Copytrack su vrlo zeznuti, jer za razliku od mnogih drugih oni ne rade po američkom DMCA zakonu, gde vas samo opomenu da uklonite sadržaj sa sajta. Copytrack radi po lokalnim zakonima širom sveta, dakle ako živiš u Srbiji oni će ti podneti tužbu po važećim srpskim zakonima, ako si u Hrvatskoj podneće ti po važećim hrvatskim zakonima. Takođe se pozivaju i na Berne Convention ovo je međunarodni sporazum koji obavezuje sve zemlje potpisnice, da priznaju sva autorska prava koja su iz drugih zemalja potpisnica. Sve zemlje sa Balkana su potpisnice ovog sporazuma i svi sudovi ga poštuju. Moj ti je savet da platiš to, zamoli ih da ti malo spuste kaznu. Budi ljubazan i kaži da nisi to namerno uradio i da nisi znao da je slika zaštićena.
Iz iskustva do sada, neće podnijeti apsolutno ništa, jer samo podnošenje tužbe (a kamoli nešto drugo, prijevod, s. tumač, postupak) takvog tipa je u startu višestruko skuplje od korištenja njihovih slika, osim ako nije riječ o nekoj velikoj korporaciji koja je koristila stotine slika pa ajde…
Da ne govorim da većina tih fotografija za koje sam se susrela sa Copytrack kaznama je skinuta sa sajtova kao što su Pixabay, Pexels, Unsplash, a ako me sjećanje ne vara (nisam sigurna) jedna je bila i sa plaćenog Shutterstocka.
U svakom slučaju, nikako ne bih savjetovala čovjeka da se njima javi, ispričava ili ih moli jer time praktički priznaje da je svjesno koristio fotografiju za koju oni polažu pravo, a to jel’ on znao za to ili nije, nije njihov problem niti će to uvažiti. Oni žive od toga, utjerivači dugova.
Al kad se rade ovakve stvari, ne gleda se da se vrati nazad novac koji bi inace zaradili da su ovi sve platili, nego da se svima da do znanja da ce oni ici tim putem. Na samoj tuzbi/utjerivanju izgube pare, ali indirektno dobiju daleko vise
Na samoj tužbi odnosno utjerivanju ne gubiš pare ako pobjediš, ali ih dobiješ tek nakon pravomoćno okončanog postupka, što znači da trebaš u startu imati s čime krenuti, a onda još godine i godine postupka i svega popratnog. Ma reći ću samo lol, nema šanse.
Ali svejedno, da je to tako jednostavno utužiti i naplatiti, utužili bi i oni i naplatili, ali nije. Kao što sam i gore napisala, a nakon što sam se posavjetovala s odvjetnikom i dala se u istraživanje iskustva ljudi, mislim da rade na principu ‘ako prođe prođe’.
Meni do sada nisu uspjeli naplatiti ništa, a u zadnjih 10 godina je bilo 15+ čestitki.
Jučer sam i ja po prvi puta dobio e-mail od Copytracka. Slika sam koristio s Canva Pro, dok su se oni pozivali na to da je slika u vlasništvu YayImages i tražili me 390eura ako ću platiti što sam do sada koristio plus još godinu dana ili 350 eura da platim što sam do sada koristio i obrišem ju.
Uglavnom, razmišljao sam da im ne odgovorim, ali nisam se mogao oduprijeti a ne odgovoriti jer znam da sam u pravu.
U mailu sam im napisao da kao Canva Pro preplatnik imam pravo na korištenje fotografija, poslao im link od Canva Content License Agreement i citirao dio teksta pod 5.A gdje jasno kaže da smijem koristiti neuređene fotografije u maksimalnoj veličini od 800x600px na blogu.
Također sam im poslao screenshot koji pokazuje da sam u vrijeme kada je slika objavljena bio pretplanik canve pro (poslao im uplate na Canvu pro, ostavio samo ime, prezime, iznos i datum, ostale podatke zamutio).
Osim toga, dodatno sam im poslao da vlasnik slike uopće nije YayImages kao što oni kažu nego neka Lunamarina i poslao im istu sliku sa nekoliko stock photography sajtova, i na svima je vlasnik Lunamarina.
Također, napisao sam odma da nikome neću uplaćivati nikakve novce jer je vlasnik fotografije već kompenziran kroz moje pretplate Canvi, za koju se zna da redovno isplaćuje kontributorima.
Jutros sam brzo dobio e-mail, očito nekakav automatizirani jer kao nisam navodio koji je Case ID iako je očito jer sam samo direktno odgovarao na njihov mail. na taj mail sam htio odgovoriti, ali odustao sam.
I evo sada sam upravo dobio e-mail da su utvrdili da imam prava na korištenje fotografije i da se slučaj povlači.
Ja sam dobia jedno bice barem 8-9 puta mail od njih. 2 put su bili u pravu ali sam i dalje ignorira, izbrisa sliku, postavia neku drugu i to je to. Eto 2-3 godine prosle od ja mislim zadnjeg maila
Sada ti njima preti zbog neosnovanih optužbi i preživljenog stresa, kako tebe, tako i cele tvoje familije.
hahaha jesi ih poklopio samo takooo! Bravo petarvu majstore!
Iz ovoga se vidi da su teški paraziti i da gledaju samo kako da uzmu od naroda "lopatom " lovu, sve u fazonu ako prođe prođe ako ne ima budala koje će platiti.
To kao da je neki scam iz Indije, pa ako im prođe prođe…
Evo neki info, pa mozda nekog zanima, a ne znam u kom pravcu ce otici ovo.
Dobio sam jula meseca od copytrack info da su prekrsena autorska prava za neku sliku i da treba da platim par stotina evra za licencu slike i par stotine evra za prethdni period (oko 2 godine) koriscenja iste.
Nisam odgovarao na email, onda sam nakon nekog vremena dobio opet poruku kao podsetnik da treba da platim i upozorenje.
Pre par dana sam dobio poruku da je slucaj zakljucen i posto nisam odgovarao na poruke, dobjam ovo “imajte na umu da zadržavamo pravo da predamo potraživanje našim pravnim partnerima na njihovu procjenu za ostvarivanje prava prema relevantnom nacionalnom zakonu”.
Inace, radi se o oglasniku gde registrovani korisnici sami postavljaju sadrzaj, oglase, gde u uslovima koriscenja stoji da je zabranjeno da registrovani korisnici postavljaju sadrzaj za koji nemaju autorska prava.
Bilo bi jako korisno kada bi podelio dalja dešavanja oko tvog slučaja.Živo me lično interesuje šta će se desiti.