D.o.o. ili ugovor o autorskom djelu?

Ove godine bi trebao zaraditi minimum 40-50000kn od grafičkog i web dizajna za domaće i strane klijente, a nešto sitno i od prodaje fotografija preko stocka. Pored toga sam u jednoj firmi zaposlen na pola radnog vremena.

Šta mi se više isplati, da radim sa svima preko ugovora o autorskom djelu (uključujući i stockove s kojima sam sklopio ugovor prihvaćanjem njihovog termsa) ili da otvorim d.o.o.? Koje su prednosti i mane ugovora, a koje d.o.o.-a? Šta biste mi vi savjetovali?

Računovodstvo će mi bit free jer ga cura radi. Ispočetka sam bio siguran da idem na firmu, ali računali smo za zarađenih 50000, koliko ću uspjet izvuć preko jedne odnosno druge opcije i ispada da mi se puno više isplati da idem preko autorskog. Mene zanima - da li firma ima neke prednosti koje nisam predvidio i zbog kojih bih se odlučio na opciju sa firmom?

Hvala!!

1 Like

obrt je ok dok god ne predjes limit za 40% poreza na dohodak a to je oko 105k…mozes bit zaposlen drugdje, mos dizat pare kako hoces…

1 Like

Šta nije da kod obrta imam fiksnih 1800kn (bubam) doprinosa? To mi ne odgovara i izgleda skuplje od d.o.o. Isto tako kod obrta odgovaram svom svojom imovinom, a to mi ne odgovara. Da li kod obrta moram imat neku diplomu?

1 Like

Koliko mi je poznato, autorski ugovor ti je daleko jednostavnija opcija od otvaranja obrta ili poduzeća, a davanja su manja nego na ugovor o djelu.

Da, istina. Zato i pitam da li firma ima nekih prednosti zbog kojih bih mogao reći da je firma definitivno dobra opcija u ovom slučaju.

Ako se ne misliš prijavljivati za državne poticaje i slično - nema nikakvih prednosti ispred autorskog, barem ne za to za što ti trebaš.
A da ne spominjem da ti opcije poput inspekcijskog nadzora kojima podliježeš u slučaju otvaranja poduzeća zbilja nisu potrebne u životu. :wink:

A šta je sa stockovima s kojima nisam ništa potpisao nego sam prihvatio njihove terms of service?

Šta ako se bavim ovakvim nečim: Kupci websajtova, koliko ste najviše platili za sajt? ili prodajom domena? Kako tu idu kupnja i prodaja?

Još jedna stvar, plan mi je dat otkaz u sljedećih pola godine - kako bi sa autorskim regulirao doprinose?

edit: ako idem na ugovore - da li mogu imat stranicu za svoj graficki i webdizajn? Kao da sam negdje čitao da ako se bavim takvim nečim da moram na stranici imat sve podatke firme/obrta…

Sve je to tzv drugi dohodak.

I autorski ugovori spadaju pod tu vrstu dohodka.
Nema obaveze plačanja doprinosa. Naravno, zdravstveno i mirovinsko si možeš plačati sam ali nisi
obavezan.

Za razliku od ugovora o djelu, koji se smatra “privremenim zaposljenjem” i doprinosi su obavezni.

Naravno da možeš imati stranicu za usluge koje nudiš ali za objavljivanje podataka nisam siguran.
Mislim da ih nisi obavezan prikazivati.

1 Like

Znači i špekulaciju sa domenama ili npr. prodaju HTML templateova bi mogao provest kroz autorski ugovor? Kako, ako npr. prodajem preko svoje stranice a s nikim nisam potpisao ugovor?

Najviše ti se isplati otvoriti obrt s paušalnim oporezivanjem.
Ako ćeš imati uk. 50000 kn primitaka godišnje, budući da si zaposlen, ukupni godišnji izdaci za doprinose, porez na dohodak, hok, banku itd. će ti biti oko 7000 kn, dakle imat ćeš 43000 neto zaradu (86%).
Ako ćeš imati uk. 100000 kn primitaka godišnje, imat ćeš neto zaradu 90000 kn, dakle 90%! Što veći primici, to veći postotak zarade:-) Samo pazi da ne premašiš limit od 150000 kn primitaka godišnje, jer onda po sili zakona moraš prijeći na klasičan obrt, a to se ne isplati, jer su porezi i doprinosi preveliki. Isto tako pazi da nemaš manje od 30000 kn primitaka godišnje, jer onda postotak zarade pada na ispod 78%, a to je onda manje isplativo od rada preko autorskih ugovora.
BTW, u obrtu s paušalnim oporezivanjem ne moraš voditi knjigovodstvo, već samo knjigu prometa, i ne podnosiš godišnju poreznu prijavu.

Ako želiš otvoriti firmu, onda otvori jdoo i svaki posao obavljaj na način da jdoo od tebe naručuje autorsko djelo (sa svojim jdoo-om sklopiš ugovor o autorskom djelu), a jdoo klijentu isporučuje djelo i izdaje račun. Pazi da ti na žiro-računu jdoo-a ostane dovoljno novaca da platiš najamninu sam sebi i za troškove banke, porez za tvrtku itd. Namjesti svake godine da ti dobit jdoo-a bude 0, tako da ne moraš plaćati porez na dobit, niti izdvajati 25% dobiti u zakonske rezerve. Dakle, svu dobit izvuci kroz autorske ugovore i najamninu.
Npr. ako tvoj jdoo s klijentom ugovori posao za 5000 kn, klijent uplati na žiro-račun jdoo-a 5000 kn, napraviš autorski ugovor između sebe i jdoo-a u koji ćeš staviti da autorska naknada iznosi bruto 4000 kn. Jdoo isplati tebi neto 3200 kn, a državi 800 kn. Jdoo uplati na žiro-račun vlasnika prostora najamninu, recimo 900 kn (od toga ide državi oko 100 kn porez). 800 kn ti vlasnik prostora vrati na ruke ili na tekući (ako si ti vlasnik prostora, onda ih vratiš sam sebi :-)) Na žiro-računu jdoo-a ostane 100 kn za mjesečne izdatke (banka, porez na tvrtku…). Dakle, kad sve zbrojiš i oduzmeš, od 5000 kn tebi ide 4000 kn, što je 80%. Kada ne bi radio putem autorskog ugovora, nego bi si isplaćivao novce iz firme klasičnim putem (isplatom dobiti), tada bi ti zarada bila max. 60%.

1 Like

Ne baš.
Mora postojati autorsko djelo, autor i naručitelj - da bi se provelo kroz autorsko ugovor. Špekulacija sa
domenama nije autorsko djelo. HTML template jest, jer je riječ o dizajnu i računalnom (programskom) kodu.

Ali ako prodaješ template na nekom marketu, mislim da ne možeš to preko autorkog ugovora. Trebao bi za
svaki prodani template imati potpisan autorski ugovor sa kupcem/naručiteljem. Kupac/naručitelj mora honorar isplatiti na tvoj žiro račun itd…

Proguglaj malo “drugi dohodak, prijava poraza”.

Autorski ugovori su po teoriji, drugi dohodak jer pravno gledano - nisi zaposlenik, doprinosi nisu obavezni.
Za razliku od Ugovora o djelu, kada si pravno gledano “zaposlenik koji će u određenom roku odraditi neki posao
za poslodavca” (doprinosi obavezni).