Konkretni savjeti za učenje za početnika

Objavila sam još jedan post u vezi studiranja, mislim da ovo zaslužuje posebnu temu pa otvaram još jednu.

Završila sam uvod u python (Code in Place, ako vam to išta znači). Ugl cijeli jezik, ali osnove svega. U dugom roku me primarno zanima backend. Ali, kao početnik koji kruh zarađuje freelancanjem, što je do sada bilo writing (business, ekonomija), i nakon ovog prvog tečaja, želim naučit ‘‘nešto’’ što mogu što prije ponudit na freelance platformama (global), da mogu više zaradit nego od pukog pisanja web sadržaja, pa da imam više vremena za učenje programiranja.
Opisat ću svoj ‘‘plan’’ tj. zamisao, voljela bih vaše mišljenje, da me ispravite/pomognete odmah u startu.

  1. Naučiti napredno excel pa odmah nuditi analize u excelu, prikaz i obrada podataka, itd.
  2. Jednom momku sam radila nešto u R studiju (R programski jezik, iako se u tom IDE-u za programiranje može koristit i python). Razmišljam bolje naučiti R pa i njega ponuditi uz excel. R se koristi u statistici.
  3. Kad naučim to dvoje, nudit te usluge, istovremeno ako bude neki gig od toga učiti to područje tokom zarađivanja.
  4. Tokom freelancanja sa podacima, nastaviti učiti python. Učenju o data tu nije kraj, ovo je samo prva faza, kasnije će biti dodatno učenje.
  5. Tokom učenja pythona, još jednom proći sve sa onog tečaja (cca tjedan dana), i onda početi raditi neki projekt. Učenje pythona bi ostvarila tokom rada na tom projektu, jer najbolje učim kad riješim problem koji stvarno imam (a ne neki imaginarni).
  6. Učenje pythona tokom tog projekta: želim za početak naučiti osnove front enda. Sa 13 godina sam na blog.hr mijenjala html za boy bend koji sam slušala tada haha, voljela bih osnove za te jednostavnije stvari naučiti prije (tokom) daljnjeg učenja pythona.
    Cilj je tokom učenja pythona, učiti i druge stvari, da što prije mogu ponuditi kompletniju (i bolje plaćenu) uslugu na freelance platformama, i/ili direktnom ‘prodajom’/nuđenjem usluga firmama, itd. Uvijek ima netko tko zna/može viš/manje, pa tako i firmi kojima bi koristilo moje znanje, za novce koje su spremni dati. Kao freelancer sam već izoštrena po pitanju pregovaranja, i hvala bogu znam prepoznati kvalitetu klijenta kad ga vidim (oni koji bi platili kikiriki a htjeli sve 0-24). Za početak mogu i free, ali više te cijene kad te plate, pa mislim da ću free raditi jedino možda par stvari na freelance platformama da buildam profil.
  7. Kad je u pitanju HTML, CSS, SQL… mislite li da je poznavanje ‘osnova’ toga dovoljno za ‘prodaju’/nuđenje tog znanja? Je li to jedna od onih stvari koje moraš znati, ili je dovoljno da znaš osnovno i da se snalaziš, pa kad naiđeš na problem, skužiš kako ćeš ga riješit?
  8. Tokom daljnjeg učenja, vidjeti gdje će me sve to odnjeti, jer kao početnik ne znaš što ćeš dalje htjeti/trebati, pa ne planiram dalje od ovog što sam napisala. Tj. trenutno ne mogu vidjeti dalje od toga gdje će me učenje odvesti.
  9. Problem je što mi je prioritet učenje ali i zarađivanje (jer trenutno zarađujem samo od freelancanja koje ne pokriva sve troškove mjesečne baš)… Gledam na način da mi je bolje još malo tako izdržati i usput učiti, pa zaraditi jednako ili više (sa rizikom da se zaradi i manje), nego ići raditi 7 sati 6 dana u tjednu za 5000 kn. Zato je cilj tokom učenja pythona naučiti i druge stvari koje mogu ponuditi prije nego se ponudim kao developera.

Imam problem sa pisanjem predugačkih tekstova, nemojte zamjerit :slight_smile:

Učenje i rad u ovom svijetu idu ruku pod ruku dok god radiš. Sve je stvar koliko ćeš izgubiti vremena na praksu. Dok god šta pišeš nailazit’ ćeš na probleme i rješavat ćeš it. Preskakanjem osnove ćete samo glava boliti kasnije, ako nastaviš raditi.

Usmjeri se pomoću ove stranice šta hoćeš da radiš u narednom periodu. Sve odjednom se ne može naučiti, treba tu finih godina staža, da bi se mogao “gurnuti” nos gdje hoćeš.

Zamisli se na velikoj pješčanoj plaži s kanticom i grabljicama.
Ispred tebe dolaze kamioni i istovaruju novi pijesak.
Iza tebe kamioni utovaruju stari pijesak i odvoze ga na deponij prošlosti.

1 Like

jel plaza ona kod Ulcinja Velika plaza , :joy: