Game over za Hrvatske web trgovine?

Čitam maloprije, HP i Amazon sklopili posao. Članak puca ćorke, ništa konkretno ne govori, ali moje mišljenje je da bi ovo mogao biti game over za većinu općenitih hrvatskih web shopova mješovite robe AKO HP KVALITETNO ODRADI SVE OVO.
Vjerujem da će opstat oni koji su razvili jak SEO i eventualno micro niche web shopovi koji već imaju svoje kupce.

Baš jučer tražim kameru neku. Na amazon.it (nema dostavu u RH) košta 1.840,00 kn, a u Hrvatskoj je jedan web shop prodaje 3.099,00 kn, drugi 4.100,00 kn. Ni jedan ni drugi neće izdržati ni mjesec dana na tržištu ako je sve ovo stvarno istina.

Također, je li ovo prilika i za RH portale da se bace u ozbiljni affiliate buznis? :slight_smile:
P.S., da izrazim odma i svoje mišljenje: kupujem .hr portale :stuck_out_tongue:

1 Like

Pitanje je vremena kad će to doći i moram priznat da ja (kupac) jedva čekam :slight_smile:

Baš sam se i ja nedavno počeo razmišljati da kupim neke .hr portale da budem spreman kad se affiliate napokon pokrene kod nas :smiley:

Sad kad sam malo bolje razmislio, hrvatski shopovi još uvijek neće tek tako nestati, jer imaju 2 važne prednosti u odnosu na amazon:

  • hrvatski jezik
  • plaćanje pouzećem

U svedskoj je poceo amazon ali je oko 20% skuplji u cijenama od drugih, tako da nije to bas sve kako se prica.

Nema šanse da će biti skuplji od naših web shopova :sweat_smile:

2 Likeova

Problem su uvoznici, ne web shopovi kao takvi.

Tu se slažem, imao sam i ja web shop i bio skup.

Nece da nestanu, samo ce morati da smanje nerealne cene i da posluju kao i svi drugi a ne da imaju marzu od 500% po prodatom proizvodu.
Sto je kupcima odlicna stvar.

1 Like

Ma vraga, cijene su visoke, al mala je marza, vjeruj mi.

1 Like

Web shopovi se stancaju, kao nekad obicne stranice. Ali gledajuci povijest, to ce stagnirati.
Da ne kazem ono sto sam cuo, koliko u hr naplacuju web shop.

Kad su se pojavili mobiteli, sve firme krenule raditi mobitele, cak i one koje su se bavile nekim drugim stvarima. Trziste se zasitilo, trebalo pratiti tehnologije, ulagati.

Isto je bilo sa telekomima, opet ista stvar.

Kladionice opet ista stvar.

Studiji za izradu igrica.

Svi idu u programiranje isto, dok ne probaju, onda vecina odustane.

Sa svime je tako.

Ne postoji ti kod nas. U nas su cijene kakve jesu jer ne mogu biti manje. Znam iz iskustva, radio sam više puta u tom :slight_smile:

Radio si dropshipping, roba na malo, vece cene itd. Ali ja pricam o velikim shopovima koji uzimaju robu na veliko, koji imaju skladista. Eto ti primer koji si naveo u prvom postu, koja je razlika u ceni.

Ne vidim ja ovdje neki velik problem… dok god amazon ne dodje sa skladistima (a ovdje se radi samo o slanju) nece biti strasno… a i kad dodje sa skladistima za balkan opet nece biti kraj svijeta zbog placanja s pouzecem sto je kod nas bog i batina… lakse naplatiti nesot sa 200% marzom i placanjem pozuecem, nego sa 20% marzom i placanje karticama

Možemo pričati i o paletama robe koje ja tjedno prodajem u namještaju.
Mi imamo najjeftiniju radnu snagu EU, ali toliko loše marže i ogromne namete da nismo konkurentni uopće na globalnoj razini.

Neće ni to vječno trajati…

pa nece al hoce jedan duzi period i treba radit i izvuc maks dok se moze… usput napravit i neki brand, pa se mozda i prebacit na amazon (jer bi tvoje proizvode trazili tamo)… manja marza al ce opet bit rpilike da se zaradi, samo sto ce biti dosta teze zapocet prodaju

Nekima više znači plaćanje na rate nego plaćanje pouzećem. Pouzećem plaćam jedino tamo gdje ne mogu karticom. Ne vidim neku svrhu plaćanja pouzećem, između ostalog zato što moraš imati točan iznos jer dostavljači u 90% slučajeva nemaju ni kunu za vratiti.

Al to nije prosjecan kupac ovog trzista… ovi kojima uvaljujes za veliku marzu- odgovara placanje pozuecem jer ljudi generalno nemaju povjerenje u online kupovinu s placanjem unaprijed… promjenice se to u buducnosti ali za sad je jako izrazeno

I to će vjerojatno amazon i promijenit. Takvom brandu se vjeruje i uči se plaćati online jer je jeftinije nego u trgovinama u kojima možeš platit i pouzećem.

Pa da, ali i to je process, nece se nista preko noci desiti. Ne bi se ja nesto pretjerano brinuo narednih barem 10-ak godina…