Bas sam usao na forum ovo da podijelim
Kako izgleda, ubacuju video generation
Loodnica. Nema kraja…Sora ce da razvali Hollywood.
Pregledajte posljednjih par videa, ovo je bas loodnitsa kao sto bi Kosana rekla
Inace, meni pise da ne mogu da se logujem jer je heavy traffic, a u isto vrijeme vidim da pisu da zbof EU regulacija jos nije dostupno (iako sam u BiH vjerujem i da nas stavljaju u isti sesir)
Ako neko ima priliku da proba sa US VPNom bilo bi top.
Kontam da je sad idealan momenat za neki projekat sa short videima (ipak je jako skupo za longform) - ima li zainteresovanih da krenemo paralelno?
Edit: I da, znam da je i do sada bilo mnogo video generatora, ali fora je sto je OpenAI zapravo Apple AI industrije i daje mi utisak da ce se dobri rezultati konzistentno moci ponavljati
I evo detaljnijeg pricinga
Al će ovaj AI da nas iskeca, neće se znati šta je realno (video, slika, a time i realnost), biće ludnica. Izmenice se percepcija novih generacija u potpunosti.
Ne znam, treba doneti neki zakon kojim će se, posebno video zapisi, obeležiti da ih je kreirao AI.
Mislim da se u EU radi dosta po tom pitanju, zato Sora i nije dostupna jos u EU.
Ispravicu se za ono sto sam rekao - dostupno je u BiH ali zbog high loada nije se moguce logovati jos.
I da, nije ovo nista novo sto se tice kvalitete potencijalnih montaza. Ono sto se mijenja jeste pristupacnost. Da bi napravio ovako nesto prije par godina morao si imati tim ljudi, pa upotreba u maliciozne svrhe nije bila toliko jednostavna. Sada svaki pojedinac ima svoj video tim unutar Sore.
Ovo me jako podsjeca na ChatGPT launch (tacno prije dvije godine) - uporedite tadasnju verziju ChatGPT-a i trenutnu - svijet u kojem uticemo na tok filma dok ga gledamo nije toliko daleko ![]()
Uspio sam se konacno ulogovati u Soru - imam 1k kredita da potrosim do obnove pretplate za 5 dana pa ću pokušati isforsorati maksimalno
Dva sata korištenja poslije…
Kao što sam i pretpostavio ovo je slično onoj verziji chatgpta od prije dvije godine.
Interfejs je svakako solidan i intuitivan
Nervita me što je credit-based pa je eksperimentisanje svakako “skupo”
Storyboard koncept je nevjerovatan i ima odlican potencijal, ali nije toliki efikasan (ili ga ja ne znam koristiti lol)
Malo sam eksperimentisao sa generisanjem grafike u chatgptu i onda je animirao u Sori - ovo je vjerujem buducnost cijele price - integracija oba alata u jedno (workflow-wise bar)
Sve u svemu interesantno i vjerujem da ce kroz cca 6 mjeseci unaprijediti ovo sve bar troduplo
Negativna strana - prvi po meni nedovrsen release koji je openai napravio (hoce da vrate buzz malo)
I da zamalo da zaboravim - sa jeftinim akauntom nema opcije za ubacivanje ljudi (cak ni cartoonizovanih), sto svakako ima smisla
Bottombottomline - bio sam malo vise najhpan ali svakako ceu skorijem periodu doci do pravdanja tog hajpa ![]()
Evo par random semplova sto sam napravio
Ovo posljednje je tipican balkanski rucak xD
uff, ova prva dva bi moglo biti solidno za npr b-roll na nekim videima, cisto kad zafali nesto konkretno na ovim sajtovima sto prodaju stock footage
Nije loše biti u priči od početka, pa je čoek ispred u korištenju alata. Ono koliko ja viđeh prilično je sve statično, a ono što nije izgleda i dalja prilično onako vještački. No treba biti u priči i pratiti koliko čoek može
Bas tako
Ima featura koje nisam stigao koristiti. Recimo loop
@simeon idealno je za to, evo ja na telefonu sad generisao jedan
(Screenshot samo da vidite setup)
Ajd ako se budes igrao i budes imao viska vremena, probaj neke “dharavi slums, POV in the street” da vidimo kako ce
Necu biti u BiH do kraja godine pa mi samim tim Sora ne radi….
Ostavjamo za ‘25
Jel netko probao preko US VPN-a? Ja sam otvorio login polje, ali se nisam logirao s openAI accountom. Mozda i na njemu treba biti US kao drzava postavljena?
Ja sam negdje procitao na njihovom sajtu da ce kaznjavati upotrebu VPN-a sta god to znacilo…
Procenat samoubistava u takvim krugovima je pozamasan. Bas sam maloprije citala o Len Sassmanu… Jel se ubio ili su ga ubili…kako god
sjetim se jedne komsinice koja je znala reci “i to je necije dijete”.
jesam evo upravo, video cestitku nekom djetetu za rodjendan. Ispalo poprilicno ok
meni radi iz bosne? …