Copytrack - korištenje fotografije naknade platiti ili ne?

Imam stranicu sa više autora (frendova) postova: stranica ima google oglase, ali baš i ne privređuje nešto, 2x godišnje 100 eura. Imali smo na jednoj objavi sliku dimenzija 300x200, pronađenu na internetu- Stranica je više manje pala u zaborav, održavamo ju najnužnije(nismo nešto pretjerano aktvni na njoj). Sada nam copytrack salje upozorenja da platimo korištenje te slike. Traže cca 200 dolara. Za prvu ruku, slika je maknuta sa stranice.
Da li netko ima iskstva s plaćem tih kazni. Da li se treba platiti puni iznos ili pregovarati. Što ako i platimo full iznos, da li će nas poslije stalno iznuđivati novac.
Svako iskustvo i savjet dobrodošli.

Odmah da ti kažem pregovaraj s njima o spuštanju cene (mislim i nadam se da ćeš uspeti u tome)

1 Like

Eo ja da rečem da ja ne bi centa dao šanse nema. Rađe bi se bakćo i na sudu i više platio no nekom zbog mejla i slike dao ijedan dinar. Naravno tu se do suda ne dolazi u slučajevima ko što je tvoj. Za zemlje van eu i manje sajtove prijetnje su samo to i ništa više. Ako prođe prođe. Ovo je samo moje mišljenje i kako bi se ja ponašao, obrisao bi mejl na pola čitanja.

4 Likeova

@dadb možeš li reći što je na kraju bilo. Sada su meni poslali email i isto traže, pa sam zbunjen što činiti? :frowning_with_open_mouth:

Razgovaraj s njima, spusti cijenu (bar na pol manje) i plati. Realno tvoja je krivnja jer koristiš nešto neovlašteno za što je netko trebao uložiti trud i znanje. Bolje platit nešto sitno, nego se navlaćiti po sudovima (mjesecima i godinama) :blush: Jasno, uvijek možeš i odbiti platit, al je ishod neizvjestan (možda oproste, možda na sud)

1 Like

Ima i scam mailova. Npr. Meni su skinuli sliku sa facea i trazili 500$ i super su to oni sastavili. Al problem im je bio sto sam ipak ja vlasnik te slike :grin:

4 Likeova

Čitao sam na netu da im ljudi ne plaćanju, ali opet bi volio mirno spavati.

Problem je što sam taj sajt kupio, ne znam odakle su slike i eto sad…Definitivno skidam dolje sve slike sa toga sajta, tko zna čega sve ima.

Najbolje je sve plaćat kad gođ neko mejl pošalje. Miran san nema cijenu tj ima eto piše koja je cijena u mejlu. Oh da mi je viđet nekog webmajstora ko je dobio taj mejl i ko nije platio pa je tužen pa je dobio neku opasnu kaznu. Sad će neko se sjetit slučaja tportala koji je platio za neku sliku. Pa razmisli jesi li ti tportal ili običan webmajstor. Ako su ti ogromni prihodi i velika si firma pa i da te neko tuži, al ko će tužit običnog webmajstora. Bukvalno firma koja funkcioniše na temelju ljudskog straha i s kojima se može cjenkat ko na pijaci za visinu kazne. Pa vala ja bih vazda čak i do suda tjerao pa čak i na sudu ako treba veću kaznu platio no zbog šuplje prijetnje im unaprijed slao pare.

2 Likeova

Ovo je u potpunosti tačno! :+1: Ali važno je ipak po mom mišljenju da se bude kulturan,ponizan u razgovoru da se objasni da nisi namerno hteo to da uradiš i da ih moliš da ti (vam) smanje cenu

P.S.
Negde na internetu sam pročitao negde… lupam sad cifru …Slika košta u prodaji 20€ a oni vam traže da platite 200€ ili više… To se na zapadu ( čini mi se pravno zove) nepošteno ili neopradvano bogaćenje tako nešto :thinking:zaboravio sam

Samo da se osvrnem na zadnji dio oko iznosa kazne. Ako fotografija kosta 20e, a kod mene na sajtu 5 godina, valjda onda ide cijena fotografije x godine + ‘kamata’ :smiley:

Inace, nista im ne bi placao, nikada. Uklonio bih fotografiju, ali samo ako mi se javljaju s dokumentom gdje se vidi da imaju pravo da zastupaju tog cija je fotografija.

1 Like

Iskreno, ako se slika uklonila i ako im napišeš da je slika objavljena od strane 3. osobe i da ti, kao vlasnik stranice nisi imao informaciju da je neovlašteno korišćena, mislim da neće biti problema. Još se može dodati da ulažeš velike napore kako bi se nešto tako više ne ponovilo :slightly_smiling_face:

Ti kao novi vlasnik stranice si odgovoran za sve .Tvoje je da sve prekontrolišeš i nema toga nisi imao info.

A šta rade FB, Twitter itd? Za jednu grešku sigurno ne dobiješ kaznu, znam iz iskustva.

fb, twitter, youtube i drugi su platforme, ne urednici, i oni kao takvi ne odgovaraju, al mogu odgovarati oni koji ih koriste… doduse oni su duzni da se odazovu ako dobiju zahtjev za uklanjanje necega zbog krsenja autorskih prava

1 Like

Evo desi se i meni da sam dobio opomenu pred tužbu, od advokata navodno angažovanog od osobe čija je fotografija, da moram da platim oko 800 evra za sliku koja je objavljena na mom sajtu u oglasu kojeg ja nisam objavio već vlasnik, ili neka agencija za tog vlasnika onoga što nudi. Objavljen je oglas još 2016. godine, domaći portal.
Ako ne prihvatim, tužice me i troškovi će biti skoro pa duplo veći.
Šta mi je cinit, neki savet?
Hvala

Mislim da je to preterana suma koju traže.
Ja ne bi tražio savete po forumima i internetu nego pravac kod advokata za IT pravo ili pravo (kako god) pa mu sve lepo objasniš i onda znaš kako i šta da radiš

Negde na netu sam pročitao da po zakonu ne mogu naplatiti toliku sumu Za sliku koja vredi recimo 2€ ili 20 €(i ovo 20 je previše). Jer je to u zakonu (dal EU ili SAD nisam siguran ne drži me za reč) …uglavnom poznato u sudskim slučajevima " kao neosnovano bogaćenje"

ne znam odakle si Al evo ovde link da malo bolje skontaš stvari

p.s. pogledaj pri dnu Povezani članci imaš tri zanimljiva linka pa pročitaj Jako su korisni.
Sa srećom :grinning:

@Goci odličan link, hvala na njemu i odgovoru!
Ovo mi je upalo u oči:

  • Rok zastarelosti za prinudno zahtevanje naknade štete zbog autorskih prava zastareva u roku od 3 godine od saznanja za štetu, a u svakom slučaju za 5 godina od nastanka štete.
  • Ukoliko je zahtev za naknadu štete procenjen od strane stručnog lica kao osnovan, a visina realno opredeljena preporuka je da se pokuša postići vansudsko poravnanje i izbegne vođenje skupih sudskih sporova po svaku cenu

Taj oglas je objavljen pre više od 6, 7 godina, što prema citiranom tekstu govori da je rok za naplatu štete istekao, ako dobro tumačim?

Mislim da sam baš ovom advokatu i pisao juče, mada ne verujem da će da odgovori, možda ću morati da zovem.

1 Like

Svojevremeno sam pitala odvjetnika za savjet upravo u vezi toga, i on mi je ovako rekao. (čisto da napomenem da je više tih upozorenja/zahtjeva za plaćanje primljeno u zadnjih par godina i evo do sada se apsolutno ništa nije dogodilo niti je kakav postupak pokrenut).

Kad se radi o foto specijaliziranim servisima, kao što su primjerice Cropix, Pixell i svi ostali ekvivalenti, koji imaju unaprijed formirani i definirani cjenik te koji raspolažu svojom bazom fotografija, obavezno im platiti jer će se oni vrlo jednostavno i lako u konačnici naplatiti i sve što čovjek može si napraviti je dodatne troškove.

Kad se radi o pojedincima koji potražuju naknadu za svoje fotografije putem odvjetnika kojeg su angažirali, stvar je ipak malo drugačija. Postavlja se pitanje, tko je formirao cijenu i odredio koliko ta fotografija vrijedi? Kad je ta cijena određena, za koje razdoblje korištenja… i sva slična pitanja…Znači, čak i da se ide u postupak, upitno je kolika bi ispala realna vrijednost tih fotografija koje su korištene, ali jedno je sigurno, cijeli postupak i utvrđivanje tako nečega je daleko skuplji od samih fotografija.

Moje mišljenje je da se ovi zahtjevi za plaćanje šalju po principu “ako prođe prođe”, neki će platiti, neki neće i vjerojatno je postotak plaćenih zahtjeva u njihovu korist.