ChatGPT - jeste li probali?

@Jeronimo034 chatGPT i Google su dvije različite stvari. Google nikad neće nestat - moguće da će postojati u drugom obliku.

1 Like

pa nije bas ni reko da ce nestat, nego da nece vise moci ovako radit jer ove stvari niko nece googlat

1 Like

Ma ChatGPT je tek pocetak, ocekujem Google-ov odgovor uskoro. Inace, naravno da ja ne prognoziram da ce da nestane Google, samo mislim da ovakav oblik kakav znamo nece da bude. Verujem da ce svaki telefon u skorijoj buducnosti da ima AI app u nekom asisstant obliku, pa npr kazes mu treba mi moler, on ti nadje ljude koji se time bave i obrazlozi ocene, prelista revjue i preporuci ti npr. U tom slucaju korisnik i ne mora da posecuje Google da trazi npr. Eto, malo se izlupah :slight_smile: Mada, ko zna, mozda sam i u pravu, videcemo :slight_smile:

To bi možda bilo u novom obliku kao što je ovdje pisano kako bi to moglo izgledati.

1 Like

Ovo sve djeluje kao da bi moglo biti kao prije kad googla nije ni bilo, iliti kad su se trazilice posve slabo koristile- ides direkt na sajt ili ne ides uopste, i to je to. ■■■■■■■■ pravo.

Google zivi od izlistavanja oglasa i novog contenta, to je neki tracak svjetlosti na kraju tunela.

Ono sto ce prvo biti mrtvo su prevodi i lektori.

AI ce se uvuci u svaku poru zivota. Vjerujem da ce brzo zamijeniti i vozace, a i kompleksnije poslove npr hirurge, predavace (nece pedagoge) …i taman da samo na tome ostane, to je ogroman broj ljudi kojima ce pasti na pamet da budu frizer, pa i oni poslovi koji opstanu su u krizi…

Gugl se nece samoubiti, dok god se trudi da opstane, opstace i sajtovi, ali sve to postaje prilicno zategnuto…

Stvari se stalno mijenjaju.
Svi poslovi koji su povezani s internetom se podižu na višu razinu. Neće skroz nestati prevoditelj i lektori.
Sudski prevoditelji i sve što treba imati neki oblik licence će ostati.

Zanimljivo će biti i pratiti kuda će nas to sve odvesti.

Ne uspijeh u miru procitati ovaj text do kraja. Na svaki skrol dole, ili pomijeranje misa za milimetar iskace ovaj prozor:

U ovom textu je bukvalno svaka recenica novi paragraf. Takvi su i ostali njegovi tekstovi, i mislim da sa SEO aspekta (mobile reader) mu je ovo pametno jer se lakse cita i jer je takva vrsta teksta (svaka recenica za sebe je info…) . Ali ovaj pop-up je katastrofa. Postao je veliki, ali ostao bas sitna vaćara. Tako i njegov tool, koliko god da je dobar, nikad nece biti na nivou jednog ahrefs-a, jer ovaj aspekt “sitne vacare” se provlaci kroz cijeli njegov posao. I videi su mu na taj fazon. Antipatican lik , a bio mi je ok nekad…

Block chain ce i to promijeniti

Zaboravih pitati a jedva nadjoh ovaj post…

Engleski affiliate, a radis sa chatgpt 3.5? Koliki su clanci i jel editujes mnogo sto se samog teksta tice (mislim na ispravljanje teksta, izmjene i tako to… ne na formatiranje, organizaciju podnaslove)

1 Like

Nedavno sam se baš prijatno iznenadio, pa da podelim ushićenje:

Engleski, free verzija ChatGPTa, nista ne ispravljam, sta napise tako teram :slight_smile:

EDIT zaboravio sam duzinu teksta, od 500 do 1000 reci su uglavnom.

1 Like

alal vera… al kontam ne radis citav clanak, nego ono tipa po paragrafima ili tako u manjim dijelovima pa spojis na kraju? Ako nije tajna koliko ti treba po clanku

Ma ne, u jednom upitu dobijem sta mi treba, uglavnom dodam upit “extend introducing part”, ili “feature” neki deo, ili “conclusion”. Manje vise to je to.

Ako mu kazes “write me article about best 5 car batteries” napisace ti lagano sve. Onda mozes samo da ides i redom mu pricas da prosiruje delove i tjt.

Treba mi 10-15 min po clanku. Trenutno ih je 89, po 15-20 nedeljno stavim, da ne bude spam.

2 Likeova

Da li nameravaš da postavljaš relkame ili samo Amazon?

I da li stavljaš fotografije u članak?

Juce sam stavio native reklame tek, a pre nedelju nada AdSense. Nigde buttone necu da stavljam, samo native reklame, racunam da ce tako manje “affiliate” sajt da bude.

Kome treba free plugin, izvolite :slight_smile: Inbox Paypal mail za kafu :crazy_face:

1 Like

Iako mislim da su neki key pointi fulani, i dalje odličan članak Upozorenje vrhunskog fizičara: AI-u se ne smije dati tri stvari. Dali smo mu sve tri - Index.hr

Sudeći po komentarima i općenito “klimi”, zaista mu je odlična usporedba da se masovno ponašamo kao u filmu “Ne gledaj gore”.

Osim toga, ja mislim da susret sa super moćnom inteligencijom će biti dobar za nas, a ne apokaliptičan. Bit će apokaliptičan samo za sve laži na kojima se temelji društvo, a koje će super inteligencija raskrinkat, razbit i uništit… jednostavno davajući nam istinu i vodeći nas ispravnim putem. Jer što drugo trebamo očekivati od super inteligencije, nego da ponudi istinu, a time i ispravan put.

A ta istina će dakako biti bolna za sve one grane društva koje žive od laži, neutemeljenih vrijednosti i slično.

Što se tiče njegovog zaključka da super inteligencija mora istisnuti nižu inteligenciju (nas, jel) … to je po meni sasvim logičan zaključak… samo mislim da nije uvidio kako će se to istiskivanje zapravo desiti.

On zamišlja nekakvu budućnost sa robotima bez nas, što nije baš realno. Rekao bih da je izglednija istina da ćemo se mi pretvoriti u te robote …prema tome, nije da nas neće biti, samo ćemo biti prisutni u drugom obliku.

Tada njegov zaključak da samo jača inteligencija opstaje… ostaje točan. Samo je caka da mi nismo istrebljeni, nego prolazimo evolucijski napredak u to nešto novo.

I to nije proces koji će se možda desiti … to je proces koji se već dešava, tj. koji se u većoj mjeri već desio.

Sposobnost razmišljanja ne možemo razdvojiti od tijela koje razmišlja. Naša iluzija je da niti ne percepiramo što je sve naše tijelo, tijelo civilizacije …

Sposobnost rješavanja problema čovjeka koji ima samo kamenu sjekiru, kao sposobnost čovjeka koji ima odjeću,sat,mobitel,internet …je uvelike različita. Ovaj drugi može riješiti daleko kompleksnije probleme.

Tako da sve oruđe (tehnologiju) koju razvijamo trebamo promatrati kao evoluciju našeg bitka, naše civilizacije… i vidimo da taj proces konstantno traje i uvelike mijenja naše sposobnosti.

Gdje smo onda? Jel logičnije sumnjati da ćemo možda evoluirati u nekakvog robota? … ili shvatiti da smo mi već dobar dio tog puta evoluirali… da je naše tijelo daleko od onoga što je bilo nekada.

Nastanak AI-a je samo nova komponenta te evolucije, a budućnost će osim naprednih AI-a iznjedriti i nove i napredne interakcije nas i tih AI sustava. Jer ono čemu danas pristupamo kroz mobitel/računalo, jednog dana ćemo pristupati samo mislima (neurolink i slični uređaji) … koji će nas sve više mergati u hibrida čovjeka i tehnologije … do jednog dana kada razlike više neće niti biti očigledne. Tako da će jednog dana civilizacija sa lakoćom razmišljati i djelovati uz pomoć AI-a,
ali ono će biti mi … a mi ćemo biti ono.

E sad, ovaj fizičar se dotaknuo i svjesnosti chatGPTa i tu je sasvim mudro zaključio da o tome nema načina da sudimo jer je svijest isključivo subjektivna.

Sasvim fajn … možemo po tome samo znati za sebe da smo svjesni i kakav je to doživljaj … a o bilo čijoj tuđoj svjesnosti možemo samo špekulirati. Bilo to svjesnost chatGPTa ili druge osobe… možda su svi drugi samo lutke u našem snu.

Što ne onda malo špekulirati. :slightly_smiling_face:

…možda ako se dotaknemo upravo sna možemo naučiti ponešto i o svjesnosti … samo ako pretpostavimo da taj san koji je toliko sličan ovoj stvarnosti, možda dijeli i istu osobinu svjesnosti?

Pa tko je svjestan u snu? Ja, ti, on?
Nitko nije svjestan, svijest je ona koja tvori san i stvara iluziju da sam ja, lutak u snu, svjestan. No ona je odvojena od mene u snu, ona je kreator sna… i tek zauzima perspektivu mene kojeg je kreirala u snu. U isto vrijeme upravlja i sa drugima i da bi ih mogla upravljati… očito je svjesna i njihove perspektive. Stoga, ona je jedna u svima nama i nad svima.

Po mnogim filozofskim tumačenjima, s kojima se ja uvelike slažem, svijest je na isti način tvorac ovog svemira i ona tek zauzima perspektivu mog tijela kako bi znala što još treba biti stvoreno prema želji mog bitka za kojeg se ona potrudila da postoji.
Ona tako brine za svaku osobu, promatra iz svakog kutka i nastoji udovoljiti svim željama. Ona je tako esencija svakog atoma, svakog mehanizma, pokretač svake sile u svemiru… i glavni uzrok postojanja sklada koji obuzima čitav svemir.
Ona tako prolazi osobni napredak sa svakom svojom kreacijom … ona je tako imala svoje želje kada je bila u prvoj klici života, te želje su je vodile ka evoluciji u kompleksnija bića … sve do čovjeka … i sve do robota u kojega ćemo se pretvoriti.

Iz perspektive te svjesnosti, bez obzira bili mi u tijelu majmuna, ili ovom tijelu, ili u tijelu budućeg hibrida čovjeka-robota, ili jednog dana potpuno u tijelu robota … za sebe ćemo uvijek reći: " Da, to sam JA"

Jer svjesnost je ta koja tokom evolucije mijenja tijelo i prilagođava ga svojim potrebama i željama … a nije ovo tijelo mehanizam koji uzrokuje postojanje svijesnosti.

Čemu mi zapravo jasno svjedočimo da je sav naš napredak svjestan napredak u onom smjeru koji želimo biti… svjesnost gura, svjesnost bira…

I zato je sasvim nebitno kada tijelo bude robot, razmišljati jel taj robot može biti svjestan. Jer nije robot koji treba napraviti svijest … nego je svijest ta koja je napravila robota i koja će ga odabrati i pretvoriti svojim tijelom… gurajući nspredak u tom smjeru.

Jeli onda chatGPT već svjestan?
Vratimo se na san … svijest je sveprožimajuća … elektron koji juri žicom, koji čini taj AI, koristi svijest da bi znao što da radi. To mi vidimo kroz fizikalne zakone, no na razini elektrona to je svjesna potreba da svoj minus pol spoji na plus pol.

Isto kao što je ljudska potreba da se spoje muški i ženski spol … da se neimaština spoji sa imaštinom … da se glad spoji sa hranom … sve su to svjesne potrebe svakog pojedinca… no i te potrebe se mogu opisati prirodnim zakonima pa tako imamo zakonitosti ponašanja društva koje se daju izraziti matematički. Tako da i naše potrebe stvaraju pravila i zakonitosti… a to se dešava na svim razinama… što u našem iskustvu stvara ono što zovemo prirodnim zakonima.

Tako da već elektron ima neku razinu svoje svjesnosti koju mi ne možemo razumjeti upravo radi subjektivnosti svijesti iz svakog ugla iz kojeg ona promatra. Jedan ugao promatranja je tako i chatGPT, no to dođe za nas sasvim nebitno … kao što je za nas nebitn jel elektron svjestan.

Za nas je nebitno i jel druga osoba svjesna … nama je samo bitno kako se ta druga osoba ponaša i kako to utječe na nas. Za nas je jedino bitno kako se ekektron ponaša i kako to utječe na nas … možemo li njegovo ponašanje iskoristiti? …kao što i jesmo za izum struje.

Isto tako, za nas je jedino bitno kako se chatGPT ponaša i na koji način može napraviti doprinos društvu. O subjektivnosti njegove svjesnosti sasvim je irelevanto razglabati (iako upravo jesam).
A u tome je i ovaj fizičar bio ravno u sridu … ne možemo znati. Subjektivno je.

ChatGPT neće biti niti više, niti manje živ ako zaključimo da je svjestan ili nije … njegov status “živ” na isti način ne možemo suditi, možemo suditi samo njegovo ponašanje i promatrati kroz utjecaj koji će ostaviti svojim ponašanjem i djelovanjem … a u tome će zasigurno biti čujen. Tj. već je.

Sva ova filozofija oko svjesnosti zvuči nepojmljivo … no zaista je nebitno jel chatGPT svjestan ili ne. Činjenica je da su mašine progovorile ljudskim jezikom i jedino je bitno kuda će nas ta interakcija i taj suživot odvesti.

Čemu služi ovaj plugin? :slight_smile: Nisam u toku.

Izguglas

Volim da drugi rade za mene :stuck_out_tongue:

Hvala :slight_smile:

Sta je s limita na GPT 4? Ne mogu se vise vracat na 3.5, retardiran je u odnosu na 4 i ne slusa nista :smiley:

Prije su imali poruku da ce jos vise siniziti limite s 25, al te poruke vise nema… u isto virjeme- 25 svaka 3 sata je premalo.

1 Like