam raditi kao pekar, da bi razumio ekonomiju oko ponude/potražnje za kruhom. ![]()
Kako nije? Ne radi li google vec slicno nesto godinama… gomila sajtova je proapala jer je google preuzeo podatke i prikazao ih odma. Za gomilu nekih sitnica neces trebati uci na sajt, dovoljno je da izguglas. Onda je otisao korak dalje pa napravio i one featured snipete, sto je samo korak dalje…
Tako da- da, google VEC uzima, samo je pitanje dokle ce se zaustavit
Gubis nit. Replicirao si na moj post u kome ja komentarisem clanak koji je postavio Hellas. Ocito clanak nisi ni procitao, nemas pojma ni kako treba da izgleda ta buduca Bingova trazilica…ukratko drzis brate neke monologe, izmisljas toplu vodu pa se onda sam sebi divis, otkrio si blockchain, open source, toplu vodu ![]()
Search engine da je htio, mogao je napraviti rewrite tvog unikatnog sadržaja i bez ovakvih AI-a.
Znači nije htio…a ne da nije mogao
Koji search engine? Rebi to sve isto, jel?
Znaci pitanje je ako Bing integrise ChatGPT kako ce to izgledati. Nece isto kao do sad, to je valjda i tebi jasno. Google je na potezu sa svojom Lambdom, htio ne htio, morace mijenjati svoj cijeli eko sistem. Znaci do sad nije morao, a ne nije mogao. Postavljas pogresno pitanje.
Ok, google sigurno neće prepiliti granu na kojoj sjedi …no konkretnija problematika je što će nastati alternativni kanali (alternativni AI) koji će korisnicima servirati informacije na pladnju, pa se umanjuje ta prilika da se zaradi od svog unikatnog članka … i time se gubi razlog za stvaranjem unikatnog sadržaja. To je istina.
No i to je postojalo do sada… i to se zvalo krađa sadržaja i postoje zakoni i regulative koji to definiraju što su autorska prava i kako se štite.
Kad dođu AI sustavi takvog tipa, pa i oni će podlijegati zakonima koje imamo i koje ćemo dodatno prilagoditi novim potrebama da zaštitimo autorska prava.
Super je i to što će nam AI sustavi i pomoći štititi autorska prava, jer trenutno su ti zakoni vrlo škakljivi pošto je tanka granica između krađe nečijeg sadržaja i stvaranja novog sadržaja koji ima neku dodanu vrijednost.
… a tko će bolje nego AI moći procjeniti koliko je nešto prepisano, a koliko je dodano nove vrijednosti.
Pa me eto nebi iznenadilo da se uz AI sustave i automatizira neko bodovanje koliko koji unikatni sadržaj ostvaruje poena kada se god koristi u nečijoj novoj kreaciji. Što je dosad bilo nezamislivo provoditi tako nešto.
…pa se onda ti poeni pretvaraju u nekakve nagradne “kolačiće” ![]()
Uglavnom, smislit će se već rješenje … bez da pobjegnemo natrag svi u pekare pravit kruh. ![]()
Gubis nit.
Post iznad ti je odgovor i na to. Prvi post je bio odgovor na pitanje kako si ga i postavila.