Firma iz Londona šeli otkupiti aplikaciju - koji je postupak oko plaćanja poreza?

Pozdrav svima, imam jedno pitanje.

Znači brat mi je napravio aplikaciju koju jedna firma iz Londona želi otkupiti za cca. 4 milijuna kuna.

Zanima me koji je sad postupak oko plaćanja poreza. Novac bi mu uplaćivati na račun u Zagrebačkoj banci. Aplikacija je gotova i on ju prodaje kao gotovu cjelinu, nakon što je proda nema više nikakve veze s njom, osim što će dobivati 2% prometa koji nastane korištenjem njegove aplikacije od svake firme koja će koristiti tu aplikaciju u budućnosti (preko aplikacije će se vršiti prodaja proizvoda, pa će dobivati 2% od ukupnog prometa koji ide preko aplikacije). Zanima me koja bi bila najbolja opcija da se ovo riješi, i da se plati što manje poreza i ostalih gluposti. On bi to prodao kao fizička osoba. Ja imam aktivnu firmu na svoje ime (restoran), ako postoji mogućnost da se plati manji porez ako bi išlo preko firme to također dolazi u obzir.

Hvala

1 Like

Pravo pitanje ne ni za knjigovodju (a kamoli forum) već za boljeg advokata.
Poslovni imeniku ruke i nadji nekog ko ne naplaćuje ovakvu vrstu savjeta/usluge ispod 3000 kn.

1 Like

Za 4 milijuna kuna nemoj tražiti savjet na forumu. Investiraj u financijskog savjetnika i kapitaliziraj to

1 Like

Složio bi se sa @tpojka

Ja ću ti reći svoje iskustvo sa dvije najpoznatije firme u HR i jednom koja je pak najpoznatija u Svijetu. Prva tvrtka u Hr je željela suradnju, druga tvrtka u Hr je željela plasirati knjigu koju bi ja napisao a treća (ova najpoznatija u svijetu) je željela isto suradnju.

Dobio sam ugovor za potpisati sa ove dvije naše firme i žena me nagovorila da odemo odvjetniku da provjeri cijelu situaciju. Znači da sam potpisao, do kraja života bi me držali u šaci, bez obzira što se to uopće nismo na sastanku dogovorili. Znači željeli su me iskoristiti i išli na kartu APP (ako prođe prođe)

Sa trećom firmom (ovom world wide poznatom) sam dogovorio suradnju u trajanju od nešto manje od godinu dana. I dogovorili smo iznos koji mi moraju plaćati mjesečno. Svaki mjesec sam im slao fakturu i odrađivao dogovor i ugovor. Zadnji mjesec su me zvali i rekli da je došlo do pogreške i da im vratim novce jer u ugovoru stoji da je sveukupna cifra koju moram dobiti ta koju sam im ja mjesečno fakturirao. Znači npr. ja sam im slao fakturu na 3000 eur svaki mjesec a oni mi plaćali redovno 9 mjeseci. Deseti mjesec su mi javili da su oni pogriješili i da im vratim 9 uplata jer samo jedna je bila pravovaljana, tako po njihovom stoji u ugovoru.
Pišem ti ovo da angažiraš odvjetnik, je8eš porez, to je najmanja stavka ako je dugoročno nešto krivo u ugovoru. (Ja kad sam pročitao ugovore, meni su se na prvu činili ok i da je to upravo ono što smo dogovorili, sve dok nisam otišao sa njima odvjetniku)

Za brata bi bilo najbolje da prvo ode odvjetniku da mu da savjet i da pročita prijedlog ugovora. ugovor zakonski može postati ništetan iz more razloga. A ja na svom iskustvu i na hladno pušem. Više nikome ne vjerujem.

Što se tiče poreza, najbolje bi bilo da nađe balans i vidi dali mu se isplati platiti porez odjednom ili otvoriti firmu pa da lovu ulaže u biznis a samim time mu ide u trošak. Širenje poslovanja i slično trošenje kapitala koji nije oporeziv. Također, najbolje da pita stručnjaka. Na žalost danas su svi spremni bez srama, nekog zaje… bez obzira koliko ozbiljna i poznata firma bila u pitanju

4 Likeova

Hvala na odgovorima, odvjetnika planiramo svakako angažirati, do sada nisam imao potrebu za odvjetnicima u ovoj branši posla, pa sam mislio ako je netko imao slično iskustvo da može preporučiti najboljeg odvjetnika u ovoj branši, cijena nije bitna, bitno je da zna odraditi posao.

https://www.dtb.hr/hr/drustvo

DIVJAK, TOPIC & BAHTIJAREVIC su poznata odvjetnicka tvrtka kod nas koja se bavi ovom branšom. Ako je netko slučajno imao iskustva s njima slobodno napišite, ili ako imate nekog drugog odvjetnika za preporučiti za ovakve slučajeve.

Hvala

Čestitam na dobro odrađenom poslu. :slight_smile:

Nemam savjeta, ali me znatiželja tjera da postavim par pitanja …ako si voljan odgovoriti.
Ne mislim sada da razotkriješ o kojoj aplikaciji je riječ, nego ono…

  • jel planski rađen app za prodaju? Ili je to bio razvijan vlastiti biznis, pa je došla neočekivana ponuda za otkup aplikacije?

Ono, bilo bi zanimljivo čuti neki history, ako si voljan podijeliti :slight_smile:

Sretno dalje.

Mislim da ti se najviše isplati otvoriti d.o.o. firmu jer tako ćeš platiti samo porez na dobit koji je 12% ako su godišnji prihodi manji od 7.500.000kn. PDV se ne naplaćuje ako se transakcija obavlja između firmi koje se nalaze unutar EU. Ako već imaš firmu koja se bavi ugostiteljstvom, možeš i preko nje, samo prije toga trebaš kod javnog bilježnika dodati djelatnost koja pokriva tu vrstu IT industrije da kasnije ne bude problema s inspekcijama.

Jedino što onda taj novac nije tvoj nego od tvoje firme. Možeš si ga isplatiti kroz pozajmice ili kroz plaće, božićnice, uskrsnice, regres, putne naloge, ugovore o najmu, i tako dalje… Ili možeš dalje investirati. To su po meni slatke brige, bitno da lova sjedne legalno i da se plati što manji porez.

S obrtom bi upao u onu najveću stopu poreza na dohodak, a još i gore bi bilo kada bi prodavao kao fizička osoba jer onda ne možeš niti prikazati nikakve rashode - primjerice trošak knjigovođe ili odvjetnika. Tako da tu opciju nikako ne preporučujem.

I ja bi savjetovao odvjetnika da složi dobar ugovor, s obzirom da i nakon kupnje imate taj dogovor oko provizije za korištenje aplikacije.

Hvala.

Aplikacija je rađena za jednu Hrvatsku firmu. i na kraju su oni odustali od kupnje, ali su proslijedili okviran plan jednoj tvrtci u Londonu s kojom surađuju, pa su oni nakon toga kontaktirali i dali svoju ponudu koja je puno veća nego što smo očekivali.

Iskreno nemam pojma koliko će to na kraju biti, zato što je ovo tek prva ponuda, i naknadno smo saznali da će neke firme koje će otkupiti od njih aplikaciju platiti ogromnu lovu i oni će ovaj uloženi novac vratiti prvih mjesec, dva. Nismo mi još pristali na tu ponudu, nego smo rekli da ćemo uzeti u razmatranje i da imamo još ponuda. Tako da ćemo probati ponudu dići bliže 10M.

Što se tiče moje firme od toga sam ipak odustao, zato što sam u ovoj firmi 50-50 vlasnik sa najboljim prijateljem. Ali koliko god bio dobar s njim, ipak kad su ovakvi novci u igri ljudima se svašta okrene u glavi.

Mislim da će mi ovo biti prva opcija da brat otvori novu firmu na svoje ime, samo za ove poslove.

Hvala puno na ovim informacijama, do odvjetnika vjerovatno neću doći do idućeg tjedna, a pošto je ova karantena nemam šta raditi pa sam se bacio u istraživanje svega na svoju ruku haha.

Da ugovor mora sve pokrivati, mada će taj ugovor biti složen od firme koja otkupljuje, ali treba stvarno dobar odvjetnik koji će to sve pregledati od riječi do riječi i vidjeti da nema nikakvih caka. Firma koja kupuje raspolaže sa više od 2 milijarde, tako da će ugovori vjerovatno biti zajeb4ni.

I znaš li možda šta bi se sve onda plaćalo ako bi se išlo kao fizička osoba, je da se ne mogu pravdati troškovi, ali svakako ne mogu staviti da mi je trošak odvjetnika i knjigovodstva 500.000 kuna ili tako nešto, pa to onda i ne pravi neku razliku. Ako ide kao fizička osoba onda isto samo porez na dobit? ili se još neki porezi plaćaju uz to

Svakako d.o.o. i ne uci u pdv ako se ta firma slaze stime. Mislim da je porez na dobit max 20% ako se nesto nije promjenilo.

Možeš li mi samo reći kako se pdv ne plaća između firmi koji se nalaze u EU? Možeš li mi poslati neki članak, iskreno nemam pojma o tim stvarima, knjigovođa se brine o svemu tome.

Koliko znam u pdv se mora ući ako se pređe neki iznos, od nekih 200-300K kuna, kako misliš da se ne uđe u pdv?

Ako sutra otvoris firmu, tvoje je da biras zelis li uci u pdv. Ako predes vecu cifru od 300 000kn po novom zakonu sljedeci mjesec ulazis u pdv. Prije je bilo nakon godinu dana. Po tome ako preksutra zaprimis na ziro 3 000 000kn neces platit pdv nego sljedeci mjesec ulazis u pdv. Kod tog iznosa bitna je stavka dali je to sa porezom ili bez. Jer ako je sa porezom oni ocekuju povrat sto nece dobiti ako nisi u pdvu.
Neke stvari sam uvozio iz Spanjolske i uredno mi se odbijao pdv 21%

Aha, da da ima logike.

Ako bi prodavao kao fizička osoba onda bi morao platiti porez na dohodak, kao i kod obrta, ali po onoj velikoj stopi od 36% koja vrijedi za iznose iznad 360.000,00 kn godišnje. Nemaš nekih drugih troškova ali ta stopa je sama po sebi velika.

20% je za firme koje ostvare godišnji prihod iznad 7.500.000kn, a za ove koje ostvare manje od toga je samo 12%.

Proguglaj čl. 17. st.1. zakon o PDV-u – reverse charge, temeljem kojeg si oslobođen plaćanja PDV-a ako uslugu ili proizvod izvoziš firmi koja je članica neke druge zemlje unutar EU.

Možda se to s Brexitom promijeni, pa bi se valjalo i o tome informirati.

Prvu godinu otvaranja ne moraš uopće ulaziti u sustav PDV-a. Ili možda ako su mijenjali onda kako @zgubijumf kaže, prvi mjesec…

Da sad mi palo na pamet da mi je jedan lik pricao kako izvozi sirovinu u eu i osloboden je pdva. Ako je tako dobra stvar od zakona, nemres vjerovat…

Ljudi ja ne znam jel sam ja toliko sumnjicav prema svemu, ali ovo meni naprosto zvuci nevjerojatno.

Ako sam dobro shvatio sve:

  1. Osoba XY je napravila aplikaciju za HR firmu koja na kraju to ne zeli kupiti
  2. Po tome svemu zvuci kao da aplikacija nije aktivna na trzistu, ako nije aktivna nema ni podataka koji bi vrijedili te novce (osim ako aplikacija ne rijesava neki stvarno slozeni problem koje firme imaju)
  3. Pricamo o 4m kn (oko 500k €) da li je moguce da netko placa taj novac za nesto sto nije na trzistu (moguce jedino ako se pomocu iste rijesava stvarno neki ekstremno zahtijevan problem) i nema podatke, inace za taj novac se moze platiti izrada jako jako mocne i zahtijevne aplikacije iza koje ce stajati tvrtka (tim)
  4. Firma placa 4m kn za gotovu aplikaciju koju je odradila 1 osoba (znaci iza aplikacije ne stoji tvrtka, sto znaci da engleska firma ocito ima tim koji ce nastaviti raditi na aplikaciji i kodu za koji ni ne mogu znati kakav je?!)

Ako je netko imao slicnih iskustava molim vas da mi objasnite da li je ovo stvarno moguce jer meni ne da zvuci nevjerojatno nego nemoguce :slight_smile:

3 Likeova

Pa cuj, i ja nakon zadnjih scammova na forumu svakog novog korisnika pratim pod povecalom, ali eto, postavio je opcenita pitanja i dobio odgovore koja mogu posluziti nekom drugom ako ne njemu.

2 Likeova

Nemoj tako. Pričamo o 10m kn… Neće za siću otići

Da inače nemam pametnijeg posla nego neka izmišljena pitanja postavljam… Neću se uopće ništa pravdati, ja sam pitanja postavio, hvala na odgovorima steelmaiden i drugi.

1 Like