Copytrack - korištenje fotografije naknade platiti ili ne?

Imam stranicu sa više autora (frendova) postova: stranica ima google oglase, ali baš i ne privređuje nešto, 2x godišnje 100 eura. Imali smo na jednoj objavi sliku dimenzija 300x200, pronađenu na internetu- Stranica je više manje pala u zaborav, održavamo ju najnužnije(nismo nešto pretjerano aktvni na njoj). Sada nam copytrack salje upozorenja da platimo korištenje te slike. Traže cca 200 dolara. Za prvu ruku, slika je maknuta sa stranice.
Da li netko ima iskstva s plaćem tih kazni. Da li se treba platiti puni iznos ili pregovarati. Što ako i platimo full iznos, da li će nas poslije stalno iznuđivati novac.
Svako iskustvo i savjet dobrodošli.

Odmah da ti kažem pregovaraj s njima o spuštanju cene (mislim i nadam se da ćeš uspeti u tome)

1 Like

Eo ja da rečem da ja ne bi centa dao šanse nema. Rađe bi se bakćo i na sudu i više platio no nekom zbog mejla i slike dao ijedan dinar. Naravno tu se do suda ne dolazi u slučajevima ko što je tvoj. Za zemlje van eu i manje sajtove prijetnje su samo to i ništa više. Ako prođe prođe. Ovo je samo moje mišljenje i kako bi se ja ponašao, obrisao bi mejl na pola čitanja.

4 Likeova

@dadb možeš li reći što je na kraju bilo. Sada su meni poslali email i isto traže, pa sam zbunjen što činiti? :frowning_with_open_mouth:

Razgovaraj s njima, spusti cijenu (bar na pol manje) i plati. Realno tvoja je krivnja jer koristiš nešto neovlašteno za što je netko trebao uložiti trud i znanje. Bolje platit nešto sitno, nego se navlaćiti po sudovima (mjesecima i godinama) :blush: Jasno, uvijek možeš i odbiti platit, al je ishod neizvjestan (možda oproste, možda na sud)

1 Like

Ima i scam mailova. Npr. Meni su skinuli sliku sa facea i trazili 500$ i super su to oni sastavili. Al problem im je bio sto sam ipak ja vlasnik te slike :grin:

4 Likeova

Čitao sam na netu da im ljudi ne plaćanju, ali opet bi volio mirno spavati.

Problem je što sam taj sajt kupio, ne znam odakle su slike i eto sad…Definitivno skidam dolje sve slike sa toga sajta, tko zna čega sve ima.

Najbolje je sve plaćat kad gođ neko mejl pošalje. Miran san nema cijenu tj ima eto piše koja je cijena u mejlu. Oh da mi je viđet nekog webmajstora ko je dobio taj mejl i ko nije platio pa je tužen pa je dobio neku opasnu kaznu. Sad će neko se sjetit slučaja tportala koji je platio za neku sliku. Pa razmisli jesi li ti tportal ili običan webmajstor. Ako su ti ogromni prihodi i velika si firma pa i da te neko tuži, al ko će tužit običnog webmajstora. Bukvalno firma koja funkcioniše na temelju ljudskog straha i s kojima se može cjenkat ko na pijaci za visinu kazne. Pa vala ja bih vazda čak i do suda tjerao pa čak i na sudu ako treba veću kaznu platio no zbog šuplje prijetnje im unaprijed slao pare.

2 Likeova

Ovo je u potpunosti tačno! :+1: Ali važno je ipak po mom mišljenju da se bude kulturan,ponizan u razgovoru da se objasni da nisi namerno hteo to da uradiš i da ih moliš da ti (vam) smanje cenu

P.S.
Negde na internetu sam pročitao negde… lupam sad cifru …Slika košta u prodaji 20€ a oni vam traže da platite 200€ ili više… To se na zapadu ( čini mi se pravno zove) nepošteno ili neopradvano bogaćenje tako nešto :thinking:zaboravio sam

Samo da se osvrnem na zadnji dio oko iznosa kazne. Ako fotografija kosta 20e, a kod mene na sajtu 5 godina, valjda onda ide cijena fotografije x godine + ‘kamata’ :smiley:

Inace, nista im ne bi placao, nikada. Uklonio bih fotografiju, ali samo ako mi se javljaju s dokumentom gdje se vidi da imaju pravo da zastupaju tog cija je fotografija.

1 Like

Iskreno, ako se slika uklonila i ako im napišeš da je slika objavljena od strane 3. osobe i da ti, kao vlasnik stranice nisi imao informaciju da je neovlašteno korišćena, mislim da neće biti problema. Još se može dodati da ulažeš velike napore kako bi se nešto tako više ne ponovilo :slightly_smiling_face:

Ti kao novi vlasnik stranice si odgovoran za sve .Tvoje je da sve prekontrolišeš i nema toga nisi imao info.

A šta rade FB, Twitter itd? Za jednu grešku sigurno ne dobiješ kaznu, znam iz iskustva.

fb, twitter, youtube i drugi su platforme, ne urednici, i oni kao takvi ne odgovaraju, al mogu odgovarati oni koji ih koriste… doduse oni su duzni da se odazovu ako dobiju zahtjev za uklanjanje necega zbog krsenja autorskih prava

1 Like