Dive Into HTML5

[SIZE=“1”]Pretražio sam forum i nisam našao slične teme, a moram priznati da sam malo iznenađen da se HTML5 spominje u svega nekoliko tema. Nadam se da sam pogodio podforum, možda bi bilo pametnije da sam objavio u HTML podforumu čisto zbog same posjećenosti tog podforuma u odnosu na ovaj, ali evo, ako sam promašio neka moderatori presele temu na prikladno mjesto.[/size]

Dakle da ne duljim previše, odlično štivo za ljude koje zanima HTML5 je knjiga “Dive into HTML5 (autor Mark Pilgrim)”. Knjiga koja je eto, još u procesu pisanja dostupna je u online izdanju (i ostat će tako pod CC-BY-3.0 licencom). Nekoliko poglavlja još nedostaje, ali doći će sa vremenom : )

[CENTER][size=14]« Dive Into HTML5 »[/size]

[color=“DarkGreen”]by Mark Pilgrim[/color][/CENTER]

Način pisanja je zanimljiv, Mark doista uspjeva zainteresirati čitaoca (naravno, ukoliko je već barem manji interes prisutan) i objašnjava na jednostavan i interesantan način, ne pretjeruje sa detaljima, a opet sve obradi. Knjiga je opsežna ali se lako čita. Sveobuhvatno, jezgrovito, odlično. Pošto nije još dovršena, nije još dostupna u tiskanom izdanju (vidi poveznice). Ne želim previše zamarati, samo bih još napomenuo zanimljiv i jednostavan dizajn, stvarno sve pet.

Za koga je ova knjiga?
Za ljude koje zanima što novoga donosi HTML5, koji su spremni potrošiti malo više vremena čitajući, koji su znaznatiželjni i temeljiti.

!
Ovo nije tutorial sa kojim se može naučiti kako napraviti web stranicu u 5 minuta (ne znam zašto, ali imam osjećaj da to moram napomenuti).

Poveznice
[list]
[:a4zl03oy]O autoru (privatna web stranica)[/:m:a4zl03oy]
[:a4zl03oy]Tiskano izdanje (Amazon)[/:m:a4zl03oy][/list:u:a4zl03oy]

Hvala na zanimljivim informacijama, a HTML5 još nije zanimljiv jer se procjenjuje da u sljedećih 10 godina neće doći u upotrebu. Nadajmo se da je istina drugačija, ali ne vjerujem, ako vidimo da IE6 koji je star nekih 9. godina još uvjek ima 10% marketsharea stvar je jasna…

HTML5 semantički gledano poboljšava trenutnu situaciju, olakšava SE da lakše obavljaju svoj posao, a također olakšava i developerima.

Istina da, IE6,7&8 i dalje ne podržavaju HTML5, ali to ne znači da se ne valja kretati u pravom smjeru što se tiče razvoja weba.

A za neke stvari koje novo uvodi HTML5, poput , itd, postoji workaround da radi čak i na IE6.

Napisano je čak u knjizi, a to je da IE6 ne prepoznaje (npr.) i zbog toga ne dozvoljava izmjenu recimo stilova nad tim elementom, ali ako se taj element kao tag generira pomoću Javascripta, kasnije se može skroz normalno koristiti u kôdu. Ukratko, da ne kompliciram jer ima sve u knjizi, čak i za IE6 postoji HTML5 workaround (relativni).

Youtube vec testira HTML5 video mogucnosti, vecina novijih browsera radi na implementacijama … Flash umire jako brzo … tako da, nemoj se zacudit da tih 10 godina prodje jako brzo. :wink: :smiley:

Nekako sam skeptičan da Flash uopće umire, a kamoli brzo. Prije će biti da se “web standardi” povlače po tlu kao osakaćeni konji koji nikako da krepaju. Čisti dokaz je HTML 5.

Standard compliant video 2012/2020? Ma daj.

[quote=“voajer”]Nekako sam skeptičan da Flash uopće umire, a kamoli brzo. Prije će biti da se “web standardi” povlače po tlu kao osakaćeni konji koji nikako da krepaju. Čisti dokaz je HTML 5.

Standard compliant video 2012/2020? Ma daj.[/quote]

izgleda da je apple malo pogurao web standarde :slight_smile:

http://www.mackorisnik.com/2010/03/29/ipad-owns-flash-ili-kako-su-svi-poceli-prelaziti-na-html5-video/

Apple je još uvjek nevažni igrač, i nadajmo se da će zauvjek ostati nevažan igrač, jer to je najgora kompanija koja postoji za slobode korisnika, gora i od MS-a i od googlea, tak da to njihovo poguravanje ne znači ništa, prije će biti na njihovu štetu, i štetu developera i štetu korisnika nego nešt koristi, dakle bravo za apple

[quote=“Dabrorius”]izgleda da je apple malo pogurao web standarde :slight_smile:

http://www.mackorisnik.com/2010/03/29/ipad-owns-flash-ili-kako-su-svi-poceli-prelaziti-na-html5-video/
[/quote]

Bolje bi bilo reći da se Apple bori rukama i nogama protiv mrskog rivala Adobe-a, pa makar to značilo i podržavati nešto što je radikalno drugačije od njihovog uobičajenog poslovnog modela.

Inače, problem nikada nije bio u guranju standarda - uvijek se našao netko tko će gurati. Problem je što se to nikada nije doguralo do kraja, pa si onda imao da jedan browser podržava, drugi ne, a treći ima svoju vlastitu, radikalno drugačiju implementaciju.

HTML5 dolazi za 6 mjeseci i vjerovali ili ne to je najgora prognoza.
Developeri već razmišljaju kako prepraviti postojeće skripte a bit će posla i za ostale, hostere, webmastere. Evo kako bi to trebalo izgledati, zaboravite flash
http://jilion.com/sublime/video

[quote=“d00m”]HTML5 dolazi za 6 mjeseci i vjerovali ili ne to je najgora prognoza.
[/quote]

Čija prognoza?

EDIT: Video ne radi :roflmao:

Prognoza developera skripti koje se trenutno prodaju.

Možeš biti malo jasniji? Tko su ti developeri?

[quote=“voajer”]Čija prognoza?

EDIT: Video ne radi :roflmao:[/quote]

Video radi naravno, jedini je problem u MS IE-u, trenutno su svi ostali preglednici podržani, MS-u treba doći kroz guzicu da bi došlo u glavu.

Safari, Opera, Firefox sve radi.

[quote=“d00m”]Video radi naravno, jedini je problem u MS IE-u, trenutno su svi ostali preglednici podržani, MS-u treba doći kroz guzicu da bi došlo u glavu.
[/quote]

Jesu li?

Nekako su čudno podržani kada meni na Firefoxu 3.5.9 i Ubuntu-u ne radi.

Pa možda da napraviš update bi radilo? Stabilna verzija je 3.6.3, a od verzije 3.6 podržava video tag.

Čak, ako bi išli u detalje IE uz Chrome Frame plugin podržava HTML5 video tag.

Moram priznati da stvarno ne shvaćam čemu tolika averzija prema video tagu, što si taman uplatio sate ActionScripta?

e IE uz Chrome Frame plugin ustvari jes chrome sa ljuskom od IE-a

Toliko o tome da je “problem u MS IE” i da su “svi ostali preglednici podržani”.

[quote=""]
Moram priznati da stvarno ne shvaćam čemu tolika averzija prema video tagu, što si taman uplatio sate ActionScripta?[/quote]

Nije nikakva averzija. Dapače. Samo mi je dosta evangelista koji mi sole pamet i šire dezinformacije kako bi poduprli svoju praznu ideologiju.

[quote=“voajer”]Čija prognoza?

EDIT: Video ne radi :roflmao:[/quote]

To tebi ne radi jer imas zastarjeli preglednik.
Lipo ti pise ispod videa koji preglednici podrzavaju tag.

[quote=“gabrieldh”]To tebi ne radi jer imas zastarjeli preglednik.
Lipo ti pise ispod videa koji preglednici podrzavaju tag.[/quote]

Točno. Koliko je moj preglednik zastario?
Čak 10 mjeseci (ili, ako računamo zadnji update, 3.5.9, niti mjesec dana). Ima li smisla dalje govoriti o podršci web standarda?

Inače, napravio sam jedan mali test - video radi u IE6 (Flash, naravno) dok u mom Firefoxu 3.5.9 ne radi jer (pretpostavljam) pogrešno detektira verziju browsera/browser. Ili to ili je do codeca.

[quote=“voajer”]Točno. Koliko je moj preglednik zastario?
Čak 10 mjeseci (ili, ako računamo zadnji update, 3.5.9, niti mjesec dana). Ima li smisla dalje govoriti o podršci web standarda?

Inače, napravio sam jedan mali test - video radi u IE6 (Flash, naravno) dok u mom Firefoxu 3.5.9 ne radi jer (pretpostavljam) pogrešno detektira verziju browsera/browser. Ili to ili je do codeca.[/quote]

Ako imas Flash player (ima li smisla dalje govoriti o podrsci web standarda :smiley: ), trebao bi ti video raditi i u FF-u. Ne znam kako su tamo implementirali funkcionalnost (sad vidim da koriste UA string - sta je losa tehnika), ali u slucaju nepodrzavanja HTML5 videa, trebalo bi se degradirati na Flash.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja