Copytrack - korištenje fotografije naknade platiti ili ne?

Toliko o njihovoj ozbiljnosti. Da je uporan bio mogao je proći i sa 12 maraka.

A ne bi im dao dinara trika nema. Ne razumijem zašto im iko daje pare i time neki legitimitet odnosno razlog da postoje i prijete. Hiljade nas koji smo ih izignorisali i nikome nisu ništa naplatili, nit je ko pošao u zatvor ili bar završio na sudu. Petnest godina na forumu vebmajstora i nijedan da je bar na sudu završio. Nijedan. I opet neko plati. Bolje obrisat dupe s tim parama

4 Likeova

Ne pada mi na pamet da im išta plaćam. Da je to neka plaćena slika i da nije free onda možda, ovako nema šanse.

1 Like

To što je nekakav sadržaj licenciran licencom koja dozvoljava besplatno korištenje trećim stranama, ne znači da je taj sadržaj svačiji. Nije komunizam :smiley:

Želim opisati i svoje iskustvo s Copytrack. I ja sam primio sličnu poruku od njih da dvije slike koje koristim spadaju pod njihovu licencu. Koristim Canva Pro upravo zato da nemam problema s autorskim pravima na fotografije. Canva (ako je slika pod nekom posebnom licencom) ne dozvoljava preuzimanje slike ako nije na neki način izmijenjena. Poslao sam im sliku gdje se vidi moja pretplata i uputio ih na Canva podršku. Uz stotine slika koje izradim ovo je nužno a i cijena od $12*mjesečno nije visoka.

1 Like

**za nas koji to ne kuzimo objasniti kako da provjerimo jel slika free? Imam slucaj gdje su mi poslali mail a sigurna sam da je to fotka koju mi je ubacila ekipa koja je radila stranicu i naglasili su mi da imaju sve licence za koristenje slika i da ne ubacujem slike koje nisu moje sto nisam ni radila

Ubaciš tu sliku u gogole pretraga slika (klik na mala kamerica ikona) i ideš na opciju “potpuna podudaranja” ako je pronađe na freepik, unsplash,pixabay,pexels to je free slika

Mada i tada moraš voditi računa na primer na freepik ima i premium slika (znači one koje se plaćaju ) obeležene su krunom a nekim platfromama za slike piše i “pro”

Desni klik na sliku, Save as… onda tu sliku uploadas na https://tineye.com/ ili https://images.google.com/ i tamo ti uglavnom prikaže gdje je sve ta ili slična slika objavljena.