Nisam li u startu rekao i nekoliko puta kasnije ponovio:
- gube oni koji su prepisivači
- i oni kojima AI bude mogao konkurirati u pravljenju kontenta
I još napomenuo sada u zadnjem postu da je to konstanta utrka, jer AI će se rapidno razvijati i moći sve više toga zamjeniti.
Znači sva ta pitanja ovog kalibra su već odgovorena. Prosto da ne može biti prostije, sažeto kaže:
- onima kojima AI jeste konkurencija - gube vrijednost
- onima kojima AI nije konkurencija - dobivaju vrijednost
Kako to negirati, stvarno ne znam.
Problem je jedino generalno komunikacija i gubitak prilikom prenosa…pa se čuje iskrivljeno.
Jeste da smo priču krenuli oko “originalnog kontenta”, ali ja sam tu relativno rano napomenuo da originalni kontent onog tipa koji će lako biti kreiran i od AI-a, da mu ne znači puno što je originalni…pošto očito nije dovoljno “dubok” da ga nebi mogao i AI praviti.
Ako bi došlo, nebi mogao reći da sam pokraden …nego da je došao bolji konkurent. I mogao bi ili pokušati voditi bitku ili odustati i priznati poraz.
Bitno je napraviti razliku od toga jel AI nekoga pobjedio ili je nekoga pokrao.
Sve što ja tvrdim je da search rezultati i sav taj svijet neće moći živjeti ako se dopusti “direktna” krađa…i da se to niti neće dopustiti. To su ti novi mehanizmi naplate content writera koje spominjem da će se razviti…i da content neće izgubiti vrijednost. (opet ponavljam, onaj koji je dovoljno originalan, dovoljno dubok)
Ugrađeno je u strukturu da im znače …jer bez njih niti tražilice ne postoje. Isto ko lisice i zečevi. Nema zečeva vodi ka tome da nema niti lisica. Što je valjda najčešće korišten prikaz negativne povratne veze u prirodi…koja je u svom svojstvu uvijek stabilna. Ne može se desiti da lisice teže u beskonačnost, a zečevi u nulu.
Eto, propadaju i bez AI-a… razloga naravno ima beskonačno. Ne može se niti Google okriviti za sve… jer razloga je zilijun zašto će nešto uspjeti ili neće.
Nisam ni trebao znati. Dovoljno rano sam (hvala Bogu) donio odluku da me SEO ne zanima niti 2%.
Shvatio sam ono glavno što je Google napominjao kao glavni hint oko SEO instrukcija, a to je uvijek bilo: Radite site za korisnika, ne za SEO.
Meni je ta lekcija bila sasvim razumna i prihvatljiva. (Mada znam ponešto i o SEO)
Velim, kratkoročno se i može sa tim nekim kerefekama ostvarit rezultat …no dugoročno to sve vidim pišanjem u vjetar. Jer graditi svoje temelje na nečem nestabilnom, kao što su tuđe odluke o nekakvoj proceduri koja danas može biti, sutra ne mora biti??) …to je po meni suludo.
Ne želim trošiti svoje vrijeme na takvo znanje … želim znanje koje me uzdiže kao osobu i koje mi teško može biti oduzeto da postane neprimjenjivo. To mi se onda čini dugoročno ok strategijom. No ja sam osoba od maratona … netko voli šprinteve i brze zgoditke. Svakome tko što voli… no sve nosi svoje za&protiv.
Prije bih rekao da će ići kontra. Prvo će doći naglo nove integracije. (Kao što već vidimo na Bingu) …a onda će se stvari iznormalizirati i sjesti polako na svoje mjesto.
To su ti novi mehanizmi koje spominjem, koji će se putem razviti … a to se odnosi i na nove pravilnike/zakone i na novu tehnologiju naplaćivanja po zasluzi …itd…itd.
I to će se razviti u smislu da se postigne da AI ne smije nikoga pokrasti, ali svakako će smjeti pobjediti tamo gdje će postati dominantan/superioran. (Iako će i tome narod pokušati dati otpor “prljavim” tehnikama nastojati ga diskreditirati, no taj otpor će biti uzaludan)
To se prvenstveno odnosi na poprilično loše današnje zakone vezane uz patente i autorska prava …koji će sada doći na tapetu da se ispeglaju i poboljšaju. Super je to što kontrolu takvih zakona uz AI tehnologiju ćemo moći provoditi bolje/preciznije nego ikad prije.
Analogiju samo da dam …ima ona trgovina u Amazonu što samo uđeš, uzmeš što ti treba i samo izađeš bez blaganje. AI gleda što si uzeo i toliko ti naplati.
U tom smislu, u budućnosti će AI na isti način provoditi i zakone …efortless za sve nas, on će sve gledati i sve računati za nas … i samo slati račune svakome po zasluzi.
To su mehanizmi koji nas čekaju. Uživajmo u predstavi.

U svakom slučaju … zakon ponude/potražnje neće zakazati…to su temeljni prirodni zakoni i ne može ih ništa prebrisati. Jasno bi trebalo biti ko dan što sada gubi, a što dobiva sada na vrijednosti…