Ko što i sama riječ lijepo kaže … “probijanje” ![]()
Gluposti, opet mjesas teze i pravis strawmane. Bukvalno si napisao da ne znas da li je covjek rekao ista tacno- posve je nebitno kako ga ti koristis.
Haha, pa citirao sam sve što su mu smješne izjave.
Daj mu ti citiraj točne, kad veliš da nigdje nije pogriješio???
I daj više odlepi od tog strawmanea na kojeg se uvijek pozivaš kada pobrkaš lončiće, pa ne znaš kako da se vadiš… pliz.
Ti si ovo napisao u istom dahu, jedno za drugim. Bukvalno hodajuca logicka greska- opet si izmislio nesto sto nije receno i zamjenio teze. Evo ja se gasim iz diskusije a ti, posto insuiniras da strawmana ovdje nema, ti nadji taj post gdje tvrdim da nije nista pogrijesio (kao sto si napisao gore da sam rekao) pa se gasim i s foruma. Zivio
Pa dobro, napisao si da nije mnogo fulao… opet ti isto velim … pokaži što je to onda točno rekao?
Ja sam mu doslovno sve izjave izvadio i sve redom su smješne. Ako misliš da je ikoja točna, slobodno elaboriraj.
Najlakše se ovako ko ti hvatat “na krivo izrečeno slovo” i uteć pod izlikom strawmanea. Ko uvek uvek simone… bla blaa…
Evo ti za popravni, njegove izjave:
-
Carić misli kako je cijela priča oko umjetne inteligencije stvorena umjetno.
-
To je jednostavno prodaja magle, a prodaja magle je danas lukrativan posao.
-
“Umjetna inteligencija ne stvara ništa sama. Ona radi na temelju analize ogromnih količina podataka”
-
“Umjetna inteligencija mi je zapravo smiješna i na postavljena pitanja mi je većinom dala netočne odgovore”, govori Carić.
Hmmm, hmm
- Sve je umjetno? Čime pojašnjavaš ovu eksploziju AI-a na sve strane?
- pojasni kako prodaja magle?
- pojasni kako ne stvara ništa?
- nisam primjetio da su AI odgovori većinom netočni. Pojasni zašto misliš da jesu?
I gdje su onda te njegove točne izjave? ![]()
![]()
![]()
Ne trebaju biti sve točne … ma, ne trebaju biti niti većinom točne (kako veliš da jesu) … daj samo jednu koja je točna? ![]()
(molim bez strawmanea)
Bit će uteko.
.
.
Ja se slazem da Caric lupa. Bacicu sve Bugove u smece
.
Ne znas kako da rijesis neki problem, nema rjesenja nigdje online. Objasnis AI-u i dobijes rjesenje.
Znas kako da rijesis logicki neki problem ali ne znas tehnicki i kazes AI-u i on rijesi problem nevezano dal si mu zadao u Object Pascalu, PHP-u ili R-u.
Bukvalno svako moze probati smisliti problem koji je nepostojeci za realnu upotrebu i AI ispise kod. To sto pravi greske i sto zbrlja kad problem postane komplikovan mi je prihvatljivo pogotovu za ove inicijalne verzije.
Tocno to. Ja sam googlao dva dana a chat gpt mi rijesio za minutu.
Ja više niti ne pokušavam googlati ![]()
Nije mi padalo na pamet u startu da bu me tak uzelo … no jednostavno je otišlo tako. Samo sam jednom skužio da Google više uopće ne palim.
Ono … neki osjećaj u iskustvu traženja Google vs chatGPT mi je kao da je Google “zadrta” tehnologija. Nismo ni krenuli, a već mi se toliko AI umilio.
(Osim naravno specifičnih pretraga koje pripadaju i dalje tražilici, no u kontekstu istraživanja i rješavanja problema … Google mi je nestao s obzora)
Sto vise citam i gledam sta se radi sa AI to vise padam u neku bezidejnost sta bi se moglo uraditi sa njim.
Na pamet mi je danas pao boom koji su izazvali 3D stampaci prije nekih 5 godina. Imam osjecaj da je hype oko njih prilicno splasnuo.
Dobar za gomilu “gruntovskih” poslova, kontent, kreativnost… Npr i da ne koristis njegov tekst za clanke, dovoljno je da kao pisac pitas ga da ti da neke smjernice, da kaze otprilike sta bi trebao pisati, koje teme pokriti, kako sta itd…
Nezz kakav je hype bio i kakav sada je (nije) …ali 3D tehnologija se jako fino razvija i daje jednu odličnu primjenu. Od amaterske upotrebe sve do do hightech upotrebe.
… i 3D tehnologija sa AI-em će ići ruku pod ruku. Zato jer 3D printanje omogućava kreiranje oblika kakve običnim mašinama ne možemo praviti… što nekadašnje solid modele uobličuje u stukture koje su nalik na nekakvu mrežu …kao da su ispletene iz vlakana. Zato jer tako ispleteni komadi maksimiziraju omjer čvrstoće/težine … tjeraju dizajn na sam rub onoga da materijal postoji samo tamo gdje je potreban. A tu u igru dolazi umjetna inteligencija, jer je ona idealan alat za projektiranje takvih oblika.
Nisam u ovoj temi bio preaktivvan, ali baš sam probao ChatGPT-4. Ukratko, pisao sam članak za svoj blog, i neću ga objaviti direktno ovako nego ću još jednom proći kroz sve i mjenjati određene rečenice da bude više “human content”…
Međutim, oduševljen sam… Ovakav je proces bio:
- pogledao sam youtube tutorijal kako nešto napraviti i zapisivao korake
- sve te korake sam napisao Chat-GPTu i ono što sam napravio je da sam mu ja objasnio kako da odgovori na svaki korak, tako da mi ne piše nekakve nebuloze, a i to mu je uz sve druge informacije koje su mu dostupne, pružilo dodatan izvor informacija za što bolji rezultat
- Uz to, u startu sam mu dao nekakve osnovne upute da piše skroz jednostavno, bla bla…
I evo, za sve to mi je trebalo 1 sat, a krajnji rezultat je 2700 riječi jako jako kvalitetnog članka. Ono što mi preostaje je to prekucati u wordpress i tu i tamo izmijeniti koje rečenice, iako, iskreno, nema ih puno… već ću samo izbaciti neke glupe fraze što chatgpt koristi…
Mislim da će ukupno biti 2h za taj članak, a s obzirom na broj riječi, trebalo bi mi otprilike duplo da napravim isto to skroz sam, a rezultat sigurno ne bi bio niti malo bolji, vjerojatno bi bio i lošiji zbog mog ograničenog znanja engleskog.
Nekome će zvučati puno, ali po meni, ovo je način na koji se treba koristiti AI za pisanje članaka.
Meni on koristi za slicne situacije, a dosta cesto da naucim o nekoj temi da podebljam znanje i druge aspekte koje nisam nasao na internetu.
On na jednom mjestu mi da vise informacija nego da gledam video ili druge blogove.
Samo neke stvari, tehnicke naravi, ponekada ne pise tocno. Tako da imati dozu brige da sr pregleda i ispita to sto je napisao.
Sam proces pisanja clanka je ubrzan i svidja mi se koliko informacija dobijem od njega sto bi mi trebalo puno vise kada bih sam trazio i citao po internetu
Upravo sam ga iskoristio za jedan SQL upit…
Riješio mi je problem u roku piksla. Vjerojatno bi satima drljao po netu tražeći pravi odgovor.
Još ti dobro znaš SQL, zamisli tek kak je dobar nama koji smo slabiji sa SQL-om. ![]()
I meni je par puta pomogao oko SQL-a samo zato kaj sam se sam zapetljao.
A i uspio sam ga nagovoriti da napiše članak o meni tako da sam ispao poznata nogometna zvijezda.
imaš sql koji je po standardu , da bi ti umjetna inteligencija, nešto izvukla, mora imati uzorke.
Uzorke pušu ljudi.opet kako se sql kao i svaki jezik razvija, treba novi code ittd. d abi umjetna inteligencija ima uzoraka.
Ono što umjetna inteligencija generira na temelju manuala je sranje.
umjetna inteligencijam neće umjesto tebe napraviti arhitekturu, implementirati bazu, sql , optimizirati sql itd…
ako bi umjetnu inteligenciju ostavili da koristi trenutne manuale i primjere, za 10 godina bi imali slične
za složene sql query-e , procedure bi trebalo pisati engine koji bi to radili dobro, ali opet bi trebalo sve ručno provjeravati.
tako da umjetnu inteligenciju vidim kao pomoć.