Firefox vs Chrome

Večer,

do dana današnjeg Mozilla Firefox mi je bio primarni browser, kojeg sam koristio i za posao i za zabavu. Primjetio sam da trosi dosta resursa, ali eto pregrizao sam i to jer mi se sve ostalo svida, poglavito njihovi dev toolsi (crtl+ shift + i), koji su u kombinaciji sa responsive previewom (ctrl + shift + m) čisto savršenstvo za nas koji se bavimo front end poslom.

Al evo, ta jebena mozilla mi se smrzava (not responding) kad imam otvorena 2,3 taba, što jednostavno ne mogu razumit jer imam 8GB RAM-a i intel i5 procesor. Počeo sam koristiti Chrome prije par dana, i evo trenutno imam otvoreno 20ak tabova u 2 prozora i sve radi glatko i bez ikakvog trzanja.

U oba slučaja se radi o najnovijim inačicama, bez puno addonsa (moz seo bar, adblocker, i jedan dodatak koji sam ja iskodirao ali taj ne utjece ni na sta).

Kako je moguće da je razlika ovolika, je l’ mozilla stvarno toliko zaostaje ili je greska do mene?

I ja preferiram Firefox tacnije koristim ga zbog tih DEV alata, ali u zadnje vrijeme desi se da se srusi iz nekog razloga.

Konfiguracija isto normalna, cak sta vise, ne drzim uopste dosta tabova otvoreno.Nadam se da ce fixati to, za sada je i dalje “podnosljivo”, pa cemo vidjeti za dalje.

Isti slučaj kod mene. Mozilla je jednostavno loša, 2 taba joj stvaraju problem.

Kod mene je skroz druga situacija. do skoro je chrome bio taj koji nije mogao da podrži dva taba dok kod mozile u svakom trenutku imam oko 230 tabova otvorenih :smile: sve mi žao da zatvorim :smile: i3 i 4gb rama i sve radi. pored njega imam i chrome sa nekih 30tak otvorenih i tek nakon jednog od prošlih apdejta je sve vraćeno na normalu. hteo sam chrome totalno izbrišem ali ipak nisam čekajući ispravak što se i desilo. što se tiče chrome-a preporučio bih great suspender addon koji sve neaktivne tabove prirvremeno ugasi da ne bi trošili resurse, uostalom probajte. a firefox i dalje koristim kao primarni, nije da se ne desi da malo zablokira ali tu je session manager pa povratim sve tabove gde sam stao u slučaju namernog ili nenamernog isključivanja.

Nesto s tvojim systemom ne valja. Jer ja na I5 i na drugom kompu Neznam sad tocno koji AMD imam s 4 jezgre (isto malo bolji AMD) i vrtim i firefox i chrome u vise od 10 windowa po 10 tabova. I to od jutra do veceri i nema smrzavanja.

Osobno sad koristim Chrome, primarno, povremeno firefox. Ali razlozi za to su totalno drugaciji i nemaju veze sa stabilnoscu jer po meni su oba browsera jednako stabilna.

Meni je nemoguće koristiti analytics ili adsense u firefoxu, eventualno pogledati nešto par sec i zatvoriti.

1 Like

Koristim uglavnom Chrome jer su mi dev alati puno bolje sjeli nego oni u Firefoxu. Zapravo u zadnje vrijeme koristim Chromium na radnom pc-u posto mi je na Ubuntu Chrome poceo biti dosta nestabilan a nisam uspio rijesiti problem.

Firefox mi samo sluzi za RBA banking, buduci da u chromeu ne dela java :slight_smile:

Također sam primijetio čudno ponašanje mozile u zadnje vrijeme… Desi se da ne prikaže (recimo fb) stranicu onako kako bi trebalo, poremeti se CSS i čudno zaista…

Kako je to moguće? O kojem OSu je rijec uopce?

Ja sam prije koristio FF, ali kad sam skužio koliko je Chrome brži, prešao na njega. Što se tiče stabilnosti, tu mi FF nema problema…ali je fakat spor.

Ako je imalo zahtjevnija computing akcija onda to dolazi puno više do izražaja. Ono što mi Chrome rješi u dvije sekunde, FF u treba i preko deset sekundi.
Ali kad se oko navikne da primjećuje sporost FF-a, onda se to osjeti na svakom otvaranju taba, a da ne govorim kod korištenja PHP my admina, ili malo zahtjevnijih stranica poput facebooka, anaylitcsa…

Svejedno mi je i dalje draži firebug od chromovih dev alata. (iako nemogu suditi, jer tu chrome-u nisam dao poštenu priliku upoznat njegove alate)

To su osobni dojmovi, imas ljudi koji ce reci obrnuto, a sve ovisi o sistemu i njegovoj zasicenosti Tako novi install firefoxa je brzi od postojeceg chromea koji koristis 100 godina.

Zato sma i rekao da je problem u sistmu. Oba browsera su stabila i rade u najboljem redu( mada bi meni bilo jos bolje da rade s jos vise tabova, ali 100+ tabova koji rade 24 sata bez problema je zadovoljavajuce)

Isti slucaj i kod mene.
Inace, za mene lisica jedini browser ali izgleda
da su sa zadnjim verzijama nesto zeznuli.

Prilično sam siguran da se ne radi o mom subjektivnom razmišljanju.

Isto mi je bilo na prošlom kompu…isto mi je sad na novom kompu kad su oba browsera svježe instalirana. Isto mi je kod cimera na kompu…
Radio sam svakakvih stvari gdje se chrome uredno pokazao boljim, bržim…što sam baš i mjerio razlike.

No nije sve tako crno bijelo…u nekim rijetkim stavkama FF zna biti bolji. Recimo chrome je imao problema sa RAM memorijom i oslobađanjem garbage memorije. (kako li se već zove) I onda ako imaš neki proces koji se konstantno vrti (kao tipa igrica) …chrome bi nakon nekog izvjesnog vremena zatrpao RAM do ibera i pukno…počeo gadno štekat itd. FF se tu pokazao stabilniji.

No globalno da se napravi poštena usporedba benchmarka, dajem ruku u vatru da će Chrome pojesti FF na barem 80% stavki. Dok ovih ostalih 20% stavki će biti približno jednaki, možda i FF uzme negdje malu prednost…ali u ovih 80% stavki će Chrome šiti FF sa debelom prednosti, negdje čak i s duplo većom brzinom izvođenja.

Ovo sve što govorim se odnosi i na različite operativne sustave (nije iskustvo samo jednog OS-a)…ipak, moguće je možda da na nekom starijem OS-u, neka starija inačica FF-a je radila bolje od isto tako inačice Chromea iz tog vremena. Ali ovdje se valjda govori o sadašnjem stanju utrke Chromea i FF-a…a ne što je bilo nekada…

Takodje imam isti problem sa firefox, ali sada umesto njega koristim Pale Moon koji je baziran na Mozilinom Firefoxu. Skoro da je sve isto kao na Firefox, samo sto se ne zakucava i radi veoma stabilno.

To je vama do kompova, kada radim nešto repetitivno imam i do 30 tabova otvorenih u FF. Chrome je brži, istina, ali Google(Chrome) i MS(Edge) namjerno zezaju Mozillu i pokušavaju ju što više oslabiti.

https://blog.mozilla.org/blog/2015/07/30/an-open-letter-to-microsofts-ceo-dont-roll-back-the-clock-on-choice-and-control

Iza Mozille ne stoji nikakva velika kompanija, kao Google i MS i baš zato ga podržavam.

Koristim Firefox ali smatram Chrome boljim.

Ne gledam to previše, koristim 4,5 browsera i kako koji otvorim. S obzirom da nemam toolbara sačuvanih niti lozinki ili bilo čega, sve ostalo mi je isto…

Nemam nikakvih problema ni sa jednim browserom koliko god tabova otvorio. Što se tiče dev alata sve mi je to isto…

Instalirajte http://www.pcfaster.com/en/

upravo zbog toga sam je i koristio, nadam se da će bolje radit nakon sljedećeg updatea pa da se vratim na nju.

Koristim Firefox sa brdom add-onsa,
Procesor je AMD, 4 jezgre i 8 GB Rama, 64 bit… :slight_smile:
Uvijek je otvoreno > 15 - 20 tabova, tako se kompjuter gasi navečer i pali sa njima opet ujutro. Chrome, pa čak i IE otvaram po potrebi.
Sve radi kao sat. :slight_smile: