ChatGPT - jeste li probali?

Svakako gore nego sto je bilo, rapidno ce pasti zarada, Zavisi od sajta, ali jedan moj sajt je sigurno s ovim sahranjen, zabetoniran. Osim ako ne krenem dovlaciti posjetu sa Fejsa. Cini mi se da je vrijeme da se prebacujemo na drugi profil usera.

Danas pitam jednu curu znas li za ChatGPT, nema pojma. Hajd da joj pokazem…velim joj diktiraj pitanje na kom god hoces jeziku sta ti god padne na pamet. Veli ona hoce recept za palacinke. Ok, ajd ukucam ja to… pise AI, ona opusteno gleda dok pijucka kaficu i kao, aha znaci moze i s manje jaja.
To je to, njena konacna reakcija na ChatGPT. Ama kao da je puhnuo povjetarac, nista nju tu nit cudi nit iznenadjuje. Ali hoce da otvori konto ipak…i ne uspjeva, previse joj je to. Vidim da joj je obican proces registrovanja potpuno stran, jer je guglanje/search engine ne interesuje (ne znam kako bi to drugacije objasnila). Btw. 25 godina, zavrisla vec faks.

Sta to za nas znaci: postoje dva tipa usera. One sto traze info (guglaju), i one kojima se servira odgovor bez i da postave pitanje - vise npr na Fejsbuku i bleje u sta im iskoci. Rodjeni za spam. Mislim da nece koristiti AI kao sto nisu ni Gugl.

Mozda i zavirim u one FB topike.

2 Likeova

Šta misliš, jel glavni krivac onda AI za “ukradene” klikove? …ili je morti problem u tome što ja sa AI pričam na hrvatskom? :rofl:

Google daje, koliko želi dati. Točka. :sunglasses:
Ki šta svaki poslodavac daje plaću koliku želi dati.

Mogao je Google i do sada smanjiti cijenu klika na 0.0001 cent da je htio. Isto kao što sada pod novim uvjetima može publisheru dati i 90% od klika, razmišljajući da će dobar dio klikova uzeti direktno preko AI serviranih rezultata.

Kako god okreneš… Google je davao koliko je želio davati, a tako će i ostati.

Fight je počeo.

Microsoft najavio predstavljanje svog AI-a za danas navečer po našem vremenu, dan prije sutrašnjeg Googlevog predstavljanja :slight_smile:

Po tome vidimo kako se brzo reagira i da im je važan primat u AI tehnologiji koja će vjerojatno obilježit ovo desetljeće.

2 Likeova

Vjerojatno će sad Apple uletit sa nekom objavom za sat-dva sata…

Korisniku personalziran AI chat bot sa predivnim sučeljem za samo $999 mjesečno :rofl:

3 Likeova

Po mom mišljenju velika većina ljudi je “ta cura”. Veći dio vremena ljudi internet koriste kao razbibrigu i pronalaženje nekih osnovnih informacija. Što stoji iza toga i na koji način to ih ne zanima. To zanima šačicu entuzijasta i one koji pokušavaju uzeti neke novce od interneta.
Jer da je drugačije onda ne bi imali jučer tekst o tome kako izvjesni Omčo ima milijune pregleda.
AI : Omčo 0:1. :grin:

2 Likeova

Bolesno kojom ovo brzinom ide, a nije neg krenulo.
Vjerujem da budućnost može donesti samo ubrzanja … što znači da će razmjeri razvoja biti nesagledivi.

I think we have just passed the point of singularity.

Ali nije ni to rasporedjeno “ravnopravno”. Sto vise neobrazovanog i nepismenog svijeta, to vise aktivnih usera na FB a manje na trazlicama… Preduslov da su donekle pismeni i da imaju struju i net.

““This latest lawsuit continues the debate and argument that OpenAI does not have the right to use or learn from publicly posted content, at least not without some sort of credit and compensation,”

nije. ali uopšte ne razumiješ poentu straha kod vebmajstora. uzmi recimo da ja imam sajt koji piše ljubavna pisma, neke varijacije i razne zajebancije, ili neke govore ili pišem horoskop ili pišem čestitke. zar ne misliš da će ai izazvat problem takvim sajtovima? bez obzira na kreativnost i genijalnost i bog zna kako mudre riječi napisane na tim sajtovima. kako se kreativnost može borit sa orgomnom masom koju može pružiti ai. ja mislim da ne može, dakle sa te strane mislim da su ljudi webmajstori ugroženi. i ovo su samo prosti primjeri. i ne ide mi se previše u budućnost da to jasno vidim

pa ne može gugl davati koliko želi, no mora balansirati, da bi ponudio dobre rezultate ljudima i dao im uglavnom ono što traže. u suštini korisnika mnogo ne interesuje jel govor za sahranu napisao čovjek ili bot, nit većina vidi uopšte tu razliku, dok webmajstori osjete tu razliku itekako.

nije mogao jer ga niko ne bi koristio, ko što ga vjerovatno većina više ne bi koristila da su 90 % gugla reklame i time bi sjebali svoje poslovanje i prihode, no balansiraju, ali ne balansiraju da bi zaštitili kontent kreatore (jesmo ono zečevi u tvojoj analogiji?) no da ne bi izgubili mušterije, jer su sa koje god strane su mogli što više uzimali od publishera. no prosječnim mušterijama, guglašima nije bitno jel gugl uzeo odnekud neke info i odmah im dao u vidu odgovora ili featured snipeta, nije im bitno jel na prvom mjestu oglas ili neki bolji webšop itd. dakle uzima od kontent kreatora, webmajstora dokle god se može samo se vodi računa o mušterijama. tako da očekivat da se neće rapidno smanjiti broj webmajstora mislim da je suludo.

pa problem je za tebe, meni je svejedno na kojem jeziku ti pričaš sa chatgpt, no dobijaš lošije rezultate, pa je to čisto ljudski bio savjet da iskoristiš sav potencijal chata, al u suštini je nebitno

nek ti ovdje pišeš na engleskom :slight_smile:

no ti uopšte ne kontaš trenutno glavu webmajstora i šta se zbiva sa tim što mi vidimo da naše sajtove može zamjeniti chatcgp lagano i to većinu bez ikakvih problema i to tek će moći. ti ideš u budućnost i šta će i kako će biti dok ljudi će vrlo brzo zbog ai gubiti sve prihode od sajtova, jedno je što će ai biti vjerovatno ugrađen u gugl bing i ostale pretraživače bez kojih webmajstori uglavnom ne mogu, a druga manje vjerovatna stvar je da će mas produkcija svega vrlo brzo zatrpat sve. no gubitak je neminovan.

nešta sam skeptičan da će tako izgledati, mora tu s početka bar dva oglasa da se uglave, prije početka odgovora, a onda pošto su ostali oglasi potisnuti previše dolje, moraće gugl prodavat tekstualne oglase u odgovorima

aha imo si i ti neku viziju, sad tek pročitah. dakle kad budeš prvi na guglu će ti bit praktično isto ko onomad kad si bio prvi na drugoj strani gugla.

kako je imao? na koji način ne razumijem, da idu i pišu sami čestitke, horoskop… ili da baš ona bezdušno kradu?

nisu mogli uzeti sve već sam gore napisao zašto. bi li ti koristio gugl da su samo oglasi? šta oni imaju svoje od sadržaja? kako misliš na koji način da su mogli sve oni pokriti sa svojim kontentom?

1 Like

Razumijem strah webmajstora i nisam pisao nista drugacije nego si tu sad zakljucio.

Neminovno je da mnogi poslovi sada izumiru, ne samo webmajstori.
Napisao sam i da tamo gdje AI može kreirati kreativni kontent, da tamo kreatori puse jer su dobili konkurenciju.
Da prepisivači najvise puse, jer je njima konkurencija još i veća.
No oni koji kreiraju kontent kojem AI neće moći konkurirati, da taj kontent mora sada dobiti na vrijednosti.

Na koji način, kojim mehanizmima će se ta povećana vrijednost manifestirati u novčanicima autora … to je sada teško reći, ali zakon ponude/potražnje jednostavno tom kontentu mora sada dodati vrijednost.

Simple as that. Proved by math.

…ostatak odgovorim kasnije

Pravi i kvalitetan kontent, poput recimo strucnih medicinskh tekstova, strucnih reviewova proizvoda i slicno ChatGPT nikad nece moci napisati.

Naravno, ali da bi to napisao moras biti doktor, jer ja licno nijedan tekst ne uzimam u obzir oko medicine ako ispod nije jasno naglašeno ko je napisao tekst, a šta će biti sa sajtovima što kaže @anja1 citati, ljubavna pisma, horoskopi itd…

I ja razmisljam tako sto se tice GPTa i slicnih- bukvalno vecina ljudi nikada ne bi se registrovala i koristila to nego bi googlala, al je problem kad je to implementirano u Google, pa iskoci onako kao gore na helasovom screenshotu jer onda nije bitna kompjuterska pismenost korisnika.

Kako ide zarada na FB, daj boze da potraje FB sto duze, ali i oni bi polako mogli krenut padati, sto je greota, jer su najbolji za spam

Mozda bi bio neki spoiler kao sa snippetima… znaci ovo prvi paragraf se vidi, pa da korisnik otvori vise ako zeli, a reklame ispod i iznad toga… da ne zauzima previse prostora a reklame idalje tu. Kad bi bilo tako onda bi bio udarac manji

Ima smisla što govoriš. Neće promjena doći preko noći, ali malo po malo bi se mogla počet osjećat. Evo za recimo sajt sa ljubavnim pričama. Em će biti vjerojatno biti više konkurencije jer će neki štancati AI sajtove, em će neki umjesto da traže ljubavne priče na takvim sajtovima otići na AI chat i zadati prompt da napiše ljubavnu priču. To može postati i navika. Jedna ljubavna priča za prije spavanja, pa umjesto kod Anje ili nekog na sajt, ljubitelj ljubavnih priča ode kod AI, i još sam odredi detalje priče koje želi, ako želi.

Mislim da još uvijek većina ljudi pojma nema što je ChatGPT i pogotovo kako i za što se koristi, ali malo po malo biti će sve više onih koji znaju što je to i koji to koriste, bilo od OpenSea i Microsofta, ili od Baidu, ili od Googlea, a pogotovo od Applea kad ovi to predstave u najsjajnijem celofanu koji postoji.

Zamisli kad Cook sa onim daljinskim u ruci, ispred ogromnog panoa, onako u polumraku, kaže: TAAA-DAAAA! Iphone AI is here!!!

Pa krene nabrajati što sve može. Ima da i staro i mlado čeka ne cijelu noć, nego cijeli tjedan ispred Appleovih dućana da kupi Iphone AI :slight_smile: A onda će to i staro i mlado htjeti vidjeti kako to radi, pa kad im se svidi, nisu samo webmjastori ugroženi nego i Google. Jer zašto guglati, kad mođeš u Iphone AI upisati da ti kaže što te zanima.

Otprilike tako nekako mi se čini mogućim :slight_smile:

Evo kako će bing chat AI izgledati.

Jedva primjetno pri samom dnu i to samo prvi site, potrebno kliknuti još jednom za više siteova.

Mislim da siteovi u skoro vrijeme gube smisao.
Barem većina njih kakve mi radimo.

Nema nas vidiku :wink:

2 Likeova

3 Likeova

:laughing:

2 Likeova

Neće više pričat sa mnom, naljutio se…

2 Likeova

Postoje unutar odgovora linkovi jos:

Ocekujem da ce unutar samog odgovora ici i slike uskoro. A i reklame (bar ovako u obliku linka). A i tuzbe-

Skužio sam te linkove ali na njihova vrijednost je skoro nikakva (ne vidi se domena, uopće, nema izgradnje branda) a hrpa ljudi neće ni klikat na njih.

Vjerujem da će bar kao i dosad u Google prikazati domenu i description bar kad user napravi hover na te linkove sa brojevima.

Bome će bit puno teže probit se…

Ja sam jučer imao zanimljivu prepisku … šteta, nisam slikao jer je prešlo preko ekrana od mobitela. Ako ima način da se exportaju duži razgovori s mobitela, volio bi znati.

Uglavnom, sjećam se razgovora:
(Btw. razgovor se desio na datum 08.02.2023 …tek nešto iza ponoći, pa sam ja mislio da je utorak :blush:. …a za AI nezz što je mislio :rofl:)

JA: Koji jučer nije bio dan?
AI: Jučer nije bio dan, jučer je bila subota.

JA: Koji je danas dan?
AI: Danas je nedjelja 08.02.2023

JA: Kako je danas nedjelja, danas je utorak?
AI: Ne, danas je nedjelja

JA: Molim te možeš li mi ispisati sve dane ovog mjeseca sa imenima dana?
AI: Naravno, evo popisa svih dana ovog mjeseca:
01.02.2023 - ponedjeljak
02.02.2023 - utorak
03.02.2023 - srijeda
04.02.2023 - četvrtak
05.02.2023 - petak
06.02.2023 - subota
07.02.2023 - nedjelja
08.02.2023 - ponedjeljak

JA: Maloprije si rekao da je 08.02 nedjelja, sada ti je na popisu to ponedjeljak?
AI: Ispričavam se pogriješio sam bio. Hvala ti što mi ukazuješ na pogrešku

JA: Ali danas nije niti ponedjeljak, danas je utorak
AI: Ispričavam se što sam pogriješio i hvala vam što mi ukazuješ na pogrešku. Upravu ste, danas je utorak.

JA: Molim te jel možeš sada opet ispisati dane ovog mjeseca, ovog puta bez greške.
AI. Naravno, evo popisa dana ovog mjeseca, ovoga puta bez greške:
01.02.2023 - nedjelja
02.02.2023 - ponedjeljak
03.02.2023 - utorak
04.02.2023 - srijeda
05.02.2023 - četvrtak
06.02.2023 - petak
07.02.2023 - subota
08.02.2023 - nedjelja

JA: Molim te jel se možeš sam prekontrolirati jesi li pogriješio?
AI: Ispričavam se, 08.02.2023 nije nedjelja nego je utorak

JA: Molim te jel možeš onda sada ispisati ispravan popis dana ovog mjeseca?
AI: Naravno, evo popisa dana ovog mjeseca:
01.02.2023 - ponedjeljak
02.02.2023 - utorak
03.02.2023 - srijeda
04.02.2023 - četvrtak
05.02.2023 - petak
06.02.2023 - subota
07.02.2023 - nedjelja
08.02.2023 - utorak

Kako je naštimao rezultat, haha :rofl: :rofl:

Htio sam ga još gnjaviti, ali onda je zaštekao xd

1 Like