Došao je taj dan da i ja otvorim topic. Imam jedno pitanje za kolege webmajstore i to one malo iskusnije. Recimo da ostvarujete svoje prihode od svojih web stranica i gledate dugoročno unaprijed. U Hrvatskoj dolaze promjene oko drugog mirovinskog stupa i općenito mirovinski sustav po sistemu generacijske solidarnosti teško može funkcionirati u zemljama regije koje “nestaju” zbog iseljavanja. Da li netko želi živjeti od $300 / m penzije? Kako si osigurati život u godinama kad nemamo baš mogućnost sjediti po cijeli dan ispred kompjutera?
Dionice hrvatskih tvrtki i slično su upitne #Agrokor. Iako osobno znam čovjeka koji je sjajno zaradio na dionicama Leda, pa je morao izaći kad se sve počelo raspadati.
Dionice američkih tvrtki su precijenjene (barem trenutno) i nama iz regije je skuplje doći do njih. Da ne kažem da tu treba znati što radiš čak i ako si čitao knjige poput inteligent investor, Money Master the Game itd. Ovdje eventualno mislim da ima smisla uzet neke ozbiljne firme, na jako dugi rok (Adobe, Microsoft), ili nešto što je u jako dobrom dugoročnom trendu i isplaćuje dividende (Nvidia, Apple). Ili pratit najave analiticara kao fool.com koji su jos u sijecnju 2017 najavili eksplozivan rast Shopify dionice (malo pogledajte rast unatrag 2 godine).
Inače o dionicama se nešto malo pisalo i na forumu:
dakle, gdje diverzificirati - investirati? Znam iz prve ruke kako neki sa foruma ostvaruju prihode izvan online svijeta kao bonus, a što misle ostali?
Mnogi se kunu u nekretnine. U Hrvatskoj eventualno to može funkcionirati zbog turizma, ali je ulaz poprilično velik, ako dida i nona nisu ostavili iza sebe. A financiranja gdje se kreditiraš $200k, pa vratiš banci $350k mi nemaju puno smisla. Ideje? Koje su još prednosti ove regije?
Ili možda investirati u neki pasivniji biznis tipa autopraona, dry-cleaners?
Ili je bolje pratit neku svoju strast. Pa ako voliš jet ski, nađeš dobru plažu sa koncesijom iznajmljuješ jet ski i svako toliko baciš pogled na laptop?
Ili se jednostavno držat svoje jače strane, pa izgradit velik portfolio i gradit to narednih 30 godina, pa zaposliti nekoga da to sve vodi, dok ti uživaš u penziji. Po uzoru “business owner” iz Kiosakijevog kvadranta (E ’ S ’ B ’ I).
Da li i vama prihodi padnu preko ljeta ili imate stranice koje dobro rade preko cijele godine ili imate i stranice koje se dignu preko ljeta?
Kako se osiguravate od rizika, koji su vaši dugoročni pogledi (ima li Adsensa i u 2048 godini?) i gdje još investirate odnosno što mislite o tome?