Samo sam htio da podijelim s vama iskustvo sa Facebook Instant Articles. Naime, posjedujem par većih Facebook stranica, 80% USA, slična tematika za sve i dugo vremena sam koristio Adsense kao princip monetizacije. Prije je RPM bio okej, oko nekih 3€ (zajedno Google Adsense sa nekim od Native mreža, Taboola, Outbrain etc…), ali u zadnjih dva mjeseca prosjek oko 1 i ne mrda gore šta god da radim (mijenjao pozicije, boje, temu, ma kakvi).
U međuvremenu pokušam sa Instant Articles i njihovom monetizacijom putem Facebook Audience mreže i za divno čudo, reach se povećao, a također i zarada putem putem Facebook oglasa je za duplo veća nego na Google Adsense (što se fino osjeti).
Malo sam istraživao po netu i čitao iskustva nekih da su imali slabiju zaradu na Facebooku nego na Adsensu, neki bolju, pa mislim da to najviše zavisi od tematike sajta i sadržaja i publike koja dolazi.
I da, iako je Facebook rekao da u News Feedu standardni članci i Instant Articles imaju isti prioritet po Facebook algoritmu, u praksi to baš i nije tako. Instant Articles po nekim istraživanjima imaju do 30% veći broj klikova, lajkova, komentara i sharova što u praksi utiče na veći reach članaka što se i u mom slučaju dokazalo, čak je kod mene ovaj procenat i malo veći.
Još jedna stvar, ne morate IA monetizirati putem Facebook Audience mreže, već i dalje možete ostaviti adsense, ali se meni u praksi pokazalo da ovo prvo daje dosta veću zaradu.
Bilo kako bilo, moj prijedlog je da za svoje sajtove (ukoliko vučete posjetu sa Facebooka) date priliku ovom načinu, pa možda se iznenadite kao što sam ja.
Više o načinu postavljanja Instant Articles možete pogledati ovdje: How to Setup Facebook Instant Articles for WordPress
Usput, javite rezultate.