Imam 28 godina (ako je bitno spomenut). Prije koji mjesec sam počela učiti programiranje. Istovremeno me oduvijek zanimala psihologija. Obzirom da psihologija na tržištu rada nikako ne prolazi bez diplome, planiram upisati faks, makar online (IU University, plaća se, preddiplomski, 3 godine), i dobiti diplomu, neovisno o tome što takva diploma vrijedi manje od one kad si fizički prisutan na faksu. Istovremeno me zanima programiranje. Za njega tj. za dobit prvi posao nije toliko važna diploma nego je važnije imati projekte za pokazati, i još mnogo drugog praktičnog znanja, ali diploma je manje važna nego kod psihologije. Po struci sam komercijalist, nevezano za it, a zanima me i ekonomija, isključivo zbog mogućnosti primjene znanja kroz programiranje. Istovremeno, zamislite psihologa i ekonomista koji radi neki xy posao u firmi, a istovremeno je programer. Mislim da su to znanja koja bi svaka firma voljela da su u jednoj osobi.
Ono što mene zanima je sljedeće.
- Koliko je u dugom roku korisno imati diplomu iz programiranja / computer science, ili što li već, za posao programera?
- Tu imamo znanje i diploma. Ne pitam toliko za stečeno znanje na faksu koliko za samu diplomu. Bude li mi nedostatak diplome predstavljao problem za 5 godina, 10, ili već kod prvog posla?
-Učim po tečajevima sa harvarda na courseri, imaju po 13ak sati gradiva sa različitih predmeta. Doslovno sam žedna novog znanja i što više ulazim u sve to, sve više me zanima, pa počinjem razmišljati o sljedećem.
- Kad sam se već odlučila na studiranje (psihologije), gledam opcije da se studira pola-pola, tj. da se kombiniraju smjerovi. U RH znam da se to sa psihologijom ne može (tzv. dvopredmetni studij). Zna li itko da je netko studirao takvu kombinaciju vani?
Moguće da će bit komentara da se uvijek može upisat neki it faks u budućnosti kad mi zatreba. Istina, ali kad sam već tu, gledam opcije da odmah krenem oboje. - Meni su ova dva područja usko vezana, samo ne nalazim puno na netu da se priča o poveznici psihologije i programiranja, svi me gledaju ko da sam pala s marsa, a znam da nije tako Koliko vi kao programeri, prema vašem iskustvu u branši, mislite da su ta dva područja ‘korisna’ kad se povežu, na tržištu rada? Svejedno ću nastaviti sa oboje, samo pitam vaše cijenjeno mišljenje
- Uz sve navedeno, imam pun k znanja sa faksa ekonomije bez da sam ikad studirala (duga priča), pa razmišljam o opciji da studiram psihologiju, sa strane završim ekonomiju, i onda nakon 3 godine vidim hoću li ići po diplomu vezanu za it ako ću smatrat da je potrebna. Za sad mi se to čini najbolja opcija, pošto mislim da se drugačije ne može ali voljela bih čuti vaša mišljenja.
Oduvijek znam da ću kad tad upisat psihologiju, samo sam do sad bila previše pasivna po tom pitanju da bih nešta poduzela. Nikad dovoljno novaca za financirat faks, predavanja, učenje, posao, plus sa strane učenje još nečega. Uz sve navedeno, dosta sam se razvila po pitanju ekonomske tematike (da ne duljim), pa u meni vrvi psihologija i ekonomija, i voljela bih to sve izrazit kroz programiranje. Sad sam u fazi kad želim imat diplome za sve, al sa financijske strane ne ide baš lako Objavila sam crowdfunding campaign za prvu godinu faksa i novi kompjutor pošto radim na starom laptopu trenutno koji je za bacit, ali su me svi izignorirali Ugl, nemojte zamjerit dugački tekst, hvala na čitanju, i na savjetima (ako me ne izignorirate)