Malo su se mesale babe i zabe gore, cas se pricalo o nekoj katastrofalnoj krizi koja rusi sve pred sobom, kao sto je bio slucaj tokom velike depresije i slicno, a cas se akcenat stavlja na neka short term dogadjanja i kako iz njih izvuci zaradu.
Ne mislim samo na ljude ovde koji komentarisu, nego i na linkovane video clipove i ekonomske clanke gore.
To su skroz razlicite stvari, iako povezane naravno.
Na prvu ne mozete uticati kao pojedinac, i tu je cilj spasti samo sta se moze, tj u pitanju je reakcija.
Na drugu se moze relativno uticati, tj iz nje izvuci neka korist, direktna, brza, i tu se moze primeniti akcija.
Dakle jos jednom, najjednostavnije moguce pitanje, sta oni finansijski analiticari i strucnjaci gore mogu konkretno uraditi, tj direktno uticati na stvari o kojima pricaju, ili mi ovde sa nasim trenutnim nacinom zivota?
Nista.
Bukvalno nista, istina boli ali tako je.
Znaci oni cekaju nesto da se desi, predvidjaju - najcesce lose i sto se tice deadline-a i konacnog ishoda, ali uticaj ili resenje nemaju, jednostavno nisu deo sistema koji donosi odluke, nego posmatraci.
To ima smisla slusati za ljude koji ne znaju apsolutno nista o tome kako funkcionise ekonomski sistem USA, i koliko je sve to namesteno, ali rekoh vec gore, ja tog Celente-a mogu iskopirati od pre 10 godina, promeniti datum, i 75% sadrzaja bi bilo isto i aktuelno i danas.
Ali on ni tada, kao ni sada, nije imao uticaj na bilo sta od toga, simple as that.
Zasto ne podvuce crtu i kaze, sta je on licno uradio na tom planu, da li je moguce uopste nesto tu promeniti?
S vremena na vreme ovi analiticari skacu na short term krize i finansijske proizvode koje i pojedinac moze kupiti, akcije, zlato, energenti, biznis in general, itd, i tu daju neke savete, ali cak je i to relativno korisno, tj sve je manje vise vec prezvakano x puta i drze se samo opstih mesta.
Opet, majstore sve je to kul, daj da vidim tvoj portfolio, % koje pravis, koliko si zaradio, na cemu…, u suprotnom samo si jos jedan od onih doomday ekonomista, koji ce naravno jednom biti u pravu, kao i pokvareni sat, i on svakog dana 2 puta pokazuje tacno vreme, a sto u medjuvremenu nema smisla, ko te pita.
imemperor1 je dao sasvim dobre smernice, na to sam i ja mislio, diversifikacija ulaganja stednja tj pojeftinjenje nacina zivota kako je on to rekao, vracanje korenima, back to basic, i to je to, simple as that.
Jedini problem tu je sto to zahteva prilicna odricanja na koje moderan covek nije spreman.