ChatGPT - jeste li probali?

Interview sa Microsoft CEO-om vezano uz njihov AI:

sve prepiske sa chatgpt ti ostaju zapamćene na tvom akauntu, sa lijeve strane na ko na slici su prethodna ćaskanja sa chatgpt

image

i nisi mi odgovorio na dobar dio posta od ranije, no ajd, šta bi i reko

image
image

image

:laughing::laughing:
… ne smijem se zapravo ovoj “bedastoći” …nego više činjenici kako ova AI tehnologija otvara vrata dobroj sprdanciji tko će imati stila za to.
Vjerujem da bi se dalo solidan kanal izgraditi na tu temu… “sprdafon sa AI”

Evo evo… nemoj samo da ti bude puno čitat :laughing:

Tako je …no on je taj koji balansira, znači koji donosi konačnu odluku. Zato velim, daje koliko on želi …tj. koliko odluči da je najbolje za njega. (Sweet spot …ili ti najbolji balans)
Naravno da se nije odnosilo bukvalno “koliko želi” …jer onda bi svaki poslodavac želio davati 0, a primiti max.
Sad se vraćamo na isto … balansirao je kako je želio i umio … morao je balansirati prije AI, morat će balansirati i sa AI.
Zašto bi AI bio taj koji će brutalno poremetiti taj balans? Google želi žive svoje “zečeve” xd.

Neće biti rezultata, ako neće znati balansirati…a onda neće biti niti AI-a. Pa će onda opet posljedično tome biti rezultata …
Rezultata će znati biti kako god okreneš …prirodna ravnoteža.

Naravno da nije mogao…samo velim da mu nije falila AI da to učini …nego nije mogao iz drugih razloga. I sada kada je tu AI, ti drugi razlozi ostaju. Tako da i dalje stvar globalno neće šljakati bez da se namire content writeri. Zato će se namiriti …stvorit će se već mehanizmi da se namire. Content ima vrijednost i to ne može nestati. Tj. u ovakvim okolonstima, originalnom kontentu samo može rasti vrijednost. A prepisivači i oni koji su samo mislili da imaju originalni content, oni gube vrijednost…tj. moguće i do kraja ispadaju iz igre.

Smanjit će se… to nigdje ne poričem. No svatko bi se trebao zapitati koliko je zapravo radio kontent istinski radi usera? …a koliko zbog SEO-a i zbog sebe. Ovi drugi lagano sada idu pa-pa.

Davno smo imali ja i ti debatu kada sam ti rekao da sve to oko SEO-a je sra*** …pa si mi se ti isčuđavao kako mogu tako nešto pomisliti. No činjenica je …sve SEO tehnike mogu vrijediti danas, a sutra već ne. Jedina i istinska ispravna tehnika je raditi content radi usera …a pustiti Googlu da izvuče najbolje od sebe i da on to u svom SEO procesu prepozna i dostavi useru.
Raditi isključivo content prema SEO … znači da te danas može biti, sutra već ne.

Ispravno bi bilo raditi najbolje što znaš prema useru, ne mareći ako se to kontrira trenutnim SEO praksama. Jer sve što je prema useru orijentirano, očekuje se da Google s vremenom prepozna i nagradi.
Sve što je orijentirano samo prema SEO-o je pišanje u vjetar. I sada se to lijepo vidi.
Rekao sam ti to sve i tada …a realnost je stupila na snagu i prije očekivanja. Nekima kao hladan šamar, nekima kao očekivani slijed događanja.
Tko je stvarao sadržaj radi usera i stvarao svoju publiku dajući im konkretnu vrijednost, za njega sada nema zime.

S obzirom na gornji pasus teksta i raniju debatu o SEO-u …čini se da nije loše razumjeti kakva će biti budućnost.

Vjeruj, Google koji je izgradio pola internet servisa … zna način. No nisu išli za time…
Na kraju krajeva, ovaj chatGPT se temelji na tehnologiji koju je Google razvio i podijelio … a oni imaju još moćnije stvari po tom pitanju.
I bez AI, google je dovoljno moćno indeksirao cijeli net …da je veliku većinu informacija mogao pružiti direktno kroz tražilici …pa tek sporedno onda linkati prema izvorima.
Uglavnom, imao je načina. Nema potrebe sumnjati u to.

Bi li ti koristio Google da su tamo samo sažvakani rezultati iz AI-a zamrznuti sa 2021-om?
Kao što si nisu htjeli dopustiti samo oglase, neće si moći dopustiti niti ovo spomenuto. :wink:

Matematika: Content ima vrijednost i sada će imati još i veću.
Mehanizmi naplate te vrijednosti će se izmjeniti…

Također valja imati na umu da će AI rapidno brzo se razvijati i postajati sve konkuretnija u stvaranju originalog kontenta. Tako da se valja primiti ozbiljnog posla. Sve što će biti zamjenjivo, bit će i zamjenjeno.
Što neće biti zamjenjivo …neće nestati, nego će mu rasti vrijednosttttt… 1+1 = 2.

ocemo svi kao kolektiv sa foruma se pomolit da ova sasjece dodavanje AI-a u search? :smiley: To bi bio poso

Mene Bing uopce ne zanima. Oni se nadaju da bi netko mogao koristiti Bing nakon sto ovo implementiraju :smiley: , a jadni…

Znate kao i ja da ce i Google ovo uvesti ali vjerujem da ce to drugacije izgledati jer Google-u su bitne reklame. Moguce da na desktop verziji bude desno od rezultata, a na mobilnoj nemam pojma gdje ce ga zgurat.

zašto će morati balansirati sa AI za masu nekih upita? da bi zaštitio publišere? nikako. sve što gugl radi je da ovi što guglaju dobiju relativno ono što traže. ako ovima što guglaju ne bude smetalo da im AI napiše priču koju će čitati klincima za laku noć, da li misliš da neće to integrisat? i to pogotovo da bi zaštitio tvorce novih priča za laku noć? ja u to ne vjerujem

ai će im omogućiti da mušterije ne moraju ići na sajtove već će dati još više novca tražilicama. ukoliko se ovi što guglaju ne budu bunili (masovno) ne vidim da to gugl bing ili bilo ko treći neće to uradit da bi zaštitio kreatore. i u tom slučaju im kreatori neće značiti išta.

kako mu nije falio ai? odakle bi dobijao sadržaj? jedina opcija je čista krađa kontenta što naravno nisu mogli činjeti

kako misliš prepisivači? ti poričeš da ai može napraviti nešta kreativno, kreirati lijepo ljubavno pismo, neki govor ili nešta treće za šta je ranije trebao mozak i još ponešta pored njega. i to već sad prilično dobro radi, a šta će tek raditi u budućnosti. ne stoji ti uopšte priča sa tom orginalnosti. to što ovo čudo sada štanca riječi i udara na taj dio kreatora koji je znao sa riječima je druga stvar. ko kad spletom okolnosti bi zaživilo i postalo baš masovno i vrlo dobro u kreiranju puzli i masovno ga počeli koristit ljudi i onda da kažeš nije udar za nekog ko osmišljava dobre puzle. meni je niđe veze ta tvrdnja. kao i tvrdnja da će kvalitet isplivat koju bi vjerovatno nakon ove rekao.

pa ti nisi uopšte u toj priči da znaš koliko je odličnih i vrhunskih sajtova koji su napravljeni po mjeri usera propali, koji nikad nisu isplivali… i to istinski radi usera. pa na forumima su useri i istinski savjeti i dobre informacije. a forumi nestaju

već sam ti rekao i pokazao primjere da dobar kontent ne pobjeđuje ne uvijek no često. a SEO ne negira kvalitet. ubjeđen sam da ne znaš dovoljno oko seo oko sajtova šta je rangiralo šta je sve propadalo od sajtova ko neko ko se više time bavi. bilo bi lijepo da kontent pobjeđuje, da je kontent kralj i da nema nikakvog SEO. koliko samo divnih blogova je propalo, koliko dobrih informacija je nestalo. dakle od 2010 sam se nagledao vrlo juzer orjentisanih sajtova, koji su davali konkretnu vrijednost ali su ipak propali, neki nisu ni uzletili već su vazda po ćoškovima gugla bili (ne pričam o mojim sajtovima)

ne vjerujem. koji je način? kako mogu imati kontent koji nije njihov bez AI? bez pravnih posljedica. i ovako je vrlo moguće da će biti pravnih posljedica kad i ako se intergiše nešta ovako na tražilicu

ne bih, ali nisam ja ciljna grupa. iskreno ja ne vjerujem u prebrzu (bar godinu fore dajem, onako paušalno) intergeaciju ovoga na guglu zbog tužbi, zbog lažnih i glupih informacija.

Nisam li u startu rekao i nekoliko puta kasnije ponovio:

• gube oni koji su prepisivači
  • i oni kojima AI bude mogao konkurirati u pravljenju kontenta

I još napomenuo sada u zadnjem postu da je to konstanta utrka, jer AI će se rapidno razvijati i moći sve više toga zamjeniti.

Znači sva ta pitanja ovog kalibra su već odgovorena. Prosto da ne može biti prostije, sažeto kaže:

• onima kojima AI jeste konkurencija - gube vrijednost
  • onima kojima AI nije konkurencija - dobivaju vrijednost

Kako to negirati, stvarno ne znam.
Problem je jedino generalno komunikacija i gubitak prilikom prenosa…pa se čuje iskrivljeno.

Jeste da smo priču krenuli oko “originalnog kontenta”, ali ja sam tu relativno rano napomenuo da originalni kontent onog tipa koji će lako biti kreiran i od AI-a, da mu ne znači puno što je originalni…pošto očito nije dovoljno “dubok” da ga nebi mogao i AI praviti.

Ako bi došlo, nebi mogao reći da sam pokraden …nego da je došao bolji konkurent. I mogao bi ili pokušati voditi bitku ili odustati i priznati poraz.
Bitno je napraviti razliku od toga jel AI nekoga pobjedio ili je nekoga pokrao.
Sve što ja tvrdim je da search rezultati i sav taj svijet neće moći živjeti ako se dopusti “direktna” krađa…i da se to niti neće dopustiti. To su ti novi mehanizmi naplate content writera koje spominjem da će se razviti…i da content neće izgubiti vrijednost. (opet ponavljam, onaj koji je dovoljno originalan, dovoljno dubok)

Ugrađeno je u strukturu da im znače …jer bez njih niti tražilice ne postoje. Isto ko lisice i zečevi. Nema zečeva vodi ka tome da nema niti lisica. Što je valjda najčešće korišten prikaz negativne povratne veze u prirodi…koja je u svom svojstvu uvijek stabilna. Ne može se desiti da lisice teže u beskonačnost, a zečevi u nulu.

Eto, propadaju i bez AI-a… razloga naravno ima beskonačno. Ne može se niti Google okriviti za sve… jer razloga je zilijun zašto će nešto uspjeti ili neće.

Nisam ni trebao znati. Dovoljno rano sam (hvala Bogu) donio odluku da me SEO ne zanima niti 2%.
Shvatio sam ono glavno što je Google napominjao kao glavni hint oko SEO instrukcija, a to je uvijek bilo: Radite site za korisnika, ne za SEO.
Meni je ta lekcija bila sasvim razumna i prihvatljiva. (Mada znam ponešto i o SEO)
Velim, kratkoročno se i može sa tim nekim kerefekama ostvarit rezultat …no dugoročno to sve vidim pišanjem u vjetar. Jer graditi svoje temelje na nečem nestabilnom, kao što su tuđe odluke o nekakvoj proceduri koja danas može biti, sutra ne mora biti??) …to je po meni suludo.
Ne želim trošiti svoje vrijeme na takvo znanje … želim znanje koje me uzdiže kao osobu i koje mi teško može biti oduzeto da postane neprimjenjivo. To mi se onda čini dugoročno ok strategijom. No ja sam osoba od maratona … netko voli šprinteve i brze zgoditke. Svakome tko što voli… no sve nosi svoje za&protiv.

Prije bih rekao da će ići kontra. Prvo će doći naglo nove integracije. (Kao što već vidimo na Bingu) …a onda će se stvari iznormalizirati i sjesti polako na svoje mjesto.
To su ti novi mehanizmi koje spominjem, koji će se putem razviti … a to se odnosi i na nove pravilnike/zakone i na novu tehnologiju naplaćivanja po zasluzi …itd…itd.

I to će se razviti u smislu da se postigne da AI ne smije nikoga pokrasti, ali svakako će smjeti pobjediti tamo gdje će postati dominantan/superioran. (Iako će i tome narod pokušati dati otpor “prljavim” tehnikama nastojati ga diskreditirati, no taj otpor će biti uzaludan)

To se prvenstveno odnosi na poprilično loše današnje zakone vezane uz patente i autorska prava …koji će sada doći na tapetu da se ispeglaju i poboljšaju. Super je to što kontrolu takvih zakona uz AI tehnologiju ćemo moći provoditi bolje/preciznije nego ikad prije.

Analogiju samo da dam …ima ona trgovina u Amazonu što samo uđeš, uzmeš što ti treba i samo izađeš bez blaganje. AI gleda što si uzeo i toliko ti naplati.

U tom smislu, u budućnosti će AI na isti način provoditi i zakone …efortless za sve nas, on će sve gledati i sve računati za nas … i samo slati račune svakome po zasluzi.

To su mehanizmi koji nas čekaju. Uživajmo u predstavi. :smiling_face_with_three_hearts: :smiling_face_with_three_hearts:

U svakom slučaju … zakon ponude/potražnje neće zakazati…to su temeljni prirodni zakoni i ne može ih ništa prebrisati. Jasno bi trebalo biti ko dan što sada gubi, a što dobiva sada na vrijednosti…

pa i ako AI nedostaju dubine koji pojedinci imaju, osjećam da će ti pojedinci ostati zatrpani od AI mase i brzine koju mogu proizvesti.

danu, ne mislim ni ja se borit s vjetrenjačama no samo razlgabam o problematici jer moj posao je vezan za sajtove. pa dumam, na glas razmišljam.

sa ovim se najviše ne slažem. riječi nikad nisu manje vrijedile no sad. čak i dovoljno duboke udaviće se u nastajućim okeanima.

evo šta kaže kolega chatgpt

Lisice jedu razne vrste hrane, uključujući životinje kao što su miševi, jazavci, ptice, ribe i drugi manji sisari, kao i biljne materije kao što su plodovi i semenke. Ponekad lisice jedu i ostatke hrane. U zavisnosti od njihove okoline i dostupnosti hrane, lisice su sposobne da se prilagode i jedu šta god ima na raspolaganju.

dakle može i bez zečeva. još ako im se da pokoja koka s početka prilagodiće se lisice lako

ne znam što misliš pod SEO da su karifeke, spamovanje ili šta već. imaš raznih zona SEO. velim totalno zanemarivanje SEO i svih nekih znanja o guglu i rangiranju će sigurno dati lošije rezultate no ukoliko bi se ta znanja primjenjivala i koristio isti ili vrlo sličan kontent. a to da će dobar kontent naći put i isplivat se zna desit, ali nikako nije pravilo.

bing nema puno toga da izgubi sa pretraživačem, dok gugl ima i stoga će kod njih sve ići mnogo sporije što se tiče ugradnje u tražilicu.

1 Like

Predstavljanje što nam Google donosi:

Bez pardona objasnjava ko malom djetetu SEO, a laik.

I jos i podebljao:

@bozoou AI se hrani tudjim autorskim radom, zvace ga i ispljuvava brzinom munje, i onog momenta kad Gugl crawluje stranicu (ne mora ni da je indeksira), izvorni kreator ne moze konkurirati njegovom AI-u. To je u biti veoma prosta logika. Kakav je to lebati textualni kontent od kog Google ne moze napraviti rewrite i snippet?! (koji cak ako je mali malecki i smjesten na mjestu danasnjeg prvog rezultata odnosi po statistici cijelih 34%, a na vrhu iznad svega toga u XXL formatu to bilo sigurno bar duplo vise)

Opet ti ponavljas, dobro ti rece Mitok da si Sveznader :), a opet fulas. Evo i ja ponavljam pitanje, koji to tekstualni kontent informativnog tipa nije za Gugl moguce da ga pretvori u featured snippet i servira? Ajd.

To da li je informacija tu tacna ili ne, je manje relevantno. Bitno je da je Gugl zauzeo prostorno prvu stranu.

Nadalje, stalno pises o Guglu kao jedinom bitnom faktoru. Do sad to jest i bio, ali mu dahcu za vratom. I on jedini ima sta da izgubi. A onaj ko gubi zna bit nezgodan.

Baš sam brainstormao sa frendom (jednim od onih čije mišljenje najviše cijenim) …i eto, on se potpuno slaže samnom. Štoviše, spomenuo je svoju viziju gdje vidi da će u budućnosti AI kompanije otkupljivati kvalitetan kontent, kako bi što bolje nahranile svoje AI i tako nudile kvalitetno znanje svojim korisnicima … totalno mi ima smisla.

To su jel, upravo ti novi mehanizmi podijele “nagrade” koje spominjem. Kakvi će se sve razviti, ostaje nam da svjedočimo. Ja ostajem uvjerenja da dobar content jednostavno ne može izumrijeti, jer bez njega AI nema smisla. Štoviše, zakon tržišta mi kaže da će sada pravom kontentu rasti vrijednost … jer logično ima puno manje konkurencije koja može praviti takav “pravi” kontent.

Slično kao programiranje… zašto mu je vrijednost velika? …jer to ne more raditi svako.
Kontent kreatori koji preživljavaju ovu konkurentnost od AI-a …mogu samo da dobiju na vrijednosti.

Ocke… prožvakali smo ovo, da se više ne ponavljamo …vrijeme će da pokaže što će biti…

Ne znam jeste li znali ali postoji jailbreakana verzija ChatGPTa , DAN-GPT :slight_smile:

DAN je skraćeno od Do Anything Now a vidite u textu da piše i pjesme koje ne smije :wink:

Informacija za ulagače, DAN-GPT je najavio pad dioničkog tržišta 15.2. pa pričekajmo da vidimo jel u pravu

A nije mogao to do sad? :roll_eyes:

pa donekle jeste… i kad je mogoa radio je to, samo sto s AI to moze raditi daleko cesce i vise. Postoji dosta stvari koje izguglas i dobijes citav info bez da moras posjetiti ijedan od sajtova.

to je vec bilo jedno 5 puta u diskusiji, evo zadnji put ovdje:

A i simeon ti je vec to jednom pisao, sto ti evo opet ljubazno isto ponavlja, ko AI ebote, samo rewrite odradio :rofl:

Nezz …meni ti to izgleda ovako. @anja1 pita:

Ti odgovaraš na očigledno:

… pri tome mi se čini da ti više niti ne znaš koju stranu argumentiraš

Ja se slažem s tobom i koristim tvoj odgovor (protupitanje) da odgovorim Anji, što sam ranije preskočio jer je preočigledno.

Iako, sam ja ponešto bio odgovorio i na taj dio ranije:

Samo treba čitat s razumjevanjem, jer je ista stvar ako Google pokrade autore sa AI-em ili direktnim rewriteom. Jedno i drugo će se štititi autorskim pravima, samo je prilagodba na novonastalu situaciju u tijeku. Nemore to baš preko noći sve sjesti na svoje mjesto. Meni se čini da je vaš problem to što ne gledate dalje od nosa i mislite da će tako kako je sada ostati zauvijek.

Uglavnom, vrtimo se debelo u krug… i dalje to nema puno smisla. Svako ima pravo na svoje mišljenje… a nema smisla toliko derati po istom. Izjasnili smo svako svoje strane i svatko je iz toga imao priliku izvaditi zaključke koje smatra da su za njega korisni.

Ovo si pogresno skontao, ja se slazem s anjom. Misljen je AI rewrite…

Ovdje se slazem.

Nego evo ga summary sta veli Googe za AI tekstove:

• Google prioritizes high-quality content, regardless of whether humans or machines generate it.
  • Google advises publishers to produce helpful, people-first content that demonstrates expertise, experience, authoritativeness, and trustworthiness (E-E-A-T).
  • Using automation or AI strictly to manipulate rankings in search results is considered a violation of Google’s spam policies.

Da ne preskočim i ovo…

Znam da se ponavlja, ali krivom vidim njegovu pretpostavku da ako će Google sa AI to raditi češće i više …da to radi glavnim razlogom da uzme dio plate autorima. Kao što rekoh …platu autorima je Google svojevoljno određivao - imao ili nemao AI. Tako će i ostati …plata je proizvoljna stvar njihove strategije.

Razlog zašto će to Google raditi više, je prvenstveno radi boljeg user experienca koji želi postići.
Da želi samo krasti klikove, imao je on nebrojeno načina da sebi preusmjerava promet i prije AI-a.
No nije Google tako plitak …on na prvo mjesto stavlja user experience, a lova onda dolazi tek kao posljedica toga. (Ne gura se on radi krađe i borbe oko mrvica, nego radi poboljšanja korisničkog iskustva koje mu je na prvom mjestu. Radi čega i je toliko velik, jer se vodi ispravnim stvarima.)

Ako nebiste gledali iz vaše subjektivne percepcije… mogli ste uočiti da je uzimao prostor tamo gdje je na prvom mjestu poboljšavao user experience. Npr. ako dolazim vidjeti prognozu na Google… što će mi da me preusmjerava na koje kakvu stranicu? … ako mi sam može pokazati kakvo vrijeme će biti.

… no kontent kreatori metereoloških stranica su to najvjerovatnije vidjeli kao “Google se gura i krade mi moj kruh”. No Google je to radio na prvom mjestu da poboljša user experience. Razlika je velika.

Ista stvar je sada i sa AI. Napravit će najbolje što smatra da je prema krajnjem korisniku.
Platu kontent kreatorima će imati priliku totalno proizvoljno odrediti, kao što je mogao i do sada.

A ja ti onda na to velim, zar nije mogao i prije?
Pa nije ovaj AI od jučer. Google ima jako napredne AI sustave i sigurno je mogao i prije ovoga sada raditi vrlo moćne rewrite-ove. Štoviše, tehnologija koji su oni izmislili na području AI-a je baza za nastanak chatGPT-a. Google je tu pionir guranja toga. A kao što se vidi ako pratite, zna se i javno da Google ima mnogo moćnije AI botove od chatGPT-a…samo nisu pušteni u javnost. (još)
Tako da ama baš ništa Google nije spriječavalo da radi rewrite kakav god želi i do sada…a barem oni imaju najdužu tradiciju u prikupljanju i analiziranju podataka diljem www-a… pa tako i materijala sa kojim mogu raditi dobar rewrite.

1 Like