Kinezi potegli sah mat. Pade cijela berza danas zbog deepseeka. Ko je testirao tool?
Koristim ga par dana, onako nije loš. Danas mi je u par navrata nešto bolje odradio nego chatGPT.
Odličan mi je, koristim više AI alata pa kad istražujem neke stvari volim testirati sa što više alata da vidim na kraju razlike, a i u većini slučajeva bude i više informacija.
ne kasne puno, samo dvije godine
@musliamar Pa ocito da nisu bezazleni cim je Nvidia danas roknula 12% (trenutno). Glavna vijest je u stvari da kineski AI radi sa puno manje resursa, tako da ako je zbilja tako, USA trenutno kasni.
Sve u svemu dugorocno pozitivna vijest, malo ravnoteze…
Evo i ovo za razmisljanje:
https://x.com/DeepLearningAI/status/1880341893873033511?t=QUGv2oqPhjdzNjDisnTFXg&s=19
ako cemo gledati berze onda je kina vec propala ![]()
kineski evergrande je roknuo 100% (trajno)
Ako koristi manje resursa, da li to znači da bi mogle pasti cijene grafičkih kartica? ![]()
Jesam ja to dobro shvatio/pročitao da se taj deepseek može postaviti lokalno na računalo?
To mi je pomalo ipak nevjerovatno, hmm.
Postoji nekoliko verzija koje mozes vrtiti lokalno preko Ollama-e.
Po defaultu se skida verzija DeepSeek-R1 od 4GB i radi savrseno okej na bilo kojem laptopu, ali je na nivou ChatGPT-a od prije godinu dana.
Ovo sto oni koriste na deepseek com pretpostavljam da je (bar malo) jace od verzije od 404 GB koju isto mozes imati lokalno, ali uz znatno jaci hardver (i naravno prostor za 404GB).
A evo sta iz konkurentske firme kazu na to.
Probao, nije lose na prvi pogled….
Kinezi ih stancaju sve u 16
Uskoro dolazo ChatGPT-5 i u standarnoj verziji bi trebao biti free i unlimited:
To je naravno uzrokovano kineskom konkurencijom ![]()
Ako nekog zanima, tmobile nudi za one moments bodove godinu dana pretplate na Perplexity Ai. Ja sam ga danas bas isprobao i za search se cino zakon, bolji od ChatGPT ovako na prvu. Govorimo samo o istrazivanju vijesti, informacija… ne i o drugim stvarima koje radim sa chatgpt.
Genspark Plus članstvo
Neograničena pretraživanja
Prioritetni pristup svim agentima umjetne inteligencije, 5x veća upotreba BESPLATNO 1 MJESEC!
Pristup svim vrhunskim modelima
OpenAI o1, o3-mini, GPT-4o, Anthropic Claude Sonnet, Google Gemini, DeepSeek i više
Pristup svim modelima najnovije generacije slika
FLUX, Ideogram, Recraft, DALL·E, Gemini Imagen i više
Pristup svim modelima najnovije video generacije
Kling, PixVerse, Lumalabs i više.
Prihvatljiva pravila:
Pozvani prijatelj mora biti novi korisnik koji se registrirao između 1. prosinca 2024. i 31. Marta 2025.
Pozvani prijatelj mora biti prijavljen kod Microsofta ili Googlea.
Napomena: pozvani prijatelj mora kliknuti poveznicu za pozivnicu, dovršiti registraciju i prijavu na Genspark te vezati svoj telefonski broj kako bi aktivirao oba vaša besplatna članstva.
Prijava je vremenski ograničena, zato požurite.
All In One alati za sve
Sretan rad i uživajte
Link je ref (invitacija) sto i jes poenta dobivanja 1 mjeseca free.
ne znam koliko vas zna da gemini api se može besplatno koristiti i da nema nikakve naplate. pa tako ako skripte, aplikacije neke jednostavne pravite a koristite open ai api možda jednako dobro taj posao može vam obavljati i gemini api koji je besplatan.
Meni je na prvu bas dobar Gemini 2.5